sila klik sini

Wednesday, 31 August 2016

ENTRY BERGAMBAR ~ UNTA PADANG PASIR PON TAKDE MALAS CAM HAKAK NI :(

khamis        1  september   2016



Assalamualaikum dan selamat pagi...



Adehhhhh...dah kenapa dengan akak ni dik non oiiiii...ya Allah pemalasnye nak update blog sekang ni...terus pageview jadi...krikk...krikk...nangisss la camni T___T ni pon kalau di ikutkan kemain berat nak mengadap laptop tapi akak gagah kan jugak...sian dengan blog ni terabai je sejak dua menjak ni... :( 

Jom la tengok gambo jelah ye...dari takde kan...sori pada yg rajin menyinggah tu tapi asyik entry lama je dok menebeng...nak kene mandi susu gamaknye jap lagi...baru la semangat tu datang balik kekdahnye...hahaha  :p









 Ni menu sahur akak malam tadi...femalas nak masak nasik...kunyah jelah roti dengan kekawan dia tu...burpppp...kenyang gak uollsss...gile tak kenyang penuh pinggan beso tu hokey...hahaha


 Ni menu sahur isnin hari tu...merangkak pi masak nasik...maka dapek la makan nasi lauk ayam dgn sayo pagi tu...


 Ni menu masa jimba2 hari sabtu lepas kat Mahkota Parade...dah tak tau nak makan ape jadi jalan selamat makan jelah mihun goreng tomyam dengan buah...siap pesan dgn makcik yg goreng tu tumis minyak skit je...kuikuikui...atas bawah...atas bawah...je dia tengok hakak...hahaha...mesti dalam hati dia cakap..."ko ingat ko tu lady diana ke pompuan!!!" 

 Pi Mahkota Parade sabtu hari tu semata2 nak terjah Kaison...jeng...jeng...jeng...hakak dengan cik boss ada projek baru untuk bilik tido kiteorng...tungguuuu nanti akak up pasal tu ye...selain tu ada orang tu mengidam nau nak makan ayam dan ikan berlado kat situ...

 Minah helmet gak untung hari tu...memacam xtvt dia join...nampak bebudak bejoget atas pentas terus meroyan minah tu nak naik gak...gasakkk...joget la ko nak...tak tau step pon takpe yg penting gaya kene ada...hahaha

 Sebuk nak suh akak ni makeup kan dia...nasib baik adik ni rajin nak melayan...tapi acah2 jelah...letak skit2 je jgn tidak...jenama Victoria Jackson mai dari us katenyeee...gincu jenama ni di perbuat dari butter dik non...tapi sebatang rm88 hengget...T___T baik hakak beli butter je...memalam tonjoh kat mulut sambil kunyah2...hahaha


 Ni menu hari ahad...nasi arab Dima...hummus at sini paling sedap la bagi tekak akak...Izara kemain suka lagi...dia hadap tu je sampai kenyang...harap kak long tak baca entry ni...pegi sini time minah tu takde...hahaha...kantoiiii


Ni pulak antara menu2 sarapan yg akak makan sepanjang minggu...buah sekarang wajib ada...sebelom makan pape pon makan buah dulu dan minum segelas air kosong...




#tips : kalau tetiba 1 atau 2 jam selepas makan korang rase perut lapar cepat2 minum segelas air bagi menentukan adakah tubuh korang benar2 memerlukan makanan...jika lepas minum air masih terasa lapar ambil la sedikit makanan sebagai pengalas perut...kadang2 otak kite tertipu dengan rase lapar itu sendiri :)



Ucapan tq dan dalam ukhuwah akak dari WGDG pada Jueliza Jamani yg sudi polow blog akak yg dintis ni...tq ye nanti akak pi polow blog hang pulak...muah ciket :)


Chow  :p




Thursday, 25 August 2016

MOOD SKODENG IS 'ON'

jumaat         26  ogos  2016




Salam penghulu segala hari n morning...  ^__^





Entry pendek je hari ni...pasni laju2 pi skodeng blog korang pulak...gindu hoiiii!!! dah bape hari tak menebeng kat rumah korang...hahaha...terima kasih pada korang yg sudi gak bertandang dan komen2 kat blog hakak yg cam biskut lemau ni hah...tq sangat2 terharu uolllssss  T___T ...sroooottttt  (sound effek hempus hingus)  :p :p :p




Tuan tanah kedauang dah takde modal gambo nak share...hahaha...ni bekpes hakak pagi tadi...kalau di ikutkan oat dengan kurma tu pon dah cukup...tapi di sebab kan tahap kelaparan serupa naga laju2 rebus 2 biji telo... :p lepas makan senyum je muka...makan ni kenyang sampai  asar hokey...hahaha






Ok la sampai sini je tuan tanah nak pi skodeng jap...hati-hati dik non ada yg duk memerhati...buwekkkkk...hahaha  :p

*selamat hari wanita pada diri sendiri dan semua wanita dalam dunia ni... :D
chow 

Wednesday, 24 August 2016

ENTRY YANG TAK BERAPA NAK GEMPAK !!!!

khamis         25  ogos  2016



Assalamualaikum and morning sume... ^_^




Adehhhh...akak dua tiga hari ni ape pon tak bole...:'(  mak akak cakap semangat akak terbang...kes alarm rumah bunyik tu le...badan akak asyik rase tak tentu hara je...nak kate demam cam tak demam tapi lemah dan lemau semacam je...dah la time tu tengah kibo bendera...makin lemah la daya tahan diri kekdahnye...hari ni alhamdulillah semakin ok...tapi malam tadi akak tido 3 jam je uollssss...T___T keneneng sudah kepala hakak ni...mamat cik boss la tengah2 malam tadi kene cam angin tak lepas tu...kiteorang panggil 'cike' akak tido time tu tetiba tejage tengok dia dah resah tepi katil...rupenye tengah menahan hazapbedah...sape penah kene tahu la kan...laju2 amik segala minyak kapak,minyak parang,pisau,sudu garpu semua sental kat badan dia...nasib baik la pastu ok...tengok2 jam dah pukul 3.30 pagi...tido jap...pukul 4.15 bangun makan sahur pulak...pastu langsung la x bole tido sampai ke subuh...ingat nak mencemar duli lepas subuh try membongkang...sekali totap gak tak bole nak tido...hakak pasrahhhh...T__T



Sahur tadi makan skit nasi berlauk ayam goreng dan ketam kari belen lauk semalam lawan kan dengan teh o tanpa gula...


Memandangkan takde cite gempak nak gebang kat sini...meh la akak share gambo menu bekpes akak sepanjang minggu ni...kate diet kan...jadi menu pon ala2 diet la kenkonon nye...hahaha...setiap kali sebelom makan akak mesti makan buah dulu dan minum segelas air suam...tu antara tips ye nak kurangkan berat badan...




Gambo terbaru...kak long snap hari ahad lepas...lokasi kat klinik 24 jam Cheng Melaka...minah tu demam tu yg hangkut dia chek doktor...baju dengan dinding sedondon kisahnye...hahaha...dan yg paling happy akak dah dapat berat impian akak...hehehe...cukup la kot dengan saiz gini...pasni akak nak maintain je supaya tak naik mengile cam dulu2...mudah mudahan...kene beringat time makan jelah dan sesekali buat senaman...:)



*kes alarm rumah bunyik tu cik boss syak bateri dia dah kong...pasal tu tetiba beliau pincang tugas gamaknye...tapi dah kenapa nak pincang tugas pukul 2 pagi ??? kong asam sangat perangai...alhamdulillah takde ape2 yg buruk setakat ni...terima kasih yg tak terhingga atas doa2 dan keperihatinan sume kawan2 kat sini...terharu hakak tau...lap u all ketat2...moga kalian pon di berikan perlindungan dan kesejateraan berlipat kali ganda lagi dari Allah swt...aamiinn :')


dan tq gak pada Khairul Bariah sebab sudi komen dan polow akak kat sini...salam ukhuwah dari akak di WGDG ye...kawan mak Hainom rupenye...kikiki...lepas ni akak pi skodeng dan polow blog hang pulak na...muah ciket :p



Ok la chow  






Monday, 22 August 2016

STATUS ~ LEMAU

selasa          23  ogos  2016




Assalamualaikum dan salam sore...






                                                    images from google

Adehhhh...dua hari ni akak punye pemalas hape pon tak bole...badan sehat je cuma cam rase lemau...dah kenapa ntah...baru tengok laptop terus rase nak muntah...takan la kene badi laptop plak kan...nonsen sgt alasan tu...stori banyak je bleh up tapi mood azabedahhh...tengok la esok2 kalau akak rajin akak up entry gegempak skit ye...


Chow  ~_~ zzzzzzz






Thursday, 18 August 2016

MENGIGIL BADAN PUKUL 2 PAGI ~ ALARM RUMAH ATAK BUNYIK

jumaat            19  ogos  2016




Salam penghulu segala hari...







                                           images from google



Malam tadi lebih kurang pukul 2 pagi camtu telinga akak menangkap bunyik yg nyaring2...memula rase cam jauh je bunyik tu...tapi makin lama makin dekat le pulak...tetiba darah akak rase berderau...laju2 goncang badan cik boss...suara akak time tu pon dah cam mengigil je...sempat cik boss tanye "nape??" bila akak cakap "tu...tu...alarm rumah bunyik !!!" terus melompat ko orang tua tu...hahaha...kagum akak kejap tau...wow cam spiderman...hahaha :P

Cik boss terus capai tombak penyapu dengan kunci alarm...akak pulak laju2 ikut cik boss sambil menyorok belakang dia...akak kire jadi cam backup ar kan...dasar pengecut ko pompuan...T___T...tapi akak teman dia sampai tangga je...mamat tu buat isyarat suh akak tunggu kat situ...fuhhh...tetiba rase cam askar dalam hutan pulak pakai isyarat bagai ni...abis sume lampu cik boss bukak...tinjau sana sini...alhamdulillah takde pape...tapi alarm yg duk bunyik tu kat sistem nombor 8 iaitu pintu dapo uollssss...gile tak seriau...tapi mamat cik boss cakap takde pape...tapi cam pelik gak kan dah kenapa pulak bunyik...


Ape2 pon akak tak henti2 bersyukur sebab terhindar dari sesuatu yg menakutkan...dah lepas tu akak susah nak tido balik...bole pulak ujan ribut petir tak lama pastu...sejuk le pulak dan akak yg tak tahan sejuk ni laju2 tarik gebo dan terus tido tebongkang sampai ke pagi...sedo2 dah pukul 6.20 pagi ...terus kejut cik boss dan bang ngah pastu tarik gebo dan sambung tido balik...sila jangan kecam...akak dapat mc seminggu Allah kasi...kikiki :p


Bunyik alarm pukul 2 pagi tadi masih menjadi tanda tanya dalam kepala hotak akak sampai sekarang...


chow 












GIVEAWAY DAN PENCARIAN BLOGLIST by JEPUN MARI

jumaat              19  ogos  2016





Jom kite reramai join giveaway adik from Jepun ni...mana tau ada rezeki di hari jumaat ni kan...syarat2 nya mudah sangat2 so tunggu ape lagi...moh le kite  :D
































sapa berminat nak join bole terus klik kat ----> sini


tempoh penyertaan dari 18 ogos 2016 hingga 23 september 2016 jadi jangan leka2 ye takut nanti melepas...chow :p



Wednesday, 17 August 2016

SEDANG KAN KUDA PON SEMBAHYANG ~

 khamis        18  ogos  2016



Assalamualaikum sume...



Kejadian berlaku malam tadi lepas solat maghrib...laju2 capai henpon snap gambo...hahaha...nasib baik cik boss tak jeling... :p




Bersangka baik...mungkin si Helmet dah belajar pasal memulia kan tetamu...walau pon tetamu dia tu kuda belang je pon...hahaha...sanggup ko sembahyang tak pakai sejadah asalkan kuda dia dapat sembahyang dengan selesa kekdahnye...kikiki...khusyuk nampak nye si Helmet dan kuda beliau...hahaha :'D


Time sujud tetiba ada tangan tolong sujud kan kat leher kuda tu...hahaha...matilanakkkk
kiteorang solat 3 rakaat je...tapi minah ni buat 8 hokey...ntah mazhab mana yg minah ni duk ikut...moga dapat pahala lebih la hendak nye...kuikuikui





Chow  :p





*tq pada Muhammad Sulaiman sebab sudi polow akak kat sini...kalau bole bagi link blog Tuan pada saya supaya bole berbalas2 kunjungan...terima kasih sekali lagi dan salam ukhuwah dari wanita garam dan gula  :)







Tuesday, 16 August 2016

TIPS KURANG KAN BERAT BADAN #PART 1

rabu            17  ogos  2016



Assalamualaikum dan salam sejahtera... :D








                                                         images from google

Jom zumba!!!!  ye akak duk berzumba jangan ada sape2 berani nak gelak ye...hahaha...best woooo...telinjang2 cengitu...hahaha...15-20 minit sehari dah cukup...kalau larat buat 30  minit atau 1 jam terus...tapi dah peringkat umur purba2 cam hakak ni buat 15-20 minit pon dah tercungap-cungap mintak nyawa...tapi bila kite dah hafal step by step terus jadi seronok tak hengat...hahaha 








                                                  images from google

Tak payah nak pi kelas zumba bagai...buang duit...buang masa dan masalah aurat nak kene jage gak...hakak zumba kat rumah je...cari kat youtube besepah bedio zumba ni...sebelom tu tutup pintu tingkap rapat2 dulu...hahaha...di khuatiri kalau orang kampong nampak ada yg diorng pi panggil ustaz sebab ingat korang kerasukan ke hape kan...hahaha...buka sound kekuat skit dan zumba la dengan perasan happy sambil membayang kan yg korang baru berusia 18 taun...T_______T...buwekkkkk...akak ada zumba partner jangan tak tahu...sape lagi si Helmet le...hahaha...semangat gila minah tu kalau berzumba...tak ikut step pon takpe yg penting gaya mesti ada...ape tunggu lagi jom ar zumba....yiiiihaaaaa !!! 



*akak zumba waktu pepagi je...kalau pose akak tak buat la...sabtu dengan ahad coti...coti pon sebab cik boss dengan bang ngah ada rumah time tu...ai malu uolllssss...kikiki


*satu lagi tips nak kurangkan berat badan...bawak2 le pose sunat isnin khamis...kalau larat sambung sampai selasa,rabu,jumaat,sabtu dan ahad sekali...hahaha :p


chow :)














Monday, 15 August 2016

LAGI RESEPI JUS SPECIAL UNTUK WANITA PART 3

selasa          16  ogos  2016



Assalamualaikum sume... :)


(awas entry serius hari ni)



Hari ni akak share jus homemade lain pulak yg bagos utk orang pompuan amalkan...jus ni untuk semua ye yg belom kawen pon bagos kalau nak minum...cuma yg belom kawen tu skip buah manjakani...




Bahan-bahan nya:
                           
7 helai            daun pandan (potong kasar)
halia               2 ketul bebeso ibu jari kaki (ketuk)
manjakani       5-7 biji  (kalau takde pon takpe)
gula batu         3 ketul bebeso ibu jari tangan (kalau yg jenis gula batu kiub comel2 tu masuk la dalam 9 ketul)
10 cawan          air

*reneh dengan api sederhana...dari 10 cawan air hingga tinggal dalam 5-6 cawan.
*minum secawan pagi dan petang atau malam.
*minum ketika masih suam.
*lebihan jus bole di simpan dalam petiais dan panas kan sedikit ketika mahu minum.
*sebelom minum berselawat la kite ke atas nabi dan doa semoga Allah swt memberi khasiat dan menafaat yg baik untuk tubuh badan kite...mudah mudahan :)






Antara khasiat jus ini:

*membuang angin dalam badan
*menghilangkan lengguh2 pada badan 
*menyegarkan badan
*mengempiskan perut
*mengecutkan peranakan serta miss v
*menghilangkan masalah bau badan sekiranya di amalkan selalu.


*jus ni mempunyai rasa yg agak sedap...aroma daun pandan yg sangat harum...kalau pahit pon skit2 je...so jangan risau


*jom kite amalkan minum jus petua nenek moyang kite ni...yg penting jus kite ni bebas dari:

*bahan kimia
*bahan pengawet
*gula tambahan
*pewarna dan perasa tambahan


Jom sama2 sihat di luar dan di dalam...sharing is caring :)



Chow  :p

















RASE NAK GELAK GULING2 KAT LANTAI WARUNG TU

isnin             15  ogos  2016



Assalamualaikum dan salam sore...



Entry ringan dan pendek pepetang ni...lelaju taip sementara nak menunggu azan asar...peristiwa ni terjadi semalam pagi time mengambik kak long kat matrik Londang...alkisah nye kiteorang singgah le nak minum pagi kat warung dekat2 dengan tempat kak long tu...jeling2 menu yg tertulis kat dinding memacam hade...roti canai asam pedas segala bagai la...lepas duduk 5 minit datang la sorang makcik ni mengambik order...


dialog biasa la dia tanye nak minum ape segala bagaikan...part tu ok lagi tapi bila part makan tetiba akak cam nak gelak tergolek2 dik non...hahaha


ko bayang kan akak order roti canai...pastu akak tanye asam pedas ada ke...laju je dia jawab ada...akak tanye lagi ikan ape...sebab byk jenis ikan yg akak tak makan...tetiba dia jawab "ntah la tak tahu ikan ape...tak tengok lagi !! "  ok sampai time ni akak just terlopong je...tapi bila turn kak long yg order akak betol2 rase nak gelak sampai pengsan...minah tu order nasi lemak ayam...korang bayang kan makcik tu kasi jawapan camni "oh! ayam takde belom beli!!!" watdehekkk...ape punye jawapan tu...nak je akak tanye "bila nak beli???" hahahaha...lama kot kiteorng tahan gelak...masuk je dalam kete terus laju2 kiteorang gelak cam orng gile...


adoiiiyaiiii...sambil tulis ni pon hakak gelak tak hengat...kenapa lawak sangat ni makcik oiii...comel tau...terhibur pagi kiteorang...minggu depan nak makan situ lagi la...hahahaha



                                                          images google











Thursday, 11 August 2016

PEROMPAK SANA SINI

jumaat         12  ogos  2016


Salam jumaat semua...











                                                          Images google

Pagi tadi lepas cik boss hantar bang ngah ke sekolah kiteorang terkejut bila jiran sebelah kanan rumah akak di rompak...nasib baik pencuri tu tak masuk dalam rumah tau...diorang curi motor dengan tayar kereta je...kesian lahai jiran akak yg baik ni...terus tuan tanah kedaung tetiba rase cam nak demam je... T___T ...hakak kan penakut...lemah semangat pulak tu...bila dengo kes2 camni terus jadi tak tentu hara di buatnye...sebelom ni rumah diorang penah gak di pecah masuk...time pagi pulak tu dalam pukul 10 pagi camtu...kali ni perompak buat keje dalam pukul 4-4.30 pagi camtu la kot...satu bunyik pon takde...padahal motor dia parking dekat sebelah tingkap bilik tido dia je...cekap tak cekap la perompak sekarang...tayar kete pon habis diorang sapu...nasib baik kete baru diorang perompak tak usik...serammmm...mau malam ni akak tak tido gamaknye...pegang tombak duk depan pintu sliding sambil buat muka garang...:(

Yang lagi satu jadi kemuskilan cam mana perompak tu bawak keluar moto tu...sebab pintu gate tutup rapat je...pastu pintu gate jiran akak ni yg jenis tarik tu...bila tarik untuk buka atau tutup mesti bunyik kuat gile...takan la kalau perompak tu tutup or buka diorang tak sedar kan...selalu kalau memalam dia balik dari masjid tutup gate kiteorang sampai terkejut2 mendengo...tapi pagi tadi time kejadian memang hape pon tak dengo dik non...yelah tuan rumah pon tak sedo...ni kan pulak kiteorng kan...adehhh risau ar pikir...cam menjadi2 pulak kes2 rompak kat tempat akak ni...tapi rumah2 lain belom lagi jadi mangsa...mungkin ini ujian tuhan buat jiran akak yg baik ni kot...moga diorang sabar dan tabah...inshaa Allah mesti ada hikmah di sebalik semua ni...seriau pulak lepas ni kalau nak pi memana tinggal rumah... :'(


Ok la sampai sini je...chow  










Wednesday, 10 August 2016

MISTERI BULAN MADU ~ THISTLE JOHOR BAHRU

khamis         11  ogos  2016



Assalamualaikum sume...


Sambungan dari entry  misteri honeymoon semalam...jeng...jeng...jeng...tak payah nak jeng2 sangat la kan...geli ginjal akak di buatnye...hahaha






 Tengok dan tenun gambo dalam bulatan merah tu...ape tak nampak ?? kasi zoom le skit x geti2 le mengkome ni buat koje...hahaha...tu sepasang seliper frozen sesibuk park kat situ gak hah...jadi makne nye...no honeymoon ye...tak dapek...hahaha :p

Cik boss ada hal skit kat sana tu yg akak sesibuk polow...hal keluarga je benonye...tapi di sebab kan hal tersebut memerlukan cik boss berulang alik jadi mamat tu amik keputusan utk menginap je kat hotel...rumah MIL akak yg kat Pontian tu pon tak sempat terjah ye...lepas je chekout lelaju pecut balik Melaka sebab ada hal lain pulak yg duk menunggu...lap peluh...sebuk bebeno kalah tok sidang kampong...


Bersinar mata si helmet nampak bathtub...kikiki...terus tanggai baju seluar sume T__T dah akak pulak terpaksa hangkut kosi duk depan pintu ni hadap dia kuak lentang...T__T

 Pemandangan di waktu siang...nasib badan...kali ni tak dapek bilik mengadap laut le pulak...
 Pemandangan  waktu subuh...suka...kete dah mula memenuhi jalan...jiwa2 yg sedang dalam perjalanan mencari rezeki... :)

 Lepas tido sepam dua mamat ni bermurah hati nak bawa akak keluar jalan2...ajommmm...hahaha...kalau ada si minah helmet ni tak dapek la omak dia nak anje2...balik2 dia je...haritu dia...semalam dia...esok2 pon dia gak...nyampah...hahaha

 Sempat ko tengok wayang...hahaha...nasib baik mosafir kan...so berjamak takhir le kiteorng...best wooo movie ni...banyak lawan tembak2 bagai...tapi terselit gak adegan yg kelaka...nak2 aweks si Joker tu...cantik tapi sayang kepala ting tong...hahaha

Ni situasi pagi esok nye...seram nyah nak pi bekpes...cik boss pukul 7 lebih dah keluar siap2 settle kan urusan dia...tinggal la akak dgn si helmet je...tapi demi makanan onak duri pon akak sangup redahi...gituuuu :p


Cantik kan nombor bilik kiteorang...1010...tingkat sepuluh bilik no sepuluh gak...dalam seram2 sempat mak garam snap gambo...kong asam...hahaha


 Gambo selfie untuk cik boss...kene kasi report segala xtvt kat dia...nasib baik time dalam toilet tengah dok ehem2 dia tak suh report...hahaha...abaikan pinggan yg penuh dengan makanan kat depan hakak tu...tu bukan pinggan akak...akak tolong aci meja sebelah amik kan makanan...bersangka baik...wakakakak 

 Dalam duk selfie2 tu sempat si helmet cilok sosej akak seketul...terkejut tuan tanah kedaung tau...gase2 tadi amik dua...nape tinggal satu je ni...tetiba dah kat pinggan dia je...hahaha



Gamba jimba2 yg lain tu akak malas nak snap...sian yg duk kene tinggai tu...makan hati uolllssss...hahaha  







ok la chow  :p








Tuesday, 9 August 2016

WW ~ DUA HARI HILANG

rabu               10  ogos  2016



Assalamualaikum dan salam hormat... :)



   


Senyuman tuan tanah kedauang lepas makan...hahaha...adakah akak pi honeymoon??? 
Misteri 2 hari kehilangan akak bakal terungkap esok...(sape muntah vontot dia tumbuh kurap...wakakakak) inshaa Allah kalau ada umur di pinjam kan Allah...tata...jumpe esok ye....


Chow  :p





*mana2 rumah kekawan yg akak x sempat nak terjah pagi ni...nanti pepatng kang akak skodeng ye...jangan kecik hati tau...muah ciket :p





Thursday, 4 August 2016

TAKPE LA PAKCIK SAYA HALAL KAN....




jumaat        5  ogos        *raya dah abis dah  :')




Salam penghulu segala hari...


yuhuuuuu...anybodi home...lagi mau tanya kan :p  semalam hakak sebuk dik non...bawa mak akak pi beli lemari dapo baru..."almari pakwang" kate mak hakak...hahaha...klasik nau dah nama tu kan...bebudak sekarang kompom tak paham...baru lepas raya kan duit angpow dapat pon lebat tu yg terus nak menyoping tu...kikiki...hakak ikut kan jelah mana pon mak akak nak pi...alhamdulillah akhirnye ada gak yg dia berkenan...ngam2 pulak tu dengan budget dia...hahaha...ok yg benonye akak nak story kes lain...bole pulak merapu2 cerita hat lain...biasa la kan pompuan kalau dapat bercakap...walau pon tak mengunakan mulut...guna tangan pon boleeeee...hahaha :p







Tajuk utama kes dalam entry ni...dua tiga minggu lepas akak ada beli tulang dengan daging tetel kat pasa nak buat sup...cantik je daging tetel nye...hari tu akak beli lagi tapi tak beli kat kedai yg sama sebab tutup...takde rejeki...jadi akak beli la kat kedai sebelah...situ memang ada 2 kedai je...jadi tadi time nak menyiang daging akak cam terkedu gak la...sebab nye akak pasti beno time beli tu akak cakap nak setengah kilo daging dan setengah kilo daging tetel...akak ingat sangat2 lagi dialong yg keluar dari mulut akak ni...belom pernah le lagi akak tersalah cakap kalau membabitkan hal2 makanan ni...hahaha...jadi kat sini akak rumuskan mungkin pakcik tu tersalah dengo kot...bersangka baik jelah...mungkin dia dengo akak mintak "cik saya nak setengah kilo daging dan setengah kilo lemak putih kekuning kuningan ye "  T____T   



                                                         images  google

Takpe la kalau ada sikit terlebih terkurang akak halal kan dunia akhirat...entry ni di tulis bukan sebab nak kutuk pakcik tu...sekadar ingatan untuk kite sentiasa belajar untuk jadi lebih ikhlas dan redha...Allah kan ada  :)




Ok chow  :p

















Tuesday, 2 August 2016

WW ~ MATILANAKKKKK ~ SIAN KAN IQ RENDAH RUPENYA

rabu            3  ogos  2016          29  syawal 





Assalamualaikum dan salam hormat uollssss...           









Orang lelaki yg baca ni jangan nak sentap ye...kuikuikui...bukan sume pon yg suka curang ni kan...ada je yg baik dan berIQ tinggi bole je sehidup semati dengan wife diorang...sape yg jenis cocodai je bleh sentap...hahahaha   :p  :p  :p



ok la chow...  :p

















Monday, 1 August 2016

MANJAKANI PART 2 ~ BACAAN KHAS UNTUK ORANG PEREMPUAN

selasa          2  ogos  2016      28  syawal



Assalamualaikum sekali lagi...  (jawab... x jawab dose :p )



Sape dah buat air rebusan manjakani lepas baca entry tuan tanah kedaung hari tu ??? hangkat tangan skit akak nak skodeng...kalau ada bleh kasi hadiah ni...hahaha...cam takde jek...nyampah...kahkahkah :p





Air rebusan tuan tanah kedaung hari ni...tambah halia,serai dan gula batu sket...halia untuk buang angin dalam badan dan serai pulak bagos untuk hilangkan sengal2 pada badan...mudah mudahan Allah bagi manfaat yang baik...akak tak le minum hari2 ye...manjakani ni panas jugak...kalau badan tak tahan bole jadi perit tekak...sepatutnye buat untuk 7 hari lepas period...tapi memandangkan akak kan tengah pose sunat jadi akak skip2 kan hari nye...alaaa ! akak bebaru ni jugak tetiba datang rajin nak makan herba2 ni sume...sejak lepas beranak kan si helmet akak perasan badan cepat nau lesu tau...yelah time pantang dulu pon sume sendiri2 je...mak akak time tu tak berapa sehat...jadi pepandai la jage sendiri...bila dah camtu pepaham jelah kan...hahaha...sume pon buat2 lupe dan sekarang setelah hampir empat taun akak dah mula rase kesan sampingan nye...badan asyik la bengal2 je...bangun tido pon rase hazap cam baru lepas kene belasah...jadi meh le merajin kan diri minum benda ala ni hah...badan nak pakai lama ni...hahaha...bila dah makin hampir ke 40an ni seriau gak di buatnye...hari tu akak rebus manjakani campur daun sireh...selain minum hakak buat cuci ehem2 jugak...akak tak berapa suka produk cucian yg beli kat kedai...wangi memang la wangi...tapi pepaham jelah produk cengitu mesti kaya dengan bahan kimia...serammm...kikiki...kalau ada yg cakap air rebusan manjakani ni terlalu dasyat untuk di telan...korang silap... T__T ...sebab ape akak cakap camtu...sebab akak penah terpaksa minum ramuan yg sepuluh kali lebih dasyat dari itu... dulu ar time mak akak sehat lagi...masa beranak kan kak long dengan bang ngah...pepagi lagi sebelom akak sempat gosok gigi mak akak dah mencangkung depan akak sambil tunggu akak abiskan jus special yg dia sediakan tu... bahan2 nye cuma kunyit hidup dengan manjakani jek...tumbuk sampai lumat kendian masukan air panas dan tapis...nanti akan terhasil la secawan kecik jus yg pekat lagi likat...maka dengan perasaan yg cam nak pengsan hakak teguk gak sampai abis...sebab mak akak dah buat muka cam kak Rossi...hahahaha...dan ramuan tu akak terpaksa minum selama 7 hari berturut2       X____X      mimpi ngeri...


ok la sampai sini je...chow  :p




ELAK KAN MAKANAN SERTA MINUMAN MANIS UNTUK BADAN LEBIH SIHAT

selasa          2  ogos  2016            28  syawal




Assalamualaikum dan morning...  ^_^




Wah sejak dua menjak ni tetiba terasa cam pakar pemakanan  le pulak kan...kahkahkah...buwekkk :p  Ni akak nak cerita dari pengalaman sendiri la ye...akak mula start kurang kan makanan dan minuman bergula dari bulan april kalau tak silap akak...bulan pertama adalah sangat2 menguji hokey...pastu kurang pengetahuan tentang jumlah gula dalam satu2 makanan tu pon ye jugak...jadi sebagai jalan selamat akak langsung tak sentuh makanan or minuman yg dah terang2 memang tinggi dengan kandungan gula...contoh nye  minuman bikarbonat,segala jenis air blended,aiskrim,kek,kuih muih dan banyak lagi la...akak cekal kan hati walau pon banyak je anasir2 luar yg duk mengoda...paling hebat "bang ngah akak"  T__T  kong asam tau dia siap beli segala coke dan jus oren bagai semata2 nak menyakat akak...nyampah...tapi syukur sebab akhirnye akak...MENANG...yeahhhhh!!!!   ^__^

Bulan kedua semuanya jadi lebih mudah dan tenang...hahaha...nampak air memanis atau kek cam dah takde nafsu sangat...kalau teringin pon akak just rase sikit je...sesudu camtu...alhamdulillah sampai sekarang akak masih istiqomah...harap2 berpanjangan la hendaknye...gula amat bahaya pada tubuh kite sebenonye...ni bukan akak yg cakap tau tapi doktor kat bawah ni hah... :p



                                                         images  google

Akak kalau kenang2 balik tabiat pemakanan akak dedulu rase cam nak je terjun lombong...sume main sebat main rembat tanpa sesalan kekdahnye...akak naik seram bila pikir famili akak belah mak dengan apak dua2 pon mewarisi  harta penyakit kencing manis dan darah tinggi...abang akak yg kat Selayang tu antara sebab akak tersedo...buah pinggang abang akak rosak dan jari2 kaki sebelah kanan nye pon dah di potong...semua angkara GULA  :'( sedih la abang yg akak sayang jadi camtu...semoga achik tabah dan sabar dengan setiap ujian...jadi kalau tak mula kan dari sekarang bila lagi kan...tak salah kite mencuba dan berusaha untuk sesuatu yg baik...yang penting semangat kene kental sebab dugaan datang tanpa dapat kite sekat... T__T



     
Gambo semalam dari cik boss...mamat tu offer nak belikan kek...tak tau la nak nangis ke nak gelak kan... :') last2 akak pilih cheese tart je...tapi sampai sekarang akak blom sentuh pon lagi...bior2 le dulu...kang kalau teringin akak makan le segigit...bukan nak poyo2 ye...bila dah berbulan2 tak makan or minum manis2 ni keinginan tu memang takde la mengila sangat...yang penting cekal...kuat semangat dan istiqomah... 


                                                          images  google
Buat je muka camni kalau ada orang paksa2 korang makan or minum yg manis2 tu sume...sumpah lepas tu kompom dia tak offer lagi...hahaha


                                                         images  google
Ok gambo budak pompuan ni takde kene mengena dengan entry...tapi cam nak lepuk je kan muka dia...jilake sangat lahaiii...time bermakeup kemain homey2 lagi...last2 bila dah cuci...oh my...oh my...hazapppp uolllsssss...bisa ular tedung terus...hahaha...bole bayang tak berapa tebal makeup yg dia tepek kat muka  :'D  




ok chow  :p