sila klik sini

Wednesday, 29 April 2015

WAHAI SI TURKISH DELIGHT


Assalamualaikum dunia....

Syukur sekali lagi,kalau sebelom ni akak dah dapat rase buah tin segar dan baru2 ni akak dapat pulak merasa turkish delight yg dah lama akak idam2kan...rezeki sungguh la dalam masa yg singkat sume yg akak nak Allah makbulkan...kalau nak tau akak meroyan nak makan turkish delight ni sejak tahun 2011 lagi....ada gak akak meroyan dalam n3 bole baca kat sini ... lama gila akak mengidam...




Ni yg akak rembat hari tu...perase rose dan lemon,memang ni je pilihan yg ada,satu kotak 15 hengget je...terkejut akak mase tengah pilih2 kismis untuk izara tetiba mata terpandang benda alah ni...teruja  sungguh akak time tu tak sabo2 nak balik dan makan manisan orng turki ni dik non...kikiki...buruk sungguh la perangai akak :p :p :p



Ni rupe turkish delight tengah beratur dalam kotak...berdebo2 hati mase capai seketul nak rase....kikiki...sekali akak gigit dan kunyah T________T  ape manis sangat ni???? pastu bau wangi kan main kuat lagi dah macam kunyah sabun mandi jenama fruitale...terbang 15 hengget akak dik non  T________T anak2 sume rase sikit mengelupur buang kat singki yg cik boss pon same,mase makan  suap seketul  masuk mulut pastu dia pon mengelupor lari gi singki...kahkahkah...badut sangat perangai diorng ni....izara siap lari2 bila akak usik dia suh makan....kahkahkah...camne la orng turki bole makan manisan camni, pelik akak dok pikir....ke akak anak beranak je yg tak tau menikmati???
mungkin yg jual kat turki tu jenis yg lain dan yg mahal2 kot kompom sedap....yg akak beli ni yg morah2 je dik non tu rase dia pelik kot....ntah le malas nak pikir dah dapat merase pon dah syukur....nnti la kalau ada rezeki dah tua2 sok time dapat duit kwsp,bole la akak pi turki dan makan turkish delight kat sana je.....kalau tak sedap gak memang aku bako je kedai tu....



p/s: sape yg nak sila la datang amik kat rumah,akak kasi free je satu kotak terus...tak sanggup nak makan memang tak sesuai langsung dengan tekak akak anak beranak tobat pasni takmo beli lagi...insaf terus akak T____T


ok la bobbyeeee....


Monday, 27 April 2015

ASYIK NIPON JE !!! ( DALAM EDISI BALAS DENDAM )

Assalamulaikum dunia.....

N3 ringan hari ni...saje nak borak2 kisah time nyongket  petang ahad hari tu....tak pegi mana2 pon dik non hanya ke jusco saje,tu pon sebab nak buat spek mata baru untuk kak long dan cari sikit buku latihan untuk abang ngah....pagi tu kan kenkonon dah makan sarapan berat yg cam omputeh tu...kikiki...jadi tengahari tu cik boss cakap tak payah la masak,moh makan di jusco saje....akak pon ok je...lagi aku suka...hahaha...laju2 simpan ikan dalam lemari ais.Jadi lepas zohor keluar la akak anak beranak menuju ke jusco....sampai je jusco akak dah menconggak2 mana nak makan....sekali lajuuuu je bebudak ni dgn cik boss masuk kedai makanan nipon ni  T_____T dah buat pakatan awal2 rupenye...akak je yg tak tau....terus akak menangis dihujung tangga karen dik non....kahkahkah...tu tipu!!!

Muka sorang2 mcm nak kene lepuk je kan? berlagak je muka tu...akak buat dek je malas aku nak melayan tak jelak2 makan kat sini....makan selalu pon kulit tetap kelabu tak putih cam orng jepon langsung....kuang kuang kuang... :p

 Sampai sekarang  otak akak tak dapat nak hadam camne la tekak diorng ni bole telan ikan mentah camni??? makan sambil lelap2 mata pulak tu....benci ai tau :p :p :p

Sampai2 je mengelupur pi amik sushi dulu...lapo sangat mase ni,yg sushi ada bijan2 tu akak punye...dalam dia ada timun dgn crab stick....


Melayan izara kopek kacang...kacang ni memang kesukaan akak dgn izara, sedap lemak2 rase dia...abis sepiring ingatkan nak menambah lagi,tapi rase dah sendat sangat perut terus tak jadi....izara tengah makan kacang gaul dengan sushi...hahaha

 Ni set pilihan kak long...name jangan tanye sebab akak tak tau....tu nampak ikan bako berkilat2 atas tu? yg tu ikan yg akak order makan dengan semangkuk nasi...alhamdulillah kenyang sampai malam....saje akak tak order set sebab side dish tu akak tak makan pon,mahalnye kan main yg ni pon sekor ikan dgn semangkuk nasik dah rm 15.80 . Cik boss order cam akak jugak cuma dia amik yg set

 ni bento pilihan abang ngah, ada lauk salmon dan ayam....cantik pulak kotak bento ni kalau pakai harian kat rumah pon bagos ni,longgok masuk nasik lauk semua tak payah nak membasuh pinggan penuh singki.... idea yg bernas akan dipertimbangkan nnti.....hehehe
Minuman wajib kalau ke sini...order yg sejuk 2 botol dan yg panas 1 teko...alhamdulillah cukup2 je air ni bila dikongsi, nasib izara pon ok je minum green tea ni walau pon tawar langsung takde gula...syabas anak ku =)

Lepas makan terus pi kedai spek mata menempah spek baru untuk kak long....power dia dah same tinggi cam akak dah....suka lagi membaca dalam gelap ni la akibatnye....kak long pose dgn spek mata pilihan dia....same je cam yg lama tu...lantak situ

Hehehe...akak sempat berselfie dalam kedai ni sepam....lepas tu akak tinggalkan kak long dgn cik boss lari jap pi kedai buku dgn abang ngah...sebelah je pon tapi nak suruh abang ngah pegi sensorang memang tak la....hahaha...akak ni memang saiko skit asyik fikir yg bukan2 ..


Ni menu semalam....hahahaha...akak balas dendam dik non...geram akak terus laju2 buat laksa, padan muka kak long dgn abang ngah biru2 muka makan laksa sepanjang hari...saje akak buat banyak2 jadi bole makan sampai dinner....hehehe...puas hati masak laksa sendiri ni,bermangkuk2 hirup kuah...buat kuah pekat likat melekat baru best......baki kuah akak dah bekukan simpan untuk anak2 buah balik kampong hujung minggu ni, nnti diorng tinggal beli mee laksa,timun dan salad je dah bole makan dah.....


Makan laksa memang sedap tapi part yg ni akak ada lemah sikit....cam nak tido je semlam mase tengah mengasing isi ikan ni dik non....nasib pegawai cukai (izara) tido kalau tak berapa ekor agaknye yg dia dok cukai....hehehe



Hujung minggu ni semperna cuti hari perkerja akak anak beranak balik pontian...bole la berjimba2 ke johor baharu....dah lama tak perkena ZZ sup tulang...insha Allah panjang umur dan takde aral sampai le akak ke johor minggu depan ni.....bobbyeeee sume...tatatititutu





Saturday, 25 April 2015

ENGLISH BREAKFAST DAN HARI PELADANG PENTERNAK DAN NELAYAN KEBANGSAAN 2015 SUNGAI RAMBAI MELAKA.

 Assalamulaikum dunia....

Kikiki...tajuk kan mahen panjang lagi, sebenaunye kalau nak di ikutkan lagi panjang, nasib akak pendekkan...hahaha...baca tajuk je dah semput camne tu?? Akak pergi sungai rambai ni semalam,ntah ape mimpi tetiba cik boss ajak akak pergi ekspo camni dan ntah ape mimpi pulak akak tetibe setuju!!! Pelik sungguh ni, sebab akak memang kureng skit kalau pergi tempat2 orng ramai...tapi bila mengenangkan kalau hari ekspo2 cam gini mesti ada jualan sayur or pokok bunga murah maka laju la akak angguk setuju....


Ni sarapan pagi tadi,kenkonon dah english sangat la ni...padahal...makan pakai tangan je,siap gaul cam makan nasi lagi dik non....hahahaha....nasib takde sambal belacan kalau tak memang akak  gaulkan sekali...kahkahkah


Minah ni lagi melampau pagi2 dah mintak nak makan aiskrim...memula akak buat tak layan pakse dia makn roti....abis roti tu dia gumpal2 sambil merajuk...kecik2 dah pandai protes... hanggin je hati akak...last2 apak dia kasi gak minah ni aiskrim, suka la dia kan ada orng melayan kalau dgn ibu dia memang tak la pagi2 nak makan aiskrim...penat2 mak ko masak english breakfast tau....hehehehe  :p


Kiteorng gerak dari rumah pukul 9.15 pagi tapi berhenti sarapan jap kat bukit rambai pekena roti canai kuah dal.Dah kenyang terus gi tempat ni,jauh gak dari rumah hampir sejam berkereta gak...ni khemah yg pertama kiteorng terjah....cik boss kan main suka lagi bila nampak gerai dodol ni...selera orng tua camtu la kan...kahkahkah...mati la kalau cik boss baca T___T  padahal semlam akak pon kan main lagi makan dodol ni dik non.... :p :p :p

Gerai bunga dari daun pokok getah...gubahan yg atas sekali tu 200 hengget lebih kalau tak silap...cantik nye bila dah jadi bunga langsung tak nampak daun getah dah...tapi mahal akak jeling je yg mampu.

Singah sini belikan utk kak long dgn abang ngah koko minda ni, harga sekotak 25 hengget dan percuma 2 peket lagi....


Cik boss beli minyak aromaterapi serai wangi ni untuk letak dalam toilet kat pejabat dia...bila bau serai wangi ni teringat tanah aina farrah soraya kat bentong pahang yg penah akak pegi tahun lepas...best tempat tu

Madu tualang dan bermacam2 jenis madu yg akak tak pernah dengau sebelom ni....tak beli pon just tengok2 je

Mesin mengoreng kuih goyang or kuih ros yg amat boombastic...sesuai untuk yg nak berniaga la kan...kalau akak mintak cik boss belikan pastu buatnye setahun sekali time raye memang tak la...memang kene hayun je dgn cik boss....kikiki...ini je gambo yg akak sempat snap,orng rami gak semalam pastu kak long tak ikut dia pegi rombongan ke pwtc ada pesta buku kat sana...jadi paham2 jelah bila fotografer akak  takde jadi gambo agak dintis disini....memacam gak semlam yg kiteorng borong penuh gak la tangan...akak beli ubat bunuh lipas dari bahan organik,sayur mayur yg murah dan segar,buah jambu madu yg 3 bungkus baru 10 hengget je dan macam2 lagi yg akak dah terlupe....ape2 pon semlam memang best la walau baju lencun dgn peluh tapi sangat berbaloi2.Lepas penat beronda kat situ laju2 masuk kete buka aircon....fuhhh!!!! legaaaa.....



Hari ni sape nak pegi masih sempat lagi ekspo dibuka sampai ke petang...jadi moh ke Hari Peladang Penternak dan Nelayan peringkat kebangsaan di RnR Sungai Rambai melaka.....




bobbyeeee.....jumpe dilain n3

Thursday, 23 April 2015

BUAH TIN @ FIGS (BUAH DARI SYURGA)

Assakamualaikum dunia....


Hari ni n3 ringan je...kalau ikutkan hati nak je akak meroyan pasal ekonomi negara yg semakin meruncing sekarang ni...(mcm la pandai sgt akak ni dik non) tapi akak tak suka bila blog akak ni nnti dah nampak cam blog politik pulak...kang tercakap lelebih ada yg terasa hati....kalau bole akak takmo sakitkan hati sape2 pon KECUALI Ahmad maslan....hahahaha...Ahmad maslan mike berhati2 ye ramai yg tengah dok memerhati tu termasuk teman ni hah!!!....kikiki...ok cukup2 la akak dok meraban hari ni... pestime akak tengok buah tin fresh ni kat dalam fesbuk, menjakun akak,pastu tertelan2 ailio membayangkan keenakan rase buah tin ni.Kalau yg kering tu memang akak selalu makan,banyak kedai ada jual tapi yg fresh ni susah gak nak mencarik nye....kalau kat melaka ni bole kate sume tempat akak terjah tapi tak penahnye yg jumpe,akak tak pernah putus asa,kalau naik kl pon akak rajin terjah tempat buah buahan ni...tapi kalau dah memang belom rezeki time tu, akak selalu pulang dengan hampa.....


Baru2 ni time sambut besday abang ngah kat KLIA2 tetiba akak tergerak hati nak menjenguk dalam supermarket jaya grocer....melilau mata akak mencarik siap bedebo2 lagi...kikiki....tetibe...ya Allah !!! mcm nak menjerit akak kat situ bila nampak tulisan kat box ni....syukur alhamdulillah memang dah rezeki akak hari tu akhirnya dapat jugak akak rase buah tin atau selalu disebut "buah dari syurga" ni....happynye akak time tu tuhan je yg tau...mcm baru beli gelang emas dik non....kahkahkah
Tak sempat balik rumah ye, dalam kete gak akak dah bedal sebiji....mengidam kalah orng mengandung akak ni dik non....ke akak memang tengah mengandung sekarang ni???? kahkahkah...takde la akak tengah kibau bendera benaunye.....mood jadi swings 360 darjah  T______T




Ni la rupe buah tin kat belah dalam,rase dia susah akak nak hurai...manis2 lemak kot pastu bila kite kunyah ada biji2 kecil yg bau mcm isi kelapa....ishhh!! susah la nak cakap kang kalau korang mkn rase lain abis la korang cop akak kaki kelentong....makan dgn kulit2 sekali tau,kulit buah tin ni lembut dan saiz pon kecik je.....




Alhamdulillah....dapat gak akak merase,ok lepas ni buah ape pulak ek ???....hahaha...hanggin je cik boss bila akak cakap camtu dengan dia,dah malas agaknye dia nak melayan akak ......ok la bobbyeee jumpe dilain n3



Tuesday, 21 April 2015

55 KE 60???

Assalamulaikum dunia....

Tajuk je pendek tapi kalau nak dibincangkan tujuh hari tujuh malam pon tak abis.....

Petikan dari kosmo : cadangan kumpulan wang simpanan perkerja (KWSP) untuk meminda had umur pengeluaran simpanan  persaraan kepada 60 tahun berbanding 55 tahun dengan alasan hampir 70 peratus ahlinya menghabiskan wang tersebut dalam tempoh lima tahun dianggap sebagai tidak munasabah......


Memang tak munasabah langsung !!!! dah gila ke ape duit orng ko sesukahati nak tahan sampai 5 tahun!!! Ada ke yg sokong usul ni??? Kalau ada tolong la bagitau akak kenapa???  dulu2 ko langsung tak prihatin pon...tetibe sekarang baru nak prihatin sangat!!! orang gila je yg tak curious ye!!! tu pon sebab diorng tak keje jadi takde simpanan dalam kwsp tu.....
Kebanyakkan yg bersara sampai usia 55 tahun tu camne? 5 tahun bukan mcm lima bulan ye, umur camtu bukan senang2 nak dapat keje baru....jangan la lepas ni tetibe ahmad mazlan bagi jawapan yg mengarut dan menyakitkan hati....dia tu bukan betol, kang tetibe dia suh jadi petani moden tanam tomato atau keledek kat belakang rumah sebagai perkerjaan utama sementara nak tunggu umur 60 tahun....akak perati je perangai ahmad maslan tu....
Walau pon akak sempat keje tak sampai pon dua tahun tapi yg penting duit akak pon ada ye dicelahan duit korang yg berjuta2 tu....hahahaha....walau pon sejemput je yg penting tu duit akak ye,duit titik peluh akak mase keje dulu....nak tunggu umur 55 tahun pon ntah sempat ntah tidak tetibe ko nak sambung sampai 60 tahun pulakkk....ntah ape2 la sekarang ni,rakyat semakin tertekan dan ditekan....kalau betol2 prihatin sila hapuskan "GST" konon gst ni bagos untuk rakyat...ntah mana yg bagos nye pon ???? hujung2 satu pon tak turun malahan sume harga barang  naik, pada yg berkerja tu lagi kesian sebab kene bayo cukai berganda sejak ada gst ni,yelah dari gaji dah tolak cukai pastu beli barang pon kene cukai....nasib duit saku bulanan akak tak kene cukai, kalau tak ntah ape yg akan terjadi agaknye.....hahahaha....jangan memain ye akak garang tau.....tetibe....bahahaha



Nasib duit saku ai tak kene cukai,kalau tak abis ai amuk nnti kat parlimen sana....amacam dik non cun tak body akak? penat tau akak angkat besi hari2 kat gym...ni kalau ahmad maslan tengok mesti dia gentar.....hahahaha



Jangan sampai rakyat buat perhimpunan kat jalan ye...camni hah!!! kalau perhimpunan bersih tu kira ok la lagi, tapi cebayang kalau perhimpunan camni, sape yg nak bertanggung jawab??? seram ok kalau diorang ni buat perhimpunan....hahaha....sape yg berani nak halang? abang2 polis pon takut nak dekat kang ada yg kene cabul dgn awek2 seksi seperti diatas......hahaha...nampak je abang polis terus diorang sauk masuk poket jadi stok anak ikan kekdahnye....hahaha...mati la kalau kak senduk terbaca n3 akak ni, mesti di carutnye hakak dik non....mak tak rela you!!!



ok la bobbbyeee...mak nak lari pindah uganda kat sana takde gst dik non.....  :p :p :p

Monday, 20 April 2015

STOBERI STOBERI CINTA


Assalamualaikum dunia......

n3 ringan hari ni....jom cerita pasal buah kegemaran anak2 akak....dalam tiga orang anak2 akak ni cuma abang ngah dengan si izara je yg suka bebenau makan buah sejak dari kecil2 , kak long makan gak tapi kira tak berapa gemau sangat la dah beso2 ni baru la suka makan buah....abang ngah mase kecik2 suka sangat makan buah betik, kalau time tu ada sepinggan ayam goreng dan sepinggan betik, nescaya betik la yg menjadi pilihan dia...camtu sekali sukanya abang ngah pada buah betik dedulu.Bila dah beso sikit sume buah pon dia suka,jadi segala stok buah dalam lemari ais memang abang ngah jelah yg tukang mengabiskan nye.... kalau pi cameron cik boss selalu kasi kat anak2 duit saku, saja nak kasi bebudak tu belajo pegang duit sendiri....selalu kak long dia akan beli cenderahati untuk kawan2 dia tapi abang ngah pi abiskan duit beli buah stoberi,padahal cik boss dah pesan buah2 sume biar ayah je yg beli tapi sebab tamak punye pasal dan sebab suka sangat dengan stoberi sanggup abang ngah abiskan sume duit dia....hujung2 nnti dia dok mengecek kat kak long skit cenderahati nak bagi kat kawan2.....hai la anak ape pon tak bole T_____T

Sekarang ni abang ngah dah ada geng...si izara pon kan main suka makan buah dan buah kegemaran dia dah tentu2 la stoberi.Kalau ada kesempatan cik boss selalu gak la belikan stoberi untuk anak2 dia ....si izara suka sangat2 la buah 'toeri' ni....minah tu kalau sepeket camni dia sorang je,manis ke masam ke sume dia hentam dik non.....ni stoberi mai dari korea,rasa bole tahan manis gak sepeket camni 250gm dah 13 hengget dik non...selalu kene beli 2 peket,sepeket dah tentu2 untuk si mak enon sorang dan sepeket lagi kiteorng share ramai2.....



Yg ni si izara  hadap sorang je tau....buah ni akak beli kat giant sepeket 12 hengget mai dari korea gak dan yg ni akak rase lagi manis dari yg cik boss selalu beli kat jusco tu.....takde la akak hari2 dok beli stoberi ni dik non...mahal hokey mengigil tangan nak membayo..... seminggu sekali kot akak beli ....takpe la dah rezeki untuk anak2 ....

Budak kecik yg memalam sebuk nak buah 'toeri' selagi tak dapat asyik itu jelah yg dia dok ulang....mentang2 dia tau ada lagi belen buah 'toeri' dalam lemari ais, tu yg dia meroyan memalam bute....nah!!! merase la ko makan buah dalam gelap anak oiii!!! tak kuase akak nak bukak lampu bagai....hahaha...dalam gelap pon dia ok je asalkan dapat mamam 'toeri'

Selain stoberi si izara suka gak makan buah anggur, tak kira la yg merah atau yg hijau tapi dia tak suka makan anggur yg jenis beso2 banyak biji tu.Jenis yg kecik2 ni manis dan agak ranggup, tengok tu tangan kecik izara tengah kuti (petik) anggur....

Buah durian pon minah ni layan...ni mase dia umur setahun kalau tak silap akak....akak masukkan gambo ni dalam fesbuk,ramai yg tegur cakap izara pandai makan durian sebab selalu bebudak tak tahan badan kalau makan buah ni....durian kan panas tapi alhamdulillah izara ok je lepas makan tu.....sampai sekarang minah ni suka makan durian,sebuk je menyelit kalau nampak apak dia mengopek durian.... =)

Ni gambo si izara mase umur 6 bulan...dia tengah nyoyot buah oren dalam garing2 tu...ni pestime izara makan buah sendiri dan sejak tu akak dah perasan yg dia memang suka makan buah.....selain buah2 abang ngah dan izara suka gak makan sayur....paling diorang suka lobak merah tak kira la yg mentah atau yg akak masukkan dalam sup, selain lobak izara suka makan kacang panjang,bayam,brokoli dan asparagus.....amboiiiii sume sayo memahal tu....kopak poket apak ko!!!!




ok la jumpe dilain n3 ye....nnti akak cite pasal buah kegemaran akak pulak....padahal!!!!!.... akak sume buah pon aku sapu....kahkahkah


bobbyeeeee......

Friday, 17 April 2015

KARPET DAN PINGGAN CLAYTAN DI NILAI 3

Assalamualaikum dunia.....

Hari rabu tu akak dah bersiap sedia dgn memakai pakaian yg sesuai,tudung pon akak pakai yg sarung tu je....pakaian kene selesa sebab nak bertempur dengan mamat2 pakistan dan cuaca yg kompom panas berbahang kat nilai 3 nnti.....hahaha....planning kene buat betol2 kang silap2 ada yg amukkan terjadi....antara punca amukkan : panas...mamat pakistan tak nak turunkan harge...sume rase nak beli tapi duit takde...laki jeling2 tak kasi shopping lagi....kahkahkah....merapu je akak ni :p



Sampai sini je mata akak dah bersinar2, lama ok akak dah simpan niat nak beli karpet ..alhamdulillah tahun ni ada gak rezeki akak akhirnye.Kat rumah akak sekarang ni memang takde pakai karpet,sejak pindah tak penah beli karpet yg ada sekarang ni sume yg dah lama akak beli,time duduk dgn mak dulu2...eh!! kejap2 !! akak lupe mase pindah dulu ada beli sekeping rm100 ...karpet yg lembut tu kaler coklat cair letak depan katil,bila sembayang best je lembut.Akak ni ada penyakit semput jadi memang tak bole nak berkarpet sangat,tapi bila dah lama2 ni bosan sudah akak tengok lantai romah akak tu,nak tukar lantai lagi mahal  jadi baik la akak beli karpet je....kikiki...logik tak alasan akak dik non :p


Ni kedai yg ke empat akak masuk tapi memula tak beli kat sini sebab nak skodeng kedai lain dulu.lepas dah puas skodeng sana sini,last2 kiteorng buat muka tebal datang beli kat kedai ni balik sebab mamat ni kasi harge paling murah....mamat pakistan tengah nak gulung karpet yg akak beli. karpet yg akak beli ni muroh dan kecik je dik non,jangan tidak lepaskan hajat dihati nak melaram mase raye nnti kekdahnye....hehehe...tu karpet beso yg bawah tu harge dia ribu riban,nak sentuh pon akak takut kang koyak kang sape nak bayo??


Lepas beli karpet memola cik boss ajak balik tapi akak ajak cik boss melencong pi terjah kedai pinggan mangkuk claytan,kat fesbuk kecoh depa ni tengah dok buat sale penghabisan stok.jadi harus la akak terjah,nak gak tengok murah ke idok.....sekali sampai sana ...pitam terus...sume murah2 dan cantik2 menawan dik non....laju2 amik mana yg berkenan dan mampu milik sebab cakap dgn cik boss nak singah kejap je ....kikiki



Ni hasil rembatan akak kat claytan...ni sume dalam 60 hengget je, ada 15 biji pinggan makan,3 biji pinggan hidang bujur dan sembilan mangkuk.....yg ni memang tak simpan dalam lemari,lepas beli terus taruk dapo buat pakai harian.....best je masak sambil jeling2 pinggan baru walau pon morah je yg penting akak happy....

Ha!! ni akak kasi peta terus senang korang kalau nak mencari kedai pinggan mangkuk ni....cepat terjah dik non,mesti meroyan pastu sebab sume yg cantik2 dan yg paling penting harge mampu milik....mati laaaa dah rupe mami jarum akak ni menghasut korang....kahkahkah....amacam terhasut tak??? kahkahkah



Dah nak balik tu akak ajak cik boss singah kedai mainan jap,sian dgn izara seharian ikut je akak keluar masuk kedai karpet dgn panas bahang nye lagi....empat kedai karpet yg pertama tu kan main lagi dia terlompat2 happy yg tak bertempat,pastu dah tak larat dah kaki pon seret je mase jalan muka keruh je....hahahaha...penat sangat sayang ibu ni...lepas dapat set mekap2 ni terus ceria balik dalam kete tertido pon sambil peluk kotak mekap ni dik non....kikiki...gegirl dah anak ibu ni pastu 8 kali sehari asyik la dia dok makeover muka akak ni....hazappp hokey nak tido pon tak tenang,pantang dia nampak akak atau cik boss baring abis la dia datang mekapkan muka kiteorng,nasib plastik je anak oiii!!!

Selain mekap, izara akak belikan sejadah kecik ni jugak,lepas ni takde la dia dok berebut sejadah time sembayang nnti....sejadah ni jangan memain tau made in turkey ye....harge rm5 je sekeping....kikiki... homel2 sangat....




ok tu je akak nak cerita jumpe dilain n3 ye....bobbyeeeee

Wednesday, 15 April 2015

SELAMAT HARI LAHIR ANAK IBU =)

Assalamualaikum dunia....

Dua tiga hari lepas punye n3 kan akak ada sebut yg besday abang ngah jatuh pada tarikh yg sama dengan sambutan melaka bersejarah iaitu pada tanggal 15 april....jadi tiap2 tahun setiap kali besday dia seluruh melaka akan bercuti.... yabedabeduuuu!!!! ....mula la mamat tu perasan lebih dik non...kikiki...tahun ni takde buat parti untuk abang ngah mcm tahun2 yg sebelom ni,dah beso dah tak payah nak berparti bagai, kiteorng keluar makan2 anak beranak je, kek pon abg ngah takmo dia sebuk nak makan burger....ape kes besday sebuk nak makan burger ni!!!   eh!!! akak plak over .. :p
Besday abang ngah kali ni akak dah bikin onar sebab pakse cik boss bawa akak cari karpet kat nilai 3 dik non....kahkahkah....abang ngah rela dalam terpakse....seperti yg akak bayangkan...nilai seperti dilanggar garuda, sunyi sepi langsung takde orng bershoping dik non...nasib kedai sume yg bukak kalau tutup mau agaknye akak menangis sambil guling2 atas jalan...hahahaha....best sangat sebab bila tak ramai pelangan ni abang2 pakistan jual karpet tak bole nak belagak sangat, pastu paling best bole tawar gila2 punye la....gembira dan puas hati sampai tido malam tadi pon akak senyum je...tapi tengah malam tadi bole pulak minah kecik tu mengigau sebut 'atut2 ada antu' sambil tunjuk2 bucu siling..hanggin je akak seram dik non,dah susah akak nak tido balik lepas tu yg dia sedap je tido ..menci ...ok la jom cite pasal besday abang ngah semalam,cite pasal karpet dgn pinggan mangkuk n3 lain nnti akak sambung hokey..... =)





Semalam cik boss tetibe ajak pi KLIA 2 untuk sambut besday abang ngah...ala makan2 je kat situ lagi pon dari nilai nak ke situ kan dah tak jauh, jadi moh la kite ke klia 2 sambut besday abang ngah....sampai sana meleleh je ailio tengok orng reramai chekin nak terobang...melanggut je tepi cermin sambil tetelan2 ailio tengok kaptebang....kahkahkah....tak senonoh perangai anak beranak....lepas lapan kali pusing akhirnya abang ngah pilih nak makan kat sini...memula mamat tu sebuk nak makn kat mcd...kejadahnyeeee jauh2 datang setakat nak makan mcd je tak berbaloi ok...hanggin akak semalam....rupenye dia nak makan burger,nampak kedai ni terus cakap nak makan sini....ok la moh makan kat sini, lagi pon ni pestime  makan kat johnny rockets...makanan sedap bole tahan, sume makan burger semalam kecuali kak long dia makan spageti....harge agak cekik darah gak la tapi takpe la sesekali lagi pon hari ni kan special skit.....


Hoiii!!! muka sorang2 mcm nak ajak gadoh!!! akak suruh senyum nak snap gambo tetiba camni yg diorng buat....lantak korang muka tak semengah pon ibu totap tepek kat blog ni...kahkahkah...padan muka :p

 Ok abaikan jelah cik boss yg tengah makan sambil tido tu....ape ni bang makan sambil tido!!!  hahahaha....gambo ni je yg senonoh skit yg lain lagi hempeh dik non....akak pakai baju belang2 semlm pastu abang ngah dgn kak long kong ajau ckp akak mcm banduan,lepas je diorng cakap camtu tetiba lalu satu barisan manusia lelaki dan perempuan dan yg paling kiteorng terkejut tangan diorang sume  bergari secara berpasang pasangan...mcm2 bangsa, ada orang puteh,india,indon dan muka mcm melayu kite pon ada gak...dah kenapa la tu ek siap bergari bagai......

Spageti kak long dan onian ring tu share reramai....burger kat sini beso pastu patty dia tebal dan berat gedabak...termenung gak nak abiskan semalam, last2 akak tak makan roti abiskan daging je.....lepas makan ni jalan2 kejap kat sana tengok2 barang,pastu cik boss siap nak belikan akak gelang 'pandora' ko....akak mengucap byk2 dalam hati terus laju2 geleng kepala ckp takmo....membazirrrr....membazirrrrr  T____T


Mase ni sebenonye tengah kebulur,perot siap bunyik2...hahaha...nasib slow je kalau kuat kompom terkejut minah negro yg makan belakang akak time tu....hahaha...amik gambo muka senyum je pastu merintih2 cakap...lapooo...lapoooo
Semalam abang ngah dapat hadiah dari akak je,dari cik boss blom dapat lagi.....ok tu je cerita besday abang ngah......selamat hari lahir noan...semoga noan jadi anak soleh,berjaya dunia akhirat sentiasa jadi pemuda harapan bangsa dan negara...belajo pandai2...takmo cengeng2,noan kene ingat noan je sorang anak lelaki ibu jadi noan kene jage ibu dan saudara2 perempuan bila dah beso nnti.....dan jangan nak kawen cepat sangat sebab ibu tak suke....kahkahkah

Ni rope akak mase memilih karpet semlm...kahkahkah...tu nampak tu akak tengah tenun karpet pojaan hati.....akak bukan beli karpet je tau semlm...dah nak balik tu akak pi terjah kedai pinggan mangkuk claytan gak....esok2 jelah akak cerita ye,bawak bersabo..... :p


bobbyeeeee....


Monday, 13 April 2015

BAHAN BACAAN DARI MAJALAH SAMPAH (ADA PULAK AKU KESAH)

Assalamulaikum dunia.....

Terpanggil menulis n3 ni sebab teringat tulisan Rodly Fadly dalam majalah mastika keluaran bulan april....yessss!! akak baca mastika ye dik non...ramai je kondem "mastika sebagai majalah sampah" sebab kononnye banyak cerita mengarut2 dalam tu... ntah la sebab bagi akak sape yg tak suka tu tak payah la duk menghina sampai camtu,lagi pon takdak sapa paksa hang pi beli pon jadi cillax sudah la.Akak suka baca mastika sejak zaman anak dara lagi sampai la sekarang ni...bahan bacaan ringan kekdahnye,majalah mastika melambak2 kat rumah akak ni,banyak  ja yg amik pinjam pastu terus tak pulang2...hanggin memang la hanggin tapi akak anggap takdak rezeki......wah!!! tetiba terkeluar bahasa ibunda....hahaha...pak akak orang bagan serai perak sana dik non....bagi akak selain bahan bacaan ringan, dalam mastika pon banyak cerita kesedaran dan kisah2 pembalasan...mak akak paling suka cerita2 dari tanah mekah...akak pulak suka kisah2 misteri dan unik diseluruh dunia.....kadang2 bacaan santai begitu bole hilangkan stress jugak....
Akak takmo sentuh banyak tentang tulisan en rodly  cuma akak agak tercuit hati bila en rodly membandingkan cara permainan kanak2 dulu dan kini....sume yg dia tulis dalam tu betol belaka....kikiki...memang best dan lawak kalau ingat balik kenangan mase zaman kanak2 dulu kala....akak mase dulu dah sekolah darjah 3 masih main berlenggeng (tak pakai baju) maklum la badan kurus kering,nasi lemak pon tak tumbuh lagi dan budak lelaki dulu2 tak penah pulak menunjukkan minat kearah itu melainkan asyik la bermain sepanjang masa....ape je yg budak2 lelaki buat mase tu akak pon tak ketinggalan dik non...hahaha....panjat pokok jambu,main gasing,polis sentri,main askar2,main cikgu2,main guli,main tali getah,galah panjang,bola beracun,batu seremban  dan berpuluh permainan lainnye....permainan bola rounders adalah raja segala permainan sebab tepi rumah akak mase kat kampong dulu ada kawasan rumput yg luas selalu petang2 memang jadi tumpuan pada bebudak yg datang nak bermain....berlari-larian la kami sampai masam dengan peluh, tapi bila dah dekat waktu senja je semua bertempiaran lari balik rumah untuk mandi dan seterusnya mengaji disurau berdekatan....kalau tak balik siap kang mak masing2 perhambat dengan ranting kayu....akak tukang tepuk tangan tengok diorng kene sebat...kikiki...kong ajau sangat perangai mase kecik2 dulu  :p :p :p

Bebudak sekarang mungkin tak tahu menahu sesetengah permainan yg akak sebut diatas tu, tak payah cari contoh yg jauh dik non yg dalam rumah akak ni pon dah terbukti!!!...anak2 akak baik kak long atau abang ngah (izara kecik lagi tak masuk book) diorng lebih suka berkurung dalam rumah dari bermain diluar.Sesekali ada la jugak abang ngah main bola sepak dipadang sekolah,macam kak long akak perasan sejak kecil memang jarang bercampur dengan kanak2 kat kawasan rumah akak ni,rutin kak long sehari2 dari sekolah tadika sampai la sekolah menengah same je....pagi sekolah-balik sekolah-mandi,makan,rehat-kelas mengaji-balik rumah...hari2 camtu je lah, nak kate petang2 dia keluar main pondok2 dengan bebudak kampong memang nan ado ye....bukan akak tak kasi,akak kasi je kalau setakat nak main dekat2 dengan rumah tapi dah dia takmo tak kan akak nak pakse pulokkk....
Abang ngah dulu2 mase sekolah rendah ada gak dia keluar main bola atau main basikal dengan bebudak sebaya dia,tapi sejak masuk sekolah menengah ni jarang sangat nampak dia keluar bermain...dia lebih senang melepak dalam rumah je,takde main games dia tengok tv......akak suka je bila abng ngah duduk dalam rumah sebab akak ni saiko sikit...lagi bila baca berita kanak2 hilang kat sokabo,akak terus naik seriau....banyak kot kes2 culik yg sampai sekrang polis tak dapat selesesaikan...tapi pada mase yg sama akak jadi rimas bila bebudak ni terperap je tak buat ape2. Sebab tu izara ni tahun depan umur 4 tahun akak nak antau pi sekolah makan bior dia bercampor sikit jgn dok ikut perangai kakak dan abang dia.....Tapi tu la sekali air bah,sekali pasir berubah....zaman dulu tak sama lagi cam sekarang kalau dulu2 kanak2 bebas berlarian,masuk keluar hutan tanpa ada sedikit pon perasaan risau dihati mak ayah tapi sekarang pulak kanak2 dah tak bebas nak bermain diluar rumah manusia kejam bersepah dimana2,salah langkah dan masa buruk la nasib badan.....semoga anak2 kecil kite sentiasa dalam lindungan yg Esa.....


                                                              (from google)
Akak paling power mase kekecik dulu, dah rupe ulat nangka ok melinting2 akak lompat getah ni...hahaha...tapi selalu kalah dengan budak kampong sebelah sebab budak tu tinggi ko dah rupe galah tingginye....bila kalah balik romah nangis tekup bantal....kahkahkah...pepoyo je perangai tak bole terima kekalahan

(from google)

Permainan ting2 camni kiteorng selalu main tepi pantai,pastu akak selalu main tipu sebab pasir pantaikan senang terpadam bila kite buat garisan....kikiki...bertekak2 dgn kumpulan bebudak lelaki....tetiba tengah2 gaduh tu kiteorng senyap je.tengok2 sume dah berkubang dalam laut ptg tu bole pulak kakak akak mengadu dgn mak yg akak mandi laut....terus kene sedas tengah belakang....kenangan betol....



                                                                  (from google)

Ni majalah poket comel kesukaan akak....yg baik kite ambil sebagai pengajaran dan yg buruk kite jadikan sempadan.....banyak kisah2 pengajaran dan isu2 semasa dalam mastika ni...semoga mastika maju jaya...pada yg tak suka tu tak payah beli,pi beli bahan bacaan kesukaan korang tapi jangan la asyik dok kondem ja majalah kesayanagan akak ni......selera masing2 tadak sapa paksa,kite sumua bebas memilih...








                                                                    (from google)

Baik akak baca mastika dik non dari akak baca majalah yg satu ni.....puihhh!!!! konon mastika majalah sampah abis tu majalah yg ko dok baca ni bagos sangat ka???  siap kutuk2 dik non hujung2 majalah mangga ni yg dok bersepah kat rumah dia....la ni sapa yg baca sampah pon akak tak tau la???


ok bobbye nak pi baca mastika jap.....



Sunday, 12 April 2015

KELUAR ROMAH DAN BIADAPNYE DIA !!!!


Assalamualaikum dunia.....


Alhamdulillah...dapat bersiaran hari ni.....minggu yg membosan kan bagi akak....padahal memang tiap minggu pon same je...kikiki...maklum la akak ni suri rumoh tangge jew,hari2 dok memerap dalam romah,kadang2 sampai takde modal nak story kat sini dik non....tapi akak tak kesah pon benaunye  bersyukur bila dapat asuh anak sendiri,lagi2 bila tengok penderaan kanak2 kat taska....sampai hati diorang ek buat camtu... kalau akak la makpak bebudak mangsa dera tu mau agaknye akak bantai sekor2 manusia berhati kejam tu, dah kenapa jahat sangat padahal makpak bayo ye duit bulanan bukan hanto free bute2 jew, ape la bebudak kecik camtu tahu....selalu kalau ada video penderaan camni dalam fesbuk akak jarang yg tengok...sebab akak tak bole dik non,nnti termimpi2 terus mood akak swing sepanjang hari....ok akak dah lari dari tajuk....mesti tertanye2 sape yg biadap tu??? takpe yg tu nnti akak cite ye......ni nak cite pasal keluar romah khamis malam jumaat yg lepas, tetiba cik boss ajak akak keluar pi makan mee sup.Kiteorng memang jarang keluar memalam waktu sekolah,tapi dah cik boss beriya2 mengajak akak pon polow jelah...yg abang ngah baru nak amik pinggan isi nasi...bila dengo ayah dia cakap camtu terus tangkup pinggan kat rak balik...kat rumah akak memang makan malam sebelom maghrib.......


Fuhh...fuh!!! bunyik akak hembus kuah sup bagi sejuk dik non...hahaha...yg izara pon moncong2 mulut meniup gak...masing2 lapo tak pandang kiri kanan dah...gambo ni kak long snap,minah tu memang suka amik gambo...abis semangkuk mee teow sup dagin campor perut akak makan tapi share dengan si izara,lawan pulak dengan ayor limau ais...bahagia hidup :p :p


Ni gambo mee teow sup kak long,sama je cam akak punye.Sedap gak la dagin pon lembut dah memlam bagos la makan sup simple2 camni tak perlu berempah sangat cam sup kedai mamak tu....lain kali bole datang lagi....sedap dan berbaloi dengan harge.....nama kedai ni FULAMAK SUP dan kedai ni terletak kat pulau gadong,betol2 bersebelahan dengan masjid dan lampu isyarat depan masjid tu....


Ni time akak nak pi menyongket (jalan2) semalam, hari sabtu langsung tak keluar romah, memula ingat kan pukul 11 tengahari tu nak pi makan kenduri akikah tapi tetiba mak akak datang mengadu tak sedap badan jadi akak kencel pi kenduri cik boss je pegi sebagai wakil.Laju2 akak masak ape yg patut sementara mak baring2.Lepas mak makan dan telan obat, dia dah melilau nak balik romah ...macam jauh bebenau romah dia tu sebuk nak balik...mcm2 la, kesian kucing la...takut beruk curik kain baju kat ampai la....rase sehat je sikit romah akak ni langsung idak le dia pandang dik non T____T


Muka je senyum padahal dalam hati tengah terbako...citenye begini....kiteorang sampai Jusco dalam pukul 2.30 ptg gitu,pastu amik keputusan nak makan kat chiken rice sebab si mak enon kan main suka makan situ dik non, jadi berbondong2 la kami ke chiken rice...bole pulak sume meja yg penuh tapi kiteorng berdiri jelah kat depan tu menunggu sebab nampak ada yg dah pon abis bersantap.Kat belakang akak waktu tu ada lagi satu famili tengah menunggu gak....sambil berdiri tu akak borak2 dgn cik boss...TETIBE !!!!....bole pulak 2 ketul manusia ni laju je masuk terus duduk kat meja yg pelangan baru je bangun nak keluar....terpinga2 akak, yg dok beratur belakang kiteorng pon merungut2 geram...sepatutnya tu meja untuk kiteorng sebab dah berdiri lama kot kat depan tu.....bebudak pelayan tegur gak tapi yg 2 ketul tu buat muka sardin je langsung taknak berganjak....hati akak dah panas mase ni tapi akak bawak2 bersabo....saje je muka masing2 amik order langsung takde perasaan bersalah....cik boss terus ajak makan tempat lain dan sebelom gerak tu sengaja akak cakap kuat2... "KENAPA LA BIADAP SANGAT"....dengan harapan 2 ketul tu dengo lain kali tak buat camni lagi....tetiba abang ngah ajak makan sushi...akak terus tarik tangan izara jalan laju2 pi kedai lain....hahahaha



Last2 kiteorng makan kat pizza hut je....tengah makan2 kat sini,terjadi lagi satu peristiwa yg bagi akak sangat la tak patut....seorang budak pelayan lelaki kemas meja yg selang 4 meja dari kami dengan cara yg kasar sangat,kalau ye pon penat jangan la sampai camtu sekali, abis sume pinggan mangkuk dihentak renyuk...dihempas2....nak je akak jerit   "HOI BINGGIT LAAA..." dah kenapa sampai camtu sekali,nampak sangat tak ikhlas waktu berkerja,kalau dah malas sangat benti je keje duk rumah suh makpak tanggung makan...abis kes...bila dah camni akak tengok sume muka castemer berubah cam tak selesa pon ada, dah la mase hantar air pon kasar... malas nak ingat kes2 hempeh camni jom skodeng si mak enon makan.....si izara dan makanan pilihan dia,minah ni skng dah pandai pilih sendiri,tu pon nasib jenis menu yg ada gambo la kalau yg bertulis je tak dapek la minah tu nak memilih...dia makan suku pinggan je pon yg belen tu kiteorng sental...hahaha...mase ni kak long takde,minah tu kat UUM ada kelas berbayo utk subjek add math,sejarah dan bahasa melayu, belajo bebetol ye kak long....bila keluar kak long takde ni ada perasaan tak best skit...yelah akak kan rapat dengan dia....taun depan dia dah masuk U....     T____T  .....kompom akak menangis hujung tangga laaaa......





Lepas makan semalam...kiteorng ronda2 cuci mata je dalam Jusco, memang takde niat nak bershopping pon...ada takde akak menyingah ke kedai daiso nak membeli doily 3 keping...mase membayo terkejut akak bila harga dah naik 30 sen bagi setiap barang selain   6% lagi bayaran gst....melampau kan...dengar kata kat DIY tak kene gst, lain kali beli bebarang kat situ jelah....

Luse 15/april besday mamat poyo (abg ngah) kebetulan hari yg sama seluruh melaka akan bercuti semperna hari melaka bersejarah, dasyat ko bang ngah pandai ko pilih hari nak keluar dari perut ibu dan semperna cuti besday dia tu akak telah membuat rancangan nak ke nilai 3 beli karpet dik non....hahaha...hanggin je mamat tu bila tahu....hahaha...lantak situ yg penting akak kompom yg nilai 3 hari rabu ni mesti lenggang...bole la akak nak bershoping dengan aman.....yahuuuuuu





pstt!! dengau2 kedai pinggan mangkuk claytan tengah buat jualan penghabisan stok kat nilai3 sekarang ni....yahuuuuuu!!!! sekali lagi  :p

bobbye sume jumpe dilain n3