sila klik sini

Saturday, 25 June 2016

JOM BUAT BISKUT RAYA

sabtu           25  jun  2016        20 ramadhan




Assalamualaikum dan salam sore....



Hoi !!! nape ni ? dah masuk 20 ramadhan pon masih mood raya tak mai2 lagi...seram dah ni...T___T  takan nak tunggu pagi raya kot...dengo lagu raya pon cam takde feel je...nape ek...sana sini pon ramai cakap gitu...sume cam tak berapa nak happy sangat sambut raya cam taun2 lepas...seram berganda di situ...nasib la dalam rumah akak ni si helmet ada sebagai kanak2 riang ria aidilfitri katenye..."sedamat hari raya" 24 jam...nak muntah dengo lagu raya bahasa uganda dia...hahaha...hari2 test baju raya hokey...nasib kasut blom beli kalau tak abis la sume pon dia nak try...siap pepiling depan cermin yg tak tahan tu...kahkahkah  :'D  tapi camne takde mood pon akak cuba gak buat yg termampu...


 Akhir nya setelah menyeru semangat semerah padi...akak gagah gak pi kedai bakery beli bebarang sekut...sebelom pegi dah tulis siap2 bahan mengikut keperluan...jadi inshaa Allah taun ni takde lagi bahan2 kuih terlebih kekdahnye...tu pon kalau sume list biskut akak jadi buat la...kalau ada yg skip totap gak ada baki bahan2 ni... 

 Biskut raya petama taun ni...sarang semut...peberet si helmet...buat kuih dia dulu jadi aman sikit hidup akak ni...tugas dia tolong bukak paper cup seperti biasa...kali ni akak kasi cukup2 je...kalau bagi sume abis la dia buka...lapan ribu peket pon dia takde hal punye...sambil menyarap pon boleeee...hahaha

Setelah di bako dan di test kualiti nya...ni je yg tinggal...akak rase ada dalam seratus lebih2 sikit...rasenye la sebab akak buat satu adunan je ni...mengantuk uolssss...tersenguk2 memarut adunan guna pemarut kecik kemetot akak tu...


 Kuih kedua...ni kuih feberet kak long...biskut arab@suji...kali ni buat kaler hijo pastu bentuk lonjong2...bosan asyik la tiap2 taun buat bentuk bulat je...biskut ni terpaling senang...buat dua adunan terus dapat la satu bekas beso ni...kemain kak long happy bila tau akak dah bako biskut dia...ni pon tengah tunggu butter cair...jap lagi nak buat biskut corn flake...amik resepi kat fesbuk...tak penah buat lagi jadi mintak2 sedap le hendaknye...ingat esok2 nak buat biskut kana...tapi tengok la camne dulu...esok bizi sikit sebab nak amik dan anta kak long...


Menu iftar semalam...ramadhan ke 19...memandangkan cik boss pi berbuka kat tempat keje dia...tinggal akak dengan bang ngah je...maka nya moh le kite mencemar duli pi terjah bazar ramadhan Pantai Puteri...akak dengan bang ngah masing2 sepakat takmo makan nasi...jadi beli sate,roti jala dan kuih muih je...kenyang gak...yg penting takde pembaziran...


Ok la sampai sini je akak nak pi mula bako biskut jap...kalau jadi kang lusa akak tayang kat sini yek...chow :)






13 comments:

  1. ayu pun suka kuih sarang semut..

    ReplyDelete
  2. akak, sedapnyaa kuih sarang semut tu.. menggoda.. ada akak share resepi ke?

    ReplyDelete
  3. Kalau dah biskut pun dah ready mana pulak tak ada mood raya Linda. Itu bunga-bunga mood dah datanglah tu:)

    ReplyDelete
  4. akhirnya,mood raya dah kembali..huhu
    dulu kitorang selalu buat biskut sarang semut ni,sekrang ni ke msing2 mls nak buat..hahaa

    ReplyDelete
  5. dalam kata takde mood ,dah pun banyak buat biskut ya linda...oklah tu teruskan usaha...

    ReplyDelete
  6. Gigih juga akk buat kuih.. Lady blum start ni.. Hr ni bru hbs kupas kulit pisang.. Kononnye nk buat kerepek.. Hihi

    ReplyDelete
  7. wah..tgk semua ni rasa nak mkn

    ReplyDelete
  8. Biskut sarang semut lah yang menantu ko tu si Nabil hendak Mel..
    Boleh buat kan utk besan ko ni satu balang tak mel hihihi..
    Larikkkkkk

    ReplyDelete
  9. Seronoknya akak dapat buat kuih Raya..SA nak beli pun x larat

    ReplyDelete
  10. aku main tunjuk2 je tahun ni kak
    1 hape tak buat
    kah3 pemalas gila ni

    ReplyDelete
  11. Amboiii sekali henjut berjenis2 kuih dia. Sy x larat kak. Klu buat 4 adunan utk tiga rumah saya. Mak dan mertua terus sy lepak. Esok br buat sekut lain. Dgn baby nk susu tiap jam..

    ReplyDelete
  12. Wah dah 4 jenis biskut nampaknya biskut ko Mel....Berapa jenis lagi ko nk buat ni? Mak nak kira hihi....

    ReplyDelete
  13. Saya pun buat sarang semut.. tapi versi arwah mak saya tak sagat... saya buat pun sebab adik saya dok "berzikir" kat telinga saya ni kata "kalaulah mak ada tak payah minta pun mak dah buatkan... paham tak kak cam mana saya rasa.. huhuhhhu

    ReplyDelete