sila klik sini

Thursday, 9 June 2016

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA ~ KAK LONG

jumaat        10  jun  2016



Salam jumaat dan selamat pagi...

Alhamdulillah jumaat pertama di bulan ramadhan kali ni...kalau kamurang perasan hari ni pakcik google kemahen comel lagi...siap ada gambo ayam jantan tendang bola bagai...awatnye tu...perlawanan bola dunia dah nak mula ke???  akak kalau bab bola ni memang tak masuk buku langsung...idok le akak minat...kim salam pi main jejauh sana...gituuuuuuu  :p

Ok jom le sambung kisah minah kak long ni...minah tu dah selamat pi matrik awal minggu hari tu...alhamdulillah semua nya berjalan lancar...dah le dekat je dengan rumah...dalam 20-25 minit je kalau pecut dengan kete laju2...selain kat sini kak long dapat gak tawaran asasi sains hayat selama 1 tahun kat UNIMAS Sarawak sana nun...sayup2 je akak mendengonye...laju2 akak racun dia supaya tak payah pegi...kahkahkah...kong asam punye mak...selain tak yakin dengan kak long akak tak yakin gak pada diri akak sendiri...wakakak...tak penah2 berpisah tetiba terus kene pi jauh2 camtu...oh I canot hokey... :'(  biar la dia berlajar berdikari setahun ni dulu...pasni kalau dapat jauh2 pon idok le akak riso bebeno...







 Time pendaftaran hanya pelajar je di benarkan berurusan...bagos gak buat camni takde le haru biru di buatnye...lagi pon diorang ni kene le belajar cara menguruskan diri...

 Bila dah settle pendaftaran kene mengangkut bebarang pulak...ni time tunggu van nak hangkut barang bawak pi blok penginapan...kak long dapat blok hujung tanjung kedaung...dah la tingkat paling atas pulak tu...T___T...sian kak long hazapbedah sangat dah ni...sampai peluk2 tiang...hahaha...bulan2 pose ni pepaham jelah...dah la parking kemahen jauh dengan cuaca panas nya lagi...pukul 12 tenghari ye time ni...cebayang dia punya tahap kepanasan...sabo...sabo...sabo...itu jelah yg bole di semat dalam hati...kalau tak sabo dah lama akak karatekid orang2 bukan islam yg selamba badak sedut air 100plus sejuk depan akak time tu...T___T

 Sebelom tu pi terjah gerai2 kelengkapan untuk pelajar...memula tu cam belagak takmo beli ape2 sebab rase sume pon dah cukup...tapi bila tengok2 balik...eh! banyak rupenye yg tak cukup...kuikuikui...kong asam sekali lagi...hahaha...amik la mana yg patut dan cik boss sila bayo... :p
 Tikar evamatik ni pon rembat gak selai...nama kemahen nasib harga murah...rm8 hengget je selai...dah kenapa pulak budak ni tido berdiri...dah la tak pose...nyampah 

 Dua beranak ni tengah terkial2 pasang mangga lemari...kiteorang belikan mangga yg guna kod nombor tu je...malas nak belikan yg berkunci bagai...kang kunci hilang kang dah satu keje nak kene pecah bagai...benda2 rahsia camni kene buat senyap2...bahaya beb duit dalam tu nak simpan 2-3 ratus ribu tu... :p


Ruangan kak long setelah selasai di kemas...kak long pilih katil tepi tingkap...best gak ar berangin je...nanti memalam senang skit nak beli karipap kat tingkap...wakakakak...hanggin je minah tu bila akak cakap camtu...takut lewtu...akak dah balik time ni...minah tu whatsap je gambo ni kat akak...alhamdulillah selesa sangat bilik nye...1 bilik di kongsi dengan 3 orang lagi kawan2...sume roommate kak long orang Johor...2 dari Batu Pahat dan sorang lagi dari Johor Bharu...


Ni je gambo yg ada...tu pon sume bukan akak snap...hahaha...pemalas katekan...bila pose lagi berganda2 pemalas nye...sampai je rumah petang tu terus melepek atas katil...nak masak pon tak larat dik non...makan luar je jawabnya...kikiki...syukur segalanya ok2 je...kak long pon cam best je duk kat sana...hari2 pon telipon whatsap bagai...macam le jauh beno...kikiki...petang ni kang akak nak pi amik dia...dapat la bersahur dan berbuka sama2...ok sampai sini je dah panjang berjela le pulak entry ni...kikiki...chow :p














15 comments:

  1. Tahniah Kak Long..... semoga Kak Long berjaya buat yg terbaik. Untuk diri sendiri jugak bukan untuk orang lain kan.....
    Time pose ke ni mak..... hihi....
    Amboi ko mak, tengok air tin pun dah terliur tahap nak pengsan hihi...
    Hari tu beli jugak tiko masa hantar anak, nasiblah harga pun Rm8 henggit jugak, kalau tak, mak dah meraung raung mak sebab rugi hihi....

    ReplyDelete
  2. Untunglah dekat aje dgn rumah. Macam anak bongsu kakak sebelum ke MRSM dpt sekolah kluster dekat dgn rumah kakak suka tapi dah dia nak ke jauh ikutkan ajelah.

    Tahniah KakLong inilah masanya nak berdikari. Jadi mentor pada adik-adik. Ibu-ayah sedih berjauhan tapi bangga dengan kejayaan Kak Long itu yg auntie pasti.

    ReplyDelete
  3. wahhh..bestnya ana..good luck ye..pasni tinggal je ibu tu jejauh..saje lah tu jeles dia dulu x dpt gi jejauh hahahhaaa

    ReplyDelete
  4. Tahniah kak long.Bertuah nya kak long dan linda juga sebab dapat matrik dekat je...bila2 boleh jenguk dan balik.Anak2 akak pun walau dah biasa tinggal asrama masa sekolah tapi bila dia orang masuk u pun sedih juga sebab dah agak jauh....lagi lah anak sulong dulu ,bengkak2 mata nangis.Yg bawah2 dah boleh kawal gembeng nya.
    Matrik Melaka ni anak akak Fateha dulu pun pernah dapat kat sini tau linda ,cuma pilihan dia ke Asasi masa tu.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. dah besar dahh kaklong tu mesti syok dok berdikari dengan kawan-kawan, maknya le yang terkesan lebih bila tiba-tiba kurang sorang anak kat rumah tu, lagi-lagi bulan Ramadan ni kan kakMel.. syukur sangat dapat yang dekat-dekat rumah

    ReplyDelete
  7. Tahniah, Kak Long. Jauh sangat pergi matrikulasinya ^_^

    Huahaha...apalah mak Kak Long ni. Ada tak makcik jual karipap datang? Kalau ada, dah tentu-tentu Kak Long, eh bukan, Mak Kak Long bawa lari anaknya balik rumah. Takut histeria ^_^

    Tak bolehkan rasanya nak berpisah-pisah dengan anak bila tak biasa. Rasa rindu menggunung. Tidur tak lena, makan lalu sentiasa! Kalau dah biasa tu, lainlah cerita!

    ReplyDelete
  8. tahniah,
    teringt pulk zie ms mula2 masuk U, mcm ni la kot perasaan sorang mak2 kan.nampk garang tp sayu hati bila nak tinggalkan ank..huhu
    next generasi zie pun mungkin akan lalui kehidupan mcm ni
    hihii

    ReplyDelete
  9. Tahniah kak long, selamat menjalani pengajian sebagai bakal siswazah.. samalah malinda ,kut kak ana pun pilih yg dekat je utk anak-anak sambung belajar haha..apapun semoga dipermudahkan buat kak long ye..:)

    ReplyDelete
  10. Tahniah kaklong. Moga berjaya ditempat baru.. ;)
    Buat maknya pulak bertabahlah ye kak. Lambat laun kena gak berpisah dengan anak.

    ReplyDelete
  11. tahniah jugak dari kaknoor ya
    semoga mummy lebih redo hee

    ReplyDelete
  12. Tahniah kak long..
    Semoga terus cemerlang..
    Belajar lah berdikari setahun ni ye..
    Nanti boleh mama tu lepaskan gi belajar kat UK nun mcm anak makcik kak noor..
    Boleh lak mak ko tu feling2 main snow... tak pun guling2 masa musim autum hahaha 😂

    ReplyDelete
  13. congrats to Kak Long.. Insyallah boleh berdikari lah nanti tu kan..cuma mak dia je lah merindu..

    ReplyDelete
  14. tahniah kak long..nasib dpt dekat jee :)

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah dan tahniah buat anak solehah sis M. Tula nasib tak karatekid ye bila nampak air tin hehe.. pandai kak long hias biliknya..tikar di bawah meja study, seleda nampak.

    ReplyDelete