sila klik sini

Wednesday, 15 June 2016

TEKETUK KETUK RAMADHAN DI WGDG

khamis        16  jun  2016     11  ramadhan



Assalamualaikum dan selamat tengahari....




Akak baru beres masak untuk mak...hari ni masak sup kentang suun dengan ikan goreng je...mak akak belom cukup kuat nak berpuasa...nak biar dia betol2 kuat dulu baru berani nak kasi dia puasa...islam kan mudah...inshaa Allah tengok lagi dalam seminggu ni kalau dia dah betol2 sehat dah bole mula puasa balik...bagi yg bertanya...mak akak dah balik tapi dia lebih selesa duk kat rumah dia...puas gak ajak duk kat rumah akak tapi dia cakap bior le dulu...jadi hari2 akak kan berulang...pepagi pi menguruskan dia dulu...tengahari balik masak ape yg patut dan hanto pi rumah dia balik...gitu jelah xtvt harian akak buat masa ni...




 Ni menu iftar 10 ramadhan...ikan tu bukan masak asam pedas ye...tu orang melaka panggil masak tumis asam tengkera...mak akak teringin nak makan gitu...jadi akak pon masak kan la...ada sotong cekonit goreng kunyit,sayo kacang tumis dan telur masin...alhamdulillah berselera anak beranak makan...abang ngah siap bertambah2...


Air pulak ada pelbagai pilihan...taun ni air2 manis kat rumah akak kurang mendapat sambutan le pulak...dah 5-6 hari tak abis2 pulak air2 dalam kotak ni...banyak minum air kosong je...air nescafe tu pulak utk cik boss...air feberet dia tu...



 Wah!!!  tetiba terajin pulak snap gambo time sahur...patut le hujan ribut pepagi tadi...hahaha...jangan nak buat2 tepanjat pulak ye...memang lauk2 tu sume sama je...hahaha...akak just panas2 kan je baki lauk2 tu...tak baik membazir...membazir kan amalan syaiton...kuikuikui...sebagai tambahan akak goreng telur dadar sekeping...



 Ni kurma yg sudah di rendam semalaman...11 biji kesemuanya...rendam je dalam 1 mug air pastu simpan bawah tudung saji...nanti rupe dia jadi gini...air feberet Rasulullah saw ni...banyak khasiatnya...



Setelah di blender dengan susu...gini la rupe jus kurma susu hakak pepagi tadi...alhamdulillah buat sorang segelas...sedap lemak2 manis gitu...tapi pagi tadi akak kurangkan sukatan susunye...  11 biji kurma...1 1/2 mug air dan 1 1/2 mug susu...blender sampai kurma hancur...sedap uolllsss...tak caya nanti try buat...



Hari ni akak tak buka kat rumah...ada orng tu beria2 ajak buka kat luar...bahek la akak mengikut je...ada tempat buffet murah tu yg sebuk nak try tu...murah punye pasal laju2 akak setuju...nak tau sedap ke tak sedap...inshaa Allah esok kalau panjang umur akak cerita2 kat sini ye....ta...ta...chow :)






11 comments:

  1. tempat buffet tu nanti sila review. tgh survey nak buka luar ni tapi x tau kat mana hahahaa

    ReplyDelete
  2. EHH..APSAL KITA X TAU LAUK TENGKERA TU..NNTI BALIKPONTIAN MASAK EHH... KITA LOM WAT N3 LAGI..MASUK LBMT HARINI

    ReplyDelete
  3. Bapak kakak pun tahun ini tak puasa Linda. Bapak kakak lagilah dah baring aje. Solat pun duduk. Pergerakan kena guna kerusi roda. Berat badan tinggal 35kg bayangkan kalau abg tu dukung aje bapak mertuanya tu nak ke bilik air. Mereka yg sakit begini sihat pun tak nak makan macam mana nak puasa. Kita doakan moga ada kesembuhan hendaknya amin.

    Berbuka ni apa pun sedap Linda sebab perut tengah lapar:)

    ReplyDelete
  4. Kalau dah murah tu kenalah review tapi macamlah nak try sama. Jauh tu kat Melaka!

    Saya ni bulan puasa menu yang paling menyelerakan sekali adalah ikan bilis goreng berlada+bawang. Sedapnya sampai dah habis sahur pun teringat-ingat!

    ReplyDelete
  5. Bagi sihat dulu betul2 mel..
    Tak payah lah puasa..
    Mudarat pulak kan..
    Kesian kat mak tu..

    Wah nak cuba lah kurma susu tu nampak sedap jer..

    Gantung periuk lah hari ini ye..
    Mana lah orang nak ajak gi berbuka tu..
    Huntung badan lah...

    Weyyy..
    Mana gambar mak enon menantu akak tu hihihihi..

    ReplyDelete
  6. waa berbuka puasa dengan telur masin memang pembuka selera untuk makaan lebih.. hehe.. tambah2 lg ada sambal belacan fuh mmg layanz..


    Blogwalking sini, jom baca article seo ini

    Tip SEO Cara Mudah Bina Tajuk site...

    ReplyDelete
  7. Tu sajalah tu nak tunjuk gelang olimpik hihi....
    Mel untubg mak ada anak solehah mcm ko. Mmg syurga tempat ko Mel.... Mak ai kat kampung tu pun tak maunya duk ngan anak, lebih selesa duk rumah sendiri. Faham ajelah perangai anak anak ni....

    Apa beza asam Tengkera dgn asam pedas biasa Mel?

    Ohh gitu jadinya kurma bila di rendam ek. Dah ko ckp sedap nanti mak nak try jugaklah....Pakcik ai hari ni ada farewell hari so makan ngan geng opis jadinya mak nak makan pizza....

    ReplyDelete
  8. Tu sajalah tu nak tunjuk gelang olimpik hihi....
    Mel untubg mak ada anak solehah mcm ko. Mmg syurga tempat ko Mel.... Mak ai kat kampung tu pun tak maunya duk ngan anak, lebih selesa duk rumah sendiri. Faham ajelah perangai anak anak ni....

    Apa beza asam Tengkera dgn asam pedas biasa Mel?

    Ohh gitu jadinya kurma bila di rendam ek. Dah ko ckp sedap nanti mak nak try jugaklah....Pakcik ai hari ni ada farewell hari so makan ngan geng opis jadinya mak nak makan pizza....

    ReplyDelete
  9. Asam tengkera..? ok baru tahu! heheheeh.. akk pakai fresh milk ke buat air kurma susu ni.? Ish nak cuba jugak la. =)

    ReplyDelete
  10. Mujurlah linda dekat dengan mak ya,senang nak masak kan dan jaga mak ketika dia tak sehat.Biarlah dia betul2 sehat baru beri puasa linda ,takut menjejaskan kesihatan dia kelak.
    Sedap lauk pauk tu linda....asam tengkera tu macamana linda? Boleh bagi info?.

    ReplyDelete
  11. sotong cekonit goreng kunyit favourite sgt, jarang jumpa orang jual, selalu tapau yang dah siap masak kat restoran kegemaran ':D

    ReplyDelete