sila klik sini

Monday, 27 June 2016

JOM BUAT BISKUT RAYA ~ PART 2

selasa          28  jun  2016     23  ramadhan



Assalamualaikum dan salam hormat...




Amboi...amboi...amboiiiii...(sambil bengkok2 kan jari kelingkeng cam azwan ali) :p
dalam kata takdak mood...takdak mood operasi sekut tetap gak bejalan...kuikuikui...what to do...bebudak kat rumah ni siang2 dah buat list sekut kegemaran memasing...kang kalau tak di buat sian pulak...buat sekut sambil dengo lagu raya pon kekadang layannnn gak...hahaha...tapi kene dengo lagu raya yg rancak2 skit ar...lagu yg  sesedih mendayu2 tu tak bole ye...ada yg tebongkang peckage berdengko kat depan oven pulak kang...sape nak bertanggungjawab...wakakakakak  :p  :p  :p




Ni sekut corn flake yg akak buat dua hari lepas...amik resepi kat fesbuk...kat belakang kotak corn flake pon ada akak rase...sedap gak ar sekut ni...pestime buat...tapi...tapi...hakak dah telupe pulak masukkan madu dalam aduanan...terus sekut ni jadi makanan sesuai untuk pengidap diabetes...hahaha...kurang manis uollssss...cik boss suka...nanti lepas2 sahur dia amik seketul kunyah... :p

Semperit ni buat semalam...memang kuih kegemaran seisi keluarga kekdahnye...tiap2 taun memang tak bole nak miss buat sekut ni...dulu2 time mil akak kuat lagi akak selalu mengelat...nanti time balik kampong gendeng je samperit dia sebalang...hahaha...la ni dia dah tak berapa kuat akak pulak buat untuk dia...akak dari dulu memang guna resepi yg satu ni je...tak penah tuko resepi baru...korang nak resepi tak? hokey2 hakak kasi le ni... :p



Semperit


375gm                                              planta   (akak guna 1 1/2 buku buttercup)
11/2  cawan                                     tepung gandum
21/2  cawan                                     tepung jagung
1  cawan                                          tepung kastard
3 biji                                                kuning telur
11/2  cawan                                     gula kastor
2 camca                                            esen vanila
secubit garam

cara-cara:

*pukul butter,gula,telur,esen vanila dan garam hingga sebati (jangan sampai terlalu kembang)

*ayak semua tepung dan masukkan sedikit demi sedikit kedalam aduanan...sekiranya adunan masih lembik tambahkan tepung kastard sehingga doh menjadi sedikit lembut dan tidak melekat di tangan.

*panas kan oven...oles sedikit butter pada loyang...mengunakan acuan semperit terap kuih dan bakar sehingga perang. 

Cuba le buat dik non...kompom puas hati...tak tipu...sekut ni paling cepat habis hokey...semalam time akak membako tu si helmet makan tak benti2...lebih 20 keping akak rase dia makan...nasib baik pastu dia stop kalau tak nangis hujung tangga terus...hahaha...hari ni inshaa Allah nak buat lagi 1 adunan...untuk mil dan mak. 


Kalau akak sebuk buat persedia sekut segala bagai...anak2 pulak diorang ada persiapan diorang sendiri...koleksi mercun dgn bunga api...ni untuk stok bawak balik kampong...nak main dengan sepupu2 diorang kat sana...akak benar kan diorang main mercun dan bunga api yg biasa2 je... inshaa Allah takde la bahaya sangat...kalau nak di ikutkan cam malas sebeno nye nak beli...membazir...tapi takpe la ni time diorang beraya...dedulu bapak akak pon selalu je belikan untuk akak adik beradik...beli sikit2 je bior meriah sikit raya diorang... 


ok la korang sampai sini je esok2 kalau panjang umur akak mengebang lagi kat sini yek...ta...ta korang...chow :p


*Tq pada Shuhadah Razali  yg sudi polow blog hakak yg dintis ni...salam ukhuwah dari akak di WGDG...tq yek nanti akak pi polow adik balik...muah ciket  :p





11 comments:

  1. Weeeiiiii dah ada dua sekut raya tu Mel..
    Memang rindu dengan semperit dulu-dulu..
    Mujur mel share resepi boleh akak cuba..
    tapi tak tahu bila hahahhhaaa..

    ReplyDelete
  2. Entah kenapa kuih samperit Linda menimbau kenangan kakak dgn arwah mak kakak tau. Dulu itulah pattern kuih samperit. Ini yg betul original. Dulu kakak kalau mengadap ni siap pegang balang.

    ReplyDelete
  3. kuih dahlia akak tak buat ke kak? hihi

    ReplyDelete
  4. Cantek kuih cornflake tu linda...warna warni.Akak dah lama sangat tak buat biskut ,biasa buat kuih goreng2 je ,biskut adek ipar akak yang bagi .
    Biskut semperit tu memang legende kan ,dari zaman budak2 tetap ada bila raya .Yang beza nya dulu guna majerin je.
    Anak2 akak kurang gemar pulak biskut2 ni linda....kalau kekacang atau kerepek2'kdg licin bekas kuih orang bila beraya :-).

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Piweet dah ada sekut raya. Bismut fav saya tu cornflakes. Semprit tu fav ank2.

    Amboi dorang simpan blk kg kat umh x main ke kak? Ank sy dh kemain lg berbunga api mlm td

    ReplyDelete
  7. Tulah ....yo yo oh je kata tak de mood....tp biskut dah menggebang banyaknya ...Cantik ar biskut ko tu Mel...Ayu mak nengoknya, warna warni....
    Hajat mmg sangat nak buat semperit tu.... satu adunan tu dapat berapa bekas Mel? Cair kat mulut tak semperit tu?

    ReplyDelete
  8. kak kuih semperit sangat classic look !
    tolong share location rumah ko kak, aku nak datang raya haha

    ReplyDelete
  9. Ala... nampak mudah resipi semperit akak tu... ala nak try la... mood.. mood.. kemarilah!!!

    Saya bagi anak2 main pop-pop je kejam tak saya... hahaaahaha

    ReplyDelete
  10. Pandainya buat biskut, cantik pulak tu.. siap ada bunga api.. nak pi cari jugak ni..ok dah faham dah sebab dah siap skut raya ni patut bungkus dah oven :)

    ReplyDelete
  11. Sedapnya biskut raya akak....terliur pulak walaupun tgk gambar aje

    ReplyDelete