sila klik sini

Monday, 15 August 2016

LAGI RESEPI JUS SPECIAL UNTUK WANITA PART 3

selasa          16  ogos  2016



Assalamualaikum sume... :)


(awas entry serius hari ni)



Hari ni akak share jus homemade lain pulak yg bagos utk orang pompuan amalkan...jus ni untuk semua ye yg belom kawen pon bagos kalau nak minum...cuma yg belom kawen tu skip buah manjakani...




Bahan-bahan nya:
                           
7 helai            daun pandan (potong kasar)
halia               2 ketul bebeso ibu jari kaki (ketuk)
manjakani       5-7 biji  (kalau takde pon takpe)
gula batu         3 ketul bebeso ibu jari tangan (kalau yg jenis gula batu kiub comel2 tu masuk la dalam 9 ketul)
10 cawan          air

*reneh dengan api sederhana...dari 10 cawan air hingga tinggal dalam 5-6 cawan.
*minum secawan pagi dan petang atau malam.
*minum ketika masih suam.
*lebihan jus bole di simpan dalam petiais dan panas kan sedikit ketika mahu minum.
*sebelom minum berselawat la kite ke atas nabi dan doa semoga Allah swt memberi khasiat dan menafaat yg baik untuk tubuh badan kite...mudah mudahan :)






Antara khasiat jus ini:

*membuang angin dalam badan
*menghilangkan lengguh2 pada badan 
*menyegarkan badan
*mengempiskan perut
*mengecutkan peranakan serta miss v
*menghilangkan masalah bau badan sekiranya di amalkan selalu.


*jus ni mempunyai rasa yg agak sedap...aroma daun pandan yg sangat harum...kalau pahit pon skit2 je...so jangan risau


*jom kite amalkan minum jus petua nenek moyang kite ni...yg penting jus kite ni bebas dari:

*bahan kimia
*bahan pengawet
*gula tambahan
*pewarna dan perasa tambahan


Jom sama2 sihat di luar dan di dalam...sharing is caring :)



Chow  :p

















23 comments:

  1. Aroma dari pandan tu sudah pasti sedap Linda
    Tapi kakak tak pernah buat.
    Boleh kempes perut tu yg kakak suka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaa Allah kalau di amalkan selalu bole kempiskan perut kak...sy pon minum ni tujuan utama nak kempiskan perut gak...kikikiki...harum semerbak satu rumah time merebus :)

      Delete
  2. wow..ok gak khasiat tu. SB gi cari manjakani japp.. kalau tak letak gula batu, okey ke?..nak minum baru campur gula perang..boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole SB tapi letak skit sahaja lebih kurang 1 sudu kecil utk 1 cawan jus ni tau... :)

      Delete
  3. best info ni linda....sesuai sanagt untuk kita kaum wanita ni.Akak nak kongsi dengan kawan2 lain juga boleh kan linda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole sangat kak di persila kan...sama2 kite dpt khasiat utk badan sehat...panjang2 kan ilmu dam sama2 kite kongsi pahala kan... :)

      Delete
  4. Ada minum sekali jus ni linda..
    masa kakak ipar buat dikampung dulu..
    kat kampung senang cari daun pandan..
    Memang sedap air ni dengan aroma daun pandan tu..
    Yg kakak ipar dia tambah serai sebatang linda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole je kak kalau nak tambah serai..sedap kan takde hal setakat nak teguk secawan tu...cuma klu tambah manjakani jus ada rase pahit2 skit...kalau rajin buat minuman harian nanti time shi2 pon bau pandan je...kikiki

      Delete
  5. wah yang ni aku bleh try kak
    heheksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cetry dik..manjakani x payah taruk tau...takdak manjakani lagi la sodap jus ni :p

      Delete
  6. macam menarik...
    dah la perut makin buncit ni...
    Tapi kak, kalau menyusu baby boleh minum tak air ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ai akak pon x berapa nak pasti la dik...halia tu takut panas ke hape kan...takut pulak bagi kesan kat baby...halia tu taruk 1 ketul je..

      Delete
  7. khas untuk kaum ibu je kah...untuk kaum bapa bagaimana pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaum bapa tolong sampai kan pada kaum ibu di rumah je...hehehe

      Delete
  8. Wkmsalam.
    Bagus utk diamalkan.(wanita shj)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah mudahan dapat khasiat utk sehatkan tubuh badan...😊

      Delete
  9. menarik ni dan bagus untuk diamalkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu senang nak buat kan...basuh2 sume potong2 campak dlm piuk just reneh dan minum...yeahhhh :)

      Delete
  10. Sejak hang share resepi manjakani tu Mel, mak gigihlah mencari bijik tu sampai ke kg halaman tau tp malangnya lum dapat sampai sekarang ni. Cari kat mana ek? Kedai sinsei ek? Ke kedai kel?
    Nak try buat jugaklah air tu...

    ReplyDelete
  11. Sejak hang share resepi manjakani tu Mel, mak gigihlah mencari bijik tu sampai ke kg halaman tau tp malangnya lum dapat sampai sekarang ni. Cari kat mana ek? Kedai sinsei ek? Ke kedai kel?
    Nak try buat jugaklah air tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite beli kat kedai sensei cina tapi kalau kedai india pon mesti ada jual...try la mak byk khasiat buat kite2 yg dah makin purba ni...kikiki

      Delete
  12. Ahah! Yang ini saya beranilah nak minum sebab ada daun pandan tu mestilah wangi baunya.

    ReplyDelete
  13. Dap nyer.
    tapi tergelak tang resepi.
    ibu jari kaki pun masuk skali :-) ha ha ha...
    takots membaca nyer kak oii ...

    ReplyDelete