sila klik sini

Monday, 30 November 2015

RAIKAN CINTA DAN COFFEE NGENCESS

 selasa       01  desember  2015


Assalamualaikum dan salam hormat....


Sekejap je dah pon di penghujung tahun kan...cam tak caye je...masa terlalu pantas atau kite yg lambat mengejar ???....hati akak sekarang dah rase lapang sikit...kak long pon dah bole senyum lebar...syukur semalam hari terakhir  dia menjawab pekse...balik je petang semalam terus kiteorang jerit2 merdeka! merdeka!...hahaha...alhamdulillah...semuanye berjalan lancar...tunggu ajelah keputusannye 3 mac taun depan...malam tadi bawak la minah ni pi keluar makan2...tak pi jauh pon...turun makan tepi pantai je kat kedai along...


 Senyuman kak long lepas selesai pekse...ini la anak dara kak yg tak banyak kisah...mana akak bawa...ape akak makan...semua dia ikut je...taun depan time dia dah masuk U camne la keadaan akak nanti ek...si mak enon mesti tercari2 kak long nye...aduhhh stressss...tak bole pikir sangat....kikiki...biar la masa yg menentukan nye....

 Makan nasik dengan tomyam je...gambo lauk yg sempat akak snap...lepas2 tu akak dah simpan henfon terus...cik boss ada order sotong tepung dan daging paprik jugak...(takde dlm gambo)


Lepas makan round2 kat pantai puteri...terus anak2 nampak kiosk Coffee Ngencess ni pulak...moh le kite coba...coklat dan vanila untuk akak dan kak long...kiteorang amik yg premium kene bayo rm8 hengget je...sedapppp...beso cawannye puas minum...

Ni hah...belia2 yg duk mengusahakan kiosk Coffee Ngencess ni...tumpang bangga kejap dengan depa ni....bagos sungguh muda2 lagi dah ada peniagaan sendiri...lain kali aunty hakak beli lagi hokey...kasi support sikit pada anak2 muda...hakak kata anak muda tau! bukan anak ikan!...kahkahkah....ada beza na kat situ...sapa yg duk lalu atau santai2 di Pantai Puteri melaka...jommm serbu kiosk Coffee Ngencess ni...murah..sedap..bersih dan halal lagi...suma cukup dan yg penting bisnes anak2 melayu kita....kalau dari arah melaka kiosk diorang ni berada di sebelah kanan jalan...tepi2 jalan je bertentang dengan laut...jangan lupa pakat2 serbu na...Coffee Ngencess kompom sedappppp!!! 

Gambo selfie tuan tanah kedauang mesti kena tepek gak seketul...mamat kat belakang tu ada je nak menyelit...tak bole langsung mak ko ni nak pepiling kejap tau...terliur dah tengok coffee ngencess ni...petang2 kang akak nak terjah lagi...kali ni nak cuba perisa hazelnut pulak...akak blah dulu na...ta...ta



Sunday, 29 November 2015

BERITA BAIK !! MPO DAH ADA KAT MELAKA !! YEAHHHHH !!

isnin    30  november  2015



Assalamualaikum dan salam hormat....

N3 ringan hari ni...monday blues kenkonon nye...semua pon jadi malas...hahaha...tak payah nak bermonday blues sangat la linda...ko bukan nye keje pon...ape kesss!...laju2 tunjal dahi sendiri...kuikuikui...sebagai terapi untuk diri hari ni meh akak kongsi tempat shopping baru kat melaka ni...tempat shopping ala2 JPO sana dik non...hiphiphoreyyyy!! pada semua kaki shopping yg kompom gumbira tak henggat bila tau pasal ni kan....


Tengok la bangunan  pon dah cantik ape lagi segala isi dalam banguan tersebut...beg tangan dan kasut berjenama sedang menanti untuk di sunting...gituuuu..dengar kabo 28hb dah mula beroperasi...tapi masih ada butik yg blom sempat di buka...masih dalam proses kemas2 kekdahnye...gambo ni akak pinjam dari pakcik google ye...blom sempat terjah lagi...banyak hal la cuti2 sekolah ni...(takde duit benonye) ....kahkahkah

 Siap ada kincir hanggin lagi ko...gempak habis ni kalah JPO sana tau...hahaha...kincir angin ni sesuai untuk kegunaan kaum2 lelaki ye...cara dia berfungsi adalah untuk menyejuk kan hati yg sedang rawan...maklum la bila sampai sini bini masing2 terus jadi cam pompuan sewel memborong cam hape je...ini la tempat yg sesuai untuk mengawal perasaan panas tersebut...cecepat berendam dan mengadap kincir angin ni...inshaa Allah dengan serta merta rasa panas tadi akan hilang dek bantuan tiupan angin aura ke 8 ni ye...hahahaha....matilanakkk...MPO ni terletak berhampiran dengan A' Famosa Resort kat plaza tol Simpang Empat...nak tau lebih lanjut pi tanye google sana...kuasa akak nak bagitau kat sini...hakak sendiri pon tak lepas lagi dik non...menyampah pada korang yg dah pegi tu...hahaha


Mangkuk tingkat yg terakhir untuk kak long...syukur sangat2 sebab hari ni last paper...last paper...lepas ni bole la akak bawak2 bertenang sikit...selagi tak abis pekse minah tu hidup akak tak keruan...memula akak malas gak nak snap gambo...tapi mengenangkan ni mangkuk tingkat last untuk kak long terus merajinkan diri snap seketul gambo...jadi la buat kenangan...menu hari ni...ikan masak taucu dan peria tumis cili telur je...happy muka kak long terima bekal makan tadi...lepas masak panas2 terus akak senduk dan hanto pada dia...moga2 dengan perut yg kenyang kak long dapat menjawab dengan tenang...jangan minah tu lepas makan dia mengantuk je sudah...hihihi

Tepek gak sepam gambo tuan tanah kedaung...saja nak tunjuk akak tengah melaram tudung pemberian kak long hari jumaat yg lepas...ikut cik boss pi urus kan keje skit...lepak2 dalam kete je...pastu sempat la singgah sana sini kejap...yg paling penting jumaat hari tu akak cuti masak gak...hahaha...nampak sangat saje nak mengelak kan...hahaha....ok sampai sini je...ta...ta 



Saturday, 28 November 2015

MISTERI SEBUAH TINGKAP ( PART 2 )

sabtu      28  november  2015


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu....


Akak sejak semalam dah berjimba mengikut cik boss ke sana sini...mamat tu amik cuti ...sepatutnye kiteorang dah ada kat kampong sekarang ni tapi bole pulak tempat keje cik boss menganjurkan petandingan bowling malam tadi...terus rancangan balik kampong kensel...lagi pon kak long pon tengah seriau tu sebab isnin depan ni last paper biologi...penat2 cikgu dia buat kelas takan nak memonteng pulak kan...lepas abis pekse balik kampong baru syok sikit...hari ni dgn esok pon akak sebuk pi jemputan kenduri kawen...kad melambak2 belom sempat buat saringan lagi tu...mana yg sempat pegi akak pegi mana yg tak tu mohom maaf le bebanyak pada tuan rumah...semalam kenduri rumah kak Saniah camne la agaknye ye...mesti meriah...nak2 pulak hidagan meletop...nasi ambeng tuuuuuu...hadoiiii! jiwa kacau kalau di ingat2 kan...hahaha


Ok jom sambung kisah misteri tingkap...kali ni akak nak cerita pasal tingkap kat atas rumah akak pulak...kat tingkat atas ada 4 buah bilik...3 bilik akak dengan anak2 guna manakala sebuah bilik lagi memang jarang guna...kiranye tu bilik tetamu la senang cerita...jadi bilik tu memang jarang gile kiteorang ni keluar masuk...kadang2 je abang ngah dok buat onar kat situ kasi sepah2 dalam tu....

Cerita tu bermula begini...dua tiga hari tu akak susah gile nak tido malam...kes berat ni sebab selalunye akak la ratu tido dalam rumah kan...tetiba tak bole nak tido pulak...ape kes ??? dah tak bole tido satu hal...yg buat akak lagi serabut tu bilamana akak rasa seperti di perhatikan...puas akak baca macam2 ayat nak kasi lelap tapi hampeh gak...penah jejak sampai subuh akak langsung tak tido ye...esok terus kene migraine T_T
Dah dua tiga malam camtu akak rasa cam pelik sangat2 la kan...pastu satu malam tu tengah akak lepak2 depan tv tetiba akak perasan dalam rumah akak cam banyak gile nyamuk...sembur racun pon cam tak jalan je...akak pon mula menyiasat...sume bilik akak masuk...tetiba...time terjah bilik hujung tu terkejut beso akak tau...tingkap sume terbuka luas...tapi oleh kerana terlindung dengan langsir jadi tak berapa nak nampak sangat...cepat2 akak tutup tingkap dan terus soal siasat abang ngah...akak perasan dua tiga hari sebelom tu dia asyik dok keluar masuk bilik tu...lepas kene bebel baru mamat tu mengaku dia yg buka tingkap2 tu time beborak dengan geng dia...anak jiran sebelah rumah akak...pastu dia terlupa nak tutup tingkap...kes haru sungguh la bang ngah oiiii!

Lepas dah tutup semua tingkap...malam tu akak bole tido dengan lena cam biasa...memula akak tak perasan pon...tapi bila kali ke dua jadi benda yg sama baru la akak tersedo dengan situasi ni...sejak tu kalau tetiba susah beno mata akak ni nak lelap terus laju2 akak pi check semua tingkap...kalau setakat tak bole tido takpe lagi tau...paling tak best bila rasa diri di perhatikan je...macam ada sesuatu atau seseorang...Wallahualam...akak pon tak berapa nak pastikan benda2 camni mungkin jugak tu hanya la perasaan akak je...setakat tu jelah misteri kat rumah akak ni...belom ada lagi ganguan yg terlalu extrem pon...memang akak mintak di jauhkan...kene yg gini2 pon akak dan seriau cam hape je...bak kata kak Saniah dia lagi takut dengan manusia dari hantu...kikiki...betol sangat tu kak...sekarang manusia lagi kejam dari hantu...

Sekarang bilik tu abang ngah selalu keluar masuk sebab dia main game kat tv godang dalam tu...kalau siang memang akak suh dia buka tingkap dan singkap langsir bior cahaya masuk...sebab bilik kalau terperap gelap pon tak elok gak rupenye...tapi tiap2 petang akak akan pastikan yg semua tingkap akan di tutup...dalam bilik akak pon ada kes gak benonye...satu hari tu salah akak jugak sebab tutup tak rapat tingkap tepi katil akak tu...susah gak mata akak nak lelap malam tu pastu ntah pukul berapa akak terlelap pon tak tau la...akak mimpi seram dik non...dalam mimpi tu cam ada sesuatu nak cuba masuk kat tingkap tu...puas akak kejut2 cik boss konon2 nak mintak tolong le...tapi harem dia bangun...last2 rasenye dalam mimpi tu akak baca surah yasin baru la benda ala tu cam berundur...tetiba akak terjaga...terus akak pandang arah tingkap tu...bole pulak masa tu angin bertiup siap berombak2 la pulak langsir tingkap tu...mampossss lagi sekali...mengelupur akak kejut cik boss...meloncat mamat tu bangun...hahaha...akak tak bersuara cuma tunjuk2 kat tingkap je...meluru je cik boss pi tutup tingkap...pastu terus dia baring balik tanpa cakap sepatah pon...lepas tu terus laju2 akak pejam mata dengan harapan bole terlelap dengan cepat...susah dah nak tido otak asyik pikir bukan2 je...pastu bila akak buka mata sikit akak nampak mulut cik boss cam kumat kamit baca sesuatu...wah! bertambah2 seram akak dik non...sampai esok pagi akak tido satu posisi je naik kematu pinggang akak tau...

Tapi sekarang alhamdulillah...lama dah tak kene situasi camtu...abis seram pon kalau tetiba akak terjaga tengah2 malam sebab terdengar bunyik anjing menyalak depan rumah...ntah hape yg diaorng buru tak tau la...yg peliknye akak je dengo cik boss tido siap berdengkur2 lagi...laju2 akak baca ayat kursi sampai terlelap balik...ok la sampai sini je cam panjang gile pulak n3 ni...ta..ta



















Tuesday, 24 November 2015

MISTERI SEBUAH TINGKAP (kisah benar terjadi pada tuan tanah kedaung sendiri)

rabu    25  november  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera....



Akak ni bole di katakan seorang pompuan penakut...tak penah lagi tido sorang2 dalam satu rumah...kalau setakat lain2 bilik tu adalah...sejak duduk rumah sendiri lagi menjadi2 perasaan penakut akak...dah 14 tahun duduk dalam rumah ni...alhamdulillah tak penah lagi jadi benda2 yg menakutkan sangat...cuma ada la sikit2 misteri berkaitan dengan tingkap...jom akak cite dengan korang....



        (gambo memang sengaja di gelapkan bagi menimbulkan perasaan seram :p)

kes 1*

Ni tingkap belah depan tingkat bawah...betol2 sebelah meja makan tempat akak lepak sambil up n3...kalau akak tengah duduk tingkap ni berada di sebelah kiri...empat tahun lepas akak memang selalu mengadap laptop kat sini...time tu akak tengah mengila main game city ville...kejadian berlaku waktu petang...akak ingat sangat2...time tu dalam pukul 5 petang...waktu lepas2 asar camtu...tengah akak dok ralit main game...jelas sangat akak terlihat seseorang melintas kat tingkap ni...laju je dia lalu...di sebab kan langsir yg sengaja akak jatuhkan macam gambo kat atas tu penglihatan jadi agak kabur...memula akak ingatkan mak akak yg datang...sebab dia selalu gak datang time2 camni...laju2 akak pi buka pintu sliding sambil panggil2 mak akak...sunyi ok time tu...sorang manusia pon takde kat luar rumah akak time tu...mampossss...abis sapa pulak yg melintas tadi...akak nampak dengan sangat jelas cuma tak pasti yg melintas tu pompuan ke lelaki...lama akak termenung memikirkan sapa yg dok melintas tadi...tetiba akak rase tak sedap hati...bulu roma dah mula merinding...laju2 akak tutup laptop dan lari naik atas lepak dengan anak2...


 kes 2*

Masih membabitkan tingkap yg sama...kejadian tiga taun lepas waktu akak dalam pantang beranakan si Izara...waktu tu dalam lepas2 asar gak la...dedulu kat almari tepi tingkap tu ada seketul tv kecik...tapi sekarang ni dah arwah dah tv tu kene panah petir...dalam pantang ni tau2 la asyik membosan je...akak time pantang siang hari duk lepak kat bilik bawah...malam je naik atas...lepas dah membosan dok dalam bilik akak pon keluar la nak tengok tv konon2 nye...tarik kosi sambil sebelah tangan dok kendong mak enon yg tengah sedap tido...baru akak sedap2 nak tengok tv tetiba cam ada bayang2 hitam melintas kat tingkap ni...kali ni akak tak nampak bentuk pon cuma macam tetiba je tingkap tu jadi gelap dalam sekali imbas...dannnn pada masa tu la si Izara ni bole pulak terpekik menangis cam hape je...terkejut akak tau...akak terpanik gak sekejap...tapi nasib baik lepas tu otak akak terus berfungsi secara normal balik...laju2 akak bawak Izara masuk bilik bawah dan terus kejutkan kak long yg kebetulan tangah tido dalam bilik time tu...kak long cakap muka akak pucat gile...akak suh kak long amik Izara dan bacakan ayat kursi sebab badan akak dah start mengigil dan lemah masa tu...lepas kak long bacakan ayat2 kat telinga Izara baru la dia cam tenang sikit...yg akak terus demam dua hari lepas tu...


Akak tergerak hati tulis n3 pasal ni sebab baru2 ni terbaca kisah misteri yg di alami Suria Amanda...kes dia lagi serammmm...kikiki...saja akak tulis kisah akak ni sekadar berkongsi pengalaman seram yg terjadi pada diri akak sendiri dan di rumah yg sedang akak duduki sekarang...cerita ni memang kisah benar yg terjadi pada akak ye...takde yg akak dok tokok tambah pon...ape yg terjadi dan perasaan akak ketika kejadian semuanye benar2 berlaku...alhamdulillah nampaknye sampai sekarang peristiwa2 tu hanya membabitkan kawasan di luar rumah sahaja...belom pernah ada ape2 terjadi dalam rumah...moga Allah melindungi akak dan keluarga dari sebarang ganguan jin dan syaitan yg di rejam...


Kisah ni tak berakhir di sini sebab ada lagi kisah yg akak akan kongsikan di n3 mendatang...kali ni kisah seram membabitkan tingkap di tingkat  atas rumah akak pulak...jumpa lagi akak di lain n3....jangan biarkan hidup anda di selubungi misteriiiiii....ta...ta
















Monday, 23 November 2015

MANGKUK TINGKAT UNTUK SI ANAK

selasa    24 november  2015



Assalamulaikum dan salam kasih...



 Menu ringkas yg sempat akak masak untuk kak long yg dah sedia menanti kat surau sekolah...ikan  kicap,tumis kailan campo cendawan dan telur dadar bawang akak tepek atas nasik terus...nasinye akak tekan2 biar padat...dengan harapan dapat kak long kongsi makan dengan bf dia si Nisa...lepas je masak laju2 akak isi dan pegi hanto...makan panas2 lauk pauk simple pon bole jadi sedap...kikiki

    Akak menganto setakat dalam kete je...mintak tolong abang ngah bawa sampai ke surau...mamat ni buat dengan rela hati...baru dua hari cuti dia cakap dah rindu sekolah...yelahhhh tu...hahaha...cam tak caya je... :p


Paper petang ni dari pukul 2 hingga 4 petang...ibu harap kak long dapat jawab dengan tenang...susah wooo subjek addmath...ok la akak chow dulu jumpe lagi dalam n3 mendatang...ta..ta





Sunday, 22 November 2015

HADIAH DARI ANAK (TQ KAK LONG) DAN XTVT HUJUNG MINGGU

isnin    23  november  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Akhirnyeeee setelah seminggu besday akak berlalu...sabtu hari tu sampai gak tudung yg kak long beli ...sebuk minah tu nak kasi hadiah pada ibu dia...last2 hadiah tak sampai2...kikikiki...masa memula dia bagitau tu akak dah larang...tak payah la...tapi degil sungguh minah tu...batu besar ada duduk atas dia punya kapla juga...akak syak mesti dia korek duit tabung buluh... T_T ...hai la anak nape la susah2 camni...ibu terima dengan perasaan terharu...tq kak long...minah tu beli borong dengan kawan2 dia reramai jadi dapat la harga murah gitu...pandai gak diorang ni ek...coklat cair,biru dan hitam...semua wane kegemaran akak...mak akak pon ada kasi hadiah ye...jangan memain...kaler biru tua dan ungu lembut...tapi gambo tak bole tepek sini sebab benda ala tu..pakaian bahagian dalam2 wanita...kahkahkah...ada yg pengsan pulak kang kalau akak tepek gambo kat sini...hahaha...tq mak...terharu cek tau :p


Tudung pemberian kak long dah pon akak gayakan semalam time berjimba...suka sangat sebab bila pakai camni dia jadi labuh...selpie sepam sambil angkat2 kening ala2 ziana zain...abang ngah berbulu je tengok akak...hahaha :p

Lauk hari sabtu...akak ada keje kawen hari tu tapi anak2 takmo ikut kecuali izara...minah tu mana bole tinggal manjang yg nak melekat...akak masuk jamban pon dia tunggu je depan pintu...takut beno ibu dia hilang...ibo ada dalam jamban ni izara mana pulak ibo nak lari...dalam ni ada tingkap je tinggi pulak tu....sob...sob  T_T

Semalam tak masak pi makan luar...raikan cik boss sekali...tahniah bang semoga terus maju jaya...keje rajin2 tau moga bertambah murah rezeki abang lepas ni...cik boss bawak pi makan kat Melantak Steak Hub...pilihan menu memasing...kiteorang order menu lain2 semalam pastu makan kongsi2 ...yum..yum...sedap seperti biasa...alhamdulillah kenyang sampai malam...tq cik boss nanti belanja lagi ye....padahallll...memang tiap2 kali pon dia yg dok bayo...kuikuikui :p


Lepas makan menyinggah kedai buku jap...cuti sekolah dah bermula jadi cari la sikit bahan bacaan untuk bebudak kat rumah ni...kak long tinggal berape subjek je lagi...tapi subjek part hujung2 ni sume yg susah2...buat yg terbaik kak long...ibu harap kak long tenang je jangan stress2 ye...orang lain memilih minah ni pon sama sebuk...konpiden je pilih buku bahasa cina...hahaha...bila akak tanye faham ke? laju je cakap faham...hahaha...minah ni bukan bahasa cina je dia pandai tamil pon pandai tau...hahaha...last2 apak dia beli buku mewarna je untuk dia...kejadahnye nak beli kan buku cina ni pulak kan...akak seret je semalam time dia meraung2 nak beli buku bahasa cina...tensen mak ko ni tau!!!


ok la akak chow dulu jap2 lagi akak skodeng rumah korang ye...ta...ta





Thursday, 19 November 2015

HOBI BARU (KOLEKSI TUALA DAPUR)

jumaat     20  november  2015



Assalamualaikum dan salam kasih....


N3 ringan  hari ni...kalau sebelom ni hakak kan suka kumpul hiasan bentuk cupcake...dua tiga bulan ni akak terjebak kumpul tuala dapo pulokkk...hobi murah2 je yg mampu...kang nak kumpul benda mahal2 sampai dah tua pon nan hado nak merasa...hehehe  





Baru berjaya kumpul tiga ketul...tuala yg tengah2 tu akak beli kat romantika kalau tak silap...memula tu takde pon niat nak kumpul ke hape saje je beli sebab mata akak pandang cam lawa pulak...pastu jalan2 kat DIY terjumpe tuala yg belah kanan tu pulak...sambar selai sebab ada gambo ayam...lawa gak akak suka... yg terbaru terjah DIY yg baru je buka kat giant Bachang Melaka dapat sambar tuala belah kiri tu...lawaaaa lembut je kaler dia...cik boss mampu tepuk dahi je bila tengok akak dah gantung camni...hahaha..."dah dia kumpul tula cap hayam pulakkkkk!!! "  mesti dalam hati dia jerit camni kan...kahkahkah...sejak tu kalau pi mana2 akak sebuk pi skodeng kat tempat tuala dapo...mana tau terjumpa tuala dapo gambo ayam...laju2 hakak sambar... :D


Korang pon mesti ada hobikan...ntah2 lagi gempak agaknye...cam akak ni tak koje jadi hobi kene la selari dengan kemampuan kocek kekdahnye...kikiki...tak kesah la ape pon hobi kite yg penting jangan terlalu obses dan membazir...kadang tu benda2 kecil camni pon bole buatkan hidup ceria...jadi suri rumah ni kene la pandai2 hiburkan diri...hehehe...ok la akak blah dulu panjang umur jumpe lain di lai n3 ye..ta..ta



psstttts...petang2 kang akak skodeng rumah korang ye sekarang ni tak sempat la dah nak mula mengulai ni... :)





Tuesday, 17 November 2015

SERONOKNYA BERCUTI KE KOTA KINABALU SABAH

rabu    18  november  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera....


Minggu lepas akak ada baca percutian doktor Zoul dan keluarganye ke KK...seronok tak henggat diorang...macam2 tempat yg sempat diorang terjah...akak hanya mampu telan ailio je...kuikuikui...masa akak pegi tu mak enon kecik lagi...jadi banyak gak tempat2 yg best tapi cam tak sesuai nak bawak bebudak kecik ni...jom le ikut akak troback percutian akak tahun lepas ke KK...



 Kiteorang lepak kat kundasang dua hari satu malam....jadi dengan masa yg terhad tu kiteorang cuma sempat terjah ke beberapa tempat je...gigih akak bangun pagi2 semata2 nak tengok matahari terbit...subhanallah...cantik sungguh..memandangkan hakak ni takde kamera cangih2 jadi hanya mampu amik gambo guna henpon...sejuk bole tahan masa ni teketo2 snap gambo...

 Ni pemandangan bila hari dah semakin cerah...ada perkampungan kat bawah tu...
 Tengok pemandangan sambil di temani kumbang tanduk ni...eh! ye ke ni kumbang tanduk ???   hakak tak pasti... hehehe

Bersarapan kat Kiram Village yg cantik kebabom tu...segala ceruk penuh dgn bunga sesaje...geram je akak tengok pokok bunga kat situ...nasib tak bole makan kalau tak nak je aku kunyah2...

 Sempat tengok sesi perahan susu lembu kat desa dairy farm...pastu minum susu dan makan aiskrim susu yg segar dan sedap...kiteorang sempat gak kasi makan kambing dan haiwan2 kecil lain kat sini...cam kebuluran je kambing2 tu nasib tangan akak tak kene kokak...ngeri gak time tu tapi saje tunjuk berani depan anak2...hahaha

 Pemandangan kat sini memang tersangat la cantik...sejuk pulak tu berangin je sepanjang masa...selain tu bau ehem2 lembu pon bole tahan kuat gak...hahaha...kembang kempis lobang hidung tahan bau...hahaha...dah ko gatal nak tengok lembu kan pasrah jelah...

 Singgah ke rumah terbalik ni jugak...tapi sayang kat dalam rumah langsung tak di benarkan snap gambo...kalau degil nanti diorang denda tau...kedekut la diorang ni...menyampah...hahaha

Memula cik boss malas nak ke sini tapi akak dengan anak2 berkeras gak nak singgah...nasib masuk sebab kat dalam ni pon cantik sangat2 tau...kene bayo rm2 hengget kalau tak silap akak...pastu bila akak tengok tetiba orang yg tanak masuk tadi beria2 amik gambo...chitttpodahhh :p

Enjoy dengan makanan laut yg sedap dan segar...walau pon harga yg dah siap masak tu takde la murah sangat....tapi sesekali sampai tu kite belasah jelah...hehehe

Yang ni paling win...lokan bako dan jelly kelapa kat Jalan Sulaman...sesat barat jugak kiteorang mencarik tempat ni...alhamdulillah akhirnye jumpe...sesat pon takpe la berbaloi2 dapat datang sini sebab lokan tu...sedap sangat tau...tiga dulang kiteorang sebat...hahaha


Memori manis ketika di Kota Kinabalu...taun ni mungkin akak hanya bercuti ke Pulau Langkawi je...percutian budget...itu pon tak tau lagi tengah merancang2 ni...kene cepat2 sebab musim cuti sekolah ni paham2 jelah...semua yg penuh...semua yg mahal...tapi tetap gatal nak bejalan gak...hehehe...kalau semuanye beres nanti maka ke Pulau Langkawi la hakak anak beranak...dah terbayang2 coklat yg murah2 tu....tapi sekarang takde la murah mana pon benonye kan...





Monday, 16 November 2015

CERITA HARI LAHIR HAKAK ~ (KAK YONG KAWASAN)

isnin       16  november  2015



Assalamualaikum dan salam mesra....


Semalam 15 november umur akak dah meningkat setahun lagi...tak tahu la nak sedih ke nak happy... akak rasa sedih kot tapi happy gak sikit2 bila mengenangkan cik boss dan anak2 buah sanggup tido lewat semata2 nak menunggu detik jam 12 malam...siap nyanyi lagu happy besday to you lagi...pastu terus tido...hahaha...dah makin berumur ni gitu le...baca ayat kursi pon tak abis rasenye dah terlelap  T_T

 Takde cerita istimewa pon...makan anak beranak kat secret recipe je...tu pon lepas maghrib baru gerak...masing2 dah kebulur cam hape je semalam...hahaha...akak amik kek coklat larva ni je seketul..lilin amik sebatang jangan tidak...bukan hakak yg heboh nak meniup tapi minah depan ni yg melebeh...kikiki...memasing sume order makanan berat...pasal tu akak larang cik boss beli kek sebiji beso tu...kang sapa nak makan banyak2 tu...membazir je nanti keras kejung dalam esbok...


nyanyi2 sikit terus remaja tua tiup lilin sambil berebut dgn mak enon...pastu semua terkam kek secoet tu cam hape je...kahkahkah...kebulur beno gamaknye sekor2 semlam...tak lama pastu makanan sampai...hape lagi...serang!!...senyap je makan memasing...



Pilihan makanan memasing...ikan dengan kuah hijo tu abang ngah punye...licin gile pinggan dia semalam...mesti bebudak pelayan tu konfius..."pinggan kene basuh ke tak ni" hahaha...berbaloi2 kalau bawak mamat ni pi makan sekarang...sempat lagi dia sebat makanan kiteorang pulak tu T_T dia usha je pinggan akak tau...cepat2 akak makan dengan gelojoh...hahaha 


Simple je sambutan besday akak...sama je camtu tiap2 taun pon...dah tua2 ni gini jelah yg mampu...makan2 pastu balik tido...kikiki...lain la kalau muda remaja...bole gak buat parti kat disco bagai kan...kahkahkah...siap buat costume parti lagi ko...hakak sebagai besday girl kompom la pakai costume mermaid...gituuuu...kahkahkah...matilanakkk kene panah petir kalau perangai tak semegah camni...hadiah pulak bulan depan baru dapat...cuti sekolah bulan 12 cik boss nak bawak akak pi langkawi jadi akak dah setuju nak tuntut hadiah kat sana je nanti...yeahhhhh!!! tak sabo nak paw cik boss...hahaha :p




Friday, 13 November 2015

CERITA PAGI SABTU YG BERKEJU

 sabtu    14  november  2015



Assalamulaikum dan selamat pagi sabtu ... ^_^


Ni menu sarapan pagi tadi...kikiki...pepagi dah makan pasta...sepatutnye pasta ni akak masak time dinner semalam...tapi...tetiba ada orang tu balik keje ajak akak makan sate... lelaju akak campak balik daging cincang dalam esbok...yeahhh!! tak payah masak !!!  :p
Kali ni masak pakai sos kimball je...sekali dah masak...eh! sedap jugak rase dia setanding dengan sos prego yg mahal tu...tabur keju parmesan lelebih sikit....yum..yum


Gambo pinjam google...camni hah sos kimball yg akak guna...itu hari beli dua botol camni dapat percuma pasta pintal sepeket...sepoloh hengget je rasenye harga dia...eh! jap2 tak berapa pasti pulak...hahaha...camtu la lebih kurang...murahkan tapi bole tahan sedap ....lain kali bole beli lagi buat stok...




Selit sekali gambo minah ni seketul...semalam singgah giant carik kan budak betuah ni buah2 sikit...memula dia pilih epal yg kekecik tu...minah ni suka bebeno makan epal...sekali ntah camne bole pulak dia nampak buah merah membara ni...kopak duit mak ko T_T sekotak rm11.90 tapi beso2 buah dia...datang dari new zealand...masam2 manis...minah ni makan dengan susu pekat...memula tamak tak kasi abang ngah menyelit makan sekali...last2 dia mampu makan 3 biji je...dasar petamak 


Ok la hambar je n3 pagi ni...hahaha...akak blah dulu...ta..ta










Thursday, 12 November 2015

RESEPI DESSERT MUDAH "PISANG GORENG BUTTER CO_KO_LAT"

jumaat     13  november  2015



Assalamualaikum  dan salam penuh kasih sayang kepada saudara saudari...cikebom...cikebom...malam2 minggu siang2 hari...disco...disco....puteh2 melati ali baba...merah2 delima....ok korang sambung sendiri....hahaha





 Dessert ni akak buat petang semalam...teruja anak2 akak tengok mak dia pandai buat dessert level2 cam hotel...hahaha...padahal...makcik jual goreng pisang tepi jalan tu sambil kentut je dia bole buat....kahkahkah...kat rumah akak ni kalau ada pisang memang cepat je laku...sian pisang ni sempat chekin semalam je kat rumah akak...hahaha...amacam mengoda tak ?  sapa yg tak suka manis memang tak berapa heran la kot...akak ni time "itu" dah makin hampir ni kan mahen mengila la tekak nak makan benda manis2 camni...lepas makan terus rasa nak tumbuk2 perut sambil jerit......'benci ko lemak!!! benci ko lemak!!!"  :'(



 Jom le skodeng resepi pendek cam pantun empat kerat ni....memula kite kene ada pisang...tak kisah le pisang jenis camne tapi paling bagos kalau pakai pisang berangan atau pisang montel...belah2 dua je pisang tu cam ni...

 Pastu kene ada coklat masakan dan sagat banyak2 dalam pinggan camni....akak sagat pakai pengupas kulit kentang je pon... :p

Gambo pinjam google...akak pakai coklat jenama Beryls ni...murah je dik non sekilo camni baru dalam rm14 hengget je...coklat ni sedap tau rasa cam coklat mahal...beso empat segi camtu....kalau hempuk atas kepala penyamun nescaya koma kejap penyamun tu....hahaha
   Sori gambo terskip pulak...lepas dah sagat coklat tadi amik sesudu penuh butter dan panaskan dalam kuali...goreng pisang yg dah di potong2 tadi hingga luar dia bertuko jadi kaler perang2 sikit....pastu angkat dan terus letak atas coklat yg dah disagat dalam pinggan tadi...pastu amik lagi coklat dan sagat atas pisang seberapa banyak yg kite mahu....kalau suka coklat sagat banyak2 atas pisang tu....sedapppppp...nanti coklat tu sume jadi cair tau....kalau tambah ais krim atau whipping krim mesti lagi...yum...yum...


Senangkan tapi rupe dessert ni cam mewah je...sesekali makan sedap le tapi kalau buat selalu muak gak rasenye...pisang buat cekodok pon sodap gak....kuikuikui...ok akak blah dulu...jumpe lagi dengan akak chef linda onn off dalam terketuk ketuk piuk belangga di n3 mendatang...ta..ta



psstttt!! dua hari je lagi besday hakak dah tiba...kikiki...15 hb ni....kuikuikui...dah tambah umo setahun lagi...terasa makin kertu dah...mintak2 cik boss ingat la hari besday hakak tu...sebab akak malu nak bagitau dia...hahahaha  :p  :p  :p  matilaaanakkkk...





Wednesday, 11 November 2015

XTVT TIME CUTI DEEPAVALI


 khamis         12 november  2015


asalamulaikum dan salam riang ria...


Korang pi mana je cuti deepavali hari tu ? akak tak pi mana2 pon...melepek kat rumah je sepanjang hari....tapi yg bestnye akak bukan duk melepek kat rumah sendiri tau...akak melepek kat rumah anak buah yg kebetulan amik kesempatan cuti2 ni pindahkan barang diorang kat rumah baru...hehehe...pepagi tu akak masak la ape yg patut pastu bungkus2 sume hangkut nasik sepiuk bawak datang rumah baru diorang ni makan ramai2 katenye...cik boss dapat cuti seketul je hari selasa tu jadi memang tak kemana2 la kiteorang....




Akak masak lauk simple2 je...asam pedas ikan,ayam goreng,pucuk ubi rebus,ikan goreng,sambal belacan dan ikan masin garing yg tak berapa nak masin...sedap selera makan kiteorang anak beranak...mak akak pon makan siap bertambah2... :)

Akak hari tu kalau tak dapat asam pedas pon takpe sebab makan lauk tiga serangkai ni pon dah sedap kan mahen...pintal2 kan pucuk ubi rebus tu pastu suap nasik yg pedas dengan sambal belacan...fuhhh!!! sedap tak henggat...sambil makan2 kiteorang menjemah sedo2 nasik satu piuk dah tinggal sikit je...hahaha

Beria sangat kiteorang ni siap berbekal bagai padahal barang yg di bawak pindah tu sikit je....hahaha...keluarga kak ngah belom nak duduk lagi rumah baru ni benonye...lambat lagi kot tapi saje2 bawak pindah barang2 yg penuh kat dalam stor rumah diorang kat keyel tu...gempak je lebih...hahaha...lepas makan2 sambung menjemah balik pastu tetiba akak dah tak ingat ape2 dah lepas tu...sedo2 diorang kejut akak ajak balik rumah...hahaha....sempat akak membongkang kat sana dik non...dasar sangat la perangai kalah ulor sawa bunting hakak ko ni....(tepuk dahi dengan kasut terus) 


Bosan kan cerita cuti raya Depaavali akak....kak long gak yg best sebab dapat jemputan ke rumah terbuka guru kelas dia yg berbangsa india...makan beso rupenye kak long kat sana...memacam cikgu dia sediakan dan semua tu di masak oleh orang islam jadi halal toyyiban...minah tu pon sempat bako kan cookies untuk cikgu dia tapi takde pulak akak snap gambo...ok la akak blah dulu ye...ta...ta





Sunday, 8 November 2015

KEDAI BAIKI HANDPHONE DENGAN HARGA SANGAT MURAH (area melaka)

isnin      9 november  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera... 


N3 ringan hari ni...jom akak nak kongsi tempat membaiki henfon yg amat2 murah khususnye untuk semua rakyat negeri melaka bandaraya bersejarah...gituuuu...cerita nye bermula begini...sabtu tengahari  kak long balik rumah dengan linangan air mata...suspen hakak ko ni...dah kenapa pulak minah ni menangis mencebik2 ??? Rupe2nye henfon dia TERjatuh hingga menyebabkan screen nye pecah...takut le tu kene marah dengan apak dia...hahaha...tapi akak hampa pastu sebab cik boss tak marah pon  T_T petang tu jugak kiteorang pi ke sony center dengan harapan untuk membaiki segala kerosakan...tapi bila tanye je...terus akak jadi ..terkelu...terkedu dan hampir2 nak terkentut secara terbuka kat situ...mahal hokey nak ganti screen yg dah retak tu...yg ori kene bayo rm850 hengget dan yg tak ori pon kene gak bayo rm550 hengget ko...dah tu masa yg di ambil kan main lama lagi...dua minggu sekurang2 nye...yg buat hakak lagi hanggin tu diorang siap pujuk2 suh beli je henfon baru kenkonon tak balik modal betolkan henfon lama tu...chitttpodahhh...tapi akak tabik spring dengan seorang pekerja melayu kat situ yg beritahu tempat baiki henfon ni...tq dik moga murah rezeki ko lepas ni...



Ni la mamat  yg bertanggungjawab membetolkan henfon kak long dengan harga yg murah dan berpatutan...nama dia abang Joe Roma...kedai dia ni terletak kat ground floor Plaza Hang Tuah Mall...alaaa kat bus station lama tu...kat situ bole di katakan semuanye kedai milik kaum cina dan dia la satu2 nye kedai milik orang melayu... 

 Masuk je kat pintu utama tu terus jalan lurus dan pandang ke arah pukul sebelas...kedai abang Joe betol2 terletak kat sebelah kiri kedai jamu ni...kedai dia memang menjadi tumpuan orang ramai ye...membaiki dan menjual henfon dengan harga yg amat2 berpatutan...harga takde pancung punye la...hehehe

Ni kad bisnes dia...kalau ada sebarang pertanyaan tentang harga bole call dan tanye terus dengan dia hokey....henfon kak long dah pon selamat di baiki...tak payah tunggu sampai dua minggu pon cam yg center cakap tu...kat abang Joe ni dua jam je dah siap dan hanya rm260 hengget je yg cik boss perlu bayo....tengok tu berapa punye jauh harga yg perlu di bayo dari harga asal kat center sana...jadi pada sesapa yg nak baiki henfon yg rosak try la carik abang Joe Roma ni...inshaa Allah selain dapat harga murah...pada masa yg sama pon kite tolong peniagaan orang melayu jugak....ingat henfon rosak ingat la Joe Roma...gituuuu...hahaha


ok la akak blah dulu...ta...ta






Thursday, 5 November 2015

RESEPI TAUHU KUKUS GORENG SEDAP

jumaat      6 november 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Amboiiiii...kan mahen ye korang panggil2 hakak "manja"...rase nak tergeliat hempedu akak gelak tau...tak payah nak manja sangat ye sebab hakak ni ganas hokey...ce korang bayangkan time sunyi2 hujan pulak turun renyai2...tetibe nampak sorang pompuan jalan tunduk sambil seret kapak....hahaha...seram kan ???  akak punye ganas skit lebih kurang camtu la....kahkahkah....ganas sangat seh...padahal kat rumah kapak pon takde...kukuikui...ok la takmo menjemah lelama jom skodeng resepi tauhu kukus goreng yg akak baru je cuba2 masak dua tiga hari lepas...




Piring tauhu yg pertama ni untuk santapan cik boss...panas2 lagi tercelur2 tangan akak masa nak susun ni...sebelom serah kat dia akak snap sekeping gambor dulu...cik boss dah tahu sangat dah peel bini dia...muka dia redho je...hehehe...alhamdulillah tak sia2 akak cuba buat sebab sedap tau dik non....makan panas2 dengan sos cili...malam tu akak tak makan nasi pon dinner makan ni je...jom skodeng resepinye...


4 keping           tauhu kuning

2 tiup               tauhu telur

1/2 cawan        daun bawang (dihiris) 

1/2 biji             bawang holland (kalau takde pakai bawang beso pon bole)

1 biji                 cili hidup merah (dihiris)

2 biji                 telur

1/2 cawan         daging cincang  (bole gak guna ayam atau udang)

1 ketul               kiub ayam

sedikit garam

2 biji                 telur (di gunakan untuk mengoreng nanti)

sedikit minyak masak



cara masak :

*masukkan tauhu kuning,tauhu telur,kiub ayam dan telur ke dalam pengisar...kisar hingga semua bahan sebati (akak masukkan sedikit air baru senang nak kisar)

*kemudian masukkan semua bahan yg di hiris tadi dan gaul rata...tambahkan garam dan kukus selama setengah jam atau sehingga adunan menjadi keras untuk memudahkan kite memotong.

*sejukkan dulu tauhu tadi sebelom di potong....kocok 2 biji telur dalam mangkuk...celupkan tauhu yg telah di potong tadi sebelom di goreng hingga perang...setelah masak tos dulu lebihan minyak dan sedap di makan panas bersama sos cili....selamat mencuba  :)


Kalau gambor kat atas tu akak susun cantik2 siap letak sos bagai kan....ni akak nak tunjuk rupe sebeno tauhu tanpa sebarang solekan gituuu...hahaha...tetap mengoda kan...garing di luar lembut di dalam....anak2 akak pon suka siap suh akak buat lagi dan kali ni suh buat banyak2 sikit...inshaa Allah nanti mak ko ni buat lagi ye...hehehe


Jom la cuba buat kengkawan...sedap tau...walau pon cam renyah skit la kejenye...nak kukus dulu pastu goreng lagi...tapi berbaloi2 gak la bila semua pon berebut2 makan...buat satu adunan tu dapat banyak jugak...ada kot dalam 1 pinggan penuh camtu...tapi kat rumah akak ni tahu2 jelah sume nak banyak je...lagi2 si mamat poyo (abang ngah) tu...malam tadi sebuk suh akak buat lagi...bahan mentah takde kot camne nak buat...siap suh akak pi market time maghrib2 semalam...memang tak laaaa....akak suh dia makan nasi je semalam tak payah nak poyo takde selera bagai...tampo kang!!!


ok la jumpe lagi dengan hakak  chef Linda on off di lain n3 ye....ta...ta







Wednesday, 4 November 2015

N3 ROJAK

khamis    5  november  2015



Assalamualaikum dan salam hormat...



Dah lama hakak tak buat n3 rojak kan...kalau ikut mood memang malas gile nak up n3 tapi sian blog ni nanti terbiar tanpa belaian manja....manja ke ???...hahaha....sebut pasal manja kalau kekawan sume nak tahu itu nama timbangan akak kalau pegi ke pasor tepi laut kat tempat akak ni....kikiki...bukan akak yg taruk ye...ni sume kerja kakak2 yg jual ikan tu pepandai panggil akak manja...dari jauh bila nampak akak terus diorang panggil2...  

"Manja meh tengok ikan memacam ada ni...ko pilih je manja nanti akak kasi diskaun.."

Malu ai tau sume orang pakat2 pandang...hahaha...mesti dalam hati diorang berbisik...

"Kejadah apenye pompuan tua ni nama manja...kenapa mak dia tak letak nama Peah !! "  

Kahkahkah...gitu la fisasat hati akak rase bila orang reramai tu pandang2 hakak... T_T 
Sampai sekarang akak tak faham kenapa diorang panggil akak manja ??? adakah rupa paras akak ni terlalu manja ? atau pon suara akak yg serak2 basah kering ni bernada manja ? kalau diorang tengok la cara akak kat rumah dengan famili tentu diorang tak panggil akak manja dah....yg pasti lepas tu diorang  panggil akak minah makona terusss....hahaha
panjang pulak akak punye intro...jom le skodeng n3 rojak hari ni....



 Sebagai tanda protes dua minggu berturut2  akak tak pegi beli ikan kat pasor pantai...hahaha...padan muka kakak yg jual ikan tu dah tak bole panggil akak manja lagi dah...tapiiiiii...yg benonye time akak pegi belanja ni dah pukul 12 tengahari...pasal tu tak pegi paso pantai sebab kompom ikan dah tak banyak pilihan...jadi belanja je kat Famili store kompom banyak pilihan walau pon terpaksa bersesak2 dan bergasak dengan lautan manusia T_T campak mak Enon dalam troli kendian umpan kan dia dengan aiskrim pink...senyap je dia berdiri dalam tu...hehehe

Menu sarap pagi sabtu...terkeliur dengan beehon goreng kak Zakie...terus laju2 masak pagi sabtu yg lepas...kurang rencah dan tak bole masuk sayo sebab anak2 tak suka...akak cuma tumbuk sikit udang kering dan ikan bilis je sebagai rencah pastu goreng telur hancur tabuh atas beehon...alhamdulillah kenyang.... :)

Lempeng pisang yg yarabi...yarabi...sedap nak habak mai...jangan tertipu dengan rupe yg tak berapa nak cun tu sebab rase dia sedap bebeno la hai...penuh dengan pisang yg manis bersari...mak enon makan habis sekeping camni...minah tu kalau makan suka cicah dengan susu pekat...


Ni cara mak enon makan buah stoberi kegemaran dia...selamat la akak tak payah nak cairkan coklat bagai...kuikuikui...sekali siut je maka abis la buah2 dalam mangkuk tu...pastu dia mengaruk mintak lagi...adoiiii....mana pulak akak nak cekau ??? Stresss mak ko ni tau tak Izara...bila time2 camni rase nakkk je akak bukak tanah haram kat cemeron sana buat tanam stoberi...kalau dah ada ladang stoberi sendiri takde la apak ko pening kepala asyik nak membeli je...bebudak kecik sekarang punye selera kan mahen...mak ko dulu kekecik mampu makan buah getah je tau....kahkahkah

Ok la sampai sini je akak chow dulu...nanti akak share resepi tauhu kukus goreng yg akak baru je try malam semlam....orang lain dah buat dari tahun lepas lagi....akak baru terhegeh2 nak buat dik non....hahaha...sedap le pulak menyesal buat satu adunan je...kuikuikui...esok2 kalau panjang umur kite jumpe lagi ye...ta...ta