sila klik sini

Thursday, 28 January 2016

EDUCAMP UTP PENGAMBILAN 2016 ~ KAK LONG

jumaat        29  jan  2016


Salam jumaat salam penghulu segala hari....






                                                      images google

Hari minggu yg bakal tiba ni akak anak beranak akan berangkat ke UTP Tronoh Perak...kak long telah terpilih untuk menghadirkan diri ke sesi educamp bagi march intake...akak je yg seriau lebih sedangkan kak long akak tengok rilek2 je...tapi minah tu bukan bole percaya sangat..dia pandai sembunyi kan perasan dan antara pelakon paling berbakat dalam keluarga akak ni...jangan memain ye...minah tu paling kuat drama hokey...hahaha

Akak dengo persaingan amat sengit kalau nak belajo di sana...jadi akak hanya mampu berdoa agar kak long di terima...moga sukses ye kak long...buat sehabis baik...selebihnye biar Allah yg menentukan....ibu sentiasa doakan yg terbaik untuk kak long ~ anak kesayangan dunia akhirat ~ sahabat ibu selamanya :'D


Ta...ta...kekawan minggu depan panjang umur kite jumpe lagi ye...















Wednesday, 27 January 2016

HADIAH GA DARI WAK LALAT

khamis          28  jan  2016


Assalamualaikum dan salam mesra....

Alhamdulillah beberapa hari lepas akak terima bungkusan pos laju kiriman dari wak lalat 
gembira tak terkira...hihihi...mekasih ye wak susah2 je...ni kirenye hadiah ke2 yg akak terima sejak aktif berblog...rase cam nak goyang zumba terus...hahaha...tapi akak tak buat la kang tak memasal cik boss pi check in akak kat Tanjong Rambutan...kuikuikui


 Titipan tulisan tangan dari wak...ni le gambo2 yg mewakili setiap bulan dalam kalender hasil buah tangan dari wak...tumpang bangga jap...kebanyakkan gambo2 ni penah masuk magazine terkenal ye jangan memain...

Ni mungkin ahli keluarga wak....tumpang bangga lagi sekali sebab amik gambo kat Melaka...tanah tumpah darah ku...gituuuuu....wah hensem dan comel2 anak2 wak ni...mesti ikut muka bapaknye....(lepas dah menang bodek2 sikit takpe kan wak)....kahkahkah 

Ni pulak gambo feberet akak dari berbelas2 gambo yg lain...akak memang suka beno gambo senja merah2 gini...terasa sangat tenang je bila tengok....



Terima kasih sekali lagi pada Wak atas pemberian hadiah ni...sapa nak tengok gambo2 yg mabeles sila order kalender ni kat wak....cecantik tau ^_^













Tuesday, 26 January 2016

WORDLESS WEDNESDAY ~ IKLAN LAMA

rabu            27  jan  2016





Assalamualaikum semua....






Akak dah lupa dari mana asal gambo iklan lama ni...tapi lepas puas akak pikir2 rasenye gambo ni perkongsian group whatsap Best Blogger Network (BBN) pada tuan punya gambo ni..mohon ye akak kongsikan gambonye di sini...tak tahu la nak nangis atau nak gelak bila tengok gambo ni...tak caya try baca...iklan lama...barang yg lepas jangan di kenang...kikiki




Monday, 25 January 2016

SANA SINI SURAM

selasa             26  jan  2016


Assalamualaikum dan salam hormat...


Akak sejak dua tiga hari ni nak menulis pon cam lemah je...tatau kenapa...cerita dan gambo ada je...tapi tangan cam berat tak tau ape yg nak di coret...tapi perkara camni memang selalu berlaku...saat semuanya terasa suram......



                                                      images  google

Rasenye kak Saniah sekarang masih di hospital...moga pembedahan nye berjalan lancar...rehat banyak2 ye kak...moga akak cepat sembuh...pastu akak peratikan kawan2 blogger lain pon cam tak berapa aktif menulis sejak dua tiga hari ni...mungkin masing2 sebuk dengan kerja...ok la sampai sini je...dah akak rase suram jadi tak bole tulis panjang2...moga esok2 hati akak lebih bercahaya....ta..ta

Sunday, 24 January 2016

MENU DARI DAPUR CHEF LINDA OFF

 isnin              25  jan  2016



Assalamualaikum dan salam hormat.....

Lama dah kan akak tak kongsi gambo2 lauk yg selalu akak masak...sekarang ni...hamboiiii...malas kan mahen lagi nak menyenap gambo time lepas masak tu...tapi yg benonye bukan snap gambo je akak malas tau...kalau di ikutkan hati masak memasak tu pon...ya hampun malasssssnyeee...tapi kalau tak masak hape pulak nak di makan...hade yg mati kebulur pulak kang...hahaha...sehari tak makan bole ke mati dik non...hahaha...ok la takmo cerita panjang2 jom la skodeng gambo menu yg ada dalam henpon akak...






Nasik lemak sambal paru...gelap pulok gambonye...hari tu satu hari memang hadap nasik lemak sesaje...akak pi hentam masak sampai 7 put beras terus....kikiki...sarapan..makan tengahari...malam...juling2 mata makan nasik lemak....hahaha

 Pada umat yg tak makan paru tu akak masakan sambal ikan bilis....akak kalau masak nasik lemak suka taruk bawang beso,bawang putih,halia,serai dan daun pandan...tiru resepi MIL...sedap sangat :)

 Situasi dua lauk kat dalam rumah ni adalah normal...hahaha...ikan goreng berlado dan tumis kacang panjang ...ikan berlado tu terbaekkk..pedas nak habak mai...punya pedas time makan terus jadi tak tentu hara...nasib tak terkencin je...hahaha...ni feberet anak akak yg dah beso2 tu...

 Rendang ayam tua...tetiba nak pepiling cam raye pulak kan...kali ni buat memang masuk cili padi semata...terangkat pedas tapi yg penting penghuni dalam rumah sume suka...

Yang ni pulak kirenye menu peberet sepanjang zaman...bole masak ni time cik boss tak balik makan tengahari jew...kikiki...nasi air garam dan ikan bako...sedapppppp...simpleeee...sehattttt...3 S yg sesuai untuk menu ni...aduhhh terliur sudah ni...hari ni nak masak camni kot...cik boss dah bagitau tadi tak balik makan....senang le keje hakak...kikiki...ok la sampai sini je nak pegi rendam ikan jap...ta..ta



Friday, 22 January 2016

SAYA BUKAN PENCURI !!!! ~ BAHAYA BARCODE

sabtu              23  jan  2016



Assalamualaikum dan salam mesra....


Terpanggil buat n3 ni sebab baru je tadi baca pengalaman kak Saniah dari blog  Coretan Hidup  yg terkejut dan malu bila sensor di Mydin yg tetiba berbunyi masa diorang keluar selepas membeli barang2 keperluan....lepas baca akak terus meroyan dik non...sebabnye akak pon penah kene sebijik sejibun cam yg kak Saniah kene tu....T___________T

Jalan ceritanye 100% adalah sama...masa masuk sensor dah berbunyik2 tapi sukuriti guard kat sana buat dono je...jelah baru masuk kan mana ada bawak barang ke hape....tapi yg tak bestnye time keluar pon sensor tu bunyik gak....huwaaaaa!!! cam nak nangis kalau di ingat2 balik...laju gile 2 ketul sukuriti guard tu terjah kiteorang...terus tarik plastik beg yg akak pegang...selongkar semua kat situ gak...pastu beg tangan akak pon diorang selongkar hokey...siap kene kosongkan setiap poket yg ada....nasib baik kat spender hakak takde poket kalau tak abis spender hakak pon kene terjah...setan sangat...orang ramai dah mula berkumpul dan tengok2...lepas dah puas selongkar hape pon tak jumpe...akak rase cam nak jerit je kat situ....

"HOI AKU TAK CURI LA !!!! " 

Last2 ada sorang budak lelaki melayu kite yg tetiba datang tengok barang2 akak yg kene selongkar tadi...tetiba dia cekut kotak bedak padat maybelline akak...siap buka dan tengok2 lagi...bedak padat tu dah lama akak pakai...dah belobang pon kat bahagian tengah...bila dia angkat span kecik dalam kotak bedak tu tetiba dia senyum...terus dia tunjuk kat akak sesuatu.........



                                                    images pinjam dari google
Ini yg ada kat dalam bekas bedak padat akak dik non....barcode jenis plastik yg melekat kuat dalam tu....kecik je benda ala ni...lepas beli memang akak buat tak hirau je...ingatkan takde ape2 la...last2 jadi gini pulak....jadi lepas ni kalau korang beli makeup atau ape2 barang sekali pon...nampak barcode  cengini...please...please...please...cabut dengan kadar segera...benda kecik ni la yg telah menjatuh kan maruah akak di mydin...tetiba akak di layan seperti seorang penyamun...dasar setan punye barcode moga ko merebut di neraka...kahkahkah



                                               images pinjam dari beauty gyaan
Bekas bedak akak lebih kurang bentuk cengini...barcode tu melekat betol2 kat dalam tempat letak span tu...kalau tak tengok betol2 memang tak perasan...kalau takde kat bahagian dalam...barcode tu mungkin melekat kat belakang bekas bedak...jadi lepas ni kalau beli makeup tengok betol2 ye...



Sapa yg penah melalui kejadian camni je paham perasaan nye macam mana....malu gile2 hokey...terasa tertindas pon ada...yelah kite tak curi ape2 tapi di layan cam pencuri pulak...depan orang2 ramai pulak tu.....benci sangat kalau di ingat2 balik....ok la dik non sampai sini je ye...akak nak masuk stor jap...T_____T





Thursday, 21 January 2016

JANGAN SALAH CAKAP !!!!

jumaat           22   jan   2016



Salam jumaat salam penghulu segala hari.....




                                                       images pinjam google


Yang selalu kite dengar atau yang selalu  kite ucapkan.....

" Kau cuba makan ubat ni...aku dulu lepas makan je terus baik...bagos tau ubat ni "

Lepas ni jangan lagi cakap begini...tapi cakap la seperti di bawah....


" Kau cuba la ubat ni...dengan kuasa Allah mungkin kau bole sembuh "

Hanya dengan kuasa dan kehendak Allah je yg bole menyembuhkan semua penyakit...so lepas ni jangan salah cakap lagi ye....nampak macam kecil je kan tapi tak salah untuk kite amalkan.....sharing is caring












Wednesday, 20 January 2016

AKHIRNYA BERCERAI GAK FASHA SANDHA DAN JEJAI

khamis           21  jan  2016


Assalamualaikum dan salam hormat....




                                                        images  google


Terkejut gak dengo kes penceraian si Fasha sandha dan somi nye si Jejai...bukan ke hari tu depa dok kata nak berbaik2 semula demi anak2...yg paling kesian dah tentu anak2...kalau baca di fesbuk kan main netizen komen memacam...ada yg siap padan kan muka si Fasha...kenkonon tu semua karma atau kifarah untuk si Fasha...Ya Allah pepandai je diorang ni...akak sebenonye takde la minat gegila pada Fasha ni tapi takde la jugak nak membenci dia sampai camtu sekali...yg dah lepas biar la berlalu...kes dah lama kot tak payah nak di ungkit2 balik...sian gak dengan dia...dah ada dua anak tetiba bercerai berai camni...nasib la dia ni pelakon terkenal duit banyak jadi dia mungkin takde masalah dalam bab2 camtu...bagi akak si Jejai tu memang huntung...bila kes ni jadi panas dia duk diam je...jarang2 komen yg akak baca tu dok maki hanum dia...tapi korang tak perasan ke ada sesuatu yg tak kene dalam kes ni....????? dua2 bekas isteri dia bukan calang2 pompuan ye...cantik...terkenal...lemah lembut...kirenye memang mabeles serba serbi la kekdahnye....tapi kenapa masih mencerai ????  malas nak tulis panjang2 korang pikir jelah sendiri.......ta...ta







KENAPA AKAK SAYANGKAN KAMPONG AKAK ????

khamis            21  jan  2016


Assalamualaikum dan salam sayang....




Gambo ni akak ambil waktu memandu di suatu pagi sabtu...anggaran waktu dalam pukul 9 .45 pagi...dalam perjalanan nak pi beli nasik lemak...ni jalan beso berhampiran kediaman akak...jangan kecam sebab akak ambil gambo sambil memandu.... 40 km/j  je tu...so alhamdulillah takde ape2 yg berlaku...


Kire2 3-4 tahun lepas cik boss nyaris2 di tukarkan tempat kerja di  sebuah bando beso...Kuala Lumpur...tapi syukur la sebab lepas tu tetiba je tak menjadi pulak...pastu ada lagi ura2 yg cik boss akan di tukarkan ke Terenganu...syukur sekali lagi sebab kat sana pon tak jadi jugak...mungkin Allah mendengo doa2 akak...

Apa yg best sangat kampong akak ni ?? ....jawapan nye takde ape2 pon...kampong akak ni biasa2 je...tapi akak terlalu sayang kan yg BIASA BIASA itu la...korang rase korang dapat tak memandu dengan tenang di pagi sabtu cam dalam gambo kat atas tu kalau hidup di kota cam Kuala Lumpur tu ??

Akak ni anak kampong...dah terbiasa hidup simple2 camgini...tentu haru biru bila tetiba terjebak dalam kesibukan dan kekalutan bando2 beso...tapi kalau sampai satu hari cik boss terpaksa gak bertukar tempat keje...ape la daya akak T___T  


Akak sayang kampong akak !!!!







Tuesday, 19 January 2016

CERITA CERITI WAYANG GAMBO ~ THE 5th WAVE

rabu            20  jan  2016



Assalamualaikum dan salam hormat....




                                                       


Baru2 ni akak berpeluang ke panggung wayang lagi...tak di rancang pon...tetiba mak Enon teriak2 kat apaknye bagitau nak tengok tv beso...bagaikan orang mengantuk di sorong bantal...laju je cik boss pi beli tiket...akak adalah dok termangu mangu sebab baju panas hape pon tak bawak...kompom dalam panggung nanti sejuk beku...memula nak pi Mr DIY je..nak beli gebo (selimut) gebu2 tu seketul...tapi kensel saat akhir...baru terkenang akak ada sambar selai baju...bole je mak enon sarung kalau sejuk sangat kang...yg lain2 tu takpe sebab lemak dah kental kompom bole tahan sejuk punye...hahaha




                                                        Images google

Ok sori mukadimah terpanjang pulak...kikiki...masa cik boss beli tiket akak tak ikut pon...jadi memang tatau nak tengok cerita ape...ada gak tanye2 dengan abang ngah...mamat tu cakap cerita pasal ombak laut...aduhhhh mesti bosan ni...sekali bila dah suku cerita baru akak tahu mamat tu dok kencing kat akak...kong asam...kong asam...terus akak takmo share popcorn dengan dia...hahaha..padan muka...cerita ni berkaitan dengan alien (makluk asing)...Alien ni kenkonon nye mahu kan dunia kite ni...tapi pada masa yg sama depa takmokan kite...jadi depa gunakan 5 gelombang sebagai langkah2 untuk menghapuskan seluruh manusia dia atas bumi...

Gelombang ke 1: semua barang yg mengunakan eletrik atau enjin rosak...maka segala mala komputer henpon jam terhenti secara tiba..kereta lori bagai tetiba bertembung antara satu sama lain...kaptebang yg tengah terbang beribu2 kaki kat udara pon terus terhempas tanpa dapat di tolong lagi....

Gelombang ke 2: berlakunye tsunami yg amat dasyat di kawasan yg berhampiran dengan laut...kawasan tasik pon tak terkecuali...seram seh tetiba air banyak2 dan tinggi2 tu datang...dah takde tempat nak melarikan diri...akak yg tengok ni pon tak sedo termengucap kuat2...nasib cik boss dok sigung2 siku akak...woi! ingat sikit kite kat wayang bukan kat rumah!!! 

Gelombang ke 3: lepas bumi dah makin musnah tetiba datang wabak2 penyakit yg mengerikan...maka berjuta2 lagi manusia yg terkorban akibat penyakit...

Gelombang ke 4: alien tu menyamar sebagai manusia...jadi dengan cara tu diorang kontrol sisa2 manusia yg masih hidup kat bumi...depa duk ambik bebudak remaja dan kecik2 je..yg mak apak diorang depa bunuh tanpa belas kasian...dah alien kan mana la nak ada perasan cam kite...geram je akak tengok...kalau la dapat pijak2 perut diorang kan best...

Gelombang ke 5: manusia berbunuh diantara satu sama lain...tu pon sebab alien2 keparat ni pandai putar belit cerita...bebudak yg diorang amik tu di kerah berlatih ala2 tentera...kenkonon bebudak ni dapat la balas dendam...padahal yg diorang pi perang tu sume nye manusia gak...tipah tertipu kekdahnyeeee...nasib nak last2 tu diorang tersedo gak dah kene kencing dengan menate alien ni....alien pon pandai gak menipu yek...ish3x


Best woooo cerita ni...suspen bole tahan...terkujat2 gak ar akak terkejut dalam panggung wayang tu...walau pon mak enon buat onar pi tumpahkan kuah jagung rebus kat baju baru akak T__T tapi akak tetap sabo bebanyak sebab cerita ni best dan berbaloi2 untuk di tonton...ok la sampai sini je...ta..ta










SENSARA KEJAP BILA TERKENA ~ KERUSI MERAH BERUANG MERAH ~

rabu            20  jan  2016


Assalamualaikum dan salam mesra...






Hollaaaaa...pekabo sume ? harap2 sume pon sehat2 sejahtera...hakak je yg tak berapa nak sehat sikit...ntah ape yg silap tetiba terkena "kerusi merah beruang merah" siap pekej demam...hari isnin yg lepas memang akak dok beli makanan tapau je...kan sebuk pi teman kak long amik ujian komputer...balik je dah pukul berapa jadi memang tak sempat dah nak masak kat rumah...tapau la sikit makanan tengahari untuk sefamili...nasib cuma akak je yg dok kene...yg lain alhamdulillah selamat...sehat walafiat...dah macam hape je semalam...badan terus jadi lemah longlai...sendi2 terasa longgar je...maklum la time2 gini la tetiba terasa kamcing pulak dengan bilik kecik kat rumah ni....hahahaha...terpaksa la jadi bestfren kejap semalam...pagi ni rasenye dah makin pulih...syukur...semalam akak langsung takde selera nak makan...cik boss dah bising2...tapi akak peduli ape kan...sukati la...hahaha...tetiba dia keluar belikan aiskrim peberet hakak dik non...magnum...terlompat akak bangun makan...dasarrrr sangat perangai bini ko ni Jai...hahaha....pastu yg buat akak bertambah sehat...tadi bila dapat tahu yg akak menang kalender GA kat blog TIGA LALAT ya Allah tak sangka ada gak rezeki akak...tq sangat2 pada wak dan tahniah pada semua pemenang dan kawan2 yg sudi join sekali...kite sume adalah pemenang tiada yg pengalah...tq sekali lagi pada Wak Lalat...tak sabo nak tengok kalender wak yg mabeles tu  :D 





Monday, 18 January 2016

BURGER BAKO LAGI DI HUJUNG MINGGU

isnin          18  jan  2016


Assalamulaikum dan salam mesra.....


Hujung minggu lepas akak anak beranak berburger bako lagi...buntu dah kepala otak nak menyusun menu lauk pauk hari2...bosan makan nasik pon ye jugak...jadi sementara pemintaan burger bako ni masih tinggi...jom le kite makan burger jelah ye anak2...kikiki....masih mengunakan resepi yg sama....resipi baca sini 






Campor je semua bahan2 dalam satu bekas beso...gaul bagi sebati...pastu biorkan kejap supaya bahan2 mesra di antara satu sama lain...gituuuuuu

Dah lepas daging tu rehat kite tepek2 sampai jadi bulat gini....kali ni akak sengaja buat beso2 sikit tapi nipis...tak tebal cam hari tu....kali ni akak guna 800gm daging...dapat la 13 ketul daging burger camni...



                                                     gambo google
Akak guna daging kisar jenama ramly cam gini hah....kalau yg pek beso tu harga dia dalam belas2 hengget je lebih kurang....


Memula sekali kite bako siap2 roti sampai garing...sapu sikit butter sebelom di bako ye...

Kendian baru la kite bako daging burger tadi...kali ni time membako akak tak letak butter atau minyak sikit pon...bior je lemak kat daging tu cair...cantik garing je daging2 tu sume...kalau ada bawang2 terkule tu bior je garing nanti bole kaup taruk dalam burger...

Tengok2 daging dah masak...bole letak sekeping cheese kat atas daging dan tutup kejap kuali bior sampai cheese jadi cair...hari tu time anak2 buat cheese ni depa letak camtu je...

Cam biase anak2 akak suka salad je dalam burger diorang...so akak masuk kan sayo ni je...susun salad banyak2 pastu tabur mayonis dan sos cili...

Pastu baru letak kan daging burger dengan cheese yg meleleh2 atas sayo tadi...bawang2 yg bersepah2 dalam kuali kite ceduk boh atas burger gitu...manis...mabeles sangat dan yg penting berbaloi baloi wa cakap sama lu beb....wa kenal mak lu...bobbyeeee




Sunday, 17 January 2016

KAK LONG DAN UJIAN KOMPUTER

isnin         18  jan  2016


Assalamualaikum dan salam hormat....






First sekali akak nak mengucapkan syukur alhamdulillah...sebab kak long baru je tadi lulus ujian komputer...lepas ni tinggal nak hadap amali dan last sekali JPJ...kalau semua berjalan lancar inshaa Allah dapat le minah tu lesen kete...dah ada lesen senang sikit nak pi memana...bole le dia tunggang 'belalang itam' akak tu...jangan memain ye 'belalang itam' tu kesayangan hokey...tu la yg akak tunggang sejak dapat lesen beberapa kurun yg lepas...jangan minah tu rempit je sudah memang akak katok je kepala dia nanti...ok la sampai sini je...rumah korang pepetang kang baru akak singgah ye...penat ar...baru je sampai rumah ni...jumpe lagi petang nanti...ta...ta










Thursday, 14 January 2016

SEKEPING GAMBAR ~ MEMORI INDAH ~ SATU KETIKA DULU



Assalamualaikum dan salam hormat....


Saat akak membelek gambo2 lama di henfon tanpa sedar bibir akak mengukir senyum...kenangan indah bersama2 orang tersayang sentiasa buat hati akak terkesan...


 Memori  8 tahun dulu...bergambo di satu lokasi di Singapure...ni bukan kali terakhir akak ke sana tapi gambo ni amat bermakna bila ada mak,kak ngah,kak Ila,mok dan putri di samping akak...waktu ni mak masih kuat lagi...rajin ikut kiteorang jalan2 sampai ke malam...


 Ni gambo 6 tahun lepas...dinner dengan tema black and gold...beg kecil kaler emas yg akak pegang tu akak singgah beli sebelom majlis bermula...kikiki...terlalu nak mengikut tema kononnye...nasib murah je beg tu...rasenye masih ada lagi dalam simpanan akak


 Ni pulak gambo 5 tahun lepas...akak menghadiri kelas folk art kat Batu Berendam...belajo dengan kawan dari fesbuk sebenarnye...enjoy sangat belajo dengan kak Jun..sepanjang masa asyik gelak2 je kiteorang bercerita...sedo2 hari dah petang...muka bangga dengan hasil kerja tangan sendiri... :p


 Gambo kenangan 3 tahun 3 bulan yg lepas...waktu ni akak masih di hospital sewaktu bersalinkan si mak enon...anak2 buah akak ambil dan hanto gambo ni pada akak kenkonon nak tunjuk yg abang ngah dah pandai cuci pinggan...hah! yolah...sekarang kan main liat nak tolong cuci pinggan  T__T 


Suasana taman secoet kat rumah akak setahun setengah yg lalu...sob...sob...sob...time ni kan main ligat akak berkebun tau...hari2 jenggah pokok bunga...senyum je tengok bunga yg tengah berkembang....tapi sekarang taman yg sekangkang kongkang ni dah pon jadi hutan simpan...sejak kes rumah jiran masuk penyamun tu akak terus jadi penakut nak berlama2 kat luar....



Walau pon semua ni dah lama berlalu...banyak yg dah berubah...namun masih ada memori yg tersimpan dalam hati dan pada sekeping gambar....  :)  :)  :)  :)





TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY

jumaat      15  jan  2016


 


Kenal dengan blogger Tiga lalat ni pon baru je beberapa bulan....beliau berkerja sebagai pemotong rumput di sebuah sekolah...tapi kalau di renung dari semua entry beliau akak tengok beliau adalah seorang pemotong rumput yg suka curi tulang...sebabnye...beliau lebih banyak mengambil gambo dan makan sedap-sedap di restoren memahal....agak misteri di situ ???

Jadi jom terjah Giveaway di blog Tiga Lalat ni reramai...kalau nasib baik bole dapat seketul calender comel dengan gambo mabeles hasil tangkapan wak sendiri...mari tengok sapa yg kena..!!!!


Giveaway ini valid hingga 18 januari 2016 pukul 12 malam mengikut jam penulis.....sebuk nak ikut jam dia...hahahaha




nota kaki untuk wak : entry ini di tulis tanpa bantuan dukun nek minah belacan...harap maklum  ^_^


Wednesday, 13 January 2016

GURU MEMANDU PERIBADI


khamis       14  jan  2016



Assalamualaikum dan salam hormat....


Pepagi semalam sebelom menganto mak akak ke klinik sempat akak jadi guru memandu peribadi pada kak long...jalan yg sama akak belajar bawak kete dengan cik boss berbelas tahun yg lalu....jalan sebelah kubur ni memang sunyi....jarang2 kete yg lalu...jadi takde la merbahaya sangat untuk kak long belajar memandu kat situ....




Minah ni kan tengah cuti panjang....bersemangat nak amik lesen memandu...tapi tak aci sebab dia amik lesen kete auto...huntung la bebudak sekarang ek...time akak dulu sume manual...time belajo pon dapat kete kancil buruk dengan gear keras nak mampos...akak paling menyampah dengan kete kancil nombor 8...hazab ok kete tu...nak naik bukit sikit punye payah...kalau tekan brek siap ada bunyik terjerit2...sekali dah di takdirkan Allah time JPJ kete nombor 8 tu la yg akak dapat...rase cam nak nangis guling2 kat situ...nasib lulus walau pon masa naik bukit tu percubaan pertama gagal...bebudak sekarang belajo pakai kete Axia...yg amik lesen manual dapat pakai kete Viva...kete sume baru memanco manco kaler catnye...kalau gagal jugak tatau laaaa....18 hb kak long ambil ujian komputer...moga lulus la hendaknye...esok2 minah ni dah ada lesen abis la kene lenjan "belalang hitam" kesayangan akak ni...tapi takpe la sekurang2 nye akak dah bole bersara awal dari jadi drebar tak bergaji....hahaha







MAKAN NASI ARAB DI TENGAH LADANG SAWIT

 khamis      14  jan  2016


Assalamualaikum dan salam mesra....





 Setahu akak kedai makan dalam ladang sawit ni dah lama wujud...kiteorang selalu perati je time lalu lalang ikut jalan ni...tak penah terniat nak benti cuba ke hape...Al Waleed nasi arab ni terletak berhampiran dengan hutan rekreasi Sungai Udang Melaka...kat tengah2 hutan simpan...kedai dia kat tepi jalan je kalau lalu kawasan hutan simpan ni mesti bole nampak punye....

 Tetiba teruja nak mencuba bila terbaca banner yg banyak duk tergantung..."nasi arab budget rm9.90 + air kordial"...wah! murahnye...seploh hengget je nasi arab dia...kene cuba ni...tak bole jadi...hahaha

 Makanya ke sini la kiteorang tengahari tu....tapi bila dah sampai je semua lupa pasal nasi arab budget (nasi arab ayam)...laju2 order nasi arab kambing yg tak berapa nak budget....hahaha....setalam camni rm47 kalau tak silap akak...banyak sangat bole makan 3-4 orang...rase bole tahan cuma nasi dia masin sikit...yg lain2 sume pon sedap

 Mamat ni tetiba terliur dengan ayam lemak cili padi...jadi kite terus tak geng dengan dia...shuh...shuhhh...awak pi sana...tapi sebelom halau kopok papadom tu akak dah rembat dulu...hahaha...kongsi makan dengan mak enon....abang ngah menyirap je tengok kiteorang...hahaha

Air feberet sepanjang zaman...betol akak tak tipu akak dapat air je...sebab bahan2 dalam ni sume mak enon dah kaut makan...dia tinggalkan akak air dengan ais je tau...T__T ...takpe la dah biase camtu...T__T...ape2 pon semua bole tahan sedap gak la...lagi2 coconat royale dia setanding dengan coconut shake klebang tu...mungkin sedap lagi kot...banyak lagi pilihan menu lain kali kalau singgah lagi bole cuba....best wo sesekali makan dalam ladang sawit...sejuk je kalau nasib baik bole nampak monyet cute2 kat tepi jalan tu.....ok la sampai sini je..ta..ta









Tuesday, 12 January 2016

RESEPI POPIAH SIMPLE DAN SOS ~ STOK KUDAP KUDAPAN

rabu       13  jan  2016


 Assalamualaikum dan salam sejahtera....


Buat popiah ni dua minggu yg lepas...buat lima puluh keping terus..masa kenduri rumah kak ngah akak hari tu pon akak ada buatkan popiah sempoi2 camni...tak sangka pulak popiah akak mendapat sambutan yg mengalakkan...sedap le gamaknye pada tekak deme2 yg makan tu yek...kikiki...akak buat simple2 je tau...jom akak kongsi resepi popiah sempoi ni...untuk inti popiah tahan lama jangan masukkan sayo tauge


Inti popiah...

2 biji   sengkuang sederhana beso
2 biji   lobak merah
1 biji   bawang beso
4 ulas  bawang putih
segenggam ikan bilis@udang kering (akak guna ikan bilis)
garam dan bahan perasa
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara:

#sagat sengkuang dan lobak sederhana halus dan memanjang...ketepikan

#tumbuk bawang merah,bawang putih dan ikan bilis @ udang kering hingga sederhana lumat

#tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi dan separuh garing...kemudian masukkan sayo2 yg di sagat tadi...masukkan juga sedikit garam dan bahan perasa jika suka....gaul sayo rata2 dan tutup api bila sayo dah sedikit layu...jangan masak hingga sayo lembik

#angkat sayo dan letak kan di dalam tapisan...tos kan dulu sebelom di gulung dalam popiah....





Letak sedikit inti di hujung kulit popiah..kemudian kelepetkan ke atas dan kiri kanan nye...gulung popiah sehingga ke hujung


Guna air yg bercampor sedikit tepung atau putih telur sebagai bahan pelekat di hujung kulit popiah...ulang langkah ini sampai bahan2 abis...


Dah pon siap dua pinggan popiah sempoi akak...yg belah atas tu berintikan sayo...pinggan belah bawah ni pulak akak sumbat crab sticks jew...gara2 inti sayo tu dah abis dan kulit popiah masih berbaki...takmo membazir terus laju2 akak buat camni....sedap jugak mak enon makan paling banyak....kalau takde crab sticks guna hotdog pon bole...




Bab sos pencicahnye pulak...korang tak payah bersusah payah...beli je sos cili thai jenama maggi camni...masak dengan sedikit air mengikut kepekatan yg korang suka...campor sikit gula...walllaaaa...dah siap pon sos pencicah yg super sedap...sonang je kan tak payah nak mesin segala cili bagai....kikiki...tapi sayang seribu kali sayang...gambo popiah selepas di masak satu hape pon akak tak snap...kong asam sungguh camne la bole terlupe...jadi tatap jelah gambo mana yg ada tu ye....hahaha

Sampai ketemu lagi dengan akak chef Linda on off dalam n3 teketuk ketuk bontot belanga....ta..ta



QQ BABY STORE KINI DI MELAKA ~ JOM SHOPPING BAJU MURAH

rabu      13  jan   2016


Assalamualaikum dan salam mesra....

*iklan tak berbayo

Hujung minggu hari tu time keluar berjimba akak ajak cik boss singgah kat satu kedai jual baju2 baby dengan harga yg amat berpatutan...murah gak la kalau nak banding dengan kebanyakan kedai2 lain....bila dah sampai tu terus hakak teruja tak henggat dik non...pelangan bole tahan ramai time tu...tapi akak redah je tanpa sesalan....hahaha...mak enon siap nyanyi2 happy sebab dapat baju baru...




 Gaun mak enon...cantik2 sumenye...kain jenis lembut dan selesa...kaler dan design pon simple dan manis je...sesuai untuk kekanak baya2 izara dan yang paling penting sesuai dengan keadaan cuaca panas kat negara kite ni...selain gaun ni ada gak akak sambar seluar panjang buat pakai harian...selai rm5 hengget je


 Harga sebelom diskaun...tertelan gak ailio semalam bila terpandang tag  kat baju tu....kikiki...washing by hand katenye...hang dry hokey....abis tu hang tuah..hang kasturi tak bleh ke ?  kikiki...ok tak lawak...hambar  T_T


 Ceperati bebetol tanda harga kaler merah kat bahagian atas gaun2 tu...ye harga lepas diskaun hanye RM19.90 jew....tak sampai 20 hengget ye...mana nak cekau harga camtu sekarang ni...kalau ada pon mungkin kain dan design dia merapu2 je...gambo ni akak amik dari fb kedai ni...time akak pegi tu dah tak banyak pilihan sangat...tapi ada je gaun yg cecantik...suka sangat dengan gaun polkadot hitam dan gaun munge2 kuning tu...tapi dah abissss....hukhukhuk...jadi sesapa yg ada anak umur  2-5 tahun cecepat serbu kedai ni hokey...

 (gambo sumber fb) masa akak pegi tu ramai camni gak pelangan dia...semua ralit duk memilih mana yg berkenan di hati....memacam la...murah2 pulak tu...susah akak nak terangkan satu2...baik korang pi terjah sendiri jelah...


Set romper camni pon melambak2 ...kalau nak beli selai2 pon hade tau...banyak pilihan...harga antara rm5 -rm7 hengget je selai...akak beli gak satu set baju romper ni untuk anak buah cik boss yg baru je lahir dua tiga hari lepas...nak bagi time balik kampong raye cine nanti...



Ni alamat lengkap kedai ni siap no fon ada sekali...jadi lepas ni jom reramai terjah QQ baby store ni ye...berbaloi baloi  :)