sila klik sini

Sunday, 19 June 2016

XTVT DAN MENU DARI 12 ~ 14 RAMADHAN

 isnin           20  jun  2016      15  ramadhan



Assalamualaikum dan selamat tengahari...


Alhamdulillah...masih di berikan kesempatan untuk hidup dan sehat tubuh badan...kat tempat akak sejak 4-5 hari yg lepas cuaca amat la nyaman...sejuk je...walau pon tak hujan nanum suasana sejuk sepanjang hari...terus fefiling cam berpose di puncak Cameron...kikiki...tapi stoberi takde... T___T ...Allah beri nikmat untuk umatnye yg sedang berpose gamaknye...syukur alhamdulillah...tq Allah  :')    







 Ni menu 12 ramadhan...~nasi ambeng in the house yo~ akak tak masak hari tu...cik boss mengajak akak pi jenjalan dik non...tapi bukan pi mall ye...dia ajak pi servis kete cinonet hitam akak tu... T___T...tinggal je kete akak tu kat bengkel pastu lelaju pi rempit lagi...kali ni pi baya saman kete cik boss pulak...T___T...dua saman uolllssss nak kene bayo...kalau beli baju raya tu berpasang2 dapat...gitu la kan kalau dapat somi kaki rempit...hujung2 duit abis pi bayo kat JPJ je sudahnye...pada mak manja Hainom kat sini nak bagi tau...kete cik boss tu bukan le BMW seperti yg hang sangka...kete honda je mak...kite pon tak mampu nak pakai BMW...jom le sama2 telan ailio ye....kahkahkah


 Ni kejadian petang sabtu...time ni hakak demam le pulak...sesikit je yg tak tahan tu bila tekak perit...mungkin kurang air atau dua tiga menjak ni memang selalu je kene hujan...takpe la ujian kecil je tu...pi amik minah kak long kat asrama pastu bawa dia pi buat spek mata baru...spek mata minah tu dah hazap sgt rupe dia...ganas sangat pon ye jugak kak long tu...tido pon spek tak tanggal mana la tak jahanam...cik boss tak dapat nak polow sebab kat rumah time tu bebudak pasang Astro tak siap2 lagi...ntah hape yg cik boss tuka pon hakak tak tau la...

 Suasana kawasan asrama kak long...nyaman je...kawasan ni kire atas bukit jadi bila sesekali angin bertiup tu sejuknye...ya Allah susah nak kabo...nikmat mana lagi yg ingin kite dusta kan... :')

 Menu 13 ramadhan...lepas bawak kak long pi buat spek laju2 kiteorang tuju bazar Masjid tanah...situ memang kire syurga makanan jugak la...terpinga2 akak di buat nye...nasib baik demam jadi tekak tu takde la ngada2 sangat...akak beli nasi arab,kambing panggang dengan murtabak je...alhamdulillah sume sedap2

 Pencuci mulut...buah buahan dan kurma je...

 Dan ini jeruk mangga dari pokok rumah mak mentuo den...kikiki...lepas buka tu dah malam2 sikit makan ni memang layan...dap2 sangat ni :p

Xtvt hari ahad...seawal jam 7.20 pagi akak dengan cik boss dah terpacak kat bawah asrama kak long lagi...ye sekali lagi...hahaha...sib baik la dekat kan...kalau jauh kussss semangat la hari2 nak ulang alik...anak punye pasal penat2 sume tolak tepi...cuaca tetap la sejuk walau pon ada sikit cahaya matahari yg dok menyinari...muka pucat lesi pepagi nak pakai bedak pon tak dan...sempat tenyeh krim pelembab je...sempat singgah pasa Masjid Tanah beli ikan daging sayo sume...


Menu 14 ramadhan...akak masak asam pedas ikan,daging goreng kunyit,kerang rebus,telo masin,tauge tumis dan cucur sayo (beli)...lauk2 yg sama akak bekal kan pada kak long petang tu...hari ni tak tau lagi nak masak ape ?  tengah duk pikir2 ni...tempat korang sejuk tak...tempat akak (melaka tengah) sekarang ni cuaca masih nyaman dan sejuk...alhamdulillah ada matahari sikit tu mudah mudahan kering kain baju akak kat ampaiyan...ok la sampai sini je panjang umur jumpe lagi....chow :)





7 comments:

  1. Betullah Linda walaupun sebelum puasa tempohari cuaca panas merata tapi ramadhan tahun ini bagaikan sejuk memanjang. Kalau ada panas pun macam malu-malu gitu. Jadi kalau rasa-sara nak melingkor tu memang mudah aje terlena Linda hihi... tapi kalau nak masak utk buka tak bolehlah tidur. Macam kakak ni balik kerja memang malas nak masak. Abang beli aje...

    ReplyDelete
  2. Betul lah linda minggu ni memang sejuk sangat walaupun tak hujan tapi nampaknya hari ni dah panas terik walaupun nampak awan banyak tanda nak ujan.
    Bestnya dekat dgn tpt belajar kaklong ,tak lah terasa bila makan sedap2'masa ifftar kan.
    Lindaaa...tak tertahan tengok jeruk tu.
    Harap kita sama2 terus sehat sepanjang ramadhan ni kan linda,dapatlah kita berpuasa dengan selesa.

    ReplyDelete
  3. Mujur dekat k.long tu ye Mel..
    Boleh le ko laki bini merempit ke sana...

    Uiks byk kerugian disitu mel..
    Duit byr saman boleh beli baju 2 3 pasang kan...

    Bertabah lah ko mel..
    Tak pun suruh en laki tu masuk F1 ..
    Berbaloi mel 😆😆

    ReplyDelete
  4. rasanya pertama kali kita puasa dalam suasana sejuk kan. alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. Comel dua beradik hehe dua beranak, suka la sis pun suka ambik pic kawasan di dalam negeri sebab cantikkan kadang cuaca tenteram bila terperasan la kan..betul Allah menolong umat yang lemah ni..sejuk dan nyaman hingga berbuka pun minum air skit..tapi hari ni kena ingat la minumn air lebih.

    ReplyDelete
  6. Ha'a Kl pun memanjang hujan nyah....kain baju mak 2 hari lembab.
    Hihi....Ko tak solek pun dah putih melepak Mel, so tak payah risau sangat kata sememeh.

    Mel, baju kelabu corak biru tu mesti sedap pakaikan sebab selalu hang selpie pakai baju tu... hihi

    Buta keta maklum ajelah....Honda pun ckp BMW, sebab tulah keta baru mak tu, mak rasa mcm Ferari hihi...

    ReplyDelete
  7. comeiii alas meja tu, membuka selera menengoknya.. fefeeling buah stoberi:)

    ReplyDelete