sila klik sini

Wednesday, 29 June 2016

SELERA SAHUR DI HUJUNG RAMADHAN

khamis         30  jun  2016    25  ramadhan




Assalamualaikum sekali lagi...kuikuikui :p






                                                         images  google



Kalau korang perasan bila dah nak hujung2 pose ni time sahur nak makan pon cam tekde selera kan...ke akak anak beranak je camtu ? korang camne pulak...akak makan pon main sumbat2 je...dapat lepas sejemput nasi pon jadi la...air kosong 2 cawan...kekadang rase cam nak nangis pon ada...hape ni kemahen hazapbedah lagi...bang ngah tu kalau ada ayam goreng baru la jalan skit...kalau tak senget2 muka dia makan...dah biasa sahurkan tak bole nak skip le pulak...memang la tak mati tapi mesti ada rase kurang konpiden pada diri untuk pose esok...akak anak beranak ada gastrik dik non...lagi pon sahurkan amalan sunnah...kalau time berbuka takde selera camtu best le jugak kan...merasa la jadi kurus cam supermodel kat tv...kaki diorang beso sikit dari batang penyapu...kuikuikui...angan2 je la ko Linda...hahaha...padahal time buka perangai pelahap... lagi ada hati nak kurus kan...pegi terjun lombong sanaaaa... :p



Ok la sampai sini je chow :p





DECO RAYA ~ SESIMPLE DAH LE

khamis         30  jun  2016       25  ramadhan





Assalamualaikum sume...









Dengan lafaz bismillah dan berteman kan si helmet...semalam petang sebelom asar akak pon mula la mengemas mana yg patut...nak mula kan tu la paling hazap jangan tak tahu...hahaha...cuit sana cuit sini...panjat sana panjat sini...buang sawang uolssss...spiderman berleluasa...huru hara kampong halaman dia semalam akak keje kan...hahaha...tengah deco2 tu tetiba tak bekenan...pungah balik try buat lain pulak...last2 mata berkenan dengan hok ni...jadi la jangan tidak katenye...ubah2 kedudukan munga2 je...yg lain2 tetap le sama...lampu kelip2 tu hakak lekatkan je kat dinding...memula nak letak melintang kat pintu...tak sampai le pulak kontot je wayar dia...hujung2 akak lekat kan je...abis kes...si helmet kemain suka...24 jam nak suh buka je lampu tu...banyak cantik kang karen melambong sape nak bayo...ko ingat apak ko ada share ke dengan TMB tu...akak tutup je laju2 dia pi buka balik...eh! melawan pulak budak ni...mesti ikut perangai apak ko masa kekecik ni...akak dulu kekecik baik tau takdenye perangai cengitu...wakakakak  :p



Ok la sampai sini je...panjang umur jumpe lagi kat sini yek....chow :)




Tuesday, 28 June 2016

WW ~ SECARA RASMI OVEN TELAH DI TUTUP

rabu            29  jun  2016          24  ramadhan




Assalamualaikum korang....       








                                                       images  goggle

Oven akak dah bungkus siap2 ikat tepi...sebarang pemintaan baru tidak akan di layan...harap maklum  :p  sana sikit jangan kacau tuan tanah kedaung nak rehat...


                                                     images  goggle

Tapi tak dapek sebenonye sebab kalut nak mengemas rumah le pulak... T________T






chow... 





Monday, 27 June 2016

JOM BUAT BISKUT RAYA ~ PART 2

selasa          28  jun  2016     23  ramadhan



Assalamualaikum dan salam hormat...




Amboi...amboi...amboiiiii...(sambil bengkok2 kan jari kelingkeng cam azwan ali) :p
dalam kata takdak mood...takdak mood operasi sekut tetap gak bejalan...kuikuikui...what to do...bebudak kat rumah ni siang2 dah buat list sekut kegemaran memasing...kang kalau tak di buat sian pulak...buat sekut sambil dengo lagu raya pon kekadang layannnn gak...hahaha...tapi kene dengo lagu raya yg rancak2 skit ar...lagu yg  sesedih mendayu2 tu tak bole ye...ada yg tebongkang peckage berdengko kat depan oven pulak kang...sape nak bertanggungjawab...wakakakakak  :p  :p  :p




Ni sekut corn flake yg akak buat dua hari lepas...amik resepi kat fesbuk...kat belakang kotak corn flake pon ada akak rase...sedap gak ar sekut ni...pestime buat...tapi...tapi...hakak dah telupe pulak masukkan madu dalam aduanan...terus sekut ni jadi makanan sesuai untuk pengidap diabetes...hahaha...kurang manis uollssss...cik boss suka...nanti lepas2 sahur dia amik seketul kunyah... :p

Semperit ni buat semalam...memang kuih kegemaran seisi keluarga kekdahnye...tiap2 taun memang tak bole nak miss buat sekut ni...dulu2 time mil akak kuat lagi akak selalu mengelat...nanti time balik kampong gendeng je samperit dia sebalang...hahaha...la ni dia dah tak berapa kuat akak pulak buat untuk dia...akak dari dulu memang guna resepi yg satu ni je...tak penah tuko resepi baru...korang nak resepi tak? hokey2 hakak kasi le ni... :p



Semperit


375gm                                              planta   (akak guna 1 1/2 buku buttercup)
11/2  cawan                                     tepung gandum
21/2  cawan                                     tepung jagung
1  cawan                                          tepung kastard
3 biji                                                kuning telur
11/2  cawan                                     gula kastor
2 camca                                            esen vanila
secubit garam

cara-cara:

*pukul butter,gula,telur,esen vanila dan garam hingga sebati (jangan sampai terlalu kembang)

*ayak semua tepung dan masukkan sedikit demi sedikit kedalam aduanan...sekiranya adunan masih lembik tambahkan tepung kastard sehingga doh menjadi sedikit lembut dan tidak melekat di tangan.

*panas kan oven...oles sedikit butter pada loyang...mengunakan acuan semperit terap kuih dan bakar sehingga perang. 

Cuba le buat dik non...kompom puas hati...tak tipu...sekut ni paling cepat habis hokey...semalam time akak membako tu si helmet makan tak benti2...lebih 20 keping akak rase dia makan...nasib baik pastu dia stop kalau tak nangis hujung tangga terus...hahaha...hari ni inshaa Allah nak buat lagi 1 adunan...untuk mil dan mak. 


Kalau akak sebuk buat persedia sekut segala bagai...anak2 pulak diorang ada persiapan diorang sendiri...koleksi mercun dgn bunga api...ni untuk stok bawak balik kampong...nak main dengan sepupu2 diorang kat sana...akak benar kan diorang main mercun dan bunga api yg biasa2 je... inshaa Allah takde la bahaya sangat...kalau nak di ikutkan cam malas sebeno nye nak beli...membazir...tapi takpe la ni time diorang beraya...dedulu bapak akak pon selalu je belikan untuk akak adik beradik...beli sikit2 je bior meriah sikit raya diorang... 


ok la korang sampai sini je esok2 kalau panjang umur akak mengebang lagi kat sini yek...ta...ta korang...chow :p


*Tq pada Shuhadah Razali  yg sudi polow blog hakak yg dintis ni...salam ukhuwah dari akak di WGDG...tq yek nanti akak pi polow adik balik...muah ciket  :p





Sunday, 26 June 2016

TERCARI CARI MOOD RAYA ~ JOM DECO DECO RUMAH

isnin            27  jun  2016     22   ramadhan



Assalamualaikum kamurang....



Dah masuk 22 ramadhan dah hari ni ek...ish...ish...ish...betol cakap kanda Zakie...time kekecik dulu puasa berlalu terlalu lambat...memasing dah tak sabo2 nak beraya...tapi bila dah makin berusia bulan yg paling di tunggu2 ni berlalu bagai tak di sedari...pejam celik pejam celik alih2 dah di penghujung ramadhan...hari2 doa agar di panjangkan usia agar dapat bertemu dengan ramadhan lagi.... T___T








Hiasan pertama untuk raya taun ni...huhuhu...kenkonon cam takmo beli pape...tapi bila mengenangkan mood raya yg hilang tak jumpe2 tu akak terjah gak la kedai romantika rembat 3 ketul ni...cik boss pon cam mengalak kan je semalam...hahaha...mungkin dia pon perasan akak taun ni langsung takde semangat nak sambut raya...hape pon buat dono je...selalu time2 camni pasang langsir dan kemas2 rumah sume dah beres...taun ni memang cam lembab nye lahaiiiii...tak tau nak cakap lagu mana lagi...ok ke tak pilihan akak ni dik non? akak pilih dalam masa 5 minit je ni sebab nak kejo solat maghrib...semalam berbuka kat luar...si bang ngah dengan si helmet sebuk mengajak makan mekdi...ikut kan jelah sian jugak diorang hari2 makan nasi...gambo ni akak nak gantung kat ruang tamu...yg munga2 tu satu berharga rm9.50 dan yg beso tu pulak rm19.90 jew...beli yg murah2 sudah le...yg penting hati berkenan...esok2 kalau dah gantung hakak share gambo kat sini yek...sebelom2 ni akak berangan nak alih2 kan kedudukan sofa...tapi malam tadi lepas puas tenun dan telek...akak pikir baik takyah dulu la...cam cantik le pulak susunan yg lama ni...kuikuikui




Ok la sampai sini je panjang umur akak coret2 lagi ye...jap lagi nak bancuh aduanan kuih samperit...korang dah buat bape jenis biskut dah? lagi2 si mak Hainom tu...agak2 nye dah bersusun balang kuih dia dalam lemari...mak oh mak !!! bape jenis dah sekut raya hang ?  wakakakak...terbizibodi pulak...chow :p











Saturday, 25 June 2016

JOM BUAT BISKUT RAYA

sabtu           25  jun  2016        20 ramadhan




Assalamualaikum dan salam sore....



Hoi !!! nape ni ? dah masuk 20 ramadhan pon masih mood raya tak mai2 lagi...seram dah ni...T___T  takan nak tunggu pagi raya kot...dengo lagu raya pon cam takde feel je...nape ek...sana sini pon ramai cakap gitu...sume cam tak berapa nak happy sangat sambut raya cam taun2 lepas...seram berganda di situ...nasib la dalam rumah akak ni si helmet ada sebagai kanak2 riang ria aidilfitri katenye..."sedamat hari raya" 24 jam...nak muntah dengo lagu raya bahasa uganda dia...hahaha...hari2 test baju raya hokey...nasib kasut blom beli kalau tak abis la sume pon dia nak try...siap pepiling depan cermin yg tak tahan tu...kahkahkah  :'D  tapi camne takde mood pon akak cuba gak buat yg termampu...


 Akhir nya setelah menyeru semangat semerah padi...akak gagah gak pi kedai bakery beli bebarang sekut...sebelom pegi dah tulis siap2 bahan mengikut keperluan...jadi inshaa Allah taun ni takde lagi bahan2 kuih terlebih kekdahnye...tu pon kalau sume list biskut akak jadi buat la...kalau ada yg skip totap gak ada baki bahan2 ni... 

 Biskut raya petama taun ni...sarang semut...peberet si helmet...buat kuih dia dulu jadi aman sikit hidup akak ni...tugas dia tolong bukak paper cup seperti biasa...kali ni akak kasi cukup2 je...kalau bagi sume abis la dia buka...lapan ribu peket pon dia takde hal punye...sambil menyarap pon boleeee...hahaha

Setelah di bako dan di test kualiti nya...ni je yg tinggal...akak rase ada dalam seratus lebih2 sikit...rasenye la sebab akak buat satu adunan je ni...mengantuk uolssss...tersenguk2 memarut adunan guna pemarut kecik kemetot akak tu...


 Kuih kedua...ni kuih feberet kak long...biskut arab@suji...kali ni buat kaler hijo pastu bentuk lonjong2...bosan asyik la tiap2 taun buat bentuk bulat je...biskut ni terpaling senang...buat dua adunan terus dapat la satu bekas beso ni...kemain kak long happy bila tau akak dah bako biskut dia...ni pon tengah tunggu butter cair...jap lagi nak buat biskut corn flake...amik resepi kat fesbuk...tak penah buat lagi jadi mintak2 sedap le hendaknye...ingat esok2 nak buat biskut kana...tapi tengok la camne dulu...esok bizi sikit sebab nak amik dan anta kak long...


Menu iftar semalam...ramadhan ke 19...memandangkan cik boss pi berbuka kat tempat keje dia...tinggal akak dengan bang ngah je...maka nya moh le kite mencemar duli pi terjah bazar ramadhan Pantai Puteri...akak dengan bang ngah masing2 sepakat takmo makan nasi...jadi beli sate,roti jala dan kuih muih je...kenyang gak...yg penting takde pembaziran...


Ok la sampai sini je akak nak pi mula bako biskut jap...kalau jadi kang lusa akak tayang kat sini yek...chow :)






Friday, 24 June 2016

BAZAR RAYA KLEBANG MELAKA

jumaat        24  jun  2016       19 ramadhan




Assalamualaikum sume...




 Semalam 18 ramadhan akak tak berbuka kat rumah...kiteorang memenuhi jemputan iftar kat hotel Seri Malaysia...makan free kan laju jelah hakak hanguk kepala time cik boss tanye...kikiki...senyap je mak enon makan semalam...lapo agaknye...tapi minah ni sekarang memang kuat makan pon...huhuhu

 Izara dapat kawan baru...kemahen homel2 sangat ni...siap cekak rambut bagai...geram akak tengok...bijak sangat si kecik ni...nama dia hape...telupe le pulak...tapi kalau tak silap nama mak dia Zura...hahaha...pon bole la ek  :p
 Lepas buka dan solat maghrib cik boss memenuhi keinginan abang ngah nak pi terjah bazar kat Klebang...jarang2 hoi kiteorang ni pi bazar...tu pon jalan tak sampai sekerat akak dah ajak pusing balik...kiri kanan depan belakang sume orang je...dengan asap rokoknye lagi...paling kesian baby2 yg dalam stroller... T___T  Kemahen mamat ni menyoping semalam...memacam beli penuh tangan kiri hangkut plastik...

Hakak gak melepas semalam...nampak beno mood raya blom nak mai dik non oiiii...sume tengok pon tak bekenan...lagi pon akak memang takde rancang pon nak beli ape2...last2 akak beli gak barang skit berupa...sebatang sudip,sikat dan gunting...satu barang rm1.50 saje...jangan tidak katenye...bang ngah gelak je bila akak tunjuk sudip yg akak beli...

"ko jangan memain ye bang ngah ni sudip raya hokeyyyy !!! "   :p :p :p

Sampai rumah salin baju jap terus layan minah ni nak main bunga api...si helmet main bunga api sambil nyanyi lagu raya dik non...hahaha...yg akak paham 'senamat hari raya' jew...yg lain2 harem akak tak faham ape yg minah ni naynyi...dia main taram je asal ada rentak kire betol la tu...hahaha



Ok la sampai sini je...panjang umur kite sembang2 lagi kat sini yek....chow  



*Oh my Allah tak sampai 10 hari je lagi hakak nak kene kemas rumah segala bagai ni...cam nak pecah kepala hotak pikir sempat ke tidak...matilanakkkkk    T___________T  










Wednesday, 22 June 2016

KISAH SEMALAM 17 RAMADHAN

khamis         23  jun  2016       18 ramadhan




Assalamualaikum....









Memula nak ucapkan tq pada kawan baru akak kat sini...tq Atie Yusuf sebab sudi komen2 dan polow blog akak yg serba kekurangan ni...dalam ukhuwah dari akak di WGDG...nanti akak polow balik ye...muah ciket  :D








Semalam memacam xtvt yg akak buat dengan anak saudara akak si angah...pepagi tu akak pi ambik dia kat rumah tutup...(rumah baru diorang...si mak enon yg kasi nama "rumah tutup" terus lekat nama tu sampai sekarang)...kan semalam KL cuti nuzul quran tu yg diorang balik kampong...memula kiteorang pi klinik dulu...akak bawa bang ngah..alergik mamat tu makin menjadi2 pulak time pose ni...sian akak menegoknye...mata dah bengkak2 merah bagai...hidung asyik la berair tak sudah2...dia sebenonye tak bole banyak makan ayam tapi bulan2 pose ni tahu2 jelah...ikan bukan nye jalan sangat...ayam gak yg dia suka...hujung2 badan sendiri gak yg sengsara...akak pon chek sekali benonye...sebab akak pon ada alergik  gak...hehehe...tapi akak sesikit je...sipi2 gitu... :p

Tu nampak tu montot lori depan rumah tutup...diorang tengah memungah sofa dik non...maklum le rumah baru sume le nak kene beli...pestime sambut raya kat rumah tu pulak...kemain berkobar2 semangat raya diorang ni...ada gak akak try2 mintak skit semangat tu...tapi hampeh diorang kemut takmo kasi...hahaha...nyampah  :p



 Si helmet orang petama yg duk rasmi kat sofa baru mak ngah...kikiki...famili kak ngah akak diorang memang minat perabot kayu jati...akak tak perapa nak in sangat...sebab akak lebih ke arah fabrik...kan akak suka gaya kedesaan inggeris kekdahnye...tapi masa duk skodeng2 kat kedai tu semalam hakak cam dah terbekenan sesuatu pulak...hahaha...wah! tak bole jadi terus laju2 duk luar kedai...perabot jati ni harga bole tahan ye...lebih kurang harga sofa kat fella design  sana...sofa yg diorang beli ni tiga ribu lebih...terus laju2 telan ailio... :')

 17 ramadhan semalam dapat la akak berbuka sama2 dengan famili kak ngah akak...walau pon tak lengkap tapi bila ramai2 tu suasana tetap terasa havoc...akak masak kari ayam,ikan bako dengan sayo goreng je...yg lain2 sume diorang pakat borong kat bazar...beli serba sikit je tapi bila dah siap hidang terus jadi banyak le pulak...


 Orang lelaki makan atas meja dan yg pompuan makan kat bawah...makan bentang tikar camni lagi best kot...ni baru sempat hidang lauk pauk je...kuih muih blom taruk pinggan jadi nampak cam sikit je hidangan kat atas tu kan...lepas taruk kuih,pulut mangga dengan segala bagai terus berpinau mata nak memilih...air pulak ada 3 jenis je...mata kucing,nescafe o dan air kosong...kikiki...air kosong tu dah sah2 la utk akak kan...sekali tengok2 ramai rupenye peminat...bagos2 minum ayak kosong la sehat kan... :)


Memandangkan semua pon muka sememeh dengan tak bertudung bagai...jadi akak amik keputusan utk fotokan kaki ketua chef merangkap tuan tanah kedaung jelah sebagai kenanggan dalam entry ni...hahaha...jangan tidak katenye...tantik tak apron hijo kotak2 akak tu...kikiki :p






Ok la sampai sini je panjang umur kite jumpe lagi yek...chow :p







IKLAN EURO 2002 YANG PALING LAWAK TAK HENGAT~ MAKAN BOLA

 Khamis       23  jun  2016     18 ramadhan


Jom le tetengahari ni kite layan iklan euro lama...part kain terselit tu palig lawak...hahaha...motif ko Linda oiiii...bebulan pose ni suka nau tengok kain orang terselit yek...kuikuikui...Adibah ni memang berbakat tau buat ape pon nampak real je...tang laki dia pulak muka memang cam minta kene tampo je...jom gelak sama2 hiburkan hati memasing.... :p


PUASA DULU DAN PUASA SEKARANG (EPISOD BERBUKA DAN SAHUR)

rabu            22  jun  2016      17  ramadhan




Assalamulaikum dan selamat pagi....






                                                     images google

Dalam bulan pose ni cam best pulak cerita dulu2...mengimbau kenangan lama kekdahnye....hehehe....dari zaman akak kecik2 dulu keluarga akak memang jenis yg bangun sahur setiap hari....kadang2 siap masak lauk pagi2 buta tu...kikiki...tapi time tu akak tak masuk book langsung, yg akak tau dah siap2 hidang semua nnti arwah bapak akak datang kejut dan dokong akak bawak pi cuci muka....Ya Allah rindunye dengan arwah  :'(
Lepas dah cuci muka nnti bapak akak letak akak depan pinggan terus, sume dah siap isi akak tinggal ngap je...tu pon kekadang akak bole meroyan gak....anak bongsu la katekan mengada melampau2,lagi bapak akak pujuk lagi akak tunjuk perangai....tetiba akak terdiam,tunduk je makan sampai ayor mata jatuh dalam pinggan, tu tandanye mak akak dah kasi cubitan sedas kat peha....hahahaha....baru la aman sikit sume nak makan....akak mengantuk pastu kene pakse makan tu yg akak meroyan ( ayat cover line...kahkahkah)

Bila time berbuka lain plak ceritanye....arwah bapak akak dulu ada satu perangai,arwah dulu boros kalau bab makan2 ni....paling win kalau time dia dapat gaji. mcm2 yg di belinye,banyak pulak tu sampai penuh tangan kanan kiri....akak pulak dari jauh bila nampak bapak balik beli macam2 cepat2 kejo macam orang gila....hahahaha...ok sambung bab berbuka puase tu....time berbuka air je mesti lebih dari 3 jenis....pernah sekali tu bapak akak siap kait kelapa muda nak buat berbuka nnti....air kelapa,sirap selasih,cincau,cendol dan teh 0 panas antara air yg wajib ada bila nak berbuka.....bukan sikit2 tau air kelapa tu kadang sampai sebesen,air2 lain pon sume letak dalam jug plastik yg beso2 tinggi tu.....dan yg pelik tu bole plak kiteorng abiskan sume air2 tu....hahahaha...nampak sangat pelahap perangai dulu2, dah rupe gajah agaknye sekor2 sedut air....hihihihi...kalau minum sirap selasih pulak akak suka tapis dengan gigi sebab takmo kasi biji selasih tu masuk mulut...kikiki...kenangan sangat

Bila dah anak dara beso sikit tinggal akak dengan mak akak je termasuk abang akak yg no 5  dan arwah abang sulong akak....kakak akak yg dua orang tu dah kawen dan duduk dengan keluarga masing2, sorang kat keyyel dan sorang lagi kat singapure.....walau pon bangun  masak time sahur tapi akak jarang yg tolong, selalunye akak lebih banyak terlentok2 kat kosi je dik non....hahaha...dasar anak dara pemalas....mak akak pon dah tak koseh agaknye nak suh akak tolong, cam hazappp benau rupe akak suh bangun pepagi tu....dah siap mak akak masak kan main ligat lagi akak makan, hilang sume rase mengantuk.....alaaa...biase la umur camtu mane pikir bab tanggungjawab sume tu...(ayat cover line lagi)  :p

Lepas akak kawen,sekejap je duduk rumah sendiri, cik boss ajak duduk dengan mak akak sekali sebab mungkin dia kesian kot tengok mak akak cam sedih je sejak akak pindah duduk luar...yelah sejak lahir tak pernah berpisah....duduk dengan mak ni lagi la akak mengada2 tapi sejak dah kawen tu perangai malas tu kurang le sikit....sikitttt je....hahahaha....kadang2 kunci jam pon tak sedo dik non tetiba mak dah ketuk2 pintu bilik suh makan sahur...nnti cik boss jeling je akak, pastu akak buat2 marah mak akak "nape tak kejut mase nak panas2 kan lauk mak ???" mak akak malas nak melayan, macam le dia tak kenal anak dia yg sekor ni....hahaha....sejak duduk rumah sendiri ni la yg akak betol2 masak 100%...memula tu panik gak akak...ialah bole ke akak memasak pagi2 buta camtu??? tersedo ke akak nnti???...macam2 la bermain dalam pikiran...nampak sangat tak konpiden pada diri sendiri kan...kahkahkah...tapi sampai sekarang alhamdulillah semua akak dapat atasi dengan mudah....(wah!!! ayat berlagak tak hengat).....kahkahkah

Tahun ni dah 13 kali  akak berpuasa kat rumah sendiri....alhamdulillah semakin pandai menguruskan keluarga...ada gak kadang tu tak tersedo waktu sahur...mengelupur bangun tengok lagi 10 minit dah abis waktu imsak....cepat2 kejut kan cik boss suh dia kejut anak2... yg akak berlari pecut turun dapo....sampai dapo panik tak tahu ape nak buat...terlinjang2 sensorang...last2 capai roti sapu butter dengan jem sorang 2 keping...makan tak sempat nak kunyah telan2 je pastu lalukan dengan air...hahaha...lawak sangat kalau ingat2 balik...macam la bole mati kalau tak sahur sehari tu...dalam dua tahun lepas alhamdulillah langsung tak tebabas waktu sahur mintak2 tahun ni macam tu jugak...







Saat berbuka dan bersahur bersama keluarga adalah saat2 yg paling istimewa dalam hidup....nnti bila dah raya akak masih terindu2 lagi bulan puasa yg baru je kite tinggalkan...selalu macam tu...puasa korang camne pulak???? mesti ada jugak kenangan yg indah bersama keluarga..... :D




jom la kongsi kisah korang....ok la sampai sini je panjang umur jumpe lagi...chow :)


Monday, 20 June 2016

MENCARI MOOD RAYA YANG HILANG ~ :(

selasa         21  jun  2016   16 ramadhan



Assalamualaikum dan salam hormat...




                                                     images google

Akak pon tak tau la kenapa taun ni akak cam tak berapa beria sangat nak sambut raya...kadang2 akak berharap kalau pose di panjangkan sebulan lagi...betol dik non tak tipu...akak cam tenang le pulak sepanjang puasa taun ni tau...nape ntah...risau kalau cepat sangat bulan terindah ni berakhir...persedian memang satu hape pon takde ye...kain baju tu ada la sikit2 akak beli sebelom pose hari tu...tapi banyak je yg blom beli lagi...hiasan rumah taun ni memang satu pon akak tak beli...memang dah niat nak pakai je ape yg ada...kalau korang perasan time camni bulan pose taun lepas macam2 yg akak dah buat...gubah bunga la...lap2 habuk la...susun2 sofa la...buat sekut raya la...taun ni hape pon hakak tak sentuh lagi...nasib baik ahad hari tu cik boss upah orang bersihkan halaman dan cuci siap2 lantai koridor...part tu dah senang hati sikit...nanti akak just sapu2 je sesikit kat luar tu...pada yg ada mood raya lelebih tu pos le kat akak sikit...sikit pon jadi la...risau gak kalau di pikir2 kan...anak2 dah siap kan list biskut raya feberet memasing ...si helmet pon hari2 duk zikir kat akak cakap pasal sekut sarang semut...masalahnye bahan satu hapa pon akak tak beli lagi ni...yg ada butter dengan telo je tu...takan nak buat sekut telo je pulak kan...hahahaha...eh! terketawa pulak  :p


ok la sampai sini je esok2 kalau panjang umur jumpe lagi ye....chow  








Sunday, 19 June 2016

XTVT DAN MENU DARI 12 ~ 14 RAMADHAN

 isnin           20  jun  2016      15  ramadhan



Assalamualaikum dan selamat tengahari...


Alhamdulillah...masih di berikan kesempatan untuk hidup dan sehat tubuh badan...kat tempat akak sejak 4-5 hari yg lepas cuaca amat la nyaman...sejuk je...walau pon tak hujan nanum suasana sejuk sepanjang hari...terus fefiling cam berpose di puncak Cameron...kikiki...tapi stoberi takde... T___T ...Allah beri nikmat untuk umatnye yg sedang berpose gamaknye...syukur alhamdulillah...tq Allah  :')    







 Ni menu 12 ramadhan...~nasi ambeng in the house yo~ akak tak masak hari tu...cik boss mengajak akak pi jenjalan dik non...tapi bukan pi mall ye...dia ajak pi servis kete cinonet hitam akak tu... T___T...tinggal je kete akak tu kat bengkel pastu lelaju pi rempit lagi...kali ni pi baya saman kete cik boss pulak...T___T...dua saman uolllssss nak kene bayo...kalau beli baju raya tu berpasang2 dapat...gitu la kan kalau dapat somi kaki rempit...hujung2 duit abis pi bayo kat JPJ je sudahnye...pada mak manja Hainom kat sini nak bagi tau...kete cik boss tu bukan le BMW seperti yg hang sangka...kete honda je mak...kite pon tak mampu nak pakai BMW...jom le sama2 telan ailio ye....kahkahkah


 Ni kejadian petang sabtu...time ni hakak demam le pulak...sesikit je yg tak tahan tu bila tekak perit...mungkin kurang air atau dua tiga menjak ni memang selalu je kene hujan...takpe la ujian kecil je tu...pi amik minah kak long kat asrama pastu bawa dia pi buat spek mata baru...spek mata minah tu dah hazap sgt rupe dia...ganas sangat pon ye jugak kak long tu...tido pon spek tak tanggal mana la tak jahanam...cik boss tak dapat nak polow sebab kat rumah time tu bebudak pasang Astro tak siap2 lagi...ntah hape yg cik boss tuka pon hakak tak tau la...

 Suasana kawasan asrama kak long...nyaman je...kawasan ni kire atas bukit jadi bila sesekali angin bertiup tu sejuknye...ya Allah susah nak kabo...nikmat mana lagi yg ingin kite dusta kan... :')

 Menu 13 ramadhan...lepas bawak kak long pi buat spek laju2 kiteorang tuju bazar Masjid tanah...situ memang kire syurga makanan jugak la...terpinga2 akak di buat nye...nasib baik demam jadi tekak tu takde la ngada2 sangat...akak beli nasi arab,kambing panggang dengan murtabak je...alhamdulillah sume sedap2

 Pencuci mulut...buah buahan dan kurma je...

 Dan ini jeruk mangga dari pokok rumah mak mentuo den...kikiki...lepas buka tu dah malam2 sikit makan ni memang layan...dap2 sangat ni :p

Xtvt hari ahad...seawal jam 7.20 pagi akak dengan cik boss dah terpacak kat bawah asrama kak long lagi...ye sekali lagi...hahaha...sib baik la dekat kan...kalau jauh kussss semangat la hari2 nak ulang alik...anak punye pasal penat2 sume tolak tepi...cuaca tetap la sejuk walau pon ada sikit cahaya matahari yg dok menyinari...muka pucat lesi pepagi nak pakai bedak pon tak dan...sempat tenyeh krim pelembab je...sempat singgah pasa Masjid Tanah beli ikan daging sayo sume...


Menu 14 ramadhan...akak masak asam pedas ikan,daging goreng kunyit,kerang rebus,telo masin,tauge tumis dan cucur sayo (beli)...lauk2 yg sama akak bekal kan pada kak long petang tu...hari ni tak tau lagi nak masak ape ?  tengah duk pikir2 ni...tempat korang sejuk tak...tempat akak (melaka tengah) sekarang ni cuaca masih nyaman dan sejuk...alhamdulillah ada matahari sikit tu mudah mudahan kering kain baju akak kat ampaiyan...ok la sampai sini je panjang umur jumpe lagi....chow :)





Thursday, 16 June 2016

BUFFET RAMADHAN MURAH DI SPICES CAFE BEST WESTERN HOTEL AIR KEROH MELAKA

jumaat        17  jun  2016        12 ramadhan




Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Jom la akak kongsi tempat berbuka pose dengan harga yg sangat2 berpatutan...dapat tahu pasal ni pon sebab ada kawan lama akak dok anta kat whatsap...dia yg duk urus tempat tu...memula cam tak caya gak...eh! betol ke ni harga yg di kenakan...gosok mata dua tiga kali gak la...last2 baru la percaya tu pon lepas mata dah merah2 kene sental...hahahaha      






Ni pemandangan dari belakang cafe...sebenarnya cafe ni berada di luar bangunan hotel...jadi tempat ni memang tadak aircon bagai ye...yg ada kipas je...tapi takpe la yg penting makanan dia sume berasa...berbaloi2 katenyeeee...selain hidangan buffet berupa nasi dan lauk pauk kampong kat sini ada gak di sediakan banyak stalls makanan2 lain...


 Ni stalls cam rojak...ada pucuk ubi,kangkung,sengkuang,tahu,tempe dan berbagai bahan lain lagi...layan pulak dengan kuah kacang...yg ni akak terkam dulu...kikiki...nampak nau dah tua kan selera cam nenek2 sangat ni...hahaha T___T

 Stalls rojak buah pulak kat sebelah je...macam2 jenis buah yg dah siap di potong kiub menjadi pilihan...nanti just curah je sos rojak dengan kacang tumbuk...dap2 sangat ni...

 Stalls bubur dan sayo2 pelbagai pilihan...ada sambal jugak untuk di makan dengan bubur nasi...

 Kuih muih yg pelbagai jenis dan sume bole tahan sedap dan berasa...bole kate sume akak rase gak la semalam...

 Kuih lagi...pulut panggang dia si Izara kemain suka lagi...sedap tak berapa pedas inti serunding dia...

 Kerabu dengan pelbagai variasi...comey je telo masin dia kan duk dalam cawan kecit2 camtu...

 Ulam ulaman,sambal belacan dan segala jenis ikan masin...selain stalls ni sume kat belakang ada lagi 4 stalls kalau tak silap akak...sori tak sempat nak snap2 gambo...antara hidangan nya ayam golek,mee goreng mamak dan mee tiow,roti jonh dan satu lagi stalls tu akak tak perasan la duk hidang apa...

 Hidangan pertama yg memenuhi meja...bubur pulut hitam tu tersangat la sedap...kalau la tak di pikirkan perut yg semakin membeso nak jugak akak tibai lagi semangkuk...

 Pinggan pertama akak semalam...tempe tu utk mak enon pasal tu akak tak kene kan kuah...sedap lahaiiii...terkenang2...abis la susut pahala pose hakak T___T
 Pinggan kedua...daging lemak cili padi,hati ayam masak kicap dan nangka masak berempah kalau tak silap akak...gitu2 la kot...hahaha...selain ni ada gak lauk ikan talapia berlada dan sayo2...lepas sebat ni baru akak pi semayang maghrib...surau ada di sedia kan di tinggal 3...dangan riso sebab situ ada lif...kikiki...tapi kalau bole korang bawak la telekung sendiri ye...sebab semalam akak tengok telekong wakaf ada satu je...dah berebut2 nak guna...nasib baik ada bawak sendirian berhad punye... :p

 Muka tuan tanah kedaung yg dah tak sabar2 nak ngap...time ni tengah mengira detik je ni...hahaha...dah tua2 pon perangai tak semengah :p lepas solat akak sambung makan mee goreng mamak dan kuih muih lagi...pastu layan setengah cawan teh tarik pulak...aduhhhh...jahanam terus diet hakak tau...berut keras sampai sahur tadi T___T

 Untuk keterangan lanjut sila baca sini jelah ye...tak payah nak gosok2 mata...memang tu la harga yg di kena kan...murah gile...mana nak dapat harga camtu lagi sekarang ni...kalau teringin tu cecepat pi booking sebab tempat amat terhad...

Terpaling best semalam sebalom balik sempat akak pow cik boss sikit makeup...kuikuikui...memula tujuan nak beli celak je sekali tercapai yg lain2 jugak...hehehe...rejeki le kan bukan nye hakak beli makeup tiap2 bulan pon...last beli gincu taun lepas ye tu pon tak abis2 lagi tu...kikiki....ok la sampai sini je panjang umur jumpe kite jumpe lagi...chow :p




***Aaminn...tq mak manja mintak2 berkat doa hang tu di hari baik bulan baik lagi mulia ni...kite ni takde la taat mana pon...buat mana yg termampu je...sapa la yg tak sayang emak kan... :')







Wednesday, 15 June 2016

TEKETUK KETUK RAMADHAN DI WGDG

khamis        16  jun  2016     11  ramadhan



Assalamualaikum dan selamat tengahari....




Akak baru beres masak untuk mak...hari ni masak sup kentang suun dengan ikan goreng je...mak akak belom cukup kuat nak berpuasa...nak biar dia betol2 kuat dulu baru berani nak kasi dia puasa...islam kan mudah...inshaa Allah tengok lagi dalam seminggu ni kalau dia dah betol2 sehat dah bole mula puasa balik...bagi yg bertanya...mak akak dah balik tapi dia lebih selesa duk kat rumah dia...puas gak ajak duk kat rumah akak tapi dia cakap bior le dulu...jadi hari2 akak kan berulang...pepagi pi menguruskan dia dulu...tengahari balik masak ape yg patut dan hanto pi rumah dia balik...gitu jelah xtvt harian akak buat masa ni...




 Ni menu iftar 10 ramadhan...ikan tu bukan masak asam pedas ye...tu orang melaka panggil masak tumis asam tengkera...mak akak teringin nak makan gitu...jadi akak pon masak kan la...ada sotong cekonit goreng kunyit,sayo kacang tumis dan telur masin...alhamdulillah berselera anak beranak makan...abang ngah siap bertambah2...


Air pulak ada pelbagai pilihan...taun ni air2 manis kat rumah akak kurang mendapat sambutan le pulak...dah 5-6 hari tak abis2 pulak air2 dalam kotak ni...banyak minum air kosong je...air nescafe tu pulak utk cik boss...air feberet dia tu...



 Wah!!!  tetiba terajin pulak snap gambo time sahur...patut le hujan ribut pepagi tadi...hahaha...jangan nak buat2 tepanjat pulak ye...memang lauk2 tu sume sama je...hahaha...akak just panas2 kan je baki lauk2 tu...tak baik membazir...membazir kan amalan syaiton...kuikuikui...sebagai tambahan akak goreng telur dadar sekeping...



 Ni kurma yg sudah di rendam semalaman...11 biji kesemuanya...rendam je dalam 1 mug air pastu simpan bawah tudung saji...nanti rupe dia jadi gini...air feberet Rasulullah saw ni...banyak khasiatnya...



Setelah di blender dengan susu...gini la rupe jus kurma susu hakak pepagi tadi...alhamdulillah buat sorang segelas...sedap lemak2 manis gitu...tapi pagi tadi akak kurangkan sukatan susunye...  11 biji kurma...1 1/2 mug air dan 1 1/2 mug susu...blender sampai kurma hancur...sedap uolllsss...tak caya nanti try buat...



Hari ni akak tak buka kat rumah...ada orng tu beria2 ajak buka kat luar...bahek la akak mengikut je...ada tempat buffet murah tu yg sebuk nak try tu...murah punye pasal laju2 akak setuju...nak tau sedap ke tak sedap...inshaa Allah esok kalau panjang umur akak cerita2 kat sini ye....ta...ta...chow :)