sila klik sini

Monday, 29 February 2016

MAKAN FREE DI IKAN BAKAR PARAMESWARA UMBAI MELAKA

 selasa         1  mac  2016


Assalamualaikum dan salam mesra....



 Hari ni kat tempat akak takde karen dari pukul 10 pagi  hingga 1 petang seperti yg tertulis dalam notis dari pihak Tenaga Nasional ni...jadi hari ni pepagi lagi akak dah terconggok depan laptop sambil menulis n3 ni laju2...kikiki...nasi pon akak dah siap masak dah takut terleka kang tak sempat pulak...hehehe...ok jom sambung baca n3 kat bawah...


 Kejadian ni berlaku pada malam ahad yg lepas...kiteorang sampai dalam pukul 8 suku camtu...masyaallah ramai sungguh umat ...terkedu akak tengok...puas pusing2 meja sume penuh....last2 masing2 buat muka tak malu berdiri je menunggu kat meja yg kiteorang tengok cam dah nak abis makan...ramai je buat camtu jadi kiteorang tiru...kikiki

 Dah lama beno menunggu..akak ape lagi...selfieeee...hahaha...yg duduk tudung biru tu kak ngah akak dan famili kat  hujung tu akak tak kenal...hahaha...kiteorang tengah tunggu diorang bangun je tu...kalau tak buat camni sampai tengah malam pon belom tentu dapat meja...takan nak makan bersila atas simen pulak kan...hahaha

 Lama pulak diorang ni nak bangkit padahal dah abis makan..siap bole borak2 pulak tu...tak kesian gamaknye tengok muka kiteorang yg sekor2 cam kebulur je ni...hahaha....kesudahan nye kiteorang amik keputusan untuk...Selfie lagi.. :p


Lagi....

Dan lagi....hahaha...bekas2 makanan atas meja ni bukan kiteorang punye ye...time ni baru je dapat meja... pinggan mangkuk sisa2 ni belom sempat pekerja situ kemas pon lagi...T_T

Hah yg ni baru kiteorang punye dan ini adalah satu2 nye gambo makanan yg akak sempat snap...oh may...oh my...nasik lemak dia dap2 panas2 lagi masa akak buka tu...ni kire pestime akak makan kat Parameswara ni...selalu akak kalau makan ikan bako mesti cik boss bawak pi Muara Sungai Duyung je...malam tu kiteorang makan 6 ekor ikan,sotong tepung,sotong bako,udang sambal  dan udang bako...(banyak binatang laut yg dah abis) kos sume nak dekat dalam rm450..balik tu masing2 jalan sambil seret perut...hahaha...tq Long (anak buah sulung akak) sebab belanja kiteorang malam tu...moga bertambah murah rezeki kau lepas ni...bsu doa moga ko cepat2 naik pangkat lagi ye pastu bleh belanja kiteorang lagi...hahaha...pastu duit raya jangan lupe naik kan sekali tau...hahaha


Ok la sampai sini je...rumah korang kalau akak tak sempat jengguk pagi ni pepetang kang akak terjah ye...doa2 kan moga bekalan elektrik cepat2 di sambung semula...musim2 panas ni tahu2 jelah kalau kipas tak on melekit2 badan...ta...ta






Sunday, 28 February 2016

TIPS KITAR ATAU GUNAKAN SEMULA BAHAN2 TERPAKAI DENGAN CARA YG COMEL ^_^

isnin           19  feb  2016


Assalamualaikum dan morning kawan2....


First sekali akak nak mengucapkan happy birthday pada semua yg menyambut ulang tahun kelahiran pada hari ini...29 febuari...sian korangkan 4 tahun sekali baru merasa sambut besday...tapi takpe yg penting tarikh hari lahir korang sangat istimewa....ok jom sambung baca n3 kat bawah....



images google
Sekarang ni kan banyak kiosk minuman baru yg tumbuh cam cendawan selepas hujan...dari yg sekecik2 cawan sampai la yg beso gedabak cam dalam gambo kat atas ni hah...kat tempat akak panggil Bigcup...secawan godang camni rm5 hengget je...sedut la ko sampai kembong kekdahnye...hahaha...anak2 akak kan main suka lagi bigcup ni...dulu mengile dengan coffee ngences sekarang bigcup pulak...tapi akak tetap tumpang bangga dengan kedua2 kiosk ni sebab dua2 di usahakan oleh anak2 melayu kite...ok berbalik pada cerita asal...kalau anak2 korang atau pon korang sendiri suka minum air dalam bekas gedabak camni sila la simpan cawan2 tu sume ye....akak memula dulu campak je dalam plastik recycle...kat tempat akak ni hari isnin atau selasa nanti diorang datang punggut bahan2 yg sesuai untuk di kitar semula...lepas dapat idea ni akak dah tak buang dah cawan2 godang ni tapi akak buat cam dalam gambo kat bawah ni... :)








Cawan2 tu akak isi kan dengan bahan2 masakan camni...selalunye akak just sumbat semua dalam kotak sayo kat petiais ...tapi masalah nye lepas tu bila dah bertindih2 kadang2 banyak bahan2 senang menjadi rosak...atau pon terpakse membongkar kotak sayo tu semata2 nak cari sepotong halia atau kunyit...pembelian berganda pon selalu terjadi sebab bahan2 camni susah nak nampak kalau dah terperuk dengan bahan2 lain...contoh paling beso cili padi...akak penah TERbeli cili padi banyak gile kadang2 sampai 2-3 peket sebab ingatkan stok cili dah abis...padahal ada je terselit bawah sayo bayam T__T

Alhamdulillah lepas buat camni akak selalu dapat kontrol bahan2 mentah supaya tak membazir dan bahan2 masakan tahan dengan lebih lama...kotak sayo dalam petiais pon menjadi lebih teratur maksudnye bahan2 beso tak bercampor dengan bahan2 kecik camni...tak cukup 1 cawan je lagi ni...nanti akak nak asingkan bekas lemon tu secara berasingan takmo campor dengan halia kunyit tu sume...pastu di sebabkan cawan ni lut sinar maka amat mudah untuk akak melihat isi di dalamnye ketika nak mengunakan dalam masakan...lepas guna just simpan je dalam petiais seperti biasa....kalau korang rajin dan kreatif bole gak buat label pada setiap cawan ni jugak....mesti comelkan...


Ok la sampai sini je...jumpe lagi di lain n3...ta...ta


Saturday, 27 February 2016

KEPAH DAN NIRA KELAPA

ahad         28  feb  2016


Assalamualaikum dan selamat istirehat kawan kawan....


Semalam seperti biasa akak dengan cik boss ke Family Store beli stok bahan masakan untuk seminggu...dalam kesesakan lautan orang ramai tu akak terpandang sesuatu yg special...kire barang ni rare jugak la...feberet mak akak pulak tu...laju2 akak kaut masuk plastik...alhamdulillah nasib baik akak cepat nampak kalau tak kim salam...dah selamat langsai tinggal bekas je gamaknye...berebut2 orang beli....


Tengahari tadi ni la lauk kiteorang...akak masak tumis serai je...manis kan main kuah dia...menghirup la masing2 sorang semangkuk...mak akak, kak long dengan cik boss makan bertambah2...selain kepah akak goreng ikan tengiri jeruk dgn bawang dan tempeh berempah...lauk simple2 camni kadang2 memang sedap kan...masing2 makan tak hengat...kikiki

Pestime akak minum nira kelapa...cik boss beli kat tempat cuci kete pagi tadi...manis tahap melekat2...pastu bau dia pelik2 sikit...suh kak long tambah air kosong dulu pastu masuk ais batu sikit...sekejapan je licin satu jug...hahaha...pepanas camni tahu jelah dapat air sejuk2 memang laju je minum...lagi satu ada yg cakap air nira kelapa ni bagos untuk buah pinggang...Allahualam...akak pon tak berapa pasti...selagi tak bawak mudarat dan tak haram akak sebat jelah...ok la sampai sini je...panjang umur kite jumpe lagi di lain n3..ta..ta 




Friday, 26 February 2016

ADAB SOPAN KETIKA DI MEJA CANDY BUFFET

sabtu          27  feb  2016


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu....


Dapat idea nak tulis pasal ni lepas baca N3 kak Ana yg share gambo candy buffet yg cantik meletop2 tu... bole baca sini ...sekarang ni akak perasan mana2 je majlis keje kawen or sambutan besday parti mesti ada sudut untuk candy buffet...dari sekecil2 meja hingga la yg beso2...ada tu siap bercoklat terjun bagai...mana la bebudak kecik tak seriau kan...mak apak diorang pon bole jadi panas bontot selagi tak serbu...hahaha...tapi satu yg akak perasan kadang2 ada je manusia2 yg cam takde adab dan tamak bila ada tuan rumah yg bermurah hati menyediakan candy buffet camni....



                                                     images google


Ni bukan kisah donggeng ye...benda2 ni berlaku depan mata akak sendiri yg bercermin tebal ni...akak cukup tak faham la cara orang2 kite berfikir dan seterusnye di tayangkan melalui perbuatan...kalau budak2 kecik tu akak masih bole terima lagi...memang dah hakikat yg diorang tu bebudak kan..akal pon tak panjang mana...tapi bila orang2 tua yg berkelakuan kurang sopan camtu akak cam...watdehekkk!!...contohnye camni....


# akak tengah makan dengan cik boss kat satu keje kawen ni...satu meja dengan kiteorang ada 3 dewasa dan satu kanak2 dalam lingkungan umur 8 tahun...diorang dah abis makan tapi masih tak bangun2 sejak kiteorang sampai lagi...ok yg tu tak kisah la pi lantak kat depa...yg buat akak terperanjat tetiba dia pi suruh anak dia tu pi amik gula2 yg ada kat candy buffet tu banyak2... laju je anak dia pegi...tetiba budak tu datang bawak satu pinggan gula2 yg mak dia suh amik...terkedu akak di buatnye...bagos sungguh anak dia ni bertindak mengikut arahan...T__T...mak dia bila dapat gula2 tu siap gelak2 gatal  sambil tangan kaut gegula tadi masuk dalam handbeg dia...akak jeling je pastu sambung makan balik...selang 2 minit lepas tu akak rase cam nak tersembur nasik dalam mulut bila pompuan tu suruh anak dia pi amik lagi satu pinggan...wow sangat ni perangai mak dia...time balik tu akak rase beg tangan dia penuh dengan gegula je...sedap sangat kot gegula tu...pasal tu dia rembat sampai 2 pinggan...masa lalu nak balik akak kerling meja candy buffet...tinggal bekas2 kosong je dengan habuk2...sebelom balik terpaksa singgah kedai runcit dak Ann sebab mak enon dah meroyan nak gegula gak.... :(


#peristiwa hampir sama kat keje kawen gak...tapi kali ni time akak dah lepas makan...sebelom gerak keluar dewan akak singgah jap kat meja candy buffet ni sebab mak enon dah ternampak...akak perati time tu ada la seketul dua bebudak kecik dan 4 ketul anak2 dara yg tengah asyik ketawa terkekek-kekek...bila dah dekat baru akak perasan diorang ni ketawa sambil tangan laju2 cekut gegula banyak2 sumbat dalam hendbeg....sekali lagi akak tak paham ape la yg seronok sangat dengan gula2 ni???
Yg sorang ni siap cakap dengan kawan2 dia... gegula yg dia rembat ni untuk buat stok kudap2 dalam kete...watdehekkkk!!! sekali lagi...helllooooo!! gegula ni murah je dik 2 biji seposen...amik sikit2 dah le ni sampai berkilo2 ko rembat...agak2 la pon...dan kisah ni jadi best sebab ape yg akak cakap dengan mak enon lepas tu....kahkahkah....mak enon cam biase la mesti tamak bila tengok gegula kaler2 camtu...lepas akak kasi dia 3 biji lelaju dia mintak lagi....terus akak sound dia kekuat camni....

"dah la tu 3 biji buat ape amik banyak2 orang lain pon nak jugak nanti...dah2 takmo tamak2...dose...tuhan marah !!!"

Terus minah2 4 ketul tu tenun2 akak sambil buat muka kelat2 sentap....kahkahkah...padan muka sape suh tamak2  kan...laju je diorang jalan sambil bisik dan toleh2 kat akak...tak puas hati la tu kene sound...aku sound anak aku yg korang terase dah  kenapa.... :p 


#kes yg  paling sadis...time akak tengah sedap2 makan tetiba dengo bunyik benda kaca jatuh...kuat gile padahal masa tu DJ tengah putarkan lagu...sekali bila tengok2 balik lepas tu rupenye bekas2 kaca yg berkaki2 kat candy buffet tu dah hancur berkecai menjadi debu...ntah sape yg pi langgar abis sume pecah...puas la tuan rumah nak menganti barang2 yg rosak tu...T___T...sian...


Lepas akak pikir masak2 dan bincang2 dengan kak long (walau pon sebenonye kak long tak penah nak melayan) akak rase time dia kawen nanti malas la nak bercandy2 buffet ni...akak berangan nak sediakan pelbagai jenis kuih muih...pastu kene ada bubur2 gak cam bubur pulut hitam ke...bubur kacang atau bubur gandum...jajan2 ni akak nak pek kan je pastu terus bagi sorang satu pada bebudak kecik....baru la adil camtu kan...sikit sama sikit....ok la...ta..ta













Thursday, 25 February 2016

RESEPI KEK CARROT SIMPLE DAN MUDAH

Jumaat        26  feb  2016


Salam jumaat penghulu segala hari....




  Akhirnye setelah lama tertangguh menjadi gak kejadian kek carrot akak ni...ngences sejak kak Zakie up gambo kek carrot hasil buatan nye kat blog beliau...baca sini ...terus akak meroyan...tapi di sebabkan daya kemalasan yg amat tinggi dalam diri baru semalam akak dengan kak long buat...hahaha...kek yg asalnye berbentuk bulat tapi sudah akak potong2 asingkan sebab mak akak tak makan jika sudah bersalut cheese cengini...sila jangan kecam cara akak mendeco kek ni...hahaha...pepaham jelah kalau dah tangan bangku asalkan bole je sudah... ;p




Setelah di potong...alamak tergelap pulak gambo ni..hahaha...alhamdulillah seisi rumah sume suka...kak long makan sambil lelap2 mata...minah tu memang kaki bodek...hahaha...akak ikut resepi yg dah lama akak simpan...rasenye akak ambil dari majalah Saji kalau tak silap...simple je resepinye tak banyak sangat bahannye...jom skodeng ^_^



kek carrot 

2 1/2 cawan          parutan carrot
4 biji                     telur
1 cawan                minyak sayuran (akak guna minyak jagung)
1 1/2 cawan          gula kastor        (akak kurangkan sikit)
2 cawan                tepung gandum 
1 sudu teh             soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh       baking powder
2 sudu teh             serbuk kulit kayu manis 
1 sudu teh             serbuk buah pala (akak tak letak)
1 sudu teh             esen vanila
1/2 sudu teh          garam halus
1 cawan                 kacang pecan atau walnut yg di cincang (akak pakai gajus)
1 cawan                 kismis

cara-cara:

*putar telur bersama gula kastor hingga kembang...kemudian masukkan minyak dan esen vanila....pukul lagi hingga sebati...

*ayak tepung bersama baking powder,soda bikarbonat,serbuk kulit kayu manis dan garam halus...kemudian sedikit demi masukkan ke dalam adunan yg di putar tadi...putar lagi hingga adunan rata..

*setelah itu masukkan carrot yg telah di sagat dan kacau mengunakan spatula...masukkan kacang dan separuh dari kismis tadi...kacau lagi adunan sehingga rata...

*lencerkan sedikit minyak pada tin pembakar...masuk kan adunan dan di ratakan sedikit...kemudian taburkan baki kismis tadi....

*bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit...atau mengikut kepanasan oven masing2



krim cheese 

200 gm           krim cheese
50 gm             butter tanpa garam (akak guna buttercup je)
50 gm             gula kastor
1 sudu teh      esen vanila
2 sudu            jus lemon 
*putar semua bahan hingga sedikit kembang dan lembut...hiaskan pada kek setelah kek betol2 sejuk...simpan kek sekurang2 nye 1 jam dalam petiais sebelom di potong....


Alhamdulillah sedap pulak kek yg akak buat guna resepi ni...wangi je kek sebab serbuk kulit kayu manis tu...lain kali bole buat lagi...nampaknye semua penghuni dalam rumah cam suke je....ok la dik non sampai sini je...selamat berhujung minggu...ta..ta










DIY MEJA KONSOL LAMA ~ TEASER

khamis         25  feb  2016


Assalamualaikum dan salam mesra....


Ok sambung cerita pasal deco2 dapo rumah akak...ni kire cam teaser je tau sebab projek ni belom pon berjalan lagi...kali ni memang takde barang2 baru pon...sume akak dengan kak long nak DIY je barang2 lama yg ada tu....




 Ni la sudut yg akak maksudkan tu...meja konsol ni asalnye berwarna coklat kayu...tapi lepas membosan akak pi bedak kan dia dengan kaler putih...nampak suci je kan...hehehe

Kali ni akak nak tepek kaler hijo pulak...akak kan suka beno dengan kaler hijo...mudah mudahan menjadi  seperti yg akak selalu gambokan...selain meja konsol ni ada satu rak buku kecik yg akak akan tepek kaler hijo gak...ingat nanti rak buku tu akak nak letak atas meja ni dan susun sume koleksi cup cake yg homey2 tu...korang rase ok tak idea akak ni ???


Bahan utama untuk projek DIY kali ni akak dah siap2 beli dua tiga hari lepas...susah beno nak carik cat hijo yg macam akak nak...banyak kedai akak masuk sume yg takde jual...alhamdulillah kedai terakhir yg akak pegi tu ada pulak jual...murah je rm22 untuk 1 liter...akak beli gak cat putih untuk undercoat rak buku lama akak tu sebab sekarang beliau berwarna hitam jadi kalau terus tepek kaler hijo nanti tak berapa nak cantik...kos semua untuk projek DIY kali ni cuma rm48.60 jew....nilai tu untuk 2 tin cat dan 3 berus cat....wish me luck ye ^_^ 


Wednesday, 24 February 2016

MAKAN KETUPAT DI WARUNG PAK LIAS (lokasi makan wajib singgah jika ke Pontian Johor)

khamis            25  feb  2016


Assalamualaikum dan salam mesra...



Terlupa sudah akak nak kongsi dengan korang warung makan yg best kebabom kat Pontian Johor sana nun....harussss singgahhhh hokey kalau korang dah sampai kat Pontian...warung ni terletak betol2 bertentang dengan Hospital Pontian Kecil...senang je nak carik...baru2 ni akak singgah time balik kampong raye cina hari tu....warung ni di buka dari pukul 4 petang hingga malam...tapi adalah lebih baik kalau korang datang awal sikit...sebab makanan kat sini laju je abisnye tau...


Dari jauh dah bole nampak ketupat tergantung2 cantik gini...geram kan...pastu tengok tu rendang daging cili padi tinggal korek2 je tu..padahal kiteorang sampai ni jam baru je pukul 6 lebih kalau tak silap....

Pelanggan akak tengok sentiasa je keluar masuk...ada yg makan kat situ dan ada gak yg beli bungkus...pelanggan cina pon ramai tau beli ketupat rendang kat sini...:)
Sebenonye tujuan utama kiteorang nak makan burasak...tapi dah abis pulak...maka anak beranak laju2 menangis tepi singki...hahaha...lepas nangis terus order ketupat rendang sume...meriah dik non terasa cam raya pulak...

Lauk pauk sume lengkap...serunding kelapa basah dan kuah kacang ni..yarabi sedap sangat2 dik non...juling2 mata akak makan tau...


Ni pilihan lauk pauk yg kiteorang amik...ada rendang daging cili padi,rendang ayam,kari ayam,kari kambing,kuah lodeh,serunding kelapa dan kuah kacang....sume sedap2 akak kasi 5000 bintang terus...hahaha


Ni pinggan akak...kaki ayam tu sedap lembut sangat...ketupat dia pon istimewa hokey...selalunye akak kalau makan ketupat daun kat memana tu madang je dapat yg keras dan padat...ketupat kat sini lembut sangat2 tau..wangi dengan aroma daun kelapa...memang mabeles la bila makan dengan segala lauk yg ada....akak mampu makan dua biji je ketupat tu...saiz dia beso2 ye...makan 2 je dah termenung...kikiki...makan2 kat sini sambil dengo lagu raya dik non...hahaha..best sangat2 kene dengan tema menu kan...owner dia pon baik gile kalau korang nak tau....peramah sangat2 walau pon sebuk sempat je nak borak2 dengan kiteorang...time balik tu cik boss bungkus sikit ketupat dengan lauk2...pastu owner dia siap sedekah 3 biji ketupat kat kiteorang...terharu sangat2 tau...moga bertambah murah rezeki diorang lepas ni...jadi korang jangan lupe kalau dah sampai Pontian warung Pak Lias ni tempat wajib singgah ye...akak berani jamin korang mesti takan menyesal punye la...makan ketupat rendang sambil dengo lagu raya kat sini....hihihi... nak makan burasak  datang awal sikit kalau tak melepas cam kiteorang ni...ok la sampai sini je...ta..ta



Tuesday, 23 February 2016

DECO DECO DAPUR SIMPLE

rabu            24  feb  2016


Assalamualaikum....


Wah! kene tulis pantas2 n3 ni sebab jap lagi dah nak start masak...kan hari tu akak ada cerita ceriti kenkonon nak buat deco2 sikit kat sudut dapo rumah akak tu...alhamdulillah dah siap akak keje kan separuh...separuh lagi inshaa Allah akan siap dalam masa terdekat...


Ni hah antara watak utama yg memberi akak semangat nak mendeco...dapo akak tu benonye kecik je...tapi mata akak ni dah muak pulak tengok susun aturnye gitu je tu yg bersemangat nak buat deco2 baru...ala deco simple2 je dik non....



Memula tu ingat nak DIY je barang2 lama yg mana ada tu...sekali camne ntah jalan2 pegi balik lalu depan kedai perabot...tetiba TERbeli pulok lemari ni seketol...hahaha...TERbeli hokey...:p  akak beli yg memurah je ni dik non..goncang2 duit tabung rase2 cam cukup tu yg akak berani gak sambar seketol...cik boss tenun je muka akak masa budak2 kedai tu hanto...hahaha...bebudak kedai ni pon saje cam nak bagi akak kantoi tau...time cik boss balik keje mase tu jugak la dia nak anto pon...menyampah betol la....hahahaha


Huntung la pinggan mangkuk akak kan...malam tu tido kondominium baru...hahaha...kemas sikit bila akak dah susun2 dalam ni... takde la nampak banyak beno pinggan mangkuk akak kan...hahaha...ada lagi tu tempat kosong...taun2 depan bole gak tambah sikit2 lagi...kikiki...lagi pon tak baik bior tempat2 kosong ni lelama takut ada yg menumpang...kahkahkah...matilanakkkk :p


Gini je pon hasil deco2 akak dengan kak long...simple je tapi yg penting mata akak bekenan...sebelom ni meja makan tu akak letak melintang rapat ke dinding...bila dah ada lemari tu akak letak kat tengah2 camni pulak...bole la kan sesekali dapat suasana baru camni pon best jugak...makin bersemangat nak turun ke dapo...makan...hahaha...bakul2 yg serabut atas KC tu nanti akak ingat nak turun kan la...dedulu akak jugak yg dok susah payah panjat meja bagai pi taruk atas tu...nak biar atas tu kosong je cam dedulu...ok la sampai sini je...deco2 dapo ni blom siap lagi benonye...ada lagi sikit yg akak nak buat kat sudut lain pulak tapi blom siap...nanti dah siap akak share kat sini ye...wish me luck..mintak2 cantik la seperti yg akak bayangkan dalam kepala hotak ni...sudut  ni takde beli barang baru pon sume akak DIY barang lama je...sampai jumpe lagi kawan2..ta..ta





Monday, 22 February 2016

ORANG BERBUDI KITA BERBAHASA ~ GITUUUUUUU

selasa         23  feb  2016


Assalamualaikum dan salam sore ibuk-ibuk bapak-bapak semua.... :p


Dah petang2 camni mesti sume dah makan tengahari kan...akak hari ni masak behoon sup seafood je...keje sonang...sap sap soi dah siap...kak long ada ni ringan sikit keje akak...arah2 je kat dia nanti pandai la dia tolong...kalau ikutkan akak nak masak menu lain hari ni...dah siap set dalam kepala hotak dari malam tadi lagi...akak memang gitu sebelom tido dah siap2 pikir menu masakan...esok nye akak just ikut je perancangan...tapi tetiba cik boss request nak makan behoon sup...maka berbehoon sup la akak hari ni....



 Cik boss suka behoon sup simple gini je...amik resepi dari mak mentua...makan panas2 memang sedap...kali ni akak sumbat udang dgn sotong je...resepi takyah la ek...simple sangat ni korang masak mesti lagi gempak....

Datang hangin tetiba rajin pulak akak nak buat bawang goreng dan cili jeruk sendiri...buat sikit je kejap dah siap...berseri muka cik boss masa makan...mamat tu memang obses dengan bawang goreng homemade ni...penah sekali tu dia pi bantai rata bawang goreng yg akak buat sampai setengah balang...bawang goreng tu akak buat untuk jamuan open hause...esoknye time jamuan terpaksa beli bawang goreng kat kedai...T___T


 Roti jala @ kirai yg akak buat pagi sabtu yg lepas...ni kire feberat cik boss gak ni...banyak mamat tu makan...kan petang sebelomnye tu dia kejutkan akak dengan pingan mangkuk ayam...pepagi tu akak kejutkan dia dengan roti kirai pulok...pepandai le kan nak membodek...hahaha 

Lawankan dengan kari ayam dan kentang baki lauk semalam nye...akak kalau buat roti kirai tak penah lagi guna kaler selain kuning camni...selalu tengok ada je yg buat siap macam2 kaler lagi...hijau,pink,biru pon ada...nampak cantik tapi sampai sekarang tak berani nak cuba...kikiki...kuning gak yg bertatah di hati... :p



*sori la semalam akak tak sempat nak singgah rumah korang...hari ni akak terjah ye...nak gak skodeng cerita2 sensasi dari korang....ok la...ta..ta





Sunday, 21 February 2016

KOLEKSI PINGGAN MANGKUK BARU ~ KEJUTAN DARI CIK BOSS

isnin          22  feb  2016


Assalamualaikum kekawan...



Petang jumaat yang lepas cik boss yang baru balik dari meeting kat KL sana nun telah bagi satu kejutan yg best pada akak...mekasih cik boss susah2 je awak ni tau...(sambil kelip2 mata 4 juta kali kat dia)  seronok tak henggat...lama dah akak berkenan tapi simpan je dalam hati...pinggan mangkuk dah melambak2 kat rumah ni...akak takut cik boss naik hanggin pon ye gak...tu yg senyap je tak penah bukak mulut ke hape....



Nak di jadikan cerit... hari tu saje2 akak share gambo yg kawan akak hanto ni kat cik boss...saje akak nak tengok reaksi dia...kalau dia bising2 akak diam jelah sambil melayan hati yg lara...dengan semangat yg berani2 takut akak tunggu je balasan cik boss...melanggut akak menunggu...17 minit kemudian baru dia jawab...sikit lagi akak nak nangis bawah bantal T___T


Bila tengok gini je balasan nye akak diam2 sudah le...jawapan yg sangat tak memberangsangkan...orang lelaki kan mana la nak faham perasan yg bergelorah orang2 pompuan terhadap pinggan mangkuk...hahaha



 Tapi bila dia balik petang tu sambil pikul kotak ni terus akak rase cam nak guling2 sambil nyanyi lagu raya...oh my Allah...pinggan ayam pojaan hati ku...laju-laju akak peluk cik boss kotak pink ni...hahaha...kong asam :p


Dengan perasaan teruja akak buka kotak ni satu persatu...sambil air mata kegembiraan berlinangan di tubir mata...hokey!! yg tu akak tifu...kahkahkah...tapi cam terharu jugak la kan cik boss susah2 je pi nilai 3 semata2 nak belikan akak pinggan mangkuk hayam pujaan hati... :')

Cantik tak...?  cantik tak...? cantik tak..?  cantik gileeeeee kan....mesti korang getik dengan akak...dah kenapa minah ni pepoyo je...hahaha...korang tak tau berapa lama akak dah mengidam pinggan mangkuk gambo ayam ni tau...dedulu tak tau kat mana nak beli...ada gak kawan2 FB akak jual tapi harga pepaham jelah...satu set camni rm450 hengget ye...memang tak la akak nak beli...gayatttt...kikiki...kawan bagitau yg kat claytan ada jual...selama ni akak pi terjah sana langsung tak penah nampak...tapi kalau nak beli dengan harga tanpa diskaun tu pon cam tak kot...masih di kire mahal bagi akak...bila tau tengah 50% tu yg akak meroyan terus...kalau cik boss tak belikan hari tu akak dah berkira2 nak pecahkan je tabung buluh...yang penting cik yam cik yam ni sume berpindah dok kat rumah akak....kruuhhh....kruuhhh...kruuhhh....sambil baling dedak kat ayam2 demok ni... :p :p :p


*Tq cik boss sayang kamu sangat...tahun ni saya janji bukan setakat tak beli malahan jeling pon tidak pada semua pinggan mangkuk kat luar sana...tapiiii tahun2 mendatang saya tak berani nak janji...jadi sila jangan paksa saya untuk berjanji...hahaha

yang benar,
isteri mu ~_^






Friday, 19 February 2016

BEZA INAI PENGANTIN DULU DAN KINI ~ HUNTUNG LAAAA...!!!!

sabtu          20  feb  2016


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu....


N3 ringan pagi ni...dapat idea nak tulis n3 ni pon lepas skodeng blog Diana rashid dan baca n3 dia pasal malam berinai isteri si angah raya lawak.. baca sini ..memang cantik gile inai pengantin zaman sekarang ni...sangat...sangat..sangat...berbeza dengan inai yg pengantin zaman2 akak gayakan dulu... T_____T





images google
Lawa gile kan...halus coraknye nampak unik dan kaler inai ni pon cantik sangat...akak terpaling suka corak2 gini...yg berangkai bunga banyak2 tu mata akak tak berapa nak berkenan sangat...nampak penuh dan sarat...cam gini memang lawa...just simple but nice.... 


images google
Ko tengok inai kat kaki pon kemahen corak dia...dah rupe pakai sandal pulok...kikiki...memang 70-80 kali lebih cantik kalau nak di bandingkan dengan inai pengantin zaman2 akak dulu...kalau tak caya ko skodeng gambo kat bawah ni........






                                                  images google
Gini la inai yg akak pakai time kawen 19 tahun yg lalu....100% adalah sama...hahaha...paling tak menahan bulatan kat bahagian tengah2 tapak tangan tu...tak paham sampai sekarang...ape la motif diorang buat gitu kan ????...hahaha...pengantin zaman tu tak reti nak bangkang2 ni ape mak andam buat senyap je...padahal dalam hati Allah je yg tau...





                                                      images google
Part kaki memang tak bole blah...hahaha...kalau dapat tangan mak andam yg berseni tu cantik gak la garisan tepi kaki tu...nasib tak baik mak andam main tepek je...tetiba nanti garisan tu jadi beso kembang penuh sampai ke tapak kaki...T____T...dah la dulu pakai inai asli amik daun dari pokok...pastu giling lumat campor sikit kunyit hidup dan nasi sejuk...lepas seminggu pakai...inai2 yg kat celah2 kuku tu akan bertuko wane dari merah jadi kehitam hitaman...inai asli lambat hokey nak hilang...kadang2 sampai berbulan baru hilang...tapi tu la sekali air bah...sekali pantai berubah...gitu la resam hidup atas dunia yg semakin mencabar ni...setiap tahun pasti ada je yg berubah...ada yg baik tapi ada jugak yg buruk...namun sebagai manusia yg masih bernafas ni kite terpaksa la menerima dengan redho....berbalik pada cerita pasal inai ni tadi ada satu lagi yg akak nak cakap...dedulu berinai ni percuma je dik non...satu sen tak kene bayo...tapi sekarang sendiri mau ingat la kan....kikiki...ok bye :p





Thursday, 18 February 2016

BUTTER VS PLANTA ~ DULU DAN KINI

jumaat           19  feb  2016


Assalamualaikum.....


N3 ringan hari ni mengimbau zaman kekanak yg sarat dengan kesusahan tapi penuh dengan kegembiraan dan kasih sayang...zaman di mana kehidupan berjalan tidak la serumit sekarang...rentak dunia sudah jauh berbeza....zaman yg selalu akak rindu rindukan...





                                                    images google


                                                        images google

Dedulu time kekecik kat rumah akak memang tak penah beli butter...yg kiteorang kenal tu la satu2 nye...majerin planta...ape2 nak buat pon sume pakai planta...untuk buat kek,biskut atau sapuan kat roti...semua guna planta je...masa tu kalau bawak bekal roti sapu planta pi sekolah dah kire moden dan mewah sangat2 tau...bukan semua yg mampu makan planta time tu...kenangan yg paling manis bila seminggu selepas puasa bapak akak akan beli setin beso planta sebagai persedian untuk mak membuat biskut raya yg pelbagai jenis dan sedap2 belaka...tapi bila dah makin purba ni macam2 jenis butter yg akak dah rase...dari yg jenis murah sampai le yg jenis memahal sikit...butter lagi sedapkan kalau nak di banding dengan planta...lemak2 nye tu yg sedap...



Tapi sedap macam mana pon butter tu kalau dah dasar tekak kampong.com planta tetap menjadi pojaan hati...kat rumah akak ni kalau time menyopping bebarang kering...cik boss cekut butter akak laju2 cekut planta...cam berlawan pulak...hahaha...dan yg pelik nye stok planta akak selalu cepat surut...rupe2 nye dalam rumah tu ramai gak yg  bertekak kampong.com cam ibu diorang ni hah...paling laris kalau akak masak nasi goreng planta...mak enon kan main suka lagi...banyak dia makan...telur goreng planta pon sedap gak kan...akak suka makan planta bukan setakat rasenye yg lemak2 masin tu tapi sebab setiap kali akak menikmati planta pasti terkenang kenangan manis dulu..kalau la masa bole di putar kembali...... :')



Wednesday, 17 February 2016

SYUKUR LA TAK JADI YG BURUK




khamis        18  feb  2016



Assalamualaikum.....




Semalam siang lepas mandi cam biase akak keringkan rambut guna hair dryer merah akak ni...memula ok je tapi di pertengahan tetiba je dia stop dua tiga kali pastu on cam biase balik...akak guna jelah buat tak tau...tetibe siap ada percikan api dik non keluar dari benda ala ni...meletop2 bau cam plastik hanggit...laju2 akak campak ke lantai...pastu dengan pantas akak tutup suis dan tarik wayar dia...akak pon terkejut dengan tindakan akak tau...semua yg akak buat tu hanya mengambik masa 2.03 saat je kau...laju gile kan...hahaha...arwah gak hair dryer ni...lama oi akak guna...20 tahun kalau tak silap...cik boss yg belikan untuk akak time kiteorang tunang dulu...jangan mamain ye tengok tu hair dryer ni berkuasa turbo 1200 hokey...hahaha...memang patut la kalau nak rosak siap meletop2 bagai pon...dan purba sangat2 dah ni...tapi tu la nasib baik tak trip karen satu rumah...syukur alhamdulillah...rencatan karen ni jangan di buat main ye bole bawak maut tau....jadi selamat tinggal hair dryer merah ku sayang...bersemadi la dengan aman dalam tong sampah...terima kasih atas khidmat bakti yg kau berikan sepanjang 20 tahun kite bersama...pemergian mu tak mungkin berganti...sebab hakak dah serik dik non tak kuasa nak berhair dryer bagai pasni...nak keringkan rambut nanti akak tala jelah kepala depan kipas...ok bye





Tuesday, 16 February 2016

KEPUTUSAN SPM 2015

rabu            17  feb  2016



Selamat sore teman -teman.....



Waduh - waduh bikin gamat nih...sadar gak sadar lagi 16 hari aja lagi keputusan SPM bakal keluar...pada semua penuntut ibuk Linda doakan moga kamu semua sukses ya...jangan gentar dong doakan aja yg baik2...kalian udah belajar sungguh2..udah berusaha sebaik mungkin...yg selebihnya kita serahkan aja pada yg berkuasa...inshaa Allah pasti semuanya mendapat barokah...



*mood seriau tahap ketum....maafin ibuk Linda ya...hingga ketemu lagi...da..da



WORDLESS WEDNESDAY ~ BANGLADESH + MALAYSIA = BANGLASIA

rabu            17  feb  2016




Assalamualaikum dan salam hormat.....



Sekarang ni pon dah berlambak-lambak gini...tak tau camne kalau yg 1.5 juta di bawa masuk lagi...TAPI TAKPE LA SEBAB MALAYSIA KAN MASIH AMAN DAN MAKMUR !!!!  

                                                     images dari google



Monday, 15 February 2016

XTVT KEGEMARAN IZARA @ MAK ENON LEPAS BERHENTI SEKOLAH

 selasa         16  feb  2016



Assalamualaikum dan salam hormat....


Lama dah kan akak takde cerita ceriti pasal minah kudut ni....kikiki..macam yg semua tahu awal tahun hari tu kan akak hanto si Izara pi sekolah makan...tapi bertahan nye seminggu je pon...lepas dia meroyan sampai mengigau memalam hari terus akak berhentikan je dia...naik seriau pulak akak menengoknye...sian pon ada gak...

" Takpe la nak taun2 depan kite cuba lagi ye..."



Sekarang ni akak perasan minah ni suke beno menconteng mewarna...kalau pi kedai busu mesti sangkut seketul dua buku mewarna... dia tengah mengila dengan doraemon..kan hari tu astok ceria ada tayang cerita doraemon 3D  'stand by me'...hari2 asyik nak tengok tu jew...muntah hijau dah kiteorang kat rumah ni...akak suka perati dia time2 camni...khusyuk sungguh...kikiki...tapi hasil nye papeham jelah...banyak yg comot dari comel...hasil keje budak 3 tahun lebih...dia suke pegang pensil kaler dan hadap conteng buku pon dah kire bagoskan...



 Tapi time mewarna tu henpon tetap letak kat sebelah...sambil2 tu benti jap jeling2 henpon tengok cite upin dan ipin 'pengembaraan bermula' pestime dia tengok cerita ni siap menangis cam nak gile ye...tensen akak...sebuk nak suh akak pi amik 'Opet' ....dah mana pulak akak nak cekau binatang nama 'Opet' ni ????  nangis sampai bengkak2 mata ko... nangis sampai tertido...T___T

Lepas penat conteng2 benti jap rehat basahkan tekak...Izara tengah makan aiskrim stoberi murah yg kak long buat minggu lepas...kadang dia pi punggah menan ke hape pastu sambung hadap buku balik...gitu jelah xtvt minah ni kat rumah...belah2 petang kang baru dia naik atas tengok tv pulak...sekarang ni dia memang langsung tak tido siang tapi malam lepas maghrib dia dah terbongkang tido...aman la sekejap...hahaha...kadang tengah2 malam kang dia bangun balik...lapo mintak makan...ntah ape fesyen perangai anak yg sorang ni...pelik2 je...makan nye dua tiga sudu tapi meroyan mintak cam kebulur beno dua tiaga minggu tak makan...akak layan kan je walau dalam hati berangin tuhan je tahu...hahaha....tapi sape la tak sayang anak kan....ok la sampai sini je...ta...ta






Sunday, 14 February 2016

ROMANTIKA HOME DECO ~ MESTI ADA JE YG SANGKUT

isnin            15  feb  2016





Assalamualaikum dan salam mesra....

Sabtu lepas akak teman kak ngah akak pi Romantika Home Deco...dia nak carik barang sikit untuk rumah baru diorang...akak kalau masuk sini memang seriau semacam je...sume nampak cantik...memula dah tanam niat takmo terjebak beli ape2 pon....tapi akhirnye akak tewas gak dik non.... T__T 



                                                       images google



Terjebak gak bila terpandang si comel tiga ketul ni...bekenan sangat2 sampai tak sampai hati kalau akak tak beli...lepas beli semalam balik je laju2 akak sorok...hahaha...nasib baik cik boss tak nampak...fuhhh!!! selamat hakak...kikiki...kalau kaki deco masuk kedai2 camni memang bahaya...sume nampak cantik...sume rase cam nak beli...rumah dah sarat barat ni tak sedo2 diri lagi...kadang2 akak cam nak je buat car boot sale ke hape kan...jual barang hiasan lelama akak tu...tapi tu la kat tempat akak ni ntah kat mana agaknye ada buat camtu...akak tengah berangan ni nak buat deco2 baru kat dapo...tengah kumpul semangat dan kerajinan...cayokkkkk! cayokkkk!