sila klik sini

Sunday, 31 July 2016

MOGA JADI ANAK SOLEHAH YE IZARA @ MAK ENON @ HELMET :'D

isnin           1  ogos  2016         27  syawal




Assalamualaikum dan selamat pagi kekawan.... :D



Ape kabo sume...sehat ke ? mintak2 sume sehat sejahtera la hendaknye ye...akak kat sini sehat2 sokmo...amacam xtvt hujung minggu ? kompom banyak jemputan open house kan...dah nak hujung2 ni pepaham jelah...berebut2 memasing nak buat majlis makan2...khamis ni je dah last raye dik non...huhuhu...kejap je kan...akak taun ni memang takde buat open house...sape nak datang tu datang jelah...pintu yg berkunci akak buka luas2 bila ada yg sudi bertandang...kalau telipon dulu adalah juadah tambahan...tapi kalau yg jenis main terjah tu...nasib ko le...sila kunyah biskut raya sambil nangis...hahaha...ok la jom sambung cite minah helmet...lama dah tak buat entry khas untuk dia kan...kikiki...dah beso dah minah tu...12hb 9 sok dah 4 taun...sekarang dia tengah gile nak bersolat...buka je mata antara pukul 8-8.30 pagi terus cakap nak "semayang"  dengan taik mata ko selebet bertaburan...lagi ada hati nak sarung telekung...kecik beso..kecik beso je melayan perangai dia...bersangka baik...mungkin dia nak semayang sunat dhuha...T___T




 Sementara kiteorang siap2 nak solat isyak sempat pulak minah ni main games uolllssss...games buat rumah katenye...khusyuk je tak toleh kiri kanan...yg mak nye pulak terus x jadi pakai telekung...pi amik telipon dulu snap gambo...hahaha...perangai mak dengan anak same je...tak semenggah   :p  :p

 Akak sergah sekali...bole pulak dia buat muka comey2 camtu...hahaha...ko hingat dia nak heran kalau akak marah...kim salam ye dia buat muka seposen je...tapi kalau akak dah naik hantu tarik2 rambut koyak2 baju baru la dia nak takut...tu pon belom balun dah nangis cam kene dera separuh mati...


 Hah! camni baru la manis...tunggu azan zuhur hari jumaat lepas...time ni akak berdua je dengan dia...cik boss dengan bang ngah dah telinjang2 pi masjid sebab takut telambat...

Time ni diorang solat dua beranak je...hakak dapat mc bulanan...kuikuikui...ni dah lepas solat benonye...cik boss tengah ajar minah tu cara2 solat dengan betol...tapi bebudak kecik camni pepaham jelah...kalau solat 4 rakaat...2 rakaat pertama jelah dia betol2 ikut...yg 2 rakaat lagi tu dia hentam berjoget lambak kat tepi tu...kadang2 siap berzapin...ada tu dia hentam melompat time nak sujud...betepek atas sejadah...nasib la bentang karpet lembut tu dua lapis...  :')  bertabah jelah dengan ragam yg sorang ni...tapi seronok jugak dia rajin nau "semayang"  kadang2 rase malu gak dengan dia...sebab akak selalu buat 5 waktu je...dia sehari lebih 10 waktu hokeyyy...pukul 9 pagi, pukul 10 pagi, pukul 12 tenghari solat lagi dan membawak la sampai ke malam...penah hari tu akak dah khayal2 nak tido dia bole mintak nak "semayang" laju2 akak jawab...nak tahajud tunggu pukul 4 pagi nanti baru bole...nasib baik dia nak dengo pulak...kalau x abis la dia mengaruk tak puas hati...hahaha


Sayangan sangat ni...buah hati pengarang jantung cik boss...sume nak apak dia bagi je...nyampah...hari2 kalau keluar ada je beli menan bawak balik...berbulu je hati akak...bukan ape kadang2 minah ni nak menan bebudak jantan pon apak dia beli kan je...dah kenapa ko ni helmet...dengan bola pistol bagai ni...baru2 ni apak dia belikan menan bertukang uolllssss...siap gergaji ketuk besi bagai...minah helmet cakap dia nak buat rumah... T_______T  




ok la chow  :p



*moga membesar jadi anak solehah ye sayang...  




*tq pada Jiwa Tani sudi komen2 dan polow akak ye...salam ukhuwah dari akak di WGDG...akak dah pon polow hang balik...tq sekali lagi :)





Thursday, 28 July 2016

LAYAN TEKAK YANG MENGIDAM ~ NYAMPAH !

jumaat        29  julai  2016         24  syawal



Salam di penghulu segala hari... 


Alhamdulillah semalam lepas je azan maghrib maka dah selamat 3 hari akak pose...moga2 Allah swt menerima ibadat pose akak...buka minum ayak kosong dengan sebiji kurma...pastu laju2 solat sebab nak pi bebuka kat luar....hehehe...alhamdulillah rezeki Allah kasi... :)    




 Pinggan akak semalam...order dinner plate pastu share dengan mak enon...ayam minah tu  akak mintak yg original...tapi sedeh skit semalam sebab tak dapek part peha T___T  makan kefci kalau dapat kokak peha ayam baru la feling kan...cam kat dalam iklan tu...hahaha...banyak bunyik pulak tuan tanah kedaung ni...tak geti2 nak bersyukur ke!!! ... balik tu sebelom tido sempat akak kokak peha mak enon amik berkat...hahaha :p 



 Muka budak x pose tapi sama kecoh cam orang pose gak...diorng pulak yg melebih2 dik non...sepatutnye akak la kan dapat layanan istemewa dari apak dia...kahkahkah...sajak perangai ko linda...makin tua makin menjadi...kak long dengan bang ngah selalu berbulu je tengok perangai mak dia...hahaha


 Hari tu mengidam nak makan meetiaw goreng kat warung arwah pak Atan...redah je masuk walau pon pelangan penuh...bejanggut menunggu...gigih dengan tak gigih je...cam nak je akak sound..."hape korang ni hari2 makan sini...cuba sesekali pi makan kat kedai lain pulak"...hahaha...nasib baik mampu cakap dalam hati je...kalau tak kompom esok pagi keluar kat metro muka depan "SURI RUMAH DI BELASAH BERAMAI RAMAI PELANGAN WARUNG KOPI" :'p


Mingu2 sebelom tu mengidam nak makan sup tulang campor tetel...selalu menganga je tengok orang masak...daging tetel buat sup memang ni kire pestime la akak try...sup tulang tu dah kire  biasa...rebus lama2...pastu makan panas2...alamakkkk aiiii sedap dik non tak tau camne nak habak...lembut je daging bersalut lelemak tu... T____T


Pinggan minah kak long...selain sup akak masak sambal udang dengan sayo tauge kasar tumis sebagai lauk iring iringan...lepas makan selain tepuk perut minah tu tepuk dahi gak...menyesal le tu kenkonon nye...time makan tak hengat kan...kunyah lemak tetel sambil air mata kegembiraan berlinangan...hahaha...nasib la ko labu :p  akak makan guna mangkuk kecik tu je...tapi 3 kali tambah...hahaha 



Ni mengidam biase2 je tau...jangan pepandai ucap tahniah pulak lepas ni...bantai kang...hahaha...ok la chow  :p




















Wednesday, 27 July 2016

NAK TULIS LAIN TAPI TAK JADI ~ APA PON TAK BOLE

khamis         28  julai  2016        23  syawal



Assalamualaikum....     











Hari ni hari ke 3 akak berpose ...ye...ye...akak tahu kemain lambat baru la hakak terhegeh2 nak buat kan...tapi what to do...hakak memang gini la selalunye...suka nau last2 minit baru nak telinjang2 buat sesuatu...perancangan je buat awal2 tapi projek nye tetap gak hujung2 baru nak mula... T___T ...sape yg dah lepas tu sila jangan kecam...haipppp...babab kang...hahaha...hari ni hazabedah sangat bila pi skodeng blog korang...sume duk pakat letak gambo makanan sesaje...nasib baik blog kak zakie taruk gambo pelangi dengan stokin...hahaha...tekak akak ni teringin beno nak makan sesuatu...meronta2 sejak dari semalam lagi...malam tadi sebelom tido sempat gak zikir2 kat telinga cik boss...mamat tu sambut dengan suara gemersik dengkuran...nyampah...ok akak tulis entry ni semata2 nak bagitau yg petang kang time berbuka hakak nak makan ayam KFC...


Ok la chow  :p









Tuesday, 26 July 2016

KHASIAT BUAH MANJAKANI ~ YANG SEMUA ORANG PEREMPUAN HARUS TAHU

rabu            27  julai           22 syawal



Assalamualaikum...      






 Pada yg tak tahu camne le rupe buah manjakani...gini le rupenye hadek2 non sume...hodoh ye buah nye keras pulak tu...langsung tak nampak manja sikit pon...hahaha...akak beli kat kedai sensei cina...100gm camni rm9.50 je...bleh guna banyak kali ni...berbaloi2 kekdahnye...



Yang ni nampak lebih jelas lagi...keras dan mengerutu skit kulit dia...amik dalam 3-4 biji rebus dengan 3 cawan air...bior mendidih sampai tinggal 1 cawan...time suam2 tu teguk bagi abis...pastu laju2 suap 1 sudu madu yg memang dah siap2 stanby kat tepi...kalau tak kompom korang terlinjang2 cam hakak sebelom2 ni   T____T  dasyat tak dasyat la rase dia...sape penah minum mesti tahu la kan...tapi di sebalik rasenye yg dasyat itu banyak hokey khasiat buah manjakani ni...ni akak share serba sikit ye antara khasiat nye yg akak ingat...nak tahu lebih lagi...sila tanye kat pokcik google sana...dia lagi banyak pengetahuan...hahaha :p



*memulihkan otot2 dalaman faraj...bagos untuk miss v la maksudnye..pepaham sendiri la ye pada kaum2 ibu yg dah beranak pinak tu...kuikuikui


*menegang kan ape2 yg kendur...gituuuuu...hahaha...eh! tergelak le pulak...tak kelaka hokey...no..no..no...jangan gelak babab kang :p


*awet muda...ok yg ni hakak suka  


*mencegah kencing manis dan kensel buah dada serta rahim


Selain di minum...air rebusan manjakani elok jugak kalau di buat bilasan ketika beristinjak...time suam2 tu kan basuh le ape2 yg patut... :p


Banyak lagi la khasiat dia malas le pulak nak tulis...kikiki...yg penting masa minum tu doa la banyak2 pada Allah yg maha berkuasa atas segala galanya...moga2 dengan iktiar meminum jus rebusan manjakani ni kite sama2  mendapat khasiat yg baik, sehat tubuh badan dan sejahtera sepanjang kehidupan...Aamiin  :)



ok la chow  :)











KAWAN KAWAN ANAK BERTANDANG ~ NI KAN RAYA ^_^

rabu          27  julai  2016         22 syawal



Assalamualaikum dan morning kekawan...


Alhamdulillah dapat bersiaran hari ni...sejak 2 hari lepas bleh plak akak kene gastrik...makan x henggat kan hari minggu tu...siap berhashtag   #pegijahanamsamakaudiet   bagai...last2 baru akak kenal ape itu erti penyesalan T___T  semalam kenkonon insaf jadi masak le ikan singgang je sebagai menu tengahari...tetiba...gas abis le pulak T___T  tragis betol la...hahaha...pastu yg paling sedeh sekali akak dah tersalah tengok tarikh jemputan open pintu hadek blogger Fazleyatul Aini mati2 akak ingat hari ahad uollssss... siap dah baju gaun akak gantung tau...tetiba buka fesbuk nampak gambo mee kari hadek bertuah tu post...laju2 tengok balik jemputan...terus temenung 30 saat...sah akak salah tengok tarikh...sori hadek ku...hakak tak sengaja...T___T  ok la bebel2 pulak hakak ko ni...cam le korang heran pon kan...pi la mabukkk linda oiiii...hahaha...buwekkkk  :p     




 Kejadian hari ahad yg lepas...pepagi lagi akak dah kelentang kelentung kat dapo...masak simple2 je...kang nak masak susah2 nampaknye ahad minggu depan le pulak baru siap...kuikuikui


 Watak utama hari tu...lontong,pasta bolognese dan kek coklat moist berkrim keju...alhamdulillah semua sedap selera makan...seronok kan bila tengok tamu makan bertambah2...kembang kencup hati di buatnye...:p


 Tq pada kawan2 kak long yg sudi datang ke teratak akak makcik hari tu ye...:p  ni sume roomate kak long dan kawan bilik yg bertentangan dengan bilik dia...sume baik2 dan manis2...syukur sangat tengok kak long happy je dengan kekawan dia...nampak sangat yg diorang ni rapat dan enjoy sama2...kawan baik2 ye korang ada setahun ni je nak enjoy dan belajar sesama...


 Yang pakai tudung hijau tu dia kabo name nye queen uollssss...hahaha...kemahen name ko ye...bantai kang baru tau...hahaha...bagos2 acik suka je tengok korang gurau2 camtu...nanti bleh keje partime dengan acik ye...kite jadi badut kat besday parti bebudak kecik...kahkahkah


Ni pulak kawan2 bang ngah...mamat tu pon hade gak jemput kawan2 baik dia...bebudak darjah 4-5 sume pon mamat tu geng...hahaha...bebudak ni la yg selalu panggil2 bang ngah petang2 ajak main bola... :)


Jangan memain ye kawan2 bang ngah ni kretip uolllssss...bukan setakat kat pasta je dia parut cheese...abis buah segala bagai pon dia pi letak cheese...hahaha...abis pulak tu dia makan... :p  dah petang2 skit tu famili kak ngah akak pulak datang...dah nak abis raya baru la diorang ni jenjalan rumah hakak kan...nyampah...hahaha...bila sebut dah abis raya ni akak seriau dik non...hari tu baru pose 2 hari dah kibo bendera...sempat ke idok ni??? inshaa Allah sempat punye la...esok dah bleh start balik...kipidap Linda don gibab...!!!!  cayokkkk...cayokkk !!!!

Ok gambo last...kikiki...asyik buh gambo orang je tuan tanah kedaung nak gak inteprem sekali sekala...dapat gaya selfie yg bleh nampak tuan tanah kurus...walau pon kenyataan nyeeeee...hampeh... T____T  ok la chow  :'D










Thursday, 21 July 2016

TEKEJUT TEKEJUT TETIBA SAMPAI KL~TEKEJUT TEKEJUT TETIBA DAH KAT MELAKA~TEKEJUT TEKEJUT TETIBA TERMAKAN DURIAN

jumaat         22  julai  2016         17 syawal



Assalamualaikum dan salam penghulu segala hari...


Rabu malam khamis haritu tengah lepak2 dengan cik boss lepas isyak tetiba mamat tu buat keputusan mengejut le pulak...dia suh akak bersiap ajak pi KL lepak hotel Jamalia ...cik boss ada meting kat KLCC pagi khamis semalam...akak yg tengah sedap golek2 terus lompat terkam beg sumbat2 ape yg nampak dan 5 minit kemudian...taraaaaa...siap dah tinggal nak lilit tudung je depan cermin tepi pintu...wakakakak...pompuan NI kalau di ajak bejalan laju cam halilintar...mengkagum je cik boss menengok akak... :p
Alhamdulillah sampai dengan selamat lebih kurang pukul 11.30 malam...      


 Tak pi memana...lepak2 dan gosib2 je dengan kak ngah akak sambil kasi perabih stok kuih raya beliau...memang tu pon tujuan utama akak kalau pi menebeng kat rumah diorang ni...hahaha...pastu siap meriak kat group whatsap famili pasal telekung mahal...padahal telekung pinjam je pon :'D   hahaha...kak ngah akak punye...beliau beli kat GoShop...cantik giler...kain lembut dan sejuk je...lace pon nampak mewah sangat...teletak je kat muka tak pakai anak tudung pon takpe...pepetang kang nampak gayanye kene pi tebang buluh buat tabung...dapat rembat selai pon jadi la... :)

 Malam tadi lebih kurang pukul 11.30 malam dah selamat sampai kat Air Keroh Melaka semula...tak pasal2 mamat cik boss pi benti kat tepi gerai buah yg tajam2 lagi merbahaya ni hah...nasib baik tokey ni buat jualan amal sebab dah malam bebeno kan...dapat rembat 2 bekas musang king dengan harga rm40 hengget saje...rejeki Allah kasi... :)


Seminggu dua ni durian memang jadi topik utama dalam perbincangan... asyik la cerita pasal durian je...hahaha...siap berangan nak pi terjah Jasin carik durian kampong segala bagai...nampak je ada cerita durian mesti share kat group whatsap...pastu sekor2 menelan ailio...tapi selain durian ada lagi satu kisah hangat yg tetiba muncul tetengah malam tadi...seram uollllsssss ;'(




Kak long dan kekawan dia jumpe semut charlie atas katil le pulak...mana datang la menatang ni tetiba je muncul kat bilik diorang...seriau akak di buatnye...sapa tak tau ape tu semut charlie meh baca sini akak kongsikan entry dari blog Kotak Hati Si Manis...nampaknye esok kene la bekalkan ubat gegat bebanyak tabuh dalam bilik kak long gamaknye...mudah mudahan terhindar dari bahaya...tak madan kecik kan kesan dia tu seram sangat...tangkap hidup2 pastu babab vontot dia sambil jerit...:biase ni! biase ni gigit2 orang!"  :p



Ok la sampai sini je...sekian entry merapu pagi ni...kuikuikui...chow  :p





****pencerahan****  nama "mak lin musang"  dalam group whatsap di atas adalah merujuk kepada minah kak long...glemer kan nama tu...harap kak long suke dan terima dengan rehdo...hahahaha...larikkkkkkkk :p








Tuesday, 19 July 2016

XTVX MALAM DENGAN FAMILI CIK BOSS

rabu            20  julai  2016       15  syawal




Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Wah! tajuk wow sangat ni...hahaha...xtvt malam ketenye...kikiki...lain macam pulak bila baca...hahaha :p  Kan minggu lepas famili mertua akak datang Melaka jenjalan raya...diorang sampai khamis petang...hari sampai tu akak masak lemak nenas dengan ikan kurau masin,ayam goreng,sayo kailan tumis dan telo dadar je...alhamdulillah semua sedap selera makan...siap mil akak pesan baki kuah jangan buang simpan esbok esok bleh panas kan...kuikuikui...kombang kejap vontot hakak dik non... :p


 Lepas maghrib terus lelaju sarung baju sebab anak dara 3 orang ni dah dok gesa akak suh cepat...terkial2 haku di buatnye...memasing tak saba nak mandi air pancut kat dataran 1 Malaysia Klebang...kiteorng terjah sini hari jumaat malam sabtu...kalau pi sabtu malam ahad tak dapeknye nak lenggang camni...kompom penuh sesaje tempat ni...



 Nampak lengang kan...kemain diorang ni berkumbah dalam tu...kejap lari sana kejap lari mandi kan situ pulak...nasib baik lantai nye tak licin jadi takde le seriau sangat...kiteorang tunggu sambil lepak2 kat tepi je...sempat akak beli cocok2 yg jual kat truck tepi2 jalan tu...cicah dengan kuah kacang...sedappppp le pulak...hahaha...nanti bleh terjah lagi :p

 Kiteorang kat tepi kemain gosib2 sambil rebut2 makan cocok2 yg bebudak ni sikit pon tak heran...siap bergolek2 lagi kat lantai tu...gasak le korang

 Si Shafik bergaya dengan moto ceketot ni...bang ngah pon naik gak tapi gambo dia akak tak sempat nak snap...seploh hengget 10 minit...cekik darah punye harga...akak dengo sikit je lagi nak tecekik  T__T 

 Lepas dah penat berkubang kemain anak2 dara ni ajak balik sebab penat campor lapa...pandai korang ye tadi belagak langsung takmo makan kan...makan kat gerai tepi laut kat kawasan2 situ je...time ni memasing tengah buat muka serius sebab makanan lambat sampai...hahaha...yg pakai tudung pink tu adik ipo akak si Noi...hoi!!! nape muka tu garang beno ??? hahaha :p

        Si Tasya baca doa lelaju dan terus terkam...lapo bebeno gamaknye...akak suka tengok adik dia yg debab baju oren tu makan...bersungguh2 sangat gayanya...air milo dalam gelas tiga kali sedut je licin...hahahaha...dah dia pow air orang lain le pulak...tepuk dahi terus... :'D sampai rumah nak dekat pukul 12 malam gak la...memasing dah gantuk cam hape je...laju2 solat dan terus terjun tiruk atas katil...sedo2 dah subuh je...cam kejap beno tidonye T___T




Ok la sampai sini je nanti akak sambung cerita2 lain ye...gambo banyak nye lahaiiiii...T__T ...chow  :p




*Buat sahabat2 akak kat sini maaf jika entry akak sebelom ni menjadi tanda tanya pada korang...tak tau la nape sejak dua tiga hari ni mood akak swing semacam je...bila dengo orang azan kat masjid pon akak dah cemik2 sayu...nape ek ?  tu tanda2 nak mati ke ? 
Allahuakbar...moga akak di panjang kan usia...takut uolllsss dosa lagi banyak dari pahala...atau mungkin gak dah nak sampai time itu (period) hormon tak stabil kekdahnye...tapi ingat tentang mati bagos gak kan...bole mendatangkan keinsafan dalam diri...nikmat mana lagi yg ingin kite dustakan  :')



*mati itu pasti...hidup...inshaa Allah 











Sunday, 17 July 2016

BELAJAR UNTUK BERSYUKUR DAN SEDAR DIRI

isnin            18  julai  2016        13  syawal




Assalamualaikum....





                                                        images  google



Ya Allah Ya tuhan ku...ampunkan segala dosa-dosa ku...sesungguhnya aku insan mu yg lemah lagi banyak kekurangan...insan mu yang kerdil lagi hina...terima kasih kerana telah membuka mata ku...aku cuba untuk jadi yang terbaik walau ku tahu aku tidak mungkin akan sempurna...akan cuba bertahan selagi termampu...beri la aku 1001 kekuatan dan kesabaran...berlahan-lahan aku mula mengerti...maaf kerana selama ini aku terleka dan terkhilaf...perlahan-lahan berlajar untuk mengerti dan sedar diri...


Ampun kan la hamba mu ini ~ ya Rab  :')









Wednesday, 13 July 2016

BERBAJU SEDONDON DI PAGI LEBARAN ~ AKU YANG PAKAI KO YANG PANAS !!!

khamis        14  julai  2016          9 syawal




Assalamualaikum dan happy morning uolllsssss....


Korang perasan tak sekarang memang ramai gile famili2 yg suka bebeno berbaju kaler sedondon di pagi lebaran...nampak sehati sejiwa sangat kan...tapi bukan la kate yg tak pakai sedondon tu tak sehati dan sejiwa pon...jangan salah paham yek...maksud akak dari pandangan luaran je nampak cam sehati sejiwa sangat...yg part2 dalaman mana la kite nak tahu kan...lagi pon hakak ni bukan nye nenek sihir sume pon haku bleh telek...akak pon dedulu memang tak biasa sedondon di hari raya...sukati la masing2 nak pakai baju kaler ape pon...tak ingat bila semua ni bermula...rase2 nye dalam lima taun kebelakangan ni...baru2 ni akak ada terbaca kat fesbuk sorang budak lelaki umur dalam 20an duk kutuk kaw2 pada keluarga yg berpakaian sedondon...memacam dia hina...siap cakap yg somi keluarga tu takdak telo duk ikut ja cakap bini pakai baju bertema2 gitu...kemain mulut budak jantan sekarang ek...kalah reporter tak bergaji kat kampong akak ni hah...pah bedah sangat la hai duk keji sana sini dengan status bangga2 bangang dia tu...meh akak nak sound skit bleh tak ??? 


"Wahai adik ntah anak sapa2 ni...nape la tulis lagu tu kat fesbuk? kalau tak suka jangan la buat...yg nak hina sampai camtu sekali dah kenapa...hang betol2 pasti ke yg isteri dia paksa2 somi pakai baju sedondon lagu tu...ntah2 somi dia yg suka mana kite nak tau kan...lain la kalau hang nampak sungguh yg isteri dia letak parang kat leher somi dia time pakai baju...hahaha...tu baru la kate paksaan...ni famili tu sume happy2 sambut raya dengan baju baru berkilat2 ko yg meroyan dah kenapa...pi terjun lombong sana !!! "


Menda2 camni bukan paksaan atau kewajiban pon time2 raya...sapa nak pakai sedondon sila kan...ramai je yg pakai baju lain2 kaler...lagi nampak meriah... kalerful sangat kekdahnye...yg penting rasa syukur dalam hati tu sebab masih di beri rezeki berbaju baru...cebayang orang2 yg kurang bernasib baik tu...baju baru pon tak merasa T_T 



Ni raya taun lepas 2015...tema kaler royal blue dan hitam kenkonon nye...tapi ada teselit kaler pink sesikit kat situ....kikiki...time ni akak beraya kat rumah sendiri...



Raya taun ni tema kaler hitam dan maroon...memula memang tak rancang pon benonye...akak je sebuk nak beli baju dengan kaler ni dah tetiba yg lain2 pon sebuk nak sedondon jugak...sukahati la hakak mengikut je...takde sebarang paksaan kat situ...walau pon nampak kaler cam tak berapa nak sama yg penting ada gak la bias2 kaler maroon tu sesikit kekdahnye...yg penting semua pon happy...kate raya kan :D





                                                   images google

Tapi kalau dah rupe gini sedondon nye...sumpah hakak tak dapek nak tolong dah dik oiiii...hahaha...sian... akak paham perasaan ko...tapi bersangka baik jelah mungkin dia suka je mak dia jahit cengini kan...manusia ni darah je sama merah tapi hati dan kehendak tetap lain2 tak gitu...ok la sampai sini je panjang umur jumpe lagi kat sini yek...minggu ni akak bizi sket sebab petang kang mak mentua akak nak datang beraya kat rumah akak...ligat otak duk pikir ape nak masak dan mana tempat nak bawak diorang merayap...kikiki...jarang2 sangat la mak mentua akak tu nak datang jadi perancangan kene rapi...kuikuikui...ok la chow :p







*sekarang ni peribahasa "rambut sama hitam hati lain2" tidak bole di guna pakai lagi...sebab kebanyakan nya rambut dah tak kaler hitam...ada coklat,merah,hijau,pink,belang2 dan sebagainye....harap maklum :p







Tuesday, 12 July 2016

DRAMA SEBABAK ~ MOHON KEMAAFAN DI PAGI LEBARAN ~ GITUUUUU

rabu           13  julai  2016            8  syawal



Assalamulaikum dan morning fren.... ^_^



Alhamdulillah masih mampu bersiaran pagi ni...syukur dengan nikmat tubuh yg sihat,hati yg tenang dan perut yg berisi...jom le sambung kisah raya akak taun ni...sape gelak siap!!...hahaha...eh! tuan tanah kedaung gelak takpe  :p    



 Pepagi raya tu kat kampong mendung je...ujan gerimis membasahi bumi...tu ujan yg kelihatan dek mata...ujan dalam hati Allah je yg tahu...gagah kan diri pi semayang raya kat surau kecik tak jauh dari rumah MIL...si helmet dah beso ni senang sikit bleh hangkut sekali... Lepas sampai rumah tu sume lek2 kejap...pastu tiba la masa untuk sesi bermaaf maafan anak beranak...haduhyaiiii...part cengini akak memang kalah...dah la hari tu hati memang dah sedih teramat...tambah lagi situasi mohon ampun camni...terus bertukar jadi Wan Maimunah... T___T

 Moment paling comel taun ni...tq cik boss sebab sempat snap kan gambo ni...alahai anak ibu ni...awat la homey2 sangat...rase nak picit2 ke pipi dia...kemain tau mintak sori sambil mata bertentang mata lagi kau...hahaha


Dia bukan setakat cium je tangan akak tu...siap dah cam menyonyot dah kemahen panjang moncong...kuikuikui...teringat puting kopek ke mak enon woiii...hahaha...sayangan sangat ...nyawa akak ni jangan tak tau... 

Ape barang cium tangan...kahkahkah...time kekecik ni la bole cium puas2...esok2 dah beso sikit jangan harap la nak dapat kiss camni lagikan...


 Gaya kak long mohon maaf dari apak dia...memain menongeng lagi ko ye...siap ucapan panjang berjela2...berjanji bagai...sampai akak naik konfius...ni anak aku ke wakil rakyat ni ???? ....kahkahkah

 Mamat poyo ni lagi dasyat...sempat dia jadi tok kadi duk nikah kan apak dia...kong asam sangat ni...buat lawak tak kelaka pulak pepagi raya tu...kemain cik boss senyum lebar...terus laju2 akak tenun cik boss sambil kecik kan mata...sambil dalam hati cakap 
"IN YOUR DREAMS"...yg peliknye tu cik boss cam bole dengo pulak...laju2 dia buat muka sedih balik...kahkahkah

 2 lelaki dalam hidup akak...keturunan Masigek @ Gemerang...bugis Johor uolllsss...tapi hakak pon keturunan bugis gak...tapi bugis yg mai dari Perak...kikiki...nasib baik 2 ketul je kalau ada 3-4 ketul tambah pening kepala nak melayan...

 Minah ni kalau dengan apak dia siap ucapan berjela2...time turn akak terus kelu segala lidah sume...satu butir pon tak dapek nak cakap...bole dia hentam meraung2 je depan akak...eh! minah ni dah kenapa...hahaha...banyak buat salah kan tu mesti rase menyesal tak hengat la tu...tapi walau pon kak long tak luah ibu masih bole paham ape yg kak long cuba sampaikan...kak long anak yg sentiasa menduduki carta teratas dalam hati ibu  :') 

 Nasib baik time mintak maaf dengan akak mamat ni serius sikit...kalau tak asyik la nak main2 je...memacam dia cakap tapi hape pon akak tak paham...hahaha...akak ye kan je la...yg penting memang sume pon akak dah maafkan dari sebelom2 ni lagi...

 Satu satunye anak jantan yg akak ada...dia la madu dia la racun...moga jadi anak soleh...pembela nasib ibu dan saudara perempuan yg lain kelak...alhamdulillah...abang ngah seorang anak yg lembut sangat hatinye...selalu suka hiburkan akak...ibu sayang bang ngah sangat2...ok kat bawah ni gambo last...tapi nak warning awal2...sape gelak malam kang akak akan bergantangan dalam tido korang...wakakakak










Selain gambo yg sweet2 cik boss sempat gak amik gambo kiteorang dengan muka sememeh cengini hokey...mesti mamat tu snap sambil gelak guling2 dalam hati kan...nyampah !!! ...hahaha...kate Wan Maimunah kan...hahaha


Ok la sampai sini je...panjang umur jumpe lagi esok...chow :p














Monday, 11 July 2016

HADOYAI ! TERTINGGAL LAGI ~ MINAH KAK LONG ~ NYAMPAH ;p

selasa          12  julai  2016     7 syawal



Assalamualaikum dan morning fren... ^_^





 Bekalan utk minah kak long bawak balik asrama hari ahad yg lalu...bekal kan sekut raya yg akak buat je...mana yg beli minah tu takmo...demand ko ye kak long...sumbat2 jelah ape yg ada...buah2, segala datuk nenek jem dan mentega kacang...memalam kalau lapo bole makan dengan roti...kak long tak berapa nak gemor makan mee segera...




 Selain tu pepagi lagi akak dah masak kan ketupat dengan rendang dan sambal tumis...alhamdulillah...puas anak beranak makan rendang...raya haritu akak cam tak berapa sangat mengadap rendang...tu yg lepas dendam tu...kikiki...masak lelebih pastu tapaukan untuk kak long jugak...nanti bole makan dengan kawan2 sebilik dia...


 Memula kiteorang rancang nak hanto minah tu lepas maghrib je...tapi tetiba cik boss ubah rancangan le pulak...dalam pukul 6 petang camtu kiteorang gerak...sekali bila sampai je sini terus memasing urut dada... eh!!! ape ni?? ape ni ??  belum masuk hutan simpan dah start jam panjang cam hape jew...seram nye lahaiiii...orang kampong kan mana biase tengok jam panjang2 gini...arlegik hokey...hahaha...bertabah je dalam kete memasing sambil dalam hati mengucapkan syukur sebab bertolak awal... :')


 Akhirnye sampai gak kiteorang ke destinasi...tapi akak tak dapat nak gerak sebab bole pulak si helmet tido atas pangku akak dengan gaya kuak kupu2...so akak just say hai2 bye2 dari dalam kete je...dengan linangan air mata kak long dah cam rupe buruh nepal angkat segala barang dagangan naik tingkat 4...wakakakak...hazabedah sangat minah ni...ntah hape2 lagi yg dia duk angkut tak tau la...bertabah la kak long... T____T
Ingat drama minah ni dah berakhir...sekali tetibe dia cakap cadar tilam dengan sarung bantal tetinggal...akak cam...WHAT????...tetinggal lagi !!!...oh my Allah anak yg sorang ni...hape pon tak bole la...mementang dekat sesukahati je ko tinggal2 barang kan...


 So semalam petang kiteorang pi lagi ke londang menganto cadar minah ni...nasib baik apak dia masih cuti tak payah le akak jadi pilot...sempat akak masak kan spegeti bolognese stail campak2 untuk kak long...kemain senyum dia bila tengok bekalan yg akak bawak...suka le tu 



Jangan tidak katenye cik boss snapkan gambo sekeping buat kenangan kekdahnye...sementara tak ramai mak pak kat sini...selalu memang penuh je kete diorang mangato anak memasingkan...lepas salam2 sume terus calo balik...eh! sempat merayau pekan Masjid Tanah kejap...kenkonon nak makan cendol...alih2 tutup le pulak gerainye...terus cik boss buat muka sedih...anak dengan apak same je kuat drama...kahkahkah  :p


ok la sampai sini je akak nak pi mengulai jap...rumah korang petang2 kang akak jenguk yek...sampai ketemu lagi...chow  :p