sila klik sini

Monday, 13 June 2016

JUADAH BERBUKA TAHUN NI ~ 2016

selasa          14  jun  2016       9   ramadhan





Assalamualaikum dan morning sume.... ^_^



Alhamdulillah...sedo tak sedo dah hampir sembilan hari kite berpose kan...kejap bebeno je rasenye...terima kasih pada semua kawan2 yg mendoakan dan bertanya khabar mak akak...syukur ibunda akak semakin beransur sihat...terima kasih jugak pada yg mendoakan kak long...hanya Allah saja yg mampu membalas budi baik semua...tq ye
Tahun ni akak kemain pemalas nak masuk kan gambo menu iftar...ntah nape ntah...mungkin sebab akak masak simple2 kot...pastu kak long pon takde selera serba serbi jadi kurang...bagos...bleh la kurus sikit....wakakakak...harapan jelahhhh T__T



Ni menu semalam...lauk yg sama akak pi anta kat kak long...bole minah tu terlupe akak nak bekal kan dia nasi lauk...siap dah minah tu beli kat cafe...sentap...nasib baik dia pandai cover cakap bleh makan time sahur nanti...hahaha...akak masak ketam cili,ayam goreng kunyit dengan cendawan tumis je...


 Kalau taun lepas sepanjang pose kak long amik kontrak buat jus segar bagai tapi taun ni nando ye...tak kuasa akak...ni pon  pestime kacau air batu cincau sebab cik boss teringin...selalunye memang minum air sejuk cengitu je...akak berbuka air kosong je

 Cam yg my hadek hipau cerita la...minggu lepas hakak balik kampong sebab ada hal sikit...dah alang2 kat kampong kan moh le kite pi terjah bazar Pontian yg kebaboom meletop2 tu...tak masak hokey kiteorang hari tu...mata melilau2 tengok makanan...sume nampak sedap je...sume nak beli...sikit lagi nak muflis...hahaha

 Yang ni kompom la akak beli...burasak bugis food katenye...walau pon tak berapa nak bugis hakak fedulik hape kan...sape kat sini yg tak penah makan ??? cekabo sikit...rugi la korang sebab sedap bebeno lahaiiii...hahaha...larikkkkk

 Burasak sedap di makan dengan rendang atau serunding kelapa...makan dengan asam pedas ikan parang pon sedapppp...sebelah rendang tu botok2...akak tak beli sebab diorang masak guna ikan tengiri...

 Antara hasil belian...penuh ko semeja...eh! dua meja sebenonye...kikiki...alhamdulillah kenyang...rezeki di beri Allah...nikmat mana lagi yg ingin kite dustakan 

Ni menu pose keberapa ntah akak tak pasti...jumaat lepas kalau tak silap...ikan singgang,sambal ketuk,ayam goreng,bendi rebus dan cekodok pisang...



Ok yg ni sumpah dah akak tak ingat...hahaha...ada kari ikan serkut,ikan goreng,ubi rebus,sambal bilis dan buah buahan...tu je walau simple yg penting perut berisi...



Hari ni dah ada menu dalam kepala tapi tadi sebelom pi keje cik boss ada tanye sama ada akak nak berbuka kat luar ke tidak...wah! memula eksen cakap takmo...tapi time tulis entry ni tetiba keputusan akak berbelah bagi pulokkkk...hahaha...dasar perempuan tak tetap pendirian gitu le...hehehe...ok la sampai sini je esok2 panjang umur kite jumpe lagi ye...chow  







*rumah korang petang2 kang akak terjah ye pepagi ni cam tak sempat le pulak  :p





   

14 comments:

  1. Angkat tangan..
    Akak tak pernah makan burasak ni..
    Terhingin sudah bila ko kata mel..
    Rugi oiiii orang tak makan burasak ni..

    Weeeyyyy bila pulak akak nak ke Pontian tu :D

    ReplyDelete
  2. Dalam kata masak simple2 tu ,sedap2 yang dimasak nya.
    Yalah taun lepas akak ingat kak long selalu buat jus tembikai kan...takpelah kaklong balik cuti nanti boleh sambung kontrak.
    Akak tiap2 tahun beraya kat rumah sepupu pasti dijamu burasak...suami dia orang bugis,memang original resepi...sedap sangat bila dihidang dgn rendang dan lepat lui....sepupu akak tu tinggal pontian tau linda.
    #alhamdulillah mak linda dah sehat.

    ReplyDelete
  3. Dalam kata masak simple2 tu ,sedap2 yang dimasak nya.
    Yalah taun lepas akak ingat kak long selalu buat jus tembikai kan...takpelah kaklong balik cuti nanti boleh sambung kontrak.
    Akak tiap2 tahun beraya kat rumah sepupu pasti dijamu burasak...suami dia orang bugis,memang original resepi...sedap sangat bila dihidang dgn rendang dan lepat lui....sepupu akak tu tinggal pontian tau linda.
    #alhamdulillah mak linda dah sehat.

    ReplyDelete
  4. Laju-laju ai google apa itu burasak, sumpah kita tak pernah cuba lagi.. Part menu apa yang dihidangkan, anak2 makan je apa yang ai masak, redha jelah sebab maknya ni pun bukan reti masak sodap2.. hahaha..
    Maaflah kak, lama tak singgah sini..

    ReplyDelete
  5. burasak pernah wife sepupu org johor buat masa raya. tapi tu orang kedah dia jadi tak reti pulak nak makan hehehe

    ReplyDelete
  6. burasak bugis? tak pernah makan, sedap ke k.mel

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah mak sis Mel dah sihat. Burasak tak pernah makan kut. Oh en hubby saya pernah hehe.. masa raya. Tak tahu la mungkin biasa di lidahsebab tu tak ingat hehe..amboi orang ajak dating, tak nak lepas tu nak..jadi ke ? Esok bagitau :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah mak sihat lagi ya kak. meriah menu tu. best2

    ReplyDelete
  9. banyak benda baru belajar kat entry ni.. burasak ke botok2 lagi yg bunyi2 Johor tu memang tak pernah jumpa la cheq.. ikan serkut pon tak kenei.. hihi, tapi kan ketam atas nun ngancam aihh :)

    ReplyDelete
  10. banyaknya juadah penuh 2 meja..seronoknya beriftar ramai2..

    ReplyDelete
  11. Amboiiiiii cukup seminggu bagi menu buka....Bagus jugak Mel boleh curi idea nak masak apa nanti...Burasak tu rasa nasi impit je kan Mel....Benda benda gini tak payah tunggu Raya dah dapat makan, sekarang ni ek....

    Botok tu faveret mak ngan pak mertua den.....hohoh

    ReplyDelete
  12. Kalau org Pontian atau menantu org Pontian tak pernah makan burasak memang kakak tak percaya. Kakak suka makan dengan serunding atau asam pedas ikan parang. Best!

    ReplyDelete
  13. Saya tak pernah makan burasak walaupun asal Johor. Eh, ada ke darah bugis saya ni? Hahaha!

    Menu simple takpa yang penting bila berbuka, kenyang sekeluarga. Tak mengulang makan lagi dah! Untung anak dara, tiap-tiap petanglah pergi hantar bekal buat berbuka ya!

    ReplyDelete
  14. Burasakkkk......sedap x ....x pernah try lagik

    ReplyDelete