sila klik sini

Thursday, 28 April 2016

DI MATA HATI MANUSIA ~ JANGAN DI LAYAN

jumaat        29  april  2016



Salam jumaat sayangans....







Lumrah kehidupan selagi nyawa di kandung badan...jangan di layan manusia2 seperti ini...sebab hujung2 nye nanti kite yg binasa... :'(




Wednesday, 27 April 2016

PIZZA PASAR MALAM PART 2

khamis         28  april  2016



Assalamualaikum dan selamat pagi sayangans....




 Sepatut nye entry ni akak up semalam...cam mana bleh pulak terlupe...ntah pape je hakak ko ni...seperti yg akak rancang minggu sudah lagi...ala yg akak bebel2 pastu terkedu lepas rase pizza tu...pizza pasar malam part 1...punye la bersemangat...pukul enam petang akak dah terpacak kat kawasan khemah2 yg tak berapa nak banyak...kuikuikui...akak tunggu dalam kete je...paksa bang ngah turun beli...kikiki...siap2 pesan dia suh beli 2 keping beso terus...2 keping baru rm34 hengget jewwww... :p :p :p   wah!!! belagak ini pompuan...hahaha




 Yang ni rasa dia ala2 hawaiian chicken la lebih kurang...tapi 2 kali ganda lebih sedap kalau korang nak tau...pizza dia gebu sangat dan lembut...sarat dengan topping dan lelehan keju cair yg mengiurkan...hahaha...dasyat tak dasyat la cara akak huraikan rase pizza pasar malam ni...hahaha



Ni pulak yg macam akak makan minggu lepas...tak tau nama dia tapi yg penting sedap uollsss...yg ni je akak makan 2 potong ye...yg atas tu akak makan sepotong...malam tu tido gosok perut sambil senyum2 comel...hahaha...nasib baik tak mimpi ngeri pasal kolestrol...hahaha...pasni kalau teragak nak makan pizza kene la tunggu hari selasa gamaknye...murah...sedap dan berbaloi sangat...ok la sampai sini je korang..ta..ta 











Tuesday, 26 April 2016

WORDLESS WEDNESDAY ~ ANAK SAPA NI ????

rabu         27  april  2016



Assalamualaikum dan selamat pagi sanyangans semua....







Gaya feberet si Izara time nak menghirup sup atau kuah dalam mangkuk....
hakak hanya mampu pasrah.... T_________T





Ta....ta :'D

KUIH KERIA PALING FEMES ADA KAT MELAKA !!!!

selasa          26  april  2016



Assalamualaikum dan salam sore...







Sapa penah makan kuih keria ni time datang Melaka ???  sedap kan...tang gula sira tu yg special sangat2...selalu kalau kat tempat lain kuih keria di sira pakai gula pasir biasa...tapi kalau kat sini diorang guna gula melaka tau...memang manis memikat sangat...tapi manis gula melaka tak la sama cam gula pasir biasa tu...manis gula melaka ni memang lain dari yg lain...tak caya korang kene cuba sendiri :)



Kat mana korang bole dapat kuih keria gula melaka yg femes ni ???  kuih ni bole di dapati di gerai kuih keria antarabangsa Haji Jalil yg terletak di Limbongan Melaka...setiap keping berharga 50 sen sahaja...kalau pegi time hujung minggu bole tengok orang beratur panjang semata2 nak beli kuih keria yg sedap bom...bom..kebabom ni...pekena sekali pasti termimpi2 kekdahnye...kuikuikui...so pada sapa2 yg nak datang berjalan ke Melaka tu jom la terjah gerai kuih keria Antarabangsa Haji Jalil ni...kompom puas hati...selain kuih keria kat warung Haji Jalil ni ada gak jual laksa utara yg sedap bole tahan...makan panas2 memang terangkat...


singgah na jangan tak singgah... :D







Monday, 25 April 2016

MAGGI KETAM

selasa          26  april  2016



Assalamualaikum sayangans......



Berapa punye lama akak dah teringin nak makan maggi ketam ni pon akak tak pasti...selalu skodeng gambo kat henpon punye la terliur cam nak je akak curi2 jilat screen henpon time tu...hahaha...bebila kalau beli ketam dah tanam niat siap2 dalam hati...

" esok aku nak masak maggi ketam walau ape pon terjadi "

Tapi hujung2 kang mesti tetiba akak ubah pikiran tanpa akak sedari T___T  perangai pompuan tak tetap pendirian memang selalu gitu ye dik non.... T____T




Sabtu hari tu akak beli 3 ekor ketam saiz beso2 kat pasar...malam tu sebelom tido akak tenun gambo semangkuk maggi ketam sampai batin akak rase sangat menderita...hahaha...lepas baca segala doa sebelom tido akak pasang niat siap2 dalam kepala hotak yg esok pepagi time sarapan akak nak masak maggi ketam pojaan kalbu...





 Alhamdulillah...akhirnye hajat akak termakbul...kemahen bersemangat akak pepagi ahad tu bertukang kat dapo...tapi akak masak style simple2 je...yg penting sume pon suka dan makan dengan berselera...ko mampu makan ketam pepagi hari ???  ...kahkahkah
Akhirnye merasa gak akak makan maggi ketam...sedap gak dan lain kali bole masak lagi... :)


Korang nak resepi ke ????

akak masak simple je tau

3 ekor     ketam
4 peket   manggi kari  
1 biji      bawang beso (kisar)
3 ulas     bawang putih (kisar)
2 sudu    cili kering kisar
4 mangkuk kecil air


cara - cara :

Siang dan cuci ketam hingga bersih...ketuk ketik ketam supaya senang untuk di makan

panas kan sedikit minyak dalam periuk...tumis bawang2 yg telah di kisar tadi...setelah naik bau masuk kan cili kisar dan tumis lagi dengan api sederhana.

Setelah cili garing kecil kan api dan masukkan semua rempah maggi kari dan di kacau sebati...kemudian masukkan air

Bila kuah dan mendidih masukkan ketam dan rebus hingga masak lebih kurang 5 minit...

Akhir sekali masukkan mee maggi dan masak seperti biasa...


Sedap sangat tau maggi ketam...manis gilos kuah dia..penuh dengan rase ketam...nasib akak baik sebab ketam yg akak beli tu isi dia padat...puas hati sangat...maggi ketam akak memang satu sayo pon akak tak masuk...malas ar kang anak2 memancam komplen...


Ok la akak cau dulu..esok2 panjang umur kite jumpe lagi...ta...ta  :D




Sunday, 24 April 2016

SARANG SEMUT ~ MOOD RAYA

isnin            25  april  2016



Assalamualaikum sayangans...


Amacam cuti hujung minggu...kikiki...mesti korang penat mengukur jalan kan...nak2 si minah hainom OKje tu dengan si mommy bebudak cute...ntah mall mana agaknye diorang pi menganas...hahaha...hakak lek2 je kat rumah...ada gak keluar pi cari lauk dan barang sikit...ni kejadian jumaat petang...ntah mana datang kerajinan akak pon tak pasti...lagi pon akak dah lama tahan tekak nak makan biskut sarang semut...save resepi nye dari tahun lepas lagi...kikiki...ni la baru nak mencoba...bahan2 pon sume dah cukup...ape lagi anak2 moh le kite berperang ... :p




Bahan2 yg di perlukan....

1 buku butter atau 250gm  planta
250gm   tepung gandum
200gm   tepung  kastard
100gm   tepung  jagung
100gm   gula kastor
1 biji     telur
1 sudu   esen vanila
coklat rice utk hiasan
paper cup secukupnye

cara-cara

pukul mentega,gula dan esen vanila secara menual hingga sebati...kemudian masukkan telur dan gaul lagi hingga rata..

masukan semua tepung dan uli sehingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di tangan...

parut adunan mengunakan pemarut...sudukan ke dalam paper cup dan tabur coklat rice...bakar sehingga keperang perangan...setelah sejuk simpan di dalam bekas kedap udara......selamat mencuba :)




Salah seorang AJK yg terbabit...si helmet tugasnye membuka paper cup...ralit dia buat keje...kalau tak di beri tugas mengaruk satu dapo...abis paper cup akak di buka sume...padahal pakainye tak seberapa pon... T__T


Ni pulak AJK masuk kan aduanan...bila akak dah parut bebanyak tugas kak long masuk kan adunan dan coklat rice kemudian di bako...abang ngah mengelat...bila suruh je dan2 tu la baru nak sembahyang la nak berak la...budak femalas memang gitu gaya dia ye...time dah siap masak tetiba dia muncul jadi orang petama yg makan...berbulu je mata akak tengok dia... = ___ =


Jangan ada yg berani2 nak kecam pemarut akak tu ye...hahaha..akhirnye parutan kocik akak ni berguna gak...kuikuikui...walau pon cam hazabedah sikit sebab kecik bebeno tapi kire ok la cantik je kuih akak berderai...time akak beli dulu kak long siap gelak2 kan tau...dia tak tahu barang ketot2 camni kekadang berguna gak...


Waktu gambo ni di amik tinggal ni je baki biskut sarang semut akak dik non T__T  time n3 ni di tulis pulak rasenye ada la tinggal 8-9 ketul je...tapi takpe la memang buat untuk makan pon kan...bior le abis dari tak abis membazir je kan...bebudak dah set suh buat untuk raya nanti...akak setuju je sebab senang je buat sekut ni...bahan2 pon simple je takde le over ke hapekan...biskut tradisi gak kirenye sarang semut ni kan...dulu mak sedara akak je pandai buat sekut ni tau...kalau pi beraya rumah dia memang akak hadap ni je dengan sekut batu karang...kire biskut feberet gak la...alhamdulillah percubaan pertama akak nampak nye sukses...kire ada la gak bentuk sarang bersama semut2 nye tu...kikiki...rase pulak alhamdulillah sedap kat tekak kiteorang...bulan tak pose kan...bako2 je terus bleh ngap...kikiki


Ok la sampai sini je esok2 kalau panjang umur kite jumpe lagi...ta...ta


Friday, 22 April 2016

POKOK MANGGA JIRAN SEBELAH

sabtu          23  april  2016



Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu sayangans....


Jarang - jarang akak nak bersiaran time cuti2 ni kan...ramai gak blogger yg camtu terutama kak Zakie dan kak Saniah...dah lama perasan yg kakak2 kesayangan akak tu selalu up entry hanya pada hari isnin - jumaat je...hujung minggu kirenye waktu khas untuk famili...tapi hari ni akak terpaksa gak mencemar duli sebab nak kejo deadline kenkonon nye...kuikuikui...cabaran untuk diri...padahal akak berblog ni hanya untuk suka2 je...macam yg semua tahu akak ni seorang suri rumah...hidup akak agak membosan kan...bila ada sikit cabaran camni baru la meriah sikit kan...hehehe




Ok berbalik pada cerita asal...korang perasan tak kat pagar antara rumah akak dengan rumah jiran tu ada ketulan2 buah pelam...bole pulak cantik je termasuk sampai satu dahan kat bahagian akak...kuikuikui...terbeliak mata akak tengok semalam...hahaha...terus tetelan2 ailio kat tekak...srupppp...sruppp...jangan memain buah pelam jiran akak ni sedap dik non...akak tau la sebab dia selalu je sedekah kat akak...kalau yg muda tu tak masam sangat...lemak2 manis je rase dia...ranggup pulak tu...yg dah masak pulak manis melekat2 siap pakej isi tebal biji kesep lagi ko... :p

Ni gambo akak siap close up kan untuk korang...cekire ada berapa biji tu...1...2...3...4...5...6...wow akak kaya...akak kaya dik non...wakakakak...pompuan tak malu memang camni tabiat dia...sebuk tak abis2 skodeng pokok orang sebelah...hahaha...akak ingat dulu dia penah pesan...yg mana buah pelam masuk ke pagar rumah akak  kirenye tu bahagian untuk akak...punye le happy tak henggat sampai nasib baik akak tak goyang zumba depan dia time tu...pengsan gamaknye dia...ehem2!! jiran akak tu kuat agama dik non...hehehe...tapi tak gamak la akak nak amik camtu je terus kan walau pon dia penah kabokan gitu...nanti akak nak buat2 cakap la dengan dia...mana tau dia suh petik je kan...kikiki...tak sabo2 ni bila la nak beso buah pelam ni...hahaha


ok la akak cau dulu...ta..ta


buat pulut mangga time panas2 camni sedap kan....hahahaha





Thursday, 21 April 2016

BUDAK KECIK ~ SELERA BESAR

jumaat        22  april  2016


Assalamualaikum sayangans.....






Hari ni jom la cerite2 pasal minah Izara ni...kalau kat rumah kadang tu akak panggil dia mak enon sebab mulut dia 24 jam asyik la dok pot pet pot pet je...kadang2 akak panggil dia helmet gak sebab rambut dia nampak cam bentuk helmet...hahaha...minah ni suka bergambo...dalam henpon akak penuh dengan gambo dia je...nyampah...kadang2 kalau dia main henpon akak dia belasah je amik gambo kiteorang...abis gambo akak tengah posing maut sume dia snap...tiap2 malam keje akak pi chek kat geleri dan padam ape yg patut sambil urut2 dada... T___T




                                (tengah buli bang ngah sejuk kan sup untuk dia )

Akak perasan sejak dua menjak ni minah helmet ni jadi pemakan sikit...sob...sob...sob...banyak benonye... T___T
awal2 tahun hari tu akak naik seriau pasal susah betol nak suh dia makan...kadang2 memacam yg akak pancing selera dia...tapi bila tengok dia makan sejemput je panas gak hati akak...kalau nak tengok dia makan banyak dan berselera hidang je maggi...kompom banyak dia bole makan...tapi maggi faham2 aje la bukan bole makan selalu...lagi2 untuk kekanak yg baru nak membeso cam si helmet tu...


Amboi kemahen ko ye mengokang hayam...kikiki...2-3 bulan lepas akak terpikir nak pegi jumpe doktor mintak ubat cacing sebab akak syak mungkin minah ni kecacingan ke hape kan...selera makan dia memang merundum time tu...asyik minum je...badan kurus perut boncit cam anak afrika pulak akak tengok...tapi tu la asyik la cakap nak jumpe doktor...nak jumpe doktor...tapi peginye tak jugak...ada gak mintak dengan doktor time minah ni demam hari tu...tapi time demam doktor tak kasi makan obat cacing le pulak...jadi akak pegi lagi kemudian nye...rupe2 nye kekanak umur 2 tahun dah bole di beri makan ubat cacing...hakak je yg tak tau dik non...kui...kui...kui...tapi yg membuatkan akak pelik lagi...sampai sekarang ubat tu akak belom kasi dia makan...sebab memandangkan selera minah ni dah datang balik...konfius la akak dok pikir...jadi kesimpulan nye di sini camne ???...adakah minah ni sebenonye takde cacing pon tapi saje2 nak diet...atau...cacing2 dalam perut dia mati secara semulajadi sebab stress hari2 dengo akak cakap nak amik ubat cacing...yelah baby dalam perut kan bole mendengo takan cacing tak bole kan...mesti cacing2 tu mati di sebabkan ketakutan...hahaha ;p



Sekarang ni akak pulak yg stress campor takut sebab minah ni makan cam tak bole berenti...mulut tu nak menguyah je 24 jam...lepas makan nasi dia dah mintak nak makan lain pulak...pening ar !!! :p  tapi yg buat akak lagi sakit hati bila minah ni makan banyak mana pon badan dia tetap gak maintain kurus...T___T  mungkin sebab dia aktif gamaknye...lepas makan je terlompat sana sini...bukan cam mak dia lepas makan terus laju2 cari tempat2 empuk nak landing T____T  ape2 pon akak bersyukur gile bila dia dah berselera camni...risau tau bila tengok anak takmo makan...biar la penat sikit nak sediakan ape yg dia mintak...tapi bila tengok dia makan dengan selera akak punye happy Allah je yg tau...





Ok la akak cau dulu ye esok2 panjang umur kite jumpe lagi...ta..ta










Wednesday, 20 April 2016

PIZZA PASAR MALAM

khamis         21  april  2016



Assalamualaikum sayangans.....


Tetiba mood akak pagi ni kemain rajin le pulak...kikiki...lama beno akak bercuti hari tu...jadi banyak entry yg akak kene kejo lepas ni...semoga impian akak nak tulis 300 entry tahun ni berjaya...mudah mudahan... :D





Ni gambo pizza yg abang ngah beli selasa malam rabu hari tu time berkonvoi pi pasar malam dengan kekawan dia...jalan kaki je...hahaha...sekeping beso camni baru rm17...topping selambak...memula akak bising2 gak sebab 2 hari sebelom tu akak baru je bawak bebudak ni sume pi makan pizza...ni tetiba pi pasar malam pizza gak yg dia beli...sambil bebel2 tu akak cekut gak sepotong...pastu tetiba terus akak diam je dan tukar topik perbualan...korang nak tau kenapa ????

Sedappppp  le pulak pizza ni...kahkahkah...selalunya kalau pi pasar malam akak tak pandang pon gerai jual pizza ni tau...akak selalu tuju menu2 feberet akak yg lain...cam laksa dan apam balik atau popia sambal...memang betol2 tak sangka yg pizza pasar malam pon sedap kebabom rase dia...huhuhu...terus berangan2 dengan kak long nak pi beli lagi minggu depan...kali ni nak beli 2 keping terus...hahaha...mu tunggu haku datang ye hadek2 penjual pizza..!!!



ok la akak cau dulu...ta...ta  :p :p :p










POKOK JAMBU NAN SEBATANG

khamis        21  april   2016



Assalamualaikum sayangans.....



Kalau sebelom ni akak selalu je cerita pasal pokok kelapa akak nan sebatang tu kan...kali ni meh akak cerita pasal pokok jambu ni pulak...kikiki...pohon jambu air ni abang akak tanam tak jauh pon dari pokok kelapa akak...sejak tu pokok kelapa akak tidak lagi rase kesunyian...hahaha...baru2 ni pokok jambu akak tu mula mengeluarkan hasil...tapi di sebab kan cuaca yg panas berpanjangan buah jambu dia cam terbantut sikit...tapi kiteorang fedulik hape kan...bantut pon bantut la...nampak je merah2 sikit laju2 petik makan dengan kicap gula...hahaha... sedappp   :p



Ni antara buah dia yg agak menjadi sikit...manis dan elok tak rosak...nasib baik la kat kawasan akak ni bebudak monteng sekolah dah takde...kalau tak memang tak dapek la nak merasa...gerenti abis diorang rembat...berangin je hati akak ni...dulu buah kelapa akak pon abis diorang sebat BACA SINI kalau nak tau camne kisahnye.... :p


Buah lain  tak berapa nak menjadi...pertumbuhan dia cam terganggu...hahaha...kalau korang perasan ada gak yg dah di makan burung tu...mak akak cakap kalau burung catuk makna nya buah tu manis...


Snap snap gambo sebelom petik...ada akak tinggal kan setongkol dua rezeki untuk burung2...rendang je pokok ni sebab abang ngah akak rajin cantas...akak perati kan masih banyak bunga yg baru keluar...moga2 menjadi la lagi buah2 jambu ni...kali ni akak ingat nak salut la...mana tau bole manjadi cantik buah nye lepas tu kan.....





Ok la dik non sampai sini je...panjang umur kite sembang2 lagi ye...ta..ta    :D





Tuesday, 19 April 2016

RESEPI SATE AYAM SEDAP DAN MUDAH

rabu            20  april  2010



Assalamualaikum sayangans.....



Atas pemintaan hadek Aida dari blog Home Sweet Home meh le akak tepek sekali lagi resepi sate yg senang dan sedap ni...dedulu akak penah share gak bole baca sini tapi dalam entry sebelom ni cara akak menulis resepi agak tunggang langgang sikit...kuikuikui...harap di maafin...akak memang selalu buat sate ayam je yg daging blom penah cuba lagi...mungkin akan datang kot...resepi asal datangnye dari seorang pakcik penjual sate di pontian Johor sana nun...MIL akak la yg cuba2 nasib tanye resepi...tak sangka akhirnye dapat gak...kikiki...semoga bertambah murah rezeki pakcik tu lepas ni...jarang nak jumpe orang berniaga yg sudi kongsi resepi kan... 




 Lepas di perap selama 1 jam...xtvt mencocok sate telah berlangsung dengan jayanya...abis kuning2 jari jemari hakak... :p

Yang belah atas tu hasil kerja kak long...yg bawah ni pulak dah tentu2 la mak garam yg buat...minah tu buat keje asal bole jew...akak rimas tengok susunan sate dia yg tak kemas tu...lepas amik gambo ni laju2 akak susun balik...hahaha

Hasil setelah siap...misteri kenapa lidi sate akak kontot rasenye dah pon terjawab kan...so pasni jangan ada yg berani2 nak tanye...kahkahkah...sebelom bako simpan dulu dalam esbok...kalau nak bako esok lusenye pulak simpan terus dalam tempat beku...lagi 2-3 jam nak bako baru keluarkan....


Di sebab kan kiteorang ni jenis manusia femalas...hanya mampu bako camni je...hahaha...hoi! jangan memain ye bako camni lagi sedap dari bako atas arang...jangan tak tau...bako atas ni sate kite tak rase kering ye...daging ayam tu lembut berjus kekdahnye...nak bako atas arang kene pandai dan rajin balik2 kan sate supaya masak serata dan tak overcook...

Yang paling terbaru hari tu pon akak bako dalam kuali karen ni je...senang sangat dan yg paling penting tak payah nak hidupkan arang...hahaha





Resepi sate ayam (ada sesetengah bahan akak kurang atau tambahkan mengikut selera)


1 kilo  isi ayam (bahagian dada)

5 batang serai *

11/2 ketul  halia sebesar ibu jari *

7 ulas  bawang putih *

1 camca teh  garam *

11/2 sudu   serbuk ketumbar

11/2 sudu   serbuk jintan manis

11/2 sudu   serbuk jintan putih

1 sudu        serbuk kunyit

2 cawan    gula

1/2  cawan madu (jika suka)

Lidi sate


Cara-cara :

1) basuh daging ayam bersih2 dan tos hingga kering...potong ayam dalam bentuk kiub dan tos lagi...(sementara nak menyiapkan bahan lain simpan ayam yg sedang di tos dalam esbok)

2)hiris  semua bahan2 yg bertanda * dan tumbuk lumat (bahan wajib di tumbuk sebab kalau di blender nanti terlalu banyak air dan rempah tak lekat kat sate)

3)keluarkan ayam tadi dan pindahkan dalam mangkuk beso...masukkan semua bahan2 lain dan gaul sehingga sebati...kandungan gula bole di tambah jika suka...sate kalau rase manis2 lagi sedap kan...kalau korang nak buat lebih...just gandakan je bahan2 kat atas..

4)perap sate selama 1 jam dalam esbok dan kemudian bole la di cucuk pada lidi mengikut citarasa memasing...sate bole la di bako mengikut ape cara sekali pon...asal kan masak sudah le jangan ko kunyah mentah2 camtu pulak...hahaha


Selain sate korang jangan lupe sediakan  kuah kacang,nasi impit dan hirisan timun sebagai pelengkap hidangan sate korang ni...kang tak kabo kat sini ada yg korang lupe plak...apa kes makan sate bogel camtu je...hehehe...jangan mintak resepi kuah sate pulak pasni...pi google sana sebab akak tak gigih nak taip pepanjang... :p


Ok la dik non selamat mencuba ye....ta..ta











Monday, 18 April 2016

FIRST TIME BERSHOPPING DI GO SHOP

selasa          19  april   2016


Assalamualaikum sayangans....


Akak ni memang jarang bershopping secara online...dedulu ada la jugak tapi selalunye barang2 untuk si mak enon time dia baby2 dulu...orang lain dah beli berpuluh2 barang kot akak baru terhegeh2 beli 1 barang je dik non...barang yg akak beli ni memang dah lama jadi idaman hati...alhamdulillah akhirnye dapat gak akak memilikinye  :)



 Berdebar - debar pulak hati time buka kotak ni...rase cam buka hadiah pulak...hahaha...selain bershopping mengunakan kad kreadit di go shop kite bole gak guna sistem COD..iaitu bayo time barang sampai...cam yg akak buat ni...wah! dah cam iklan pulak...kikiki...kalau bole time bayo tu kite siapkan duit genap2 dengan harga barang yg kite beli...nak tengok tak ape yg akak beli ???? 








Jeng...jeng...jeng...ni hah barang yg menjadi idaman hati hakak tu...alhamdulillah sekali lagi...akhirnye My  Kalam telah selamat berada di tangan akak...suka sampai rase cam nak nangis...jom skodeng isi dalam kotak hijau ni pulak....











Jeng...jeng...jeng...sekali lagi...kikiki...kat dalam ni lengkap dengan senafkah al Quran,iqra,doa2 harian serta panduan haji dan umrah...selain tu ada gak sebatang pen pintar, earphone dan pengecas...moga2 akak lebih istiqomah lepas ni...mudah mudahan...korang tolong2 la doa kan ye...best tau my kalam ni...umpama kite belajar dengan seorang guru...hehehe...tapi guru mengaji akak ni langsung tak garang...sabar je walau berapa kali pon akak dok ulang2 baca...kikiki...My Kalam ni berharga rm199 sahaja...sangat2 berpatutan dan yg paling best servis penghantaran yg super laju...akak beli time bejalan kat KL minggu lepas...hari ni telipon esok petang dah sampai depan pintu rumah kak ngah akak...memang thorbaekkkk :D


Ok la akak cau dulu dah nak masuk dapo mengulai ape yg patut...panjang umur kite sembang2  lagi hokey...ta...ta







Sunday, 17 April 2016

RINDU SERINDU RINDUNYA

isnin            18  april  2016




Assalamulaikum sayangans - sayangans semua.....


Rindunyeeeee akak nak mencoret di sini...rindu nak skodeng rumah korang...alhamdulillah akhirnya hari ni lepas hampir 2 minggu bercuti ada rezeki akak nak sambung mencoret kat sini...memula tu cam malasnye ya hampun tak bole nak cakap...tapi lepas baca komen mak jemah ni kat entry lepas terus jadi kecut perut dan cepat2 tersedo dari mimpi indah yg panjang....hahaha...buwekkkkk :p




 Nampak tak ? ada kesedihan dalam anak mata akak bila dah lama sangat tak bersiaran...wakakakak...buwekkkk lagi sekali...sebenonye akak ada masalah tapi malu nak cakap...beso gak la masalah akak tu...nak cakap ke tak ek ?  cakap je kot supaya korang paham...sebenonye akak ada masalah...masalahnye...masalahnye...sebenonye akak ada masalah dengan wifi...hahaha...pasal tu la akak bercuti panjang...walau pon masalah tu benonye 2-3 hari dah settle tapi akak sambung cuti2 hingga ke KL pulak...akak pi makan angin dik non lepak2 hotel Jamaliah...kikiki...rumah kak ngah akak...merata anak2 buah bawak akak berjalan...tu yg terus lupe daratan tu...hahaha...jangan marah hah !

 Ni akak kongsi gambo makan2 kat rumah besan kak ngah akak...saje bikin panas line...hahaha...memula rancang nak singgah sekejap je...kiteorang sekor2 pakai sememeh  sebab ingat takmo turun kete...sekali tengok2 tuan rumah dah siap hidang lauk pauk bagai...alamak ai...mana bole jadi...sememeh pon sememeh le yg penting tak kempunan katenye... :p  Tq kak Sal & abang Ipin

Ni pulak menu minum petang kiteorang semalam kat rumah Tutup (rumah baru anak buah akak) memacam hado..ada yg masak tapi kebanyakan nye kiteorang beli je...akak lepak sana semalam sampai pukul 11 malam...pastu gatal2 pi layan filem munafik kat henpon terus laju2 akak ajak kak long balik...seram korang kawasan rumah akak tu dah la senyap sunyi...korang bayangkan time siang kete yg dok lalu lalang bole di kire dengan jari...ni kan pulak dah tengah2 malam camtu...melenting lenting kiteorang tutup pintu gate...hahaha...laju2 serbu masuk rumah...padahal takde ape2 pon...orang penakut memang gitu gamaknye  T__T 



Ok la sampai sini je nanti kite sambung cerita2 lagi ye...petang2 kang akak skodeng rumah korang...ta..ta

Thursday, 7 April 2016

BILA DAH BERKUMPUL ADIK BERADIK ~ ANAK BERANAK ~ XTVT MAKAN

jumaat            8   april  2016



Assalamualaikum ya sahabat   :)


Kan seminggu lebih yg lepas akak ada kabo yg famili kak ngah akak ada rancangan nak buat makan2 reramai...pastu akak senyap je langsung tak cite ape2 kan...sebenonye rancangan tu berjalan dengan lancar...tapi di sebab kan tahap kemalasan yg terlalu tinggi menjulang2 terus akak peram je gambo2 ni sume dalam draf...T__T...meh la akak kongsi dgn korang...





 Petang ahad tu dalam pukul 7.30 kiteorang dah mula susun2 ape yg patut...tak jemput ramai pon...kiteorang anak beranak je dan tetamu terhormat pada hari tu keluarga besan kak ngah akak...hehehe...diorang janji nak datang lepas isyak...di sebab kan kiteorang ni sekor2 cam kebulur je...tanpa segansilu masing2 makan le mana yg patut dulu...makanan memacam ado...alhamdulillah rezeki Allah kasi...udang segor ni di sponsor oleh besan kak ngah akak...dengo2 sekilo rm60 hengget...puas makan sebab abang Ipin beli sampai 2 kilo...tq kak Sal tq abang Ipin :D


 Akak hari tu buat sate ayam je...beli dada ayam ntah berapa kilo ntah hari tu tak perasan pulak...lepas di perap dan cucuk2 camni dapat la seratus lebih cucuk...jangan ada rasa misteri  disitu...sebab awat kontot2 je lili sate akak ni...hahaha...cetengok gambo bawah semua misteri bakal terungkap... :p


 Kiteorang sume masing2 kemain femalas nak hidup kan api arang bagai...jadi memang dah rancang nak bako dalam kuali karen je...tu yg terpaksa kontotkan lidi sate tu...hahaha...hidangan sate ni lengkap dengan ketupat dan timun... nak makan sila bako sendiri ketenye...tapi last2 kak long telah di paksa dan terpaksa menjadi makcik penjual sate sampai acara tamat...hahaha...fuh! selamat hakak :p


 Makanan memang memacam malam tu...pilih je mana yg berkenan...yg putih2 dalam pinggan tu ubi rebus...makan dengan sambal tumis...pehhh! thorbaik wa cakap sama lu...ubi dia empuk beb...akak makan je nak dekat 4 ketul kot...jambu batu tabur kulit limau pon tak berapa mangkuk akak sapu...lupe daratan terus akak malam tu T__T


 Selain ubi rebus,sate dan steamboat...akak masak gak pasta bolognese...anak2 buah akak punye feberet gak la...lagi2 anak abang Chik akak...tapi sayang diorang tak dapat balik minggu tu...


 Ni pon sudut bako2 gak...ada kupang,sotong,udang,sata dan otak2...tokey dia abang ngah akak yg pakai baju biru belang2 tu...korang tengok betapa femalas nye kiteorang ni...hahaha...bako2 yg ni pon mampu pakai gas je...tak kuasa nak menghidupkan api arang punye pasal...


Mangkuk steamboat akak yg petama...dap2 sangat >_<  fishcake yg bentuk 4 segi tu dalam dia ada cheese...dedulu kalau pi makan kat seoul garden akak selalu memang amik banyak2 benda ala ni je tau...suka :)



Ni pulak tak tau la makanan round yg keberapa...hehehe...lepak2 dulu nanti bila makanan dah mendap pi sambung balik...banyak je lagi akak makan tapi tak kuasa nka amik gambo...keras je perut akak malam tu...hahaha


Lepak sambil buka cerita lama2...dari kiri tu mak akak hajah Zahara, abang chik , kak ngah...yg dua orang lagi tu kak daya dan along diorang anak2 buah akak...abang chik akak ni kalau ada memang happening abis la...dia buka je mulut kiteorang bole ketawa cam hape je...dia pak lawak hokey kalau cerita siap dengan gaya yg tak tahan tu...hahaha...abang chik akak sekarang ni tak berapa sehat...ada masalah dengan buah pinggang...alhamdulillah sejak dah mula cuci buah pinggang ni dia nampak cam sehat sikit...moga Allah lindungi dia selalu... :')


Dah malam2 tu layan  bebudak main bunga api pulak...tetiba rase cam raya...diorang ni sume pepoyo sebab sikit je lagi nak keluarkan mercun segala bagai...gile agaknye jiran2 sume dah tido hagak2 la kan...ada yg kene baling dengan kasut satgi...dalam tengah malam camtu masing2 pon beransur la balik...akak balik paling last...tu pon balik sebab takut kene halau dengan tuan rumah...hahaha...takde la kak ngah akak sebuk ajak tido situ...tapi akak balik gak sebab tilam buruk kat rumah lagi best... :p  

Ok la sampai sini je nanti kite cerita2 lagi ye...rindu benonye nak mencoret kat sini tapi jiwa akak tengah jundah gulana...akak ada masalah sikit ni jadi kalau akak jarang mencoret atau tak sempat singgah kat rumah korang jangan la kecik hati ye...nanti bila dah lapang2 akak terjah tau...ta...ta...korang  :')








Monday, 4 April 2016

SENYAP SEPI ~ KISAH TUDUNG LEMBU DAN KAMBING ~ APECERRRR ???

selasa          5  april  2016



Assalamualaikum sume.....








Sedo tak sedo dah nak dekat seminggu akak tak menjenguk ke sini....Allahuakbar...ape nak jadi la akak ni...banyak yg akak kene kejar tapi cam tak tercapai pulak...maaf pada kawan2 yg tak sempat akak skodeng seperti selalu...rindu nak baca celoteh korang...tapi buat masa sekarang ni akak terpaksa pendam dulu...inshaa Allah lepas ni akak aktif macam biase balik ye...





Tapi sempat gak akak ikut cerita yg tengah sensasi meletop2..pom...pom...pom ni...hahaha...bagos jugak sebab akhirnye ada yg berani nak menegur...salute akak pada Wardina ni...memang betol pon ape yg dia tulis tu...agak2 la kalau nak tunjuk yg tudung makcik Fareeda tu hebat sangat pon...nampak sangat tak profesional...kate jenama hebat tapi kejadahnye sampai gini time nak membeli...berebut2 cam kat pasa ikan je...


Pompuan lelaki berasak2 siap terpekik terlolong...dah takde iman ke hape diorang ni ???? kalau tengok muka dari video tu sume dah tahap purba2 dah tu...yg jantan pon sama sebuk berebut gak dah kenapa ??? ko pon pakai ke tudung makcik Fareeda tu ??? dah lama benda ni ginikan...setiap kali ada tudung baru keluar mesti kekecohan camni terjadi...ada tu siap berkhemah bagai depan butik ni...dah rupe keluarga gelandangan dah akak tengok...anak kecik sume diorang hangkut..ya Allah dah kenapa la diorang ni...taksub sangat pon tak bole jugak...lain la kalau ko pakai tudung tu tetiba rupe ko bertukar cantik ibarat seorang pari2 yg berterbangan...ni akak tengok same je pon...lepas berpeluh2 tudung ko bau kepam gak...hadoi susah la nak hadam kalau dah sampai cengini...akak amik sebagai iktibar jelah sonang...tanam kan keinsafan dalam diri.... :(


Suka nau anak makcik Fareeda ni tengok custemer dia berasak2 camtu...hape yg dia cuba bukti kan pon akak tak tau...sejak dua menjak ni akak cam tak berapa tak berkenan dengan cara depa ni suami isteri...budget bagos je...kalau di tegur terus melenting hokey...yelah orang kaya kan bukan bole nak tegur sembarangan...tapi dia tak sedo ke sapa yg hulur duit supaya diorang bole kaya...dapat pulak pelangan sume tak sedo diri...sanggup berasak2 camtu semata2 nak kan sehelai tudung yg harga nye mahal kemain...



Sikit lebih kurang je akak menengoknye...Tudung !!! tudung !!! kami nak tudung !!!....wakakakakak   :p :p :p



ok la ta..ta..uolllsssss