sila klik sini

Tuesday, 14 June 2016

JUS KURMA DAN SUSU UNTUK SAHUR

rabu            15  jun  2016      10  ramadhan



Assalamualaikum dan selamat tengahari...


Pagi tadi sahur cik boss sebuk suh akak buat jus kurma dan susu...sebenonye dari malam tadi lagi dia dah pesan...kawan kat ofis dia duk gebang cakap sedap dan banyak khasiat...akak dah lama tahu...yelah sana sini ramai duk tayang jus kurma memasing...ada yg guna susu kambing lagi...kembang tekak akak dengo...hahaha...kim salam susu kambing akak memang tak penah minum...last2 pepagi tadi lepas siap sahur akak mesin kan la jugak utk dia...buat 3 cawan je...bahan2 nya pulak 2 jenis je...kurma dan susu segar...lain kali kene beli badam mesin sekali mesti lagi terangkat sodap nye kan...  :)





kurma feberet tiap2 tahun...jenama  ~~~ Yusuf Taiyoob~~~  baca sambil bisik tau..:p


                                                       images google
Akak guna susu segar cengini hah...cik boss yg membeli akak tukang mesin je...memula sekali amik buah kurma dan buang biji nye...sebaiknya kite kire dalam angka ganjil...cam semalam akak guna 11 biji kurma...rendam kurma tadi dalam segelas air semalaman...time sahur tu just masuk kan je kurma berserta air tadi dan tambah susu anggaran dalam 2 cawan...blender sampai buah kurma hancur berkecai menjadi debu...gituuuuuu...hahaha...sori gambo takde...henpon kat bilik atas so pepaham jelah...sedap gak lemak2 manis gitu...memacam khasiat nya kalau mengikut pembacaan akak dari incik google...jap akak pi copy paste kan utk korang... :p

  • Dapat mengatasi insomnia atau susah tidur.
  • Mengobati lemah otot, pegal-pegal serta lesu.
  • Mengatasi batuk secara alami.
  • Menghilangkan gatal-gatal di dalam kerongkongan.
  • Mengurangi pengeluaran sel darah putih.
  • Mengatasi sakit usus besar.
  • Menambah nafsu makan seseorang.
  • Mampu mencerdaskan otak dengan memperkuat daya ingat.
  • Menambah tenaga seksual orang dewasa.
  • Mempercepat pertumbuhan anak.
  • Melancarkan peredaran darah didalam tubuh.
  • Membantu mengurangi pendarahan saat ibu melahirkan.
Part menambah nafsu makan dengan menambah tenaga seksual tu ada seram2 sikit...kahkahkah...keji sangat kan  :p



                                                       
Semalam akak buka kat rumah je dik non...kikiki...bila dah petang2 tu cam malas la pulak nak buka kat luar...terlanjur masak kan lauk untuk mak akak tu...akak masak terus lauk berbuka siap2...sonang keje...siap dapat tido sedas dua sebelom asar petang semalam...hahaha...dah malam tadi mata susah nau nak tido...akak memang camtu pasal tu akak tak suka tido time siang... T___T



ok sampai sini je panjang umur jumpe lagi esok...chow :D











8 comments:

  1. Mak hang suk ngan sapa Mel?
    Jus Kurma tak pernah buatlah mak. Sedap ke Mel?.....Kalau sedap nak try jugaklah buat. Agaknya dia tengogok mem mcm lemau jer puasa ni, tu yg dia suh bikin jus kurma tu kot haha...

    Hari ni masak apa pulak Mel?

    ReplyDelete
  2. memng elok kurma ni,saya minum air kurma rs kenyang sampi ptg.dia berikan kita tenaga.

    ReplyDelete
  3. Yalah linda akak lupa pulak nak buat jus kurma tahun ni .Sebenarnya yang lepas2 tu akak tak taruk susu pun ....nak juga lah buat petang ni InsyaAllah.Banyak kan khasiat nya tapi akak suka yang no satu tu..sebab akak ni jenis payah nak tido.

    ReplyDelete
  4. btullah kak..yg menambah selera makan & kuatkan tenaga tuuuttt tu..menyeramkan...hahaha

    ReplyDelete
  5. Pernah buat campur dengan segala buah, nampak sangat sayang buah kurma kan hehe.. susu pun letak jugak ala ala smoothies.. sekarang dah tahu rendam dulu nak cuba jugak, thanks dear :)

    ReplyDelete
  6. Saya pun asyik terbaca-baca jus kurma dengan susu ni. Rasa macam nak buat tapi rasa macam malas. Kalau dah macam ni senang pun malas, tak tahulah apa yang dirajinkan!

    Yang tepi tu apa ya? Tempe ke?

    Entah kenapa tetiba teringat tempe goreng bercililah pulak....

    ReplyDelete
  7. Sedap tu kak...tambah badam boleh jd milkbooster terus...hihi

    ReplyDelete
  8. kena try buat juga ni, elok untuk anak yang baru belajar2 puasa tu

    ReplyDelete