sila klik sini

Thursday, 26 May 2016

PANJANG UMUR NANTI KITE JUMPE LAGI

jumaat        27  mei  2016




Salam penghulu segala hari...




Buat masa terdekat ni mungkin akak tak dapat mencoret di sini...kesihatan mak akak kembali membimbangkan...dia sekarang berada di Hospital Selayang...kebetulan dia mengikut kak ngah akak balik ke KL dua hari lepas...jadi petang ni mungkin akak akan ke sana...doa kan mak akak ye semua...doa kan akak jugak...minggu2 terakhir sebelum ramadhan ni sangat merumitkan...ujian kecil dari DIA...terkejar2 dengan segala macam hal2 dunia yg ntah bila akan abis...kak long pon nak ke asrama isnin depan...akak ikut jelah segala perancangan dari DIA...sesungguh nya dia la sebaik2 perancang...inhsaa Allah panjang umur kite bertemu lagi di sini...sebelom itu akak menyusun sepuluh jari memohon kemaafan jika ada kesilapan akak dalam penulisan  yg buat korang terasa...maaf ye :') 



*mati itu pasti...hidup...inshaa Allah


Wednesday, 25 May 2016

CEMAS DAN MENDEBARKAN

khamis         26  mei  2016




Assalamualaikum n salam pagi....


Minggu ni akak memang cemas sesaje...ujian kecil je tapi sebagai manusia yg lemah akak tetap terasa dengan satu demi satu debaran tu...segalanya bermula pada tengah malam isnin hari tu...dari pukul 11 akak masuk tido sampaikan pukul 1.40 pagi mata akak ni susah nau nak lelap...ada rasa cam bedebo2 je...seba tak kene...golek kiri...golek kanan...tetap gak tak bole tido...ayat jgn cakap le sume yg tahu akak baca...doa makan je akak skip tau...tetiba dalam pukul 3.40 pagi telipon rumah akak berdering tanpa henti...tu la permulaan episod debaran yg pertama...





  Mak akak di minta untuk di hanto ke spital sebab badan dia rasa lemah dan sakit2 semacam...akak betol2 cemas pasal mak akak ni manusia paling penakut untuk pi spital kalau bole elak memang dia elak...tapi bila dia sendiri yg ajak ko tak rase bedebo ke ???
Akak tak polow sebab si mak enon tu faham2 jelah...ada yg kecoh sekampong dia mencari akak kang...cik boss dengan abang akak je pi hanto...alhamdulillah mak akak cuma kurang air dalam badan dan gastrik...lepas drip air sebotol dia dah bole di bawa balik rumah...syukur beribu ribu syukur...santak sampai ke pagi terus akak tak tido...


Debaran kedua pulak semalam...minah kak long test JPJ untuk lesen kete...memacam le pesanan akak pantak telinga dia...sampai bengkak2 telinga minah tu mendengo...hahaha...dah la akak hangin je dengan pusat memandu tu...kerani sekor2 muka kemahen belagak...sistem azabedah sangat...memang last la akak jejak situ lagi...pasni kalau tiba time bang ngah akak cari pusat memandu lain je...yg tu lain kali akak stori...dan semalam syukur alhamdulillah kak long berjaya melepasi ujian JPJ...dua tiga hari lagi dapat le minah tu lesen 'P'....minah tu dah siap berangan nak melenjan kete hakak dik non...T___T 


Debaran ketiga...abang ngah sekarang ni tengah pekse pertengahan tahun...fuh!!! yg ni betol2 buat akak berdebo...sebabnya akak tahu mamat tu kemahen femalas nak belaja...asyik la main games je keje dia...kawan tiap2 petang duk seru2 nama dia ajak main bola...malam hadap buku tak sampai 1 jam dah mengantuk cam hape je...akak dah warning dia siap2 awal minggu haritu...kalau keputusan pekse dia merundum teruk kali ni...segala henpon,playstation dan laptop di haramkan untuk dia sentuh hingga mendapat keputusan pekse akan datang...pucat gak la muka dia bila dengo akak cakap camtu... :p









Dan ini pulak debaran yg terakhir semalam...kuikuikui...bedebo dik non takut tak sempat nak makan nasi lemak sambal sedap kat kantin pusat memandu...lepas daftar kak long lelaju susup sasap terjah kantin...kussss semangat tinggal 2 bungkus je... :0
Laju2 baca bismillah sambil senyum...











Monday, 23 May 2016

KOREAN SPICY NOODLE CHALLENGE ~ ABANG NGAH

 isnin           23  mei  2016



Assalamualaikum kekawan....



Sabtu lepas anak2 akak terima hadiah dari kakak sepupu diorang...tq ngah...bila tengok je...wah!! terus lompat2 abang ngah di buatnye...lama dah kiteorang mencarik benda ala ni kat melaka...serata mall masuk tapi hampeh habuk pon tarak...last2 orang KL jugak yg tolong belikan...kikiki...bebudak ni la asyik tengok kat youtube je sampaikan memasing telan ailio 24 jam...akhirnye alhamdulillah ada gak rezeki... :D




 Abang ngah telah mencabar diri beliau sendiri untuk makan 1 mangkuk maggi korean yg kekonon pedas nak mam ni tanpa minum walau setitik air pon...jangan riso kat mangkuk maggi korea ni ada tanda halal... :)

 Suapan pertama...konpiden je muka mamat ni...siap cakap sedap kemain lagi....

 Tetiba muka dah merah2 camni...hahaha...tapi tetap tahan takmo minum air

Makan lagi...jangan tak makan...banyak lagi dalam mangkuk tu...bertahan je muka dia time ni...hahaha...akak tukang gelak je...yelah nak sangat kan...hah hambik ko   :p

Abis je semangkuk cengini hah jadinye muka bang ngah...peluh meleleh2 siap air mata berlinang2 keluar...hahaha...mulut merah cam pakai lipstik...wakakakak...padan muka sebuk nak berchallenge bagai...lepas je akak snap gambo ni mengelupur mamat ni pi bukak petiais amik air...lama hoi nak hilang kesan pedas tu...minum air bercawan2 pon tetap gak pijau...last2 makan betik 4 potong baru kurang sikit...akak ingat kan lepas dah kepedasan camni mamat ni jadi insaf...tak ye dia siap pesan kakak sepupu dia suh beli lagi... T____T 


Akak ada gak try rasa sesudu...mee baru jejak lidah tetiba dah rasa pijau...dasyat seh mee orang korea ni...lidah besi ke hape diorang ni ??? arwah cacing2 sume dalam perut...mati tebako gamaknye...hahaha...ok la sampai sini je...ta...ta  :p





Friday, 20 May 2016

MAK - MAK ZAMAN SEKARANG ^__~





sabtu           21  mei  2016




Salam sabtu semua n good morning  ^___^







Amik ni dari perkongsian di fesbuk...tak tau la nak gelak ke nak kecam kan...cam beso nau masalah dia...anak baru 4 tahun kot...tapi jawapan saudara Rizal ni memang win...setepek kene kat muka kanak2 malang tu...mintak2 lepas ni ibu muda tu insaf...tak payah nak tekan sangat anak2 yg masih kecik tu...biarkan mereka dengan dunia mereka...ada masa yg sesuai untuk itu nanti...ok la selamat berhujung minggu...ta...ta






Thursday, 19 May 2016

RESEPI BISKUT SWISS TART

jumaat        20  mei  2016






 Salam hari jumaat ya sahabat....




Kejap je dah jumaat balik ek...masa sekarang cepat nau berlalu...ok hari ni akak nak share resepi biskut raya yg kawan akak anto kat group whatsap malam tadi...nampak cam sedap je...jadi moh le akak kongsi kat sini pulak...kikiki...nampak nau tuan tanah kedaung dah takde modal nak buat entry...pastu dah tak sabo nak raya pon ye gak... :p










Sori bebeno sebab akak memang tak tau resepi asalnye dari sape...jadi pada pemilik resepi dan gambo ni akak mohon kongsikan di sini...halal ye...nanti kalau ada orang lain buat kome yg dapat pahala sebab dah kongsi resepi ni...gituuuu...nampak sedap pastu cam cantik gak kan...bahan2 nye pon cam simple je tu...bleh buat untuk raya nanti...


Ok la sampai sini je...panjang umur kite jumpe lagi...ta...ta



*mati itu pasti...hidup...inshaa Allah   :)

Wednesday, 18 May 2016

KEK DAN HARIJADI ~ BERPISAH TIADA ~_^

khamis         19  mei  2016



Assalamulaikum ya sahabat.... 



Aminn...aminn...aminn...atas segala doa dan ucapan...terima kasih yg tak terhingga tulus dari hati akak untuk semua sahabat kat sini...semoga Allah membalasnye berlipat kali ganda lagi pada semua...aminnn...ok pada yg bertanya adakah 2 ketul budak ni berkongsi tarikh lahir yg sama...jawapan akak adalah...tidak... :p  abang ngah lahir pada 15 april tapi time tu kan akak tak dapat online sebab tenet tenat...nyampah...hahaha...dan memang tiap2 tahun pon abang ngah akan menyelit time besday kak long dia jugak...walau pon masa besday dia hari tu dah juling2 mata makan kek...nyampah sekali lagi....hahahaha :p 
Semalam petang lepas asar akak pon bawak le bebudak ni pi beli hadiah dan makan kek...nasib baik la anak2 akak ni tahu yg mak diorang ni tak koje...mintak hadiah yg biase2 je...abang ngah nak jam dan kak long nak kasut...tak abis pon budget yg akak sediakan...kikiki   :D  nampaknye hasutan minah Okje tak jalan....wakakakak  ;p



                         Happy besday anak2 ibu yg sweet.... :D

                    Yang kadang2 sengal jugak...:p ikut perangai sapa la korang ni ????

 Ok yg ni pulak ketegori pelbagai...manis,masam,masin,pahit sume ada...hahaha...Izara dengan kek red velvet nye...minah ni sama selera dgn akak...kalau makan sini mesti order kak ni...

Seorang ibu yg hanya mampu telan ailio tengok anak2 nye makan kek T__T ...senyum jelah yg mampu pon kan dan....

 Minum segelas ayak kosong...hehehe...akak rase gak sesikit kek diorang tu jangan tidak katenye...lepas makan kak long buat muka menyesal sebab tak istiqomah dengan diet beliau...akak gak selamat semalam...fuhhhh!!! tak sangka yg akak bole melepasi ujian getir ni....wakakakak  :p

Sebelom balik seperti biasa minah ni mesti nak paw akak main benda ala ni sume...

"dah la Izara jom la kite balik...ibu tak sanggup duduk sini lama2...kat belah kiri ada kedai donat...pandang depan kedai roti gebu2...pusing belakang kedai nasi ayam penyet nasib baik sebelah kanan ada kedai tudung je T__T " 










Tuesday, 17 May 2016

WW ~ HAPPY BIRTHDAY ANAK-ANAK IBU

rabu            18  mei  2010



Assalamualaikum dan selamat pagi kekawan... ^___^






                                                                     
                                                                          kak long


                                                                             
                                                                           Abang ngah


Selamat hari lahir Nurhan dan Nurhana...moga kamu di panjangkan usia...jadi anak soleh dan solehah dan berjaya dunia akhirat....


Petang kang kite pi beli hadiah hokey....ibu love korang sampai jannah Allah  :')



Monday, 16 May 2016

PAMERAN ARTIFAK RASULLULLAH S.A.W DAN PARA SAHABAT ~ KINI DI MELAKA

selasa          17  mei  2016



Assalamualaikum dan selamat pagi sume..... ^_^


Jom ramai2 serbu negeri Melaka Bandaraya Bersejarah...sebab apa ??
Sebabnye mulai 15 mei hingga 2 jun 2016 akan berlangsungnye pameran artifak Rasulullah s.a.w dan para sahabat...bertempat di Masjid Al-Azim Melaka...dari pukul 10 pagi hingga 10 malam yg di bawa khas oleh Warisan M.A.R dan ANO Ventures sdn.bhd...akak sempat bawa anak2 ke sana petang semalam...kiteorang memang teruja bila tau pameran ni di adakan kat negeri Melaka...kak long orang paling teruja kot...kikiki...jom la skodeng gambo2 yg sempat anak2 akak snap...gambo ni hanya sebahagian je artifak yg di pamerkan...kalau nak tengok lebih lagi...sila datang sendiri dan tengok dengan lebih jelas lagi...





                        Alatan menulis pada zaman Rasullullah dan para sahabat...

 Peralatan pembedahan zaman dulukala...siapa tak kenal dengan tokoh perubatan islam kan...Ibnu Sina 

          Cop mohor cucu2 kesayangan Rasullullah saw hassan dan Hussein r.a 

 Pedang jugak ni tapi sori akak dah terlupa milik siapa...sori ye :(

                                                       Batu bersurat

                                          Pedang laksamana Cheng Ho

                                             Pedang Uthman Ibn Affan

                                               Baju besi dari uthmaniyah

            Tanah suci yg di ambil dari makam Rasullullah s.a.w ketika di baik pulih


                           Subahanallah...kesan tapak kaki Rasullullah s.a.w


Capal kulit yg di sarungkan oleh rasulullah s.a.w ...kalau kite tengok saiz kaki Rasulullah s.a.w agak beso dari saiz kaki kaum lelaki pada zaman ini...


 Ok yg ni membuatkan akak dengan kak long mengalirkan air mata tanpa dapat di tahan2...Rambut ini di katakan milik Rasulullah s.a.w ...ya Allah akak tak tau macam mana nak hurai kan perasaan ketika melihat rambut Rasulullah s.a.w ni...Nabi junjungan kite yg akan mempertahan kan kite di hari pembalasan kelak...

Gamba terakhir...kain penutup makam Rasulullah s.a.w...sebelom balik semalam akak sentuh dan cium sepuas puasnye...ya Allah wangi yg memang lain dari yg lain...ini adalah kain penutup makam yg asli ye...



Jom la korang ramai2 serbu ke pameran artifak Rasulullah dan para sabahat di Masjid Al-Azim melaka...tiket bole didapati di pintu masuk masjid...harga tiket pulak untuk dewasa rm20 dan untuk kanak2 hanya rm10 sahaja...sangat berbaloi ye harga tiket tu...korang pakat2 datang beramai2 dan alami sendiri perasan sayu dan teruja menatap artifak tinggalan Rasulullah s.a.w dan para sahabat...banyak lagi artifak yg tak sempat akak foto kan...ingat tau pameran tu berlangsung dari 15 mei hingga 2 jun nanti...jangan terlepas peluang pulak...ok la sampai sini je...ta...ta :D














Sunday, 15 May 2016

HOMEMADE MEATBALL

isnin            16  mei  2016



Assalamualaikum dan salam sore.....



Sebelom ada yg duk kecam hakak baik la akak laju2 up entry homemade meatball yg akak gebang2 kan tu...kuikuikui...mudah sesangat dik non nak buat meatball ni...yg paling penting 10x ganda sedap dari frozen meatball yg selalu kite beli kat pasaraya....






Akak selalu pakai daging kisar jenama Ramly ni...memula kite kasi rendam sampai daging ni lembut...pastu basuh la bersih2 guna tapis kelapa...tos biar lama sikit...pastu masukkan serbuk lada hitam,lada sulah dan sedikit garam...gaul sebati...pastu bulat2 kan sebeso bola pingpong...buat sama beso tau baru cantik...kikiki...susun dalam loyang pastu bako dalam oven selama 15-20 minit...suhu ikut oven masing2 ye...takyah tinggi sangat suhunye...




Bila dah masak nanti meatball kite jadi rupe gini...saiz akan mengecut sikit dari sebelom masak...selain di bako dalam oven meatball ni bleh gak di masak dalam kuali leper atas dapo...same je rase dia...cuma masuk dalam oven senang skit la kejenye...sumbat je set time pastu dah bole buat keje lain...gituuuuu....meatball ni selain sesuai untuk buat cheese baked meatballs kite bole masuk dalam sos spegeti bolognese jugak...tersangat sedap nye...ok la selamat mencuba ye...ta...ta





MAJLIS GRADUASI SMST ~ KAK LONG

isnin            16 mei  2016



Assalamualaikum and morning kekawan.... :D



Majlis graduasi ni berlangsung pada hari jumaat 13 mei yg lepas...selain anak2 SPM tahun lepas...anak2 dari tingkatan 6 jugak di raikan...kesemua pelajar yg naik ke pentas hari tu seramai 21 orang...majlis berjalan lancar dalam suasana yg santai...pepagi tu sebelom terjah sini akak pi terjah warung pak Atan dulu...kikiki...pekena sepinggan ketupat dengan rendang ayam...bruppppp...alhamdulillah...bila dah kenyang akak senyum je duk dalam dewan...hahaha






 Amik gambo dari kerusi je...kong asam sangat ni perangai pemalas akak...hahaha...akak malu uolllsss...nak bangun pastu bersesak2 depan pentas tu  (alasan )....kikiki

Gambo ni kawan akak yg tolong snap...cantik le sikit kan...kikiki...barisan pelajar bersama guru2 yg telah bertungkus lumus sepanjang tahun untuk memastikan diorang ni berjaya...terima kasih yg tak terhingga pada guru2 ni...hanya Allah je yg mampu membalas segala jasa bakti yg telah mereka taburkan...selamat hari guru pada semua guru2 di seluruh malaysia....jasa mu amat besar :D


Snap2 dari tempat duduk lagi...hahaha...ye..ye...akak memang pemalas...hahaha...nasib baik dapat duduk depan kalau tak lagi sayup2 je gambo kak long...hahaha

 Kak long dengan BFF dia... si Nisa...dan si helmet sebuk nak menyelit sama... T_T

Ni pon BFF gak ni...kuikuikui...kawan baik dan kawan gaduh...kejap2 kang kak long sentap...tetiba kang akak pulak sentap dengan dia...hahaha...matilanakkkkk...esok2 kalau minah ni dah duduk asrama abis la akak kesunyian T____T si helmet tu bukan bole harap...baru suh amik bantal tetiba dia cakap pening nak muntah bagai...tu jelah modal dia nak mengelak... T___T



Selain sijil kak long jugak dapat sumbangan berupa wang tunai bernilai rm50,000 hengget...wakakakak...pengsan...bangun...pengsan balik...kalau la betol2 dapat banyak tu kan...ada la sikit tapi sangat bermakna untuk kak long yg serba sengkek tu...wakakakak sekali lagi :p


Ok la akak cau dulu panjang umur nanti akak merapu lagi kat sini ye...ta...ta



*mati itu pasti...hidup...inshaa Allah  :)



Friday, 13 May 2016

DURIAN OH DURIAN !!!!!

sabtu           14  mei  2016



Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu ya sahabat....




Dah lama beno rase nye tak makan durian...kalau terasa cam dah teringin sangat akak selalu beli durian crepe je...lepas gak la tekak yg nak sgt makan durian tu...lambat lagi gamaknye musim durian ni ek...cam taun lepas time bulan pose melambak2 orng jual durian...murah2 pulak tu...hangin je akak menegoknye...hahaha...bulan2 pose akak memang tak berani nak makan durian...faham2 jelah kan...bila time tak pose ni tanak pulak durian tu melambakkan diri beliau...nyampah...hahaha...baru2 ni akak terjah Jusco...dari jauh dah bau durian mencucuk2 kat lobang idung...sekali bila tengok harga...kusssss semangat.... :0


Camni la reaksi akak time tu...hahaha...gila tak gila la...sepeket durian yg dah siap kupas tu berharga rm43.90 uolllsss...dalam peket tu ada la dalam 6-7 ulas...durian musangking katenye...king tak king kalau dah camtu punye mahal baik tak payah makan...terus laju2 singgah Tesco beli durian crepe 2 kotak...makan sambil membayangkan durian musangking 43 hengget tadi...hahaha...bruppppp...alhamdulillah kenyang :p



Baru semalam cerita2 dengan mak akak pasal durian...cam dah takde topik lain nak sembang...last2 dua2 beranak asyik la menelan ailio...hahaha...kiteorang berangan nanti kalau beli durian akak nak buat camni...dapnyeeeee...pulut durian berkuah santan...nangisssss la camni...


Takpe la akak sabo jelah dulu...mana tau seminggu dua ni durian jadi murah ke hape kan...tetiba kat pasar ada manusia yg melelong durian...

"dua singgit...dua singgit...!!! "  .....hahahaha ...cam Mail dalam upin ipin tu :p



ok la malas nak cerita panjang2...adios amigos...ta...ta



*semua gambo di atas akak cilok kat google...tq google 





CHEESE BAKED MEATBALLS IN THE HOUSE ~ YO !!!!

jumaat        13  mei  2016


Assalamualaikum dan salam mesra ya sahabat....





Semalam dengan hari ni akak agak bizi skit...hari ni pukul 9.30 akak dah tercongok kat dewan sekolah lama kak long...minah tu di jemput ke majlis meraihkan pelajar cemerlang...selain sijil ada jugak sedikit sumbangan dari pihak sekolah...yg tu esok2 jelah ye akak stori...hari ni nak cerita pasal makanan jek....kikiki



Yeah !!! akak dah buat dah cheese baked meatballs tu uolllsss...hahaha...betol cam cakap kak Norhayati...akak dengan anak2 memang tak sabar2 nak masak dan makan...hahaha...amacam korang...mengoda tak ??? ....hahahaha....



Tapi akak ada derhaka sikit dari resepi asal...sebab kentang yg sepatutnye di hiris2 akak sudah kasi lenyek cam kentang putar...kikiki...sedap uolllssss...sumpah tak tipu...akak rebus 3 biji kentang dan bila dah empuk...time pepanas tu akak masuk kan 2 sudu beso butter dan lenyek sampai hancur...padatkan kat bawah loyang pembakar cam dalam gambo tu...pastu susun meatball rerapat...meatball tu akak buat tau tak beli yg dah siap tu...buat sendiri lagi sedap dah tentu2 la pakai daging sematakan....

Lepas tu curah je sos prego yg telah di tumis dengan bawang dan cendawan butang...ratakan atas daging tadi...

Kendian tabur je cheese pilihan korang part atas sekali...lagi banyak chesee lagi le sodap...akak pakai cheese mozarella...pastu bako la hingga bahagian atas tu jadi perang...

Tadaaaaa...ni rupe bahagian dalam baked meatball ni...memang padat sangat...kombinasi yg sangat2 serasi uolllsss...kentang lenyek part bawah tu bila makan dengan sos keju tu terus jadi sedap meletop2...ingat esok nak buat lagi untuk anak2 sedara akak...inshaa Allah  :)
Semalam akak puase...jadi selain masak baked meatball tu tekak ni teringgin beno nak makan lempeng...kalau camni akak panggil lempeng lembik...time mengadun tepung tu sengaja buat cair2...pakai minyak sikit je masa mengoreng...

Lawan kan dengan sambal tumis ikan bilis...dapnyeeeee...petang ni nak buat lagi la...hahaha...akak sebat 2 keping...alhamdulillah kenyang sampai pagi ni...air pulak akak berbuka minum ayak kosong je...tengah diet minuman dan makanan manis sekarang ni...

   resepi penuh cheese baked meatballs di sini






Ok la uollssss...esok2 kalau di panjang kan umur kite borak2 lagi ye....ta...ta



..........mati itu pasti...hidup...inshaa Allah........ :)