sila klik sini

Sunday, 15 May 2016

HOMEMADE MEATBALL

isnin            16  mei  2016



Assalamualaikum dan salam sore.....



Sebelom ada yg duk kecam hakak baik la akak laju2 up entry homemade meatball yg akak gebang2 kan tu...kuikuikui...mudah sesangat dik non nak buat meatball ni...yg paling penting 10x ganda sedap dari frozen meatball yg selalu kite beli kat pasaraya....






Akak selalu pakai daging kisar jenama Ramly ni...memula kite kasi rendam sampai daging ni lembut...pastu basuh la bersih2 guna tapis kelapa...tos biar lama sikit...pastu masukkan serbuk lada hitam,lada sulah dan sedikit garam...gaul sebati...pastu bulat2 kan sebeso bola pingpong...buat sama beso tau baru cantik...kikiki...susun dalam loyang pastu bako dalam oven selama 15-20 minit...suhu ikut oven masing2 ye...takyah tinggi sangat suhunye...




Bila dah masak nanti meatball kite jadi rupe gini...saiz akan mengecut sikit dari sebelom masak...selain di bako dalam oven meatball ni bleh gak di masak dalam kuali leper atas dapo...same je rase dia...cuma masuk dalam oven senang skit la kejenye...sumbat je set time pastu dah bole buat keje lain...gituuuuu....meatball ni selain sesuai untuk buat cheese baked meatballs kite bole masuk dalam sos spegeti bolognese jugak...tersangat sedap nye...ok la selamat mencuba ye...ta...ta





12 comments:

  1. Samalah kakak pun guna brand ini juga Linda
    Rumah kakak banyak guna brand ini. Dah biasa.
    Tapi meat-ball cheese kakak resepi Linda tu kakak belum try lagi.

    ReplyDelete
  2. Weeeyyyyy..
    Sonang rupo nyo yo Mel..
    Bulih akak cubo..
    Ingatkan kena sembelih lembu bagai ke hahahhaha..

    #jangankecamsaya

    ReplyDelete
  3. Ok nanti bole mencuba, bako dalam oven ye, oh buat bulat daging saja tak da bahan lain, pure daging sangat tu mesti sodap :)

    ReplyDelete
  4. pernah buat camni dulu, memang sedap

    ReplyDelete
  5. Kak Zai pun suka brand yang ini. Nanti bolehlah mencuba tq linda kongsi resepi.

    ReplyDelete
  6. Terimakasih linda kongsi resepi.Boleh simpan untuk bulan posa ni...biasalah bulan ramadhan ni lah yang selalu buat eksperimen masak memasak segala bagai.Nak2 ada assistant akak kat rumah ni sementara dia belum balik u lagi .
    Ok gak guna jenama Ramly,mudah di cari.

    ReplyDelete
  7. macam senang buatnya kan..boleh lah mencubanya nanti..

    ReplyDelete
  8. Saya pun selalu guna jenama Ramly juga. Sebab namanya 'Ramly', saya ada full confidentlah gitu kononnya!

    Oh, senang aje! Tapi sebab saya tengah merajuk tak mahu masak, takdalah saya nak buat homemade meatball ni. Nanti-nanti rajuk dah hilang, baru saya tengok balik entri ni. Takpa, takpa, saya kopipes siap-siap masuk dalam file!

    Aduh! Ini pun nak kopipes! Nampak sangat tak pandai masak ^_^ Hahaha!

    ReplyDelete
  9. Semalam semalamnya mak baru beli meatball Ramly yg dah siap Mel... Tak kuasa mak nak mengentel hihi....Hajat dihati teringin gak nak buat baked meatball cheese ko tu. Tp entah bilalah hihi

    ReplyDelete
  10. memang sedap buat sendiri gini kan, terasa-rasa daging tu..nyum..nyum.

    ReplyDelete
  11. Senang je rupanya...nanti boleh buat sendiri...bab macam ni SA senang bljr..thanks akak share resepi...jenama ramly tetap jd pilihan

    ReplyDelete