sila klik sini

Tuesday, 30 June 2015

JOM BUAT KUIH RAYA KAWAN KAWAN !!!

14 ramadhan  rabu 1 julai 2015

Assalamulaikum dan salam hormat.....

Hajat dihati kan main beso...kalau bole sume jenis kuih nak buat...pantang nampak resepi sekut kat fesbuk laju je akak share...tak sedo diri sungguh ni....hahaha....dah le pemalas lagi ada hati nak buat sekut raya banyak2...cik boss layankan aje kata2 akak, macam le dia tak kenal binik dia yg sorang ni....hahaha...ala angan2 kan free bukan kene bayo....ape ada hal

 Menjadi gak akak buat sekut kelapa resepi mak akak....semalam buat satu adunan je...kenkonon nak try rase dulu kalau lulus baru buat lagi satu adunan.Alhamdulillah...sedap gak sekut lama2 ni...garing dan wangi kelapa bila di kunyah....kompom nanti akak buat lagi satu adunan untuk mak dan mentua akak.....
Biskut feberet anak2 akak termasuk cik boss.....sekut paling senang nak buat dan paling senang abis....kak long kan main suka bila dengo akak nak buat Biskut arab @ suji ni....akak tak pakai tepung suji tau tapi pakai tepung jagung semata2.....sedap halus sekutnye....cair dalam mulut gituuu....biskut ni dalam pemerhatian ketat kalau tak sejarah pasti berulang....sekut tak sempat nak raya dik non... T____T

 Caramelo pusingan kedua....yg pertama haritu dah licin langsai habuk pon tarak....yg ni memang akak kawal ketat...semalam beli lagi bahan2 nak buat kuih ni, ingat nak buat untuk mak dan mentua akak jugak....orng tua2 pon suka makan kuih ni tau....mak akak panggil kuih bepang....puas akak ajo sebut "caramelo" sampai subuh pon tak pas....lantak situ

 Akak selit la sekali menu berbuka pose hari ke 12 hari tu....ayam sambal,sayo kailan tumis ikan masin dan murtabak yg datang dari kayel.....abang ngah akak yg duk kayel tu bagi tapi tak termakan...lelaju simpan dalam peti ais jadi hari tu akak just panaskan je...

 Berbuka dengan air soya dan lemon panas....masam tapi sedap...akak selalu buat secawan je untuk akak yg lain takmo tapi nanti cik boss mesti cukai seteguk dua....orang lelaki mana suka minum masam2 ni....bila tau khasiat lemon baru dia nak minum sesikit....

 Mee goreng tanpa sayo menu berbuka pose hari ke 13 semlam....bosan sudah asyik mengadap nasik je hari2....jadi semlam akak cuma goreng mee kuning je...sayo2 memang tak bole letak kepantangan anak2 akak tu....jadi goreng la mee bodoh camni je....sian mee ni tak salah ape2 tetibe kene panggil "bodoh" nasib ko le mee....

 Selain mee akak buat puding roti dan sos kastard jugak semlam....sedap makan suam2...cik boss menambah2 makannye....senang di masak dan sedap....ingat nanti pepagi raya nak buat la sebagai dessert...mesti laku punye....makan sejuk pon layan gak lagi2 kalau tambah aiskrim...yum...yum

Air pulak kak long mesin separuh tembikai yg godang ni...nak dekat sembilan kilo beratnye...setengah biji dapat dua jug jusnye...sejug tanpa gula dan sejug lagi tambah air gula sikit....ada lagi separuh dalam petiais....selamat memesin petang ni kak long....nanti bole buat partime jual jus ye kak long....hahaha




ok la bobbyeee...jumpe di lain n3....nanti kalau akak buat n3 kisah akak kecik2 sambut pose dan raya ada ke yg nak baca....lawak dan sedih kalau di ingat2 balik lagi2 mengenangkan orng2 tersayang yg telah tiada.....salam sayang

Monday, 29 June 2015

GUBAHAN BUNGA UNTUK RAYA 2015

 13 ramadhan  selasa 30 jun 2015


Assalamulaikum kawan2 dan salam hormat....

Yeahhhhh!!! bunga raya akak dah siap...lompat bintang doploh kali....

Kejap je dah masuk 13 pose kan...pejam celik pejam celik tetibe  dah sebuk buat rendang raya dan rebus ketupat segera je nanti (akak memang malas nak rebus ketupat daun) kikiki...jadi moh le buat yg mana bole ni dulu....senang sok kalau nak raya akak fokus pada juadah je nanti.Kalau nak di ikutkan dah 3 tahun akak takde buat gubahan bunga baru, sume pakai yg lama2 je....seminggu sebelom raya cabut bunga basuh dan gubah balik...tapi selalunye akak amik hair dryer je tembak habuk2 yg dok bertengek kat bunga akak tu....sonang koje akak....hahaha....alhamdulillah tahun ni ada rejeki nak berbunga baru....

Lempau sume atas lantai....akak memang suka buat keje atas lantai...senang lepas siap sapu terus....puas akak cari pemotong dawai harem tak jumpe...last2 akak potong tangkai bunga pakai parang je...hahaha....asalkan bole sudah....pasu bunga putih yg akak beli kat cowboy tempoh hari...berkenan sangat mase tengok kat atas pelamin keje kawen sebelom pose tempoh hari....tu yg nampak ada jual kat cowboy laju2 akak rembat seketul....harga mahal gak rm 59.90 tapi meterial dia besi jadi kalau jatuh tak pecah....

 Memula cocok watak utama dulu bagi nampak seimbang.....span hijo dalam pasu tu akak dah tembak dgn gam siap2 jadi tak le dia dok lari2 time kite mengubah bunga.....

 Pastu selit2 je bunga tambahan tu mana yg suka...akak ni bole tahan cerewet gak...nak dekat lapan ploh kali cucuk pastu cabot balik...dah naik lunyai span dalam tu....hahaha....buat sampai mata berkenan kekdahnye.....abaikan mak enon yg tetibe interframe kat situ....mengaco je budak ni...pening kepala akak dia dok main lari pusing2 keliling akak yg tengah dok buat gubahan ni.....lempang nak???

Akhirnye siap gak tapi bunga tambahan tak cukup pulak....jadi terlanjur keluar hari ahad tu akak suruh cik boss singah kedai bunga jap....beli lagi dua tangkai nak bagi cukup....tu nampak tu bunga dalam sok kabo atas meja...tu je akak beli buat tambah kalau tak sian atas dia botak2 sikit....

Akhirnye siap gak bunga raya akak untuk tahun ni dan mungkin untuk raya lima tahun akan datang gak....hahaha....lawo ke idak bunga akak ni dik non? bunga mesti la semuanya lawa kan...ada ke bunga yg tak lawa? ada je tu bunga rafflesia...dah le tak lawa bau bangkai pulak tu....cuba bayangkan kite hias rumah pakai bunga tu....hahaha....kompom tetamu takde selera nak makan sekut raya dgn sirap kan...hahaha...merapu pulok akak ni....kalau malas nak gubah sendiri....bole je  beli siap memang banyak pilihan kat kedai2 tu....sumeeee cantik2...sumeeee akak berkenan...cuma harga jelah yg tak berapa nak berkenan....hahaha.... ape kes !!?  sepasu bunga dah siap gubah sampai dua tiga ratus hengget....Hoi!!! hanggin akak tau....(meroyan tak dapat beli bunga siap sebab mahal) kahkahkah.....



ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3 ...akak nak pi bako sekut kelapa stail dulu2, pakai planta je nanti mak akak bole makan....sukat pon pakai cawan je dik non.

Sunday, 28 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD KEPUTUSAN CONTEST)

12 ramadhan isnin 29 jun 2015

Assalamulaikum semua.....


ALHAMDULILLAH....SAMPAI LA MASANYE AKAK UMUMKAN PEMENANG BAGI CONTEST YG PERTAMA KALI AKAK ADAKAN NI...WALAU PON AGAK SENDU TAPI YG PENTING AKAK HAPPY JE NAK BUAT LAGI DILAIN WAKTU...INSHAA ALLAH....


JAWAPAN BAGI SOALAN AKAK TU IALAH   RM28 HENGGET
MEMANDANGKAN TIADA JAWAPAN YG TEPAT AKAK TERPAKSE MEMILIH JAWAPAN YG HAMPIR TEPAT SEBAGAI PEMENANG.....


PEMENANGNYE IALAH......BLOGGER  ~~~ AIZAMIA3~~~~ tahniah dik nanti sila tinggalkan alamat kat ruangan komen ye...lepas akak catit nanti akak padam....akan pos hadiah dalam waktu terdekat...tahniah sekali lagi ye dan terima kasih sudi join contest akak.....terima kasih jugak pada kak zakie dan aryanty....jangan serik untuk join di lain kali ye.....


Ok jom la sembang santai2 dgn akak dik non....berbuka sabtu hari tu ada yg bermurah hati nak belanja kiteorng makan ikan bako...kuikuikui...asmaradana la akak anak beranak...tapi kiteorng berbuka ringan2 dulu kat rumah lepas solat maghrib dalam pukul lapan malam camtu baru la kiteorng berkonvoi ke sana....akak masak maggi tumis kegemaran anak2 je sebagai pengalas perut....

 Muka happy dapat makan free...kikiki...cik boss suka dalam sedeh sebab terpakse monteng solat terawih malam tu...kiteorng duduk tepi muara tapi malam tu air surut jadi tak berapa nak syok....
 Tuuuu...beliau yg duduk paling hujung pakai baju merah yg bertangungjawab membelanja kiteorng makan malam tu....terima kasih abang ngah...lain kali datang makan sini lagi tau...tapi kali ni kite tong2 bayaran hokey....
 Wanita bertudung itam tu mak akak...amboi mak pipi belobang....hahaha...dah macam pelakon pak pie dalam mami jarum la....muka akak sebiji ikut mak jadi nanti dah tua gini la agaknye rupe akak.....ok la ek cun ape mak akak ni....kahkahkah....sapa lagi nak puji mak sendiri kannnn....

Tiga dara pingitan....angah, kak long dan ain...diorng ni anak buah yg paling rapat dgn akak sejak kecik2 lagi...sume keje nak kencing akak je terutama si sikon,kakak,acik dan along (takde dlm gambo) tak kenekan akak sehari tak sah...tapi diorang ni la pengarang jantung akak selain anak2....

 Menu pertama yg sampai dan ini la satu2nye gambo makanan yg akak sempat snap....kikiki...lepas tu sebuk makan takde mase nak snap2 gambo.....selain ni ada gak order ikan bako sambal,ikan sweetsour.sotong tepong.udang bako dan ketam goreng kunyit.....sume sekali termasuk dua mangkuk beso nasi,tiga jug air kelapa, dua jug air tebu dan dua minuman panas rm350 hengget untuk 12 orang makan....alhamdulillah kenyang....terima kasih abang ngah belanja kiteorng makan...sayang ketat2 ;p

 Ni kejadian tengahari semalam....hamboiiiii!! kan mahen happy dapat makan mekdi ye....sian lapo sejak puasa ni dia makan pon tak menentu...selalu akak masak hidagan ringkas makan tengahari untuk dia dan petang dia dok kudap2 biskut atau roti sementara nak tunggu makan berbuka sama2 dgn kiteorng.....mak enon bukan jenis kaki makan pon, nak mengabiskan lima sudu nasi pon hazapppp...pasal tu badan dia kudut je, nasib dia kuat minum susu....

 Semalam akak keluar mencari bahan2 kuih pastu beli la barang2 kering sekali....dalam pukul empat petang sampai rumah rehat2 jap sementara nak mula masak....letih kalau keluar ni pasal tu akak suka duduk rumah je kalau bole...cuaca panas sangat tak bole tahan.....jadi masak yg simple2 jelah...akak just goreng sayo campor...

 Kendian buat sambal cili padi sardin campor petai....yum yum...sedap sangat ni!!! jadi lauk rebutan semlam....hahaha....kalau akak masak lauk ni dedulu wajib kene masak nasik lebih sikit sebab nanti anak2 akak si abang ngah dangan kak long kompom duk ulang makan dua tiga kali....lauk feberet katenye...cik boss pon suka lauk ni

Akak berbuka reramai kat rumah mak akak semalam....kak ngah akak anak beranak beli je lauk sebab tak larat sangat2 lepas dok mencuci rumah baru diorng....bulan2 pose ni paham2 jelah buat keje berat2 ni kompom penat kan....lepas selasai berbuka diorng pon bergerak balik ke kayel semula.



Sebelom tulis n3 ni tadi akak sempat bako caramelo almond crancy satu adunan...dah pon akak sorok balang kuih ni....yg minggu lepas punye caramelo dah tinggal serdak je dik non... T___T  jap lagi ingat nak bako biskut drop cronflake...tu pon kalau rajin la...hahaha


ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3 ye.....





Friday, 26 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD KUIH RAYA)

10 ramadhan sabtu  27 jun 2015

Assalamulaikum semua dan salam hormat.....


Jumpe lagi akak dalam teketuk ketuk kekdahnye....aci tak kalau akak lanjutkan teka teki teka tekuk lagi dua hari....sedih cam tak dapat sambutan je  T____T  mana tau ada kawan2 lain yg masih tak perasan...jadi lusa pepagi akak umumkan pemenang ye....jangan marah ah!!! suka2 je ni kan...hadiah pon sedehhhh....hahaha....wei!!! korang akak dah buat kuih raya tau!!! (dgn nada belagak) kahkahkah....alhamdulillah....caramelo almond akak menjadi korang....tapi sedih pastu sebab dah tinggal serdak je dik non....abis kene keje dengan cik boss dan anak2 :')  menci ai......

 Lompat2 bila caramelo almond akak menjadi...rangup bila dikunyah.....lepas ni dah tak payah beli lagi nak makan je bole buat sendiri...lagi untung meh!!!  sape2 yg belom cuba buat tu bole cuba...sumpah!! tak menyesl punye.....
Satu adunan dapat satu bekas ni....banyak la jugak...kalau beli tu secoet je cekut dua tiga kali dah licin....buat sendiri puas makan...pastu pepiling hebat padahal senang gila buat kuih ni....hahaha....terima kasih Sue Bee berkongsi resepi dan pada semua blog2 lain yg akak skodeng resepi ni jugak....

Semlam merajinkan diri adun sekilo tepung dan jenuh dok mengentel kuih siput ni sampai ke petang....hahaha...nasib kak long tolong kalau tak mahu santak sampai malam....sambil gentel gosib2 dengan kak long nak hilangkan mengantuk...sebelom azan asar dah siap semuanya....alhamdulillah sekali lagi sebab sedang elok je rasenye...maklum la kan bulan pose sume pon main agak2 je....

Ni menu berbuka akak puasa hari ke 7.Kak long nak makan masak lemak ikan cencaru....ada belen sambal kerang tu akak panaskan sampai kering,kailan tumis,telo asin dan ikan goreng untuk mak enon....kuih takde sebab makan nasi je pon dah kenyang....cik boss merajinkan diri belah kelapa petang tu jadi berbuka dengan air kelapa je.....

Berbuka hari ke 8 ....asam pedas ikan pari,telo masin,tauge goreng,ulam timun dan pari goreng untuk mak enon....ni gambo bukti kecurian ikan....hahaha...sempat mak enon dok cekau ikan time akak nak snap gambo....hahaha....saje akak hidang asam pedas sorang semangkuk camni...kenkonon cam makan kat kedai la....hahaha....best bole hirup2 kuah dik non....buat masa ni alhamdulillah semua sedap selera makan...semalam akak tak masak...kiteorng berbuka kat luar sebab anak2 sebuk nak makan kat mekdi....ikutkan ajelah sian pulak time pose2 ni tahu2 jelah tekak macam2 yg teringin....jangan diorang mintak makan kat hotel yg sekepala rm70 hengget  tu sudah!!! memang akak amuk nanti....ape kes mahal bebeno ni? banyak mana jelah termakan....tak masuk dik hakal sungguh!!! malam ni akak buka kat luar lagi....hehehe...ada orng nak belanja makan ikan bako....yabedabeduuuu!!!


ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3



Wednesday, 24 June 2015

SAPA NAK JOIN CONTEST RAMADHON DI WGDG ??

8 ramadhan khamis  25 jun 2015

Asslamulaikum semua dan salam hormat.....


Seperti tajuk diatas agaknye ada tak sapa2 kat sini yg sudi nak join contest yg akak nak buat ni....kikiki...caranye mudah saja cuma perlu jawab di ruangan komen dan sapa memiliki jawapan yg tepat akan di pilih menjadi pemenang....contest seronok2 je ni....buat untuk suka2 dan yg penting nak joinnye tu mudah.....syaratnya cuma perlu follow akak di blog ini dan meneka dengan tepat di ruangan komen....kikiki...mudahkan....



 Sesiapa yg terpilih menjawab dengan tepat atau hampir tepat akan mendapat hadiah yg tak sepertinya ini....sapa nak piring hiasan bercorak inggeris cottage ni???  bole di jadikan hiasan hari lebaran yg bakal tiba nanti....seorang pemenang akan di pilih akan berjaya mendapatkan dua keping piring hiasan ni.....selamat mencuba  ;)


BERAPAKAH HARGA KASUT RAYA AKAK NI???  (pembayangnye....bawah rm50 ringgit)



SELAMAT MENEKA DENGAN TEPAT KAWAN2....PEMENANG AKAN AKAK PILIH BERDASARKAN SIAPA YG JAWAB PALING TEPAT DAN CEPAT...KIRANYA TIADA YG TEPAT SESIAPA YG MEMILIKI JAWAPAN HAMPIR TEPAT AKAN BERJAYA....SELAMAT MENCUBA  ;)


pemenang akan di umumkan pada 27 jun 2015 (sabtu) ni...

Tuesday, 23 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD BUAYA TEMBAGA)

7 ramadhan  rabu 24 jun 2015

Asslamulaikum umat dunia dan salam hormat.....


Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah....dah masuk seminggu kite berpuasa....terkedu...terketo dan terkejut. Semalam akak call kakak akak  yg dok s'pore tu...korang tahu..!!! dia tengah bako biskut makmur....dia dah start buat kuih raya dah dik non...dia cakap sonang buat awal2 nnti tak terkejar2. Terus akak rase cam nak hantuk kepala kat dinding laju2...sebab ape???  sebab akak ape pon tak buat lagi dik non....langsir yg akak gebang2 kan tu pon belom akak potong2 lagi....nampaknye merasa la pakai langsir lama lagi tahun ni... T____T


Bahan kuih yg ada dalam rumah buat masa ni.....dah le mahal kan mahen...terkentut jap bila bayo....kahkahkah....empat bahan ni je sume sekali rm68 hengget dik non  T___T tapi takpe la sebab kuih ni sedapnyeeee nak habakk mai laaaaaa.....selalu makan yg beli punye...ni pestime akak nak try buat sendiri...wish me luck ye  ;p

 Hanggin kejap semalam dengan cik boss...akak dah pesan bulan2 pose ni jangan la dok beli durian...sekarang musim panas pastu kite berpuasa, takut badan tak tahan kalau dok pulun durian ni....senyap2 je dia beli bawak balik...sampai atas akak bole bau. Bila akak tanye mengelabah puyuh dia...hahaha...."abang beli sikit jelah...dua bijik je" Sekali akak tengok...hambikkk ko nak sama beso dengan cerek akak dah saiznye....dua bijik la sangat...lantak le ko bang nanti kalau demam tanggung sendiri cek takmoq campoq....

Last2 bila tengok camni punya buaya tembaga hakak pon terjebak dik non  T____T  bangun sahur tadi tekak akak dah start perit...laju2 akak minum air suam banyak2.Alhamdulillah pagi ni dah ada kurang....dasar buaya tembaga sangat ko ye durian!!! ;p   sedap gila durian ni isi tebal biji kesep kateko... ;p

 Ni menu berbuka 5 ramadhan....akak masak ikan serkut sweetsour, kangkung tumis dan sotong goreng.Kuih pulak akak just goreng karipap yg akak frozenkan hari tu dan buat cekodok pisang laju2 sebelom kak long pi mesin buat smoothie....

Ni pulak menu 6 ramadhan (semalam) simple je tapi sangat la selera makam anak beranak....akak goreng ikan terbubuk dan buat sambal kerang....cik boss suh akak buat lagi kuah asam cam hari tu....kikiki...sedap le tu kat tekak dia....kuih akak goreng cekodok kentang je....senang hati akak stok kentang dah tinggal sikit je tu....hahaha....dua tiga hari ni duk pulun kentang je....nasib le labu.....



kat sini akak tepek le sekali resepi kaswi atas permintaan aryanti ahamad....

KASWI

5 cawan air
1 cawan gula merah@ kabung
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 camca  kapur sireh (campor dalam sedikit air)
kelapa parut dan sedikit garam


cara -cara :

*masak air,gula pasir dan gula merah hingga gula larut.Ketepikan hingga sejuk.

* panaskan kukusan.

*kemudian campor semua bahan tepung dan kapur sireh dalam larutan gula tadi.Gaul sebati dan tapis

*lencer sedikit minyak masak dalam loyang dan kukus hingga 40 minit atau hingga masak.

* Ratakan kelapa dengan sedikit garam sebelom  di gaul pada kaswi.


Sonang je kan yan....selamat mencuba...bancuhan akan kelihatan agak cair dan kukus la seperti biasa inshaaAllah nnti kuih kaswi akan masak dengan cantik dan lembut.


ok la bobbbyeee....jumpe dilain n3

Sunday, 21 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON DI WGDG (EPISOD MAMI JARUM)

5 ramadhan  isnin 22 jun 2015

Assalamulaikum dan salam hormat....


Kejap je dah hari kelima kite berpuasakan...siang malam...siang malam...tetibe kang dah raya....jom la baca n3 ringan hari ni....takmo pikir2 berat sangat kang sosak pulak dado tu....


Kuih karipop ni akak buat puasa ke tiga hari tu....buat inti kentang.Kentang banyak jadi memacam le akak kene gayakan...sori la bentuk dia yg kocik beso tu...kikiki...bebulan pose ni tahu2 jelah tangan pon asyik mengeleto je....saje akak buat lebih2 sikit, bole bekukan dlm petiais bebila teringin nak makan tinggal goreng je nanti....

 Ni pulak menu iftar akak sabtu hari tu(puasa ke3) cik boss ajak akak berbuka kat luar tapi akak malasnyeeeee....jadi suh je cik boss beli nasi kerabu dan berbuka kat rumah je....tapi nasi kerabu takde   T____T  Ni cik boss beli nasi lemak ayam...alhamdulillah....cik boss pegi param dgn abang ngah dan bawak balik murtabak sekeping,roti boom  empat keping dan popia sambal empat ketul.....tak abis tau roti boom tu....hanggin akak terus haramkan abang ngah pegi param sebab ni sume dia yg cakap nak makan tapi hampeh tak makan pon....pembaziran disitu....

 Ni pulak menu berbuka semalam (puasa ke4) nasik briani kambing dgn ayam....akak tak larat nak masak semalam sebab penat mengukur jalan....hehehe....cik boss memang tak kasi akak masak kan sabtu dan ahad memang hari cuti masak akak tu yg dia beli je....bukan akak pemalas takmo isi dlm pinggan ye tapi diorng yg takmo dengan alasan "membazir pinggan"  tak paham alasan tu???  tapi bila selesai makan baru akak paham....hahaha

Dah empat hari berbuka dengan jus buah2 yg segar made by kak long....rajin pulak minah tu dok mesin2 jus camni tiap2 hari....abis togel buah2 akak dalam peti ais di mesinnye...buah pisang pon dia nak mesin dik non.... T___T ...ape kes ??? pisang tu mak ko nak buat cekodok petang ni tau tak!!!!

Mesti ada yg tertanye2 ape yg mami jarum tu?? hehehe....takde ape2 sebenonye....semalam akak keluar dok pegi tukar kan gelang minah kecik ni...sian dia gelang2 dia ni satu dah putus dan satu lagi tu pon dah nampak genting...sebelom hilang kat memana baik la tukarkan je....gambo izara dgn gelang2 lama yg dah tinggal kenangan.....yg baru akak tukar tu seutas je tapi amik kaso sikit....bukan ape minah ni lasak bebeno...lepas jual gelang lama kene tambah rm380 hengget je....lepas beli terus pakai...memanco2 kat tangan mak enon....maklum la gelang baru....akak gak melopong....hahaha....nasib tak guling2 semalam dalam kedai emas tu...."nak gelang!!! nak gelang jugakk!!! " terus cik boss :ok bai" kat akak agaknye....hahahaha

 Lepas beli gelang terus bawak minah ni carik kasut raya pulak....untung laaaaa....semlam memang belanja untuk dia sesaja....kasut hitam tu pilihan akak dan kasut ungu tu pulak pilihan mak enon...tak tahu mana nak pilih...last2 cik boss beli dua2....semalam kan mahen dia dok menerai kasut raya...sume persiapan dah cukup untuk raya ni kalau bole dah malas nak keluar ke mall time pose camni....duk rumah je best tak lama lagi dah start nak buat sekut raya pulak tu....semalam merata carik kedai jual bahan2 kuih ni sume yg tutup....benci...mogok la camni beli jelah sekut raya tak payah buat!!!  kahkahkah...alasan le tu pemalas nak bako sekut raya....hahaha



ok la bobbyeeee...jumpe dilain n3 ye....akak dah rendam ikan tapi otak beku tak tahu nak masak ape....ni la dilema kaum ibu time2 pose camnikan....tiap2 hari masak otak pon bole jadi jam...buntu sebuntu buntunye....ok selamat hari raya...eh!!! lambat lagi...abaikan ;p





Friday, 19 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON DI WGDG (puasa ke 3)

3 ramadhan  sabtu 20 jun 2015

Assalamulaikum semua dan salam sejahtera....

Tajuk kan mahen....hahaha...ketuk ketuk ramadhan katenye....nasib tak ketuk ketuk kepala linda !!!! hahaha....tapi tu la memang gini  la bulan2 pose asyik dok berketuk je lesung batu akak kat dapo....kejap kang tumbuk sambal...tumbuk bawang la...akak memang kurang suka pakai mesin melainkan cili kering je akak mesin seminggu sekali....



Ni menu berbuka semalam....menjadi gak akak bako ikan dengan mengukus kaswi dik non....kikiki...tekak nak makan sangat2 tu yg akak gigih gak membuatnye....tekak pose ni tahu2 jelah asyik la dok teringin macam2...tapi nanti time berbuka tak makan sangat pon....nampak sangat nafsu semata2 kan.....ikan parang panggang kunyit hidup tu memang feberat akak anak beranak.Kak long panggil lauk orng beranak....memang pon tapi ape ada hal yg penting sedap dan sehat....air asam akak semalam kan main kebabom sedapnye....eh!!! terpuji diri sendiri pulak....hahaha....selain tu akak masak tauhu telur sambal cili padi kering dan sup kentang suun.

 Gigih akak mengukus kaswi dalam bekas comel2 ni semalam....buat satu adunan je dapat la 34 ketul...sedekah sana sikit sini sikit tinggal kan 10 ketul je buat makan kat rumah, tu pon tak abis ada seketul dalam petiais.Kire halal la ye akak dok kukus bertindih2 camtu....kikiki...gara2 malas nak keluarkan setingkat lagi piuk kukus akak.Nampak cam lompang pulok kaswi akak ni bila ada lobang kat tengah2 tu....kikiki...konfius mak ;p

 Dapat akak balas kaswi pada jiran akak yg sedekah durian ni semlam....terkejut bila kak nor cakap durian ni dari pokok kat belakang rumah dia....bagosnye baru 9 tahun duk kawasan ni dia dah ada dusun durian belakang rumah....akak ada dusun lalang je dik non   T____T  Terima kasih kak nor dan abang rizal ye....diorng ni memang selalu sedekah buah2 pada akak...orang memberi kite merase kekdahnye....syukur jiran2 akak sume yg baik2

 Selain dusun lalang kat rumah akak ada gak dusun kelapa nan sebatang....kikiki...suh abang akak petik kenkonon nak berbuka air kelapa la nanti...tapi sampai la ni tak berkopek2 gak....
Pastu akak konfius dah kenapa akak beli kentang sampai sepundi camni???? tapi takpe la bulan2 pose ni banyak yg bole akak gayakan dengan kentang2 ni sume....karipap...begedil...salad...pie.....berangan je la ko linda!!! hahaha...tengok la nanti kalau rajin..... ;p




ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3


psttt!! selalu korang start buat kuih raya berapa ramdhan ek?

Thursday, 18 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON DI WGDG

2 ramadhan  Juamaat  19 jun 2015

Assalamulaikum semua......


Hari ni masuk hari kedua kite menjalani ibadah puasa....segalanya berlalu dengan pantas..tak terkejar.Tahun ni akak lebih bersemangat nak sambut raya puasa...tak macam tahun lepas...kuikuikui...kedatangan ramadhan tetap disambut dengan kesyukuran cuma aura gembira tu kurang sikit...jadi ramadhan akak tahun lepas berlalu dengan suram dan suam gituuuu....bila dah nak raya tu akak jadi cam terkejut gileee...eh!! dah nak raya? dah sebulan ke puasa? camtu kisahnyeee...
Ramadhan tahun ni akak nak lebih menghargai setiap detik dan saat kekdahnye....sebab ntah jumpe ntah tidak ramadhan mendatang....mudah mudahan Allah memanjangkan usia kite agar dapat bertemu ramadhan yg seterusnye. Aminn....

 Ni watak utama malam sahur sulong akak....cik crab goreng kunyit...dalam pukul 9 malam akak siap2 siang dan lumur garam kunyit pastu campak dalam petiais....pukul 4.45 pagi akak bangun dan goreng la beliau sampai garing....sedap makan dengan nasik panas2....

Kendian panaskan je baki lauk ayam masak hijau...ni je lauk kiteorng malam sahur pertama tu....awal2 sahur ni berselera la makan masing2, tengok nnti hujung2 puasa sume yg lemah takde selera...
Ni pulak time berbuka semalam...asam pedas ikan kembong,bendi goreng dan ayam goreng kunyit....ada belen ketam yg akak goreng mase sahur, jadi perhangatkan je dah jadi lauk berbuka pulokkk....kikiki...simple je lauk kiteorng sebab memang dah berniat tahun ni takmo menbazir masak macam2....takmo ikut  rase tekak yg dok tingin yg bukan2 tapi nanti last2 tak makan pon. Harap bole bersederhana tahun ni....inshaa Allah :)  Hari pertama berbuka langsung takde kuih....kikiki...malas nak ke param dan malas nak buat sendirijugak....tapi kiteorng ada ni....


Minis sorbet katenye....kikiki...layan gak makan ni lepas berbuka. Nasib ada perisa raspberry sebab akak kureng sikit perisa mango ni....ape aje pemanis mulut perisa mango memang akak tak suke...tapi kalau jeruk mangga asam boi lapan kontena pon akak bole hadap....hahaha....malam tadi punye sahur takde gambo sebab terlupe nak bawak turun hanpon....akak tak gigih nak turun naik tangga semata2 nak pi mengambik hanpon dik non....sahur tadi akak just panaskan lauk asam pedas ikan dan goreng sikit ikan masin dan telur dadar, air pulak cam biase akak minum air suam kosong je, cuma cik boss akak bancuhkan horlick atas permintaan dia....selalunye dia minum nescafe....misteri di situ???



ok la bobbyeee...jumpe dilain n3



pssttt....hari ni ingat nak panggang ikan parang kunyit hidup cicah dengan air asam dan buat kuih kaswi jugak....selamat memasak pada semua.... yg tak masak tu selamat membeli di param ye......kikiki

Tuesday, 16 June 2015

MARHABAN YA RAMADHAN


Assalamulaikum sahabat2 ku.....









SEMOGA PUASA KITA TAHUN INI DIBERKATI ALLAH SWT DAN SEMOGA DIPERMUDAHKAN PUASA KITA DI BULAN YG MULIA INI. BANYAKKAN SABAR BANYAKKAN KEINSAFAN DAN BERBELANJA DENGAN SEDERHANA.....


DENGAN RASA RENDAH HATI AKAK MENYUSUN SEPULUH JARI MEMOHON KEMAAFAN JIKA ADA KESILAPAN YG AKAK LAKUKAN BAIK YG DI SEDARI MAHU PON TIDAK SESUNGGUHNYA AKAK HANYA INSAN YG LEMAH DAN JAUH DARI SEMPURNA....MAAFKAN AKAK YE....MALAM KANG JANGAN TERBABAS TIME SAHUR TAU...KIKIKI



MASUK KE HUTAN  BERSAMA RAKAN
BERSAMA RAKAN MENCARI ROTAN
BULAN RAMADHAN KITE RAIKAN
BULAN MULIA PENUH KEBERKATAN




SELAMAT BERPUASA !!!!