sila klik sini

Monday, 11 July 2016

HADOYAI ! TERTINGGAL LAGI ~ MINAH KAK LONG ~ NYAMPAH ;p

selasa          12  julai  2016     7 syawal



Assalamualaikum dan morning fren... ^_^





 Bekalan utk minah kak long bawak balik asrama hari ahad yg lalu...bekal kan sekut raya yg akak buat je...mana yg beli minah tu takmo...demand ko ye kak long...sumbat2 jelah ape yg ada...buah2, segala datuk nenek jem dan mentega kacang...memalam kalau lapo bole makan dengan roti...kak long tak berapa nak gemor makan mee segera...




 Selain tu pepagi lagi akak dah masak kan ketupat dengan rendang dan sambal tumis...alhamdulillah...puas anak beranak makan rendang...raya haritu akak cam tak berapa sangat mengadap rendang...tu yg lepas dendam tu...kikiki...masak lelebih pastu tapaukan untuk kak long jugak...nanti bole makan dengan kawan2 sebilik dia...


 Memula kiteorang rancang nak hanto minah tu lepas maghrib je...tapi tetiba cik boss ubah rancangan le pulak...dalam pukul 6 petang camtu kiteorang gerak...sekali bila sampai je sini terus memasing urut dada... eh!!! ape ni?? ape ni ??  belum masuk hutan simpan dah start jam panjang cam hape jew...seram nye lahaiiii...orang kampong kan mana biase tengok jam panjang2 gini...arlegik hokey...hahaha...bertabah je dalam kete memasing sambil dalam hati mengucapkan syukur sebab bertolak awal... :')


 Akhirnye sampai gak kiteorang ke destinasi...tapi akak tak dapat nak gerak sebab bole pulak si helmet tido atas pangku akak dengan gaya kuak kupu2...so akak just say hai2 bye2 dari dalam kete je...dengan linangan air mata kak long dah cam rupe buruh nepal angkat segala barang dagangan naik tingkat 4...wakakakak...hazabedah sangat minah ni...ntah hape2 lagi yg dia duk angkut tak tau la...bertabah la kak long... T____T
Ingat drama minah ni dah berakhir...sekali tetibe dia cakap cadar tilam dengan sarung bantal tetinggal...akak cam...WHAT????...tetinggal lagi !!!...oh my Allah anak yg sorang ni...hape pon tak bole la...mementang dekat sesukahati je ko tinggal2 barang kan...


 So semalam petang kiteorang pi lagi ke londang menganto cadar minah ni...nasib baik apak dia masih cuti tak payah le akak jadi pilot...sempat akak masak kan spegeti bolognese stail campak2 untuk kak long...kemain senyum dia bila tengok bekalan yg akak bawak...suka le tu 



Jangan tidak katenye cik boss snapkan gambo sekeping buat kenangan kekdahnye...sementara tak ramai mak pak kat sini...selalu memang penuh je kete diorang mangato anak memasingkan...lepas salam2 sume terus calo balik...eh! sempat merayau pekan Masjid Tanah kejap...kenkonon nak makan cendol...alih2 tutup le pulak gerainye...terus cik boss buat muka sedih...anak dengan apak same je kuat drama...kahkahkah  :p


ok la sampai sini je akak nak pi mengulai jap...rumah korang petang2 kang akak jenguk yek...sampai ketemu lagi...chow  :p








10 comments:

  1. Menggulai lebih-lebih ye Mel..
    Jap lagi akak hantar mangkuk tingkat hahahha..

    Dah la puasa hari ni mel..
    tengok rendang dengan nasi impit tu..
    Dah teringin pulak nak buat nanti..
    Masa raya itu hari pun akak tak makan sangat..
    ni macam nak pulun balik jer :)

    ReplyDelete
  2. Semalat ari raya kak..
    Lame tak menjenguk

    ReplyDelete
  3. Mood raya bertukar sedih pulak,
    anak2 menuju destinasi masing2.

    ReplyDelete
  4. stended la tu barang tinggal..x tinggal x thrill kak..hehee..selamat hari raya kak..maaf zahir batin ye

    ReplyDelete
  5. Terlebih dulu akak nak ucap takziah pada linda yg kehilangan anak sedara ,semoga kakak linda tabah dgn kehilangan.
    Akak agak sibuk sejak2 ni ,baru sempat jenguk blog kawan2 dan adek2 blogger harini...bukan kerana raya linda tapi urusan anak2.
    Kak long pun dah balik matrik ya linda...boleh pulak tertinggal barang ya.Mujor dekat kan,kalau tidak tentu kena pos lah pulak..
    Yalah linda,tengok rendang dgn nasi impit tu terasa nak buat lagi sebab masa awal raya tu dah tengok banyak makanan ,kenyang sentiasa jadinya.

    ReplyDelete
  6. Terlebih dulu akak nak ucap takziah pada linda yg kehilangan anak sedara ,semoga kakak linda tabah dgn kehilangan.
    Akak agak sibuk sejak2 ni ,baru sempat jenguk blog kawan2 dan adek2 blogger harini...bukan kerana raya linda tapi urusan anak2.
    Kak long pun dah balik matrik ya linda...boleh pulak tertinggal barang ya.Mujor dekat kan,kalau tidak tentu kena pos lah pulak..
    Yalah linda,tengok rendang dgn nasi impit tu terasa nak buat lagi sebab masa awal raya tu dah tengok banyak makanan ,kenyang sentiasa jadinya.

    ReplyDelete
  7. Tak dan nak try call akak.. kekonon feeling nak g beraya umah akak.. sekali jadual den pack sepanjang cuti raya ri tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  8. woih dah dokek tu apsal tak roger datang ghayo ghumah den
    okey takpo nanti den buek ghumah terbuko datang tau
    hutan simpan tu cuti raya memang jem okeh
    sakit hati dan jiwa raga je
    jem mende je sebab traffic light tu je pon tapi jem kemain jauhhh

    ReplyDelete
  9. Mak rasa pun mak nak masak ketupat ngan rendang cenggitu Mel...teringin pulak tekak ni.

    Ohhh Kak Long dha baliklah ek....samalah dgn anak bujang mak. Mlm Ahad lagi dia dah balik. Mak htr kat KL Sentral. Naik ketapi senang sikit tak jem....

    ReplyDelete
  10. sedapnyaa.. semoga menajadi anak solehah kak long..")

    ReplyDelete