sila klik sini

Monday, 2 May 2016

DIY BALANG KUIH RAYA (TEKNIK DECOUPAGE)

selasa          3  mei   2016


Assalamualaikum dan morning sayangans ^_^


Dah abiskan cuti...nyampah...rase cam kejap je...kalau bole nak sambung lagi 3 hari...hahaha...cuti2 kali ni akak tak pi memana pon lepak kat rumah je...pastu berkumpul dengan famili kak ngah akak kat rumah tutup...kali ni best anak2 dia sume balik...yg keje kapal tu pon dapat balik kali ni...dah dekat setahun kot akak tak jumpe anak buah akak yg sorang ni...diorang siap belanja makan ikan bako kat parameswara sanan nun...makan sampai santak2 perut...masa balik jalan seret kaki je mampu...pastu kat dalam kete tersenguk2 sebab ngantuk...perut dah kenyang ape lagi jadi ulau sawa jelah keje akak...ok la jom sembang pasal balang kuih raya jom... ;D



 Hari tu time belek2 gambo kat fesbuk tetiba mata akak cam nak terjojol tengok bekas kuih raya yg yarabi..yarabi cantik ni...sikit lebih kurang yg cam kak anajingga share dalam entry nye sebelom ni...gambo ni akak amik dari kawan FB akak  ni link blog beliau tapi kalau nak order barang bole terus order dari FB lagi senang...pi add dia cepat...kikiki...cantik kan kerja tangan dia kemas je...meleleh ailio kalau tengok barang dagangan dalam fesbuk dia...sume nampak sweet je...ni la teknik decoupage atau untuk lebih faham "teknik tampalan corak tisu" 



Memandangkan akak ni ada la sikit2 ilmu decoupage maka hujung minggu lepas akak order tisu gambo munge2 ni dan corak kotak merah putih ni dengan kawan fesbuk akak tu...banyak pilihan tisu yg bole kite pilih dalam koleksi dia hokey...sampai rambang mata di buatnye...cam nak beli semua T___T  amacam cantik tak corak tisu pilihan akak ni ? dah bertahun tak berdecoupage ni...mintak2 menjadi la hendaknye...terpaksa bongkar lelari cari bahan2 lain untuk memula kan projek gamaknye...nanti di lain n3 akak kongsikan ye...


                                 (gambo pinjam dari blog pinkmomma)

akak berangan nak guna balang kaca cam dalam gambo kat atas ni...kalau mengikut cerita dalam n3 blog ni beliau beli balang kaca ni dari pasaraya tesco...murah pulak tu seketul baru rm2.90  sajew...gile murah kan...nanti yg akak nak decoupagekan kat bahagian tutup balang tu je...yg hat badan bior le bogel kosong camtu je...kikiki...memintak ada le balang kaca camni lagi kat tesco...dah tak zabarrrr ni nak mula kan projek...hahaha...ape2 pon wish me luck ye kekawan...nanti akak share camne teknik decoupage dengan korang...ok la sampai sini je...ta...ta ^_^

11 comments:

  1. SB pon sama,,bila melayan gambar jualan kat fesbuk ka..hihii..mata tak lepas bekelip..dasar sungguh lah kita ni..btw, balang tesco yang bo@#$ tu kalau hias guna reben ke apa, mmg nampak cantik.

    ReplyDelete
  2. Tak sabarnya nak tengok hasilnya sis, cantik pilihan bunga warna tisu tu, dah rasa dah ala ingeris aroma teh ni dengan kukies rayer :)

    ReplyDelete
  3. Rajin ko Mel!!!
    Bekas kuih Raya mak pun lebih kurang gitu Mel....bogel kontang kanting haha... Tapi konsep rumah bukan bunga bunga English mcm ko tu Mel. Rumah mak tak konsep haha..... Jadiknya mak rasa eloklah bogel aje dahlah femalas haha....

    Weyh mak gi Umbai semlm Parameswara tutup so mak gi Umbai Ikan Bako jer

    ReplyDelete
  4. Rajin ko Mel!!!
    Bekas kuih Raya mak pun lebih kurang gitu Mel....bogel kontang kanting haha... Tapi konsep rumah bukan bunga bunga English mcm ko tu Mel. Rumah mak tak konsep haha..... Jadiknya mak rasa eloklah bogel aje dahlah femalas haha....

    Weyh mak gi Umbai semlm Parameswara tutup so mak gi Umbai Ikan Bako jer

    ReplyDelete
  5. hah 2.90 je kat tesco ! murahnya
    ok nak p beli gak hahahaha

    ReplyDelete
  6. Rajin sungguh linda nak mendeko bekas kuih raya.
    Akak pun sama macam hainom okje...bogel je bekas kuih akak...
    Tapi akak nak tau juga mcmana caranya linda nak buat ni....nanti share ya.Manalah tau akak terrajin nanti...

    ReplyDelete
  7. Cepat sikit buat Linda bagi kakak tengok.
    Mesti cantik. Kalau kakak pun suka plain aje botol bawah bagi nampak kuih apa yg ada di dalam sebab tutup dia tak kena balut cecantik kan:)

    ReplyDelete
  8. rajinya kak mel,tak sabar nak tgk k.mel update..
    kipidap..go go

    ReplyDelete
  9. Lawa kak..

    Buat 10 bijik antar umah sy blh?mls la nk buat sedirik

    ReplyDelete
  10. teknik decoupage?..menarik tu, dh lama terbuka hati nk gantung pinggan kt dinding.. mmg kena corak/bunga tisu je ke kak mel?

    ReplyDelete