sila klik sini

Monday, 30 January 2012

LAMA SUDAH ~~

Assalam dan salam 1 malaysia....

adududu....lama sudah sy x jengah blog sy ni .... keadaan kesihatan x berapa mengizinkan, lagi pon sy mcm kekeringan idea pulak sampai naik buntu otak bila cuba mencoretkan sesuatu disini. nnti bila sy dah semakin sihat atau ada idea yg dtg bergolek sy akan bersiaran seperti sediakala ye....sehingga berjumpa lagi sahabat...<3

Tuesday, 17 January 2012

SAMBAL GORENG MERAH MEMBARA ~~

Assalamualaikum  fren...

Seperti biase hari ni sy nak n3 pasal lauk yg sy masak utk hidangan tengahari kami, xder yg istimewa pon lauk2 biase je yg penting perut kami anak beranak kenyang gitu....huhuhuhu....kat sini sy nak story mory sikit tentang sambal goreng kat bawah ni, dulu mase baru kawen gan cik abe ada satu peristiwa kelako yg berlaku kat umah mak mentua sy (pontian)...hehehehe...belum cite dah gelak. Mase ptg sebelom raye tu seperti biase la kan sume sibuk memasak sy pon tolong2 la ape yg patut tiba2 mak mentua sy ckp lepas ni dia nak buat sambal goreng plak sy ni pon ape lagi trus kepohci siap ckp mak sy pon pandai buat gak tp kiteorng x penah buat mase raye, mak mentua sy tanye kenape? sy dgn selamba papa trus ckp ...yelah tukan sambal goreng je hari2 biase mak sy selalu buat xkan nak bagi orng mkn mase raye....T_T....bila mak mentua sy mula potong tempe dan segala bahan yg lain sy mula cuak coz mak sy kalau masak sambal goreng mane ada letak tu semua ...memang sah sy dah tersilap besar. baru padan gan muka sy .....hehehehehe....esok nye mase mkn sy pon bongkarkan rahsia tu kat meja mkn apalagi sume pakat ketawe dan yg paling lame tergelak dah tentu le si ogy (adik ipar) sabau jelah .....





sambal goreng ni memang feberet famili kami... anak2 sy sume kuat mkn pedas tau kalau setakat sambal camni diorang rata je ...sambal ni selain sedap dimakn dgn nasi mkn gan roti pon layan gak....sambal ni boleh tahan lame tau coz digoreng hingga kering ....
selain sambal sy goreng ikan gan sayur bendi sup kentang telur dlm periuk lagi sori terlupe nak snap gambo..




sambal goreng
2 mangkuk cili kisar
2 genggam ikan bilis
4 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih(hiris)
1 keping asam keping 
sedikit garam,gula dan bahan perase 

goreng ikan bilis sampai garing dan angkat,(ketepikan) tumis bawang merah dan putih sampai garing kemudian masukkan cili kisar,asam keping dan segala bahan perase tadi, goreng sambil  dikacau selalu bila cili sudah agak garing dan kering masukkan ikan bilis dan terus goreng lagi sampai sambal jadi kering.


selamat mencuba jumpe dilain n3 ...

Sunday, 15 January 2012

PIZZA UP-SIDE DOWN GAK ~~

Assalam dan salam 1 malaysia....

Hari ni nak n3 pasal masakkan lagi ....resepi pizza ni sy amik dari blog adik ipau sy  thanks pah sudi kongsi resepi ....terliur sy tengok gambar kat blog dia tu kalau duduk dekat2 senang sikit  nak mengendeng tp kami ni duduk jauh bebeno sorng kat johor sorng kat melaka ...nasib2...jadi semlm (sabtu 14/1/12) sy pon cuba le buat pizza ni, boleh tahan gak sedap nye tp sy x pakai sosej sy guna daging cincang jew (stok lame) senang sungguh cara nak buat nye simple the mimple la....hehehehehe....mula2 tu sy pon pelik kenape name pizza ni cengitu kan rupa2 nye pizza ni betul2 terbalik la sebab kalau pizza biase tu kulit dia kat bawahkan tp yg ni kulit dia kat atas ....mcm2 tp yg penting sedap dimakn.....

dah masak pon pizza upside-down sy ni, sejuk kan sikit sebelum dipotong....



salad tanpa daun salad, cari daun tp x jumpe2 ...hehehehe




1 pinggan utk cik abe 3 pinggan utk sy....hihihihi
kat belah kanan tu sotong tepong saje buat tambah2...




dessert ni sy x buat tp beli je ...
seneng dan murah lagi 4 biji baru 4 hengget....




cheese mozzarella jenama ni masin sikit tau....

Wednesday, 11 January 2012

TUMIS ASAM TENGKERA ~~

Assalam dan salam 1 malaysia ...

pepagi lagi sy dah bersemangat masukkan n3 baru...mcm  tajuk yg sy tulis tu kalau kalian orng melaka mesti tahu jenis asam pedas yg gini kalau orng luar melaka ni mungkin pertama kali dengar kot, jgn tanye sy kenape name asam pedas ni camtu sebab sy pon memang 100% x tau tp sejak sy kecil tu la name yg selalu mak sy sogokkan pd sy bila dia masak asam pedas ni. kalau nak tau tengkera tu name kampong kat bandar melaka ni mungkin asam pedas ni dinamakan berdasar nama kampong tu kot. ciri2 yg ada waktu nak masak asam tumis asam tengkera ni lain sikit dari asam pedas biasa tau tp lebih senang nak masak sebab bahan2 dia yg simple the mimple...hahahahaha









ni sebenau nya juadah tenghari semlm baru hari ni dpt share kat sini 
tu la kuah tumis asam tengkera..... sy guna ikan serkut dan 2 keping ikan parang sy campur sekali hehehehe...pandaikan, goreng sawi,telur asin dan ikan terbubuk masam dari sarawak. 




Tuesday, 10 January 2012

KEGILAAN SAYA ~~


Assalamualaikum sume .....

Sy skng ni sebuk bebeno kadang2 sampai x cukup nafas dibuat nye .....nasib rutin harian masih teratur seperti 

biase kalau x cik abe sy la orng pertama yg akan menyatakan ketidakpuasan hatinya pd sy, mungkin dia 

kesian kot dgn sy asyik dok teperap jew kat umah (sy ni jenis yg x suke merambu ) jadi dia bior je sy dengan 

kegilaan baru ni bukan sy xde kawan, byk sebenau nye tp lepas sy pencen dari xtvt persatuan ni sy trus 

menghilang kan diri sy ...bukan pegi mane pon nyorok dlm umah jew kalau keluar pon setakat pegi pasar or 

hantar dan ambil anak balik sekolah, selebih nya sy selesa dok dlm umah jew. sy mula berfesbuk pon 1 tahun 

lebih yg lepas buat blog ni pon baru 2 bulan lebih dan ini adalah kegilaan baru sy ....seronok betul hati sy lihat perkembangan dia setiap hari. nak tahu ape yg sy gilakan sgt tu cecube....cecube tengok gambar kat bawah ni...hihihihihi






ni lew benda yg bertanggungjawab melular nya penyakit gila sy tu....hahahaha
seronok uruskan bandar ni mula2 tu sy x tau gak camne nak main nasib anak buah sy tolong ajarkan sekarang level sy lagi tinggi dari dia...hehehehehe

camni le bentuk bandar sy kat dlm citiville tu name bandar sy KU HAPPY TOWN 
sape2 yg main tu jgn lupe add sy kat fesbuk pastu trus jadi fren kat bandar sy ni ye....pai..pai 
sy nak pegi melawat bandar sy kejap ....^_^
dari sy dok pi berlonggok pastu mengumpat baik sy layan benda ala ni....

BAKO DAN CICAH ~~

assalamualaikum sume....

Dah hampir 2 hari sy x share sebarang n3 kat sinikan, x tau kenape cam xde mood jew. Tibe2 sy jadi blur ape yg perlu sy tulis walau pon byk kejadian yg berlaku dua tiga hari ni....huhuhuhu
ok la berbalik pd cerita asal sy, ikan bakau ni sy buat semlm utk mkn tengahari, ala ikan cencaru bakau biase2 jew tp kuah pencicah tu betul2 buat selera sy yg memang byk ni bertambah byk jadi nya...hehehehehe (gumuks la sy) 



saje buat 2 jenis coz yg kicap cili utk cik abe dan kuah asam tu kompom sy punyer 
kene betul rase dia kat tekak sy yg beso ni.....('',)

Sunday, 8 January 2012

TERIMA KASIH BANG ~~

Assalamualaikum n salam 1 malaysia....

Sebelom sy tulis ape2 utk n3 ni terlebih dahulu sy nak ucapkan ucapan terima kasih yg x terhingga pd cik abe sy kerana telah memenuhi impian sy yg telah lame sy pendam didlm lubuk hati yg paling dlm....ahakk
Semalam ptg lepas melawat sahabat sy yg baru melahirkan anak dihospital cik abe sy tiba2 mengajak sy meronda di Jaya Jasco  mula nya sy ingat dia nak ajak sy menonton wayang namun tanpa disangka2 dia masuk kedai komputer dan membelikan sesuatu utk sy......:D 



ini la pemberian dia utk sy.....(terharu + gembira)
dia ckp kesian tengok sy selalu mengalah dgn anak2 ketika berebut mengunakan laptop.....sabau jew la.

Friday, 6 January 2012

KETAM OH KETAM ~~

Assalamualaikum......
selamat berhujung minggu ye teman2, hari ni baru ada mood nak masukkan n3  ....maklum la skrg sy tengah gila gan cityville ...mase sy kecik2 dulu xde pon game yg mcm ni game yg kotak2 tu ada la, tu pon terpakse berebut gan akak kalau nak main..bila dah suku abad ni baru dpt merase sume ni, tu yg jakun sikit...hihihihihi.....ok lah sy sebenau nyer nak cercite pasal ketam yg mak sy sponsor semlm, sy amik 2 ekor je tp harge dia rm 15 hengget, mak oiiii mahal nye tp mungkin saiz dia yg besau kot dah mcm bapak ketam je sy tengok, ketam ni pon berat dia semcm je dlm perjalan balik dari pasar tu sy dah terpikir nak masak ape ek..?? goreng pon sodap...!!!

ni le rupe ketam yg mak sy sponsor tu besarkan penuh gan isi  dan telur...

ini la rezeki utk makan tengahari kami anak beranak  sy masak simple2 jew tp yg penting  cincaluk tu mesti ada maklum la tekak orng melaka....


budak sekolah yg kebulur nak makan, sampai2 je terus tuju meja makan ni baju pon x sempat bukak...
lapau sgt lew tu...kihkihkih

Wednesday, 4 January 2012

SAPE PENAH MAKAN SAYUR NI??? ~~

Assalamualaikum ....

Amboi bace tajuk n3 tu cam gempak je  sebenau nya sayur ni biase2 aje tp sekarang ni semakin susah nak dapat kalau dulu kat depan rumah aruah moyang sy bersepah2 sape nak makan dtg amik jelah tp tu semua dah tinggal kenangan sebab kampong kami dah hampir 17 tahun hilang diambil alih oleh syarikat minyak gergasi malaysia. Ok berbalik pd cerita asal sy, sayur ni sedap kalau dimasak sambal tumis atau asam tumis ...pehhh.... kalau makan dengan cencalok dan ikan goreng mak mentua lalu pon sy buat x nampak walau pon sy nampak...heheheheh...(derhaka nampak...mak cory ye) nak tahu sayur ape yg sy maksudkan ....

 ni lew sayur nya ...ni bukan batang keladi tau tapi sulur keladi,  lebih lenbut dan rase nya lebih sedap.


LAUK RECYCLE ~~

assalamualaikum sume....

Dah makan ke ?? saje tanyer bukan ape hari ni sy ada buat n3 pasal lauk tapi yg lucu nya kebykkan lauk2 sy tu sy recycle kan balik....hihihihihi .....bukan ape syg sy nak buang lagi pon sy simpan elok2 dlm petiais (kedekutkah aku???) bukan kedekut tapi x nak membazir jew.....




senarai lauk yg terhidang diatas meja makan sy yg comel ni ialah :
ketam masak lemak cili padi...baki hari selasa
ikan goreng sumbat garing ...baki hari rabu 
sotong tumis ...baki hari rabu gak..
sambal sardin dgn sayur tauge je sy masak utk hari ni....hehehehehe 
pandai x sy ? nampak x permainan nya disini.....('',)

RESEPI PUDING ROTI ~~

assalamualaikum ....holaaa...!!!

kali ni sy nak n3 resepi puding roti plak ye( sy ambil dari koleksi my resipi ) sy penah buat x lama dulu boleh tahan gak rase nye  jadi sape2 yg x penah buat tu bleh la try buat.



  • 500 ml Susu segar
  • 8 keping Roti
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 4 sudu besar Butter
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu tea Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • 2 sudu besar Kismis

Cara-cara

  1. Susun roti dalam loyang dan rendam dengan susu selama 30 minit.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan masukkan kedalam loyang.
  3. Taburkan kismis diatas adunan tadi.
  4. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  5. Hidangkan bersama ice-cream vanilla.





begini la rupe puding roti yg sy penah buat dulu anak2 gan cik abe sy suke makan.
(kesan hangus tu sila abaikan ye...hihihihi)

RESEPI TRIFFLES ~~



Assalamualaikum dan salam 1 malaysia ....

Seperti yg sy janjikan tempuhari, hari ni sy nak share resepi triffles kat sini ye sape yg teringin nak buat tu bleh la cuba ikut resepi sy yg simple lagi mudah ni.....selamat mencuba...:D



1 biji                         kek swiss roll perisa pandan
2 tin                          susu cair
1 tin                          buah campuran
1 peket                     serbuk jelly perisa strawberi
6 sudu                       tepung kastard
4 sudu                       gula pasir


cara-cara : campurkan tepung kastard , gula dan susu cair kacau hingga rata dan tidak berketul2. Masak diatas api sederhana sambil terus dikacau sampai susu sedikit pekat . sejukkan sebentar.

potong kek swiss rool sederhana nipis dan susun didalam acuan, susun padat2 kemudian curahkan adunan kastard tadi dan ratakan .

ambil buah-buahan tadi dan susun atau tabur diatas adunan kastard tadi mengikut kreativiti masing2.

masak jelly dgn mengikut  sukatan yg terdapat dibungkusan , setelah itu curahkan dengan perlahan2 keatas buah2 tadi. 

siap sudah triffles kita sejukkan dulu sebelum dimakan.





Tuesday, 3 January 2012

SALAM TAHZIAH ~~



Assalamualaikum ....

Disini dengan perasaan sedih dan sayu sy ingin melayangkan salam tahziah kepada sahabat FB sy yg sentiasa ceria dan tabah dlm menjalani hidup walaupon diduga dengan ujian yg amat berat. Setelah pemergian suami nya (akibat kenser)  sy berharap kak Ct Mariam terus cekal melalui kehidupan bersama2 anak2 tersyg. Sy mendoakan semoga roh nya sentiasa dicucuri rahmat. Jangan ada sesalan disitu kerana akak telah melakukan yg terbaik dan sedaya yg mungkin tapi tuhan lebih menyayangi diri nya. 
al fatihah.....

Monday, 2 January 2012

BOWLING WITH FAMILY~~

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia...

n3 sy kali ni tentang hobi sy dan famili sy dimasa lapang, keluarga abg ngah sy ni duduk di KL jadi kami ni bukan selalu dapat berjumpe jadi bila dapat berkumpul ini lah antara xtvt yg kami lakukan ..

gaya mcm pro tapi bola byk masuk longkang dari masuk lorong....hihihihi

cik abe,abg ngah,kak ngah n sy kat belakang tu norasikin (anak buah)

diorng ni main bleh tahan gak ...hehehehe








i-CITY SHAH ALAM~~

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia....
selamat tahun baru semua....mase cuti x'mas baru2 ni cik abe bawak sy jalan2 kat PD dan KL. Byk gak tempat kami merayap, tiba2 sy teringat yg sy memang dah lame mengidam nak ke satu tempat ni lalu sy suarakan hasrat hati sy pada cik abe sy dan akhir nya impian sy terlaksana jua...tq laling















Sunday, 1 January 2012

CUTI-CUTI FREE~~


Assalamualaikum dan salam 1 malaysia....
 dah berapa hari sy x share n3 baru kat blog sy ni ek....sy sibuk bejalan dipenghujung minggu cuti sekolah ni, percutian free pulak tu mane x seronok. Tempat kerja cik abe sy adakan hari keluarga kat gunung ledang resort 3 hari 2 malam  tau kami kat sane dengan 6 famili yg lain. seronok sungguh maklum la sy n famili memang suka dengan air terjun dan alam semulajadi  dapat  percutian yg mcm ni memang kami pulun habis la jawabnya...hihihihi...kerja kami kat sana cuma berenang, panjat gunung,lepak dan makan ...seronok x bunyi nya...???? 



 ni la  blok tempat kami menginab 
puas betul dapat mandi kat sini 

dewan makan selama kami disini ...makanan nya semua enak2 belaka.....