sila klik sini

Tuesday, 10 May 2016

RESEPI CHEESE BAKED MEATBALLS

rabu             11  mei  2016




Assalamualaikum dan salam mesra.....









                                                                    sumber dari  google


Akak blom buat lagi benda ala ni...tu gambo google je tu...tapi resepinye akak dah semat dalam kepala hotak akak siap2...cam sedap je kan...bahan2 pon dah ada akak beli...cuma tunggu masa dan ketika yg sesuai je akak bleh buat...mungkin hujung minggu kot...hari2 biase ni susah sikit ar...anak2 akak kompom cari nasik gak nanti...dah tak kuasa akak nak buat keje dua kali...nak selamat buat time2 hujung minggu je...kang kalau lapo time petang2 bleh ajak je diorang keluar makan ke hape kan...hehehe


resepi cheese baked meatballs


500gm        meatball  rebus dan tos  (meatball ni nanti akak nak buat sendiri pakai daging cincang)

1 tin       sos prego (cheese and hebs)

2 biji      kentang

1/2 biji   bawang holland (potong dadu)

3 ulas     bawang putih (cincang)

1 tin       cendawan butang (potong2)

cheese mozzarella atau keju keping secukupnye

cara-cara : 

* rebus kentang hingga lembut dan potong sederhana tebal.

*tumis bawang hollad dan bawang putih hingga naik bau...kemudian  masukkan cendawan dan sos prego...kacau sebati...biarkan sekejap dan tutup api...

*dalam loyang atau mangkuk sapukan sedikit butter pada dasarnye...susun kentang tadi hinga penuh...kemudian susun meatball dan curahkan sos prego yg telah di tumis dengan bawang dan cendawan tadi...akhir sekali tabur cheese di permukaan

*bakar pada suhu 160 darjah atau mengikut suhu oven masing2 selama 20 minit atau sehingga permukaan hidangan masak dan keperang perangan....selamat mencuba...



Senang je kan...tapi akak dah bole bayangkan kesedapan hidangan ni...kikiki...meat ball tu nanti akak tanak pakai yg frozen tu...akak beli daging cincang je nanti nak buat sendiri...mesti lagi sedapkan...famili akak memang suka cheese2 camni...makan dengan roti prancis pon sodap...ok la bila akak dah buat nanti akak share gambo kat korang ye....ta...ta




16 comments:

  1. nak buat nanti bagitau, akan ku muncul di pintu rumah mu hahahah

    ReplyDelete
  2. best ni kak, saya penggemar cheese

    ReplyDelete
  3. Ni kat umah ada ubi ni sos prego kena check tapi daging burger rasa ada boleh la try jugak heee :)

    ReplyDelete
  4. sedap ni, teringin juga nak try buat kan Malinda, macam simple je resepinya kan :)

    ReplyDelete
  5. wat lebih sikit kak..hehe..pos ke sini

    ReplyDelete
  6. Assalam linda....ni ha akak dah muncul pun,walaupun akak tak sempat nak berblog tapi sempat lah juga BW n3 kawan2 dan Linda juga....cuma tak sempat nk komen.
    Tengok resepi linda ,hmmm .. sedapnya.Anak akak balik minggu ni boleh lah akak suroh dia buat.

    ReplyDelete
  7. Woooaaa woaaahhh... kite pun favourite meatball cheese ni kaaakkkk...... tak kuat, bila jumpa cheese.... Cis, hancur diet ku! h\kihkihkihkiihh

    ReplyDelete
  8. Boleh cuba ni nampak mcm senang Tq Linda kongsi resepi.

    ReplyDelete
  9. Kalau dekat Pizza-Huts tu baked-rice cheese Linda. Sedap juga. Favourite anak dara kecik kakak. Lain kalilah kakak nak buat macam resepi yg Linda bagi tu - buat meatball (eleh tapi kakak ni kan Linda masa baca tu macam nak sgt buat - tapi bila dah lama lupa pun).

    ReplyDelete
  10. Perghhh terbayang jer Mel..
    Bila tarik tu cheese dia memanjang mengikut..
    pastu makan panas2 sikit..
    aduh nikmatnya..
    rasanya tak sabar ko nak membuatnya Mel..
    bila terbayang-bayang macam tu..
    curah minyak api sikit ..
    bagi cepat ko memasaknya mel hahahhahah...

    ReplyDelete
  11. Alamak.. akak ni saje tau goda selera kita.

    ReplyDelete
  12. Yelah...mak pun dah telan ayor lio pat ploh kali ni weyh....Senang jer tukan...Kekdahnya mcm buat kuah spaghetti jer tu kan Mel...

    Ohh Kentang tu rebus dulu baru hiris ek...Ni kalau buh nachos ke benda tu agak agak sedap tak?..

    ReplyDelete
  13. kena revised sket list barang dapur minggu ni nampaknya.. anak-anak kat rumah asiklah terkuis-kuis jer nasi sejak menjak ni.. jom western plak kan :)

    ReplyDelete
  14. yes. kalu buat sendiri mitbol tu lebih real.
    aida ari tu beli yg frozen ajer kak.
    nak cepat ngap!

    ReplyDelete
  15. Mak dtg ni Mel sebab nak try buat ptg ni jugak weyh. Tak sabo dah tekak mak nak makan ni

    ReplyDelete