sila klik sini

Friday, 30 January 2015

MASAK MAKAN DI SEOUL GARDEN

Assalamualaikum sume.....


Ni antara tempat makan feberet akak anak beranak.Dengan tema *all u can eat* kekdahnye jadi ko pon dgn perasaan berkobar2 terus lupe daratan dan makan sampai perut ko keras..........T__T   Dedulu mase izara blom ada lagi dahsyat, penah sampai 2-3 jam kiteorng duduk makan dlm ni...hahaha...lepak sambil makan slow2...bebulu je staf  situ dgn kiteorng :p
Tapi sejak ada izara ni mana bole nak berlama2 kang dia melilau tak tentu hara akak dibuatnye....jadi makan laju2 pastu umpan dia dgn aiskrim kaler pink....kikiki...selain seoul garden  ada gak tempat makan2 camni kat melaka,  antara yg penah akak pegi 'restoren api api" dan 'aman sejagat' semua pon best dan ada la kelebihan dan kekurangan serba sedikit tapi yg tu tak payah la kite pertikaikan sangat sebab apa yg lebih penting kat sini "kite makan sampai kenyang pastu tak payah basuh pinggan mangkuk uolls"  wakakaka....  :p :p :p

ni senarai harga yg dikenekan,lunch dgn dinner lain harga tau...time lunch tu murah skit pastu wargaemas pon murah jugak....."nnti kite dah tua hari2 la masak sini ek abg"....hahahaha...tak payah basuh2 pinggan lepas makan kite bior je kat situ... :p   Lagi satu tu cuma harga makanan je, ko nak air kene baya lain rm3.99 ++  nnti dia kasi ko gelas, tapi kalau ko dtg 5 orng tak payah la bayar utk 5 gelas, ko bayar 3 je pon cukup nnti share2 la minum....kikiki....(jgn pecah lobang dgn staf2 situ tau senyap2 dah le :p )


                                        (gambo dari blog danjumbuck..sori ye pinjam gambo  )


gini la susun atur makann kalau kat seoul garden mahkotah parade melaka.Byk je lagi pilihan makan yg ada kat sini...antaranya daging kambing,lembu,ayam,seafood2 yg bole kite panggang,pastu segala jenis fish ball,meat ball dan sayur mayur yg bole kite rebus, makanan yg dah siap bergoreng pon ada jugak,nasi goreng,nasi putih,bermcm jenis mee,dimsum,kuih pau(pau kacang merah terbaek),salad,kimci,buah buahan,ABC (kene buat sendiri) aiskrim bermcm perisa dan berjenis2 minuman...fuhhhhh!!!! rasenye semua akak dah sebut kalau ada yg tertinggal tu maaf jelah ye...



selalu kalau makan sini akak suka kuah kimci sebab cukup pedas dan cukup masam, lebih kurang cam tomyam gak tapi yg ni lagi sedap....ada pelbagai lagi pilihan kuah tapi sori akak tak ingat pulak sebab selalu memang amik yg ni je ...tengok tu kiteorng dah mula membako dan merebus.....tetiba lapo bila tenun lama2 gambo ni T__T
makan panas2 camni memang sedap lagi2 dapat hirup sup tu....dapnyeeeeee


kat sini le baru merasa masakan cik boss selalu kat rumah mana dia penah memasak....kikiki....akak pon same kat rumah malasnyeeee nak masak tetibe kat sini perasaan berkobar2 dik non...kahkahkah....pinggan mangkuk kiteorng bersusun2 apa ada hal bukan kene basuh pon kan so lantak situ....hahaha....part tu tepaling best :)

mase ni makan dgn kak ngah dan abng ngah akak,anak diaorng si raizo belanja....'terima kasih daun keladi cik,ada rezeki nnti belanja lagi'...hehehe....bila mkn free ni tetiba rase daging tu lembut lain mcm maklum la "bawak lori menggadap2,makan free memang sedap" hahahaha.... ni nak bagitau kalau ada yg terperasan...tu bukan mazidul ye muka je ada iras2 skit sebab dulu penah je orng terkeliru abg ngah akak ni dgn mazidul tv3 tu...


baru2 ni akak pegi baru perasan pinggan mangkuk dah bertuko dulu diorng guna pinggan plastik kaler kuning  (mcm dlm gambo kat atas)  la ni diorng tukar pinggan melamin kaler putih pulak....makanan  same je tetap sedap takde tuko ape pon,yg paling tak bole blah si Izara tu penah masuk sini makan aiskrim dgn ais batu ketul je T__T nasib dia tak kene bayo kalau tak buat rugi je minah ni T__T  (dalam gambo tu hanya lakonan semata2 sebab dia makan tak sampai pon 2 sudu)


Nampak tu cik boss tengah berbincang dgn abg ngah "bape kilo lagi daging yg harus kite bako ni??" kat sini korng jangan duk membazir ye amik sekadar termampu dimkn je sebab setiap 100gm baki makanan yg dibazirkan,akan dikenakan bayaran 5 hengget ye.So jgn berani2 nak membazir kat sini....Awas...... hahahaha...kiteorng byk bako daging kambing je sebab......sedap...... :p



selfie sekeping kerana terlalu happy!!! nampak tak kiteorng dapat duduk sebelah tempat makanan je...hahaha...2 langkah je dah sampai, pastu tambah makanan 800 kali pon kompom tak penat....hahahaha



ok la bobbye

Thursday, 29 January 2015

SUSHI KING UNTUK SI TEKAK MELAYU


Assalamualaikum sume.....




Datang sini pon atas pemintaan kak long,lama dah tak bawak dia makan sini tu yg dia happy kuasa dua bila akak ajak singgah sini....kak long memang pengemar sushi,akak pon pelik dari mana dia dapat jangkitan ni sebab akak dengan cik boss memang tak suka makan makanan nipon ni... not my taste kekdahnye....mase ni akak just keluar dgn kak long dan izara yg cik boss dgn abg ngah ada urusan lain, kiranye anak pompuan meh jalan2 dgn ibu dan anak lelaki pi ko ikut bapak ko sana....kahkahkah.....sesekali best gak buat camni sebab bole bertapa dalam kedai makep lelama tanpa rasa bersalah....hahahaha




budak ni bukan nye makan tapi sebuk je nak amik mcm2.., suka la tu tengok piring2 sushi tu dok bejalan sebelah dia....hanggin je akak sume pon dia nak capai.....grrrrrr


Hoiii!!! belagak sangat akak ni dik non makan pakai chopstick katenye....hahaha....kat sini la baru fefiling makan dgn chopstick...nasib chopstick tu bersegi pandai gak la akak pakai cebagi yg bulat licin tu sampai esok pon tak abis nasi dlm mangkuk tu agaknye....hahahaha


akak order ni...nasi dgn daging masak kicap tapi nama dalam menu jgn ditanye sebab akak main tunjuk gambo je mase nak order ni....kahkahkah....tak sangka orang nipon pon pandai makan daging masak kicap ek....yg ni antara menu dia yg akak bole telan, lagi satu nasi dgn ikan mackerel bako pon akak suka gak....sedap lemak ikan dia....

 nama ni sup miso kalau tak silap akak,kalau order set mesti dapat sup ni semangkuk, ni yg izara suka makan kalau datang sini....,ntah ape2 la anak yg sorang ni      =___= 

ni kak long punye,nasi dgn ikan salmon goreng...rase dia????   ntah akak tatau sebab akak tak makan salmon....kak long ckp sedap sgt yg ni...huhuhu...sori la not my taste :p



Sushi pon akak makan dua tiga jenis je ...mase nak pilih tu kene tengok betol2 kang tesalah amik kompom akak tak makan....hebat sangat la akak makan sushi pakai chopstick ni....padahal terkial kial...kahkahkah....kenyang gak makan kat sini pastu nasi dia lain sikit kan...lebih gemuk dan bulat2 pastu mcm lebih kanji gak sebab melekit2....(cakap not my taste tapi dari tadi asyik tunduk je makan...kahkahkah)


Sushi ni upah akak seribu pon blom tentu akak nak makan diknon....kak long dgn abg ngah suka sgt ni...ntah ape2 la selera budak2 skng ni pelik akak tengok....kak long ckp salmon ni lembut je sedap dan tak hanyir....



ni lagi satu....hohoho....upah 2 ribu pon belom tentu akak nak makan...sebab bila tengok ni akak tebayang2 gambo kat bawah ni......









ni hah!!! tuan punya badan maka tercipta la sushi diatas ....belut diknon, tapi dari dulu akak panggil ni ulau...kikiki...byk khasiat kalau makan belut ni tapi akak rela tak dapat khasiat2 tu sume sebab memang tak la akak nak makan binatang ni.....dulu kalau balik sekolah lalu sawah tenampak binatang ni,terus akak lari laju2 ok sambil jerit "ulau!!! ulau!!!"....kahkahkah....bonggok je perangai dulu2...belut dgn ulau pon tak bole nak beza.....tak silap akak sushi dari belut ni dipanggil 'unagi' kalau silap sila btol kan akak ye....ok la ni awal taun dah bawak akak long dtg makan sini mungkin taun depan baru bawak dia lagi....hahahaha....kejam kah akak ?????  hah!!!! lantak situ lain kali pi jelah dgn kawan2 .....ibu nak makan kat tempat lagi best tau....pssttt!!! akak lagi suka makan kat restoren ala2 korea katenye padahal kat seoul garden je pon.....hahahaha...tu akak cite dilain n3 ye




ok la bobbyeee

Wednesday, 28 January 2015

PETUA MENGELAKKAN ANAK MAKAN MEE SEGERA


Assalamualaikum sume.....

Hari ni akak nak share cara atau pon petua utk mengelakkan anak2 kite makan mee segera dgn kerap....semua pon tahu keburukkan mee segera ni dan akak belom penah lagi dengar sesiapa pon  yg mengluarkan pendapat 'bahwasanye makan mee segera itu adalah bagos'....jadi sebagai seorng ibu yg mementingkan kesihatan anak2 akak telah cuba petua ni dan nampaknye memang menjadi....huhuhu



kemunculan pelbagai jenis mee segera dipasaran memang tak mungkin dapat dibendung....dgn plastik bermcm kaler  memang menarik perhatian sesiapa je....lagi2 dgn tagline  'cepat dimasak sedap dimakan'   sape yg tak tergoda?? sapeeee???  akak pon penah tergoda dik non  T___T  tapi tu duluuuuuu....


Tak payah nak berudang bagai,cukup dgn telur dan hirisan cili padi dah membuatkan mee segera nampak sungguh2 mengoda....dlm rumah akak ni paling gemar makan maggi ialah abg ngah,bukan akak tak marah or tegah tapi nampaknye leteran akak bagaikan mencurah air kedaun keladi je.... T__T puas akak marah tapi ada je alasan dia nak suh akak masakkan maggi utk dia,kalau sekali sekala takpe jugak tapi kalau dah kerap sgt hanggin gak hati akak ni.....lepas penat akak pikir tetiba akak dapat satu akal camne nak buat abg ngah kurangkan ketagihan dia terhadap maggi....meh akak bagitau camne.....


situasi kejadian: dikala remang senja

Abg ngah :    "ibu tak lapar ke? noan rase lapar la..." (mukadimah yg selalu abg ngah gunakan)

Akak        :   "kalau lapar pegi la makan nasik"     (saje buat tak layan sebab dah msk sgt dgn ayat tu)

abg ngah  :   "noan takde selera la nak makan nasik...makan lain bole tak?" (nampak2 dia dah pusing
                      cerita)
Akak       :   "kalau nak makan maggi memang tak la.."  (akak cuba bertegas)

Abg ngah : "alaaaa...bole la bu noan janji yg ni last"  (janji manis yg tak pernah ditepati)

Akak    : "ibu malas la nak masak kan, kamu pi masak sendiri !!! "

Abg ngah : "alaaaa...nnti mesti ayah tak kasi.. "  (cik boss memang tak kasi budak ni masak sebab dia takut umah tebako  :p  )

Akak    :  (buat2 bodoh je sambil bersenang lenang lepak2 depan tv tengok siri clean house)

lalu abg ngah pon turun senyap2 sebab nak gak masak maggi pujaan hati dia tu...tetiba dia terjerit2 kat dapo panggil akak.... "Ibu kenapa dalam tempat manggi ni kosong je? manggi dah abis ke bu?"

Akak  : "haah laaaa...stok manggi dah abis ibu lupe nak beliiii..."  Wohaaaa (tiru tagline hamka keretamayat)  :p  :p  :p

Tu la petua hebat yg akak guna pakai hingga kini....nampak nye sampai sekarang sukses. Tapi petua ni mesti la diguna pakai antara pasangan iaitu suami dan isteri....sebab kalau tetiba!!! sedih nak cerita tengok jelah gambo kat belah bawah ni T________T

                                                                       























somi kau pi beli maggi cup camni sampai 2 bantal dengan alasan takut umah tebako ape yg nak ko kate!!!!  WOHAAAAA  (tiru hamka kereta mayat lagi)  T_________T



ok la bobbyeee

Tuesday, 27 January 2015

KIRAM VILLAGE WAR MEMORIAL DAN RUMAH TERBALIK

Assalamualaikum sume......

(n3 tertunggak dlm versi jiwa kacau :p)

Sebelom bace akak nak ingat kan dulu bahwasanye n3 ni terlalu byk gambar dan sedikit cerita sebab akak tak tau ape nak tulis bila tiga cerita digabungkan dlm satu n3, akak malas nak buat byk2 part, jadi n3 ni kira yg terakhir akak cerita pasal kota kinabalu sabah.Akak takut korang muntah hijau secara berjemaah kekdahnye....hahaha  (nampak sgt dah takde modalkan) kikikiki :p

Ni gambo akak mase di kiram village....betol la bagai dikata sesungguhnye kiram village ni cantik sgt2 suasananye, tapi bilik akak tatau sebab akak tak tido sini....bunga ada dimana2 akak jadi mabuk bunga sekejap kat sini....mabuk bunga takpekan klau mabuk todi tu lain cerita... :p


tu nampak bangunan putih kat belakang akak? tu la rocky mountain tempat kiteorng stay mase kat kundasang ni,dekat je dgn kiram village...jadi sesape yg tido situ bole dtg mkn kat cafe kiram ni sebab makanan kat sini halal....

izara share nasi lemak dgn kak long,abg ngah mkn roti canai,akak pulak mkan roti bakar kaya....cik boss akak bungkuskan roti telo 2 keping.Walau pon matahari bersinar garang tapi suhu kat sini tetap sejuk,sesekali angin berhembus tu terasa sampai ketulang....sejuk2 camni minum  teh tarik memang layannnnn....makanan takde la mahal sgt yg penting halal toyyiban :)


tengok izara sampai bagi thumb up mase kat kiram village ni...hahaha....sume dah kenyang mesti la happy sesaje kan..... akak pon happy walau tak dapat tido sini...dapat bekpes pon dah syukur


kiut la nama2 bilik kat sini...hihihi....sume name2 tu mengunakan nama buah dan sayur sayuran....lepas makan jalan2 kat kawasan ni sambil bergambo, cafe kat sini dibuka dari pagi sampai pukul 10 mlm setiap hari....walau pon kiteorng tak stay sini tapi staf diorng tak kisah pon kiteorng merayau2 sambil snap2 gambo...terbaekkkk!!!


izara pon minat bunga jugak mcm ibu dia...hehehe...gambar ni diambil sebelom izara ramas2 bunga kat sebelah dia tu...jahanam bunga tu, nasib tuan tanah  kedaung tak nampak nak oiii!!! kalau tak harus kene halau akak anak beranak..... T__T  Izara lepas tu buat dono je, muka tak besalah langsung cepat2 akak pegang tangan dia takut dia ramas bunga lain pulak... T__T



lepas bekpes laju2 chekout dan trus dtg sini....kene memanjat tangga sikit mase kat war memorial ni, tapi memang berbaloi2 sebab kat atas tu ada taman yg cantik sgt2.....bersih dan byk bunga gak. Kat sini byk gila kiteorng amik gamba, kalau bole sume tempat nak bergamba sebab sume sudut pon nampak cantik dan bersih....masuk sini kene baya rm 2 rasenye ke rm3 ntah lupe pulak...., pastu kalau dtg kundasang ni jgn lupe beli buah blueberi sebab murah dan segar2 ....bole akak telupe nak snap gambo buah tu mase tengah mkn2  :(   beso2 gak buah blueberi kat sana dan manis jugak :) 1 kotak dlm 350gm tu 15 hengget je... eh!!! tetiba cerita buah blueberi pulak kan dah lari topik :p




ni akak cilok gambo selfie cik boss dgn izara....hahahaha...kemain lagi dua beranak ni berselfie sesaje O___O

dlm gambo ni memula akak nak bergaya sambil tabik hormat...tetiba!!!...ape kejadahnye!!! aku nak bertabik hormat utk askar british dan australia ni baik akak tabik hormat utk askar2 kite yg berjuang demi kemerdekaan negara kite....cuma perasaan simpati tu ada la sikit pada 2,428 orng askar yg dijadikan tahanan oleh nipon dan dipaksa berjalan dari kundasang ke ranau dlm perjalan tu byk le diorng ni mati atas perbagai sebab.....ada beberapa orng je yg hidup tapi sori akak tak berapa nak ingat sebab sambil baca tangan akak sebuk pilih benih bunga taik ayam...kikiki

tepaling suka dgn lantai kat sini...nnti kalau ada rezeki nak buat camni la...tu pon kalau ada rezeki la kalau takde akak diam2 sudah ....hehehe

kat sini akak rase nak pitam bila cik boss secara tetibe suka sgt la berselfie....gaya takmo kalah dik non setiap sudut dia semangat berselfie...misteri sgt ni :p

tempat ni sunyi je mase kiteorng dtg tu...selain akak anak beranak ada 1 lagi keluarga je yg sama2 melawat tempat ni... jadi suasana jadi sedikit suram dan seram...hehehe




akhirnye ada gak gamba anak beranak dgn bantuan monopod ajaib kak long...kikiki..suka gamba ni sebab sume pon nampak sgt2 happy kecuali cik boss yg tetiba bermuka garang,,,..nape bang sakit perut ke???? hahahaha....larikkkkkk





sebelom balik sempat lagi bebudak ni mkn aiskrim kat sini dan akak ada beli benih pokok bunga taik ayam yg blom pon akak semai sampai la skng....ape punye pemalas la akak ni...hehehe...bobbye war memorial ada rzeki dan panjang umur kite jumpe lagi...


destinasi terakhir kiteorng hari tu melawat rumah terbalik...tiket masuk rm15 dewasa rm10 utk budak2 bawah 12 taun,baby cam izara free je...walau bayar mahal gamba kat dlm rumah langsung tak bole nak amik ye, kalau degil gak nnti diorng denda hokey....kat melaka skng dah ada gak umah terbalik siap bole pose2 amik gamba lagi xde pon kene denda bagai....jadi sila la dtg melawat melaka bandaraya bersejarah....kahkahkah...sempat akak pomot :p :p


tengok2 bertapa kuatnye cik boss hingga mampu mengangkat sebiji kete dgn selamba je....mungkin ini berkat hari2 dia makan quakeroat atas sebab nak menurun kan paras kolesterol tapi pada masa yg sama tetiba dia menjadi kuat laksana badang diknon.....bahahaha...matiiiii la akak kalau cik boss baca ni


mase ni panas terik, dlm baju dah lencun dgn peluh yg keluar bak air terjun kekdahnye....sungguh tak selesa tapi memandangkan ntah bila lagi bole sampai sini jadi akak pulun je sambil happy2 anak beranak

tak sangup bergamba kat sini sebab takut taik jatuh atas pale...hahaha...ni jamban kat luar rumah jadi bole amik gamba kat sini,cetengok izara tu kan main lagi dia pose siap sandar kat dinding jamban lagi ko....kikiki...dah beso dah anak ibu ni sume pon dah pandai budak tecik ni tapi paling tak tahan kalau dia asyik la nak berdokong walau pon ada je bawak stroller  T__+



ok la byeee....... alhamdulillah akhirnye abis gak n3 pasal sabah ni :)



Monday, 26 January 2015

DIY SARANG BURUNG HIASAN ~ HOBI SUKA2

Assalamualaikum sume.....

N3 ringgan utk hari ni, hobi akak memang menghias rumah lagi2 kalau jiwa tengah kacau camni...hihihi...saje buat utk hilangkan stress....sejak minggu lepas  hati akak jadi tak sedap je...tak tau kenapa???  Takpe la kite lupekan hal tu.....buat ni senang je, sesenang A B C ketenye...hehehe....sape2 yg anak or adik nak kawen tu bole la buat sebagai hantaran ..., tapi akak tak buat hantaran pon sekadar hiasan aromaterapi atas meja makan je (meja mkn yg jarang2 digunakan melainkan ada tetamu ) sebab kalau akak buat utk mega makan dapo kompom segala jenis kuah dan tulang ikan pon melekat kat sangkar burung akak ni.....pastu amukan akan terjadi....hahahaha






mula2 kite kene ada ni...sangkar burung yg takde burung...kikiki...beli ni dah lama 3 bulan lepas kalau tak silap.Beli dgn harge rm39 ntah mahal ntah murah akak pon tatau mungkin tempat korang bole dapat murah lagi kot....


sangkar burung akak ni jenis yg takde pintu tapi bole angkat camni je...lagi senang akak nak deco2


bunga2 pilihan sendiri nak besar ke nak kecik ke terpulang...akak beli ni sebab tengah sale kat romantika cheng melaka skng ni.....masuk sini memang gila,kalau iman tak kuat bole jatuh muflis terus....nasib iman akak kuat tau... :p :p :p


murah sgt2 kan tengok tu yg kaler pink2 tu baru rm2.50 setangkai dan yg kaler kuning2 tu baru rm4.00 setangkai......nnti nak pegi lagi bawak mak akak dia pon sebuk nak beli bunga utk raye...kahkahkah....mak dgn anak same je perangai



 pastu kene ada gam pistol ni...pistol lain tak dibenarkan kang belobang2 plak sangkar burung ko akak taktau ye....mase pakai ni yg ada anak2 kecil tu sila la berhati2 sebab panas ok pistol ni kang kene kat tangan anak melecur pulak ada yg laki korng gam ko kat dinding rumah....hahahahaha

 memula potong2 bunga ikut ukuran yg kite mahu...memula akak gam daun2 kat tiang2 tu dulu pastu baru lekat kan bunga2 pulak....susun bunga ikut selera masing2 kalau nak same kaler bole nak selang kaler pon takde hal...
 tadaaaaa....dah siap pon,pastu besi bulat kat atas sangkar tu pon akak gam kan supaya jadi tegak camtu,cantik skit kalau tak abis bunga akak tu tepenyek ...tambah bunga kuning kecik2 tu

 lepas dah siap bahagian atas bole la kite lekat bunga kat tapak pulak....akak buat simple je just gam bunga disekeliling...memula gam daun dulu pastu baru gam bunga dan akhir2 tu selit2 kan je bunga halus2 tu utk tambah seri.....


tadaaaaa!!!! siap dah tak sampai sejam pon  akak membuatnye....suka sgt2 terus laju2 pasang lilin dlm tu,akak paling suka haruman teddy 's dream dari lovely lace.....nak tau camne bau dia sila pegi ke lovely lace dan tarik nafas panjang2...,camtu la bau rumah akak sebab memang akak mintak pewangi yg sama...kikiki..tak mahal sgt baru rm18 je tapi bau dia sedap sgt2 lembut dan lunak kekdahnye....hehehe...duduk dlm rumah pon bole fefiling cam kedai lovely lace yg cumil itu.....

pose bahagian atas pulak....simple je kan sebab memang akak takmo sarat2 sgt takut gak sebab nak guna lilin kat dlm tu kang ada plak disambar api lagi kes naya dik non.....hati2 ye jauh kan dari anak kecil jugak, tu pasal akak letak kat tangah meja makan ni sebab si izara tak bole nak capai....hehehehe

sambil menaib n3 ni  sesekali mata menjeling2 sangkar burung akak yg dah tak togel lagi ni....syukur sekurang2nye benda kecil2 camni pon bole buat hati akak bahagia jadi moh!! kite buat hias sangkar burung lagi pasni...hehehe



ok la bobbye jumpe dilain n3 ye akak nak masuk dapo dah nak masak utk keluarga tersayang..... :D