sila klik sini

Friday, 13 May 2016

CHEESE BAKED MEATBALLS IN THE HOUSE ~ YO !!!!

jumaat        13  mei  2016


Assalamualaikum dan salam mesra ya sahabat....





Semalam dengan hari ni akak agak bizi skit...hari ni pukul 9.30 akak dah tercongok kat dewan sekolah lama kak long...minah tu di jemput ke majlis meraihkan pelajar cemerlang...selain sijil ada jugak sedikit sumbangan dari pihak sekolah...yg tu esok2 jelah ye akak stori...hari ni nak cerita pasal makanan jek....kikiki



Yeah !!! akak dah buat dah cheese baked meatballs tu uolllsss...hahaha...betol cam cakap kak Norhayati...akak dengan anak2 memang tak sabar2 nak masak dan makan...hahaha...amacam korang...mengoda tak ??? ....hahahaha....



Tapi akak ada derhaka sikit dari resepi asal...sebab kentang yg sepatutnye di hiris2 akak sudah kasi lenyek cam kentang putar...kikiki...sedap uolllssss...sumpah tak tipu...akak rebus 3 biji kentang dan bila dah empuk...time pepanas tu akak masuk kan 2 sudu beso butter dan lenyek sampai hancur...padatkan kat bawah loyang pembakar cam dalam gambo tu...pastu susun meatball rerapat...meatball tu akak buat tau tak beli yg dah siap tu...buat sendiri lagi sedap dah tentu2 la pakai daging sematakan....

Lepas tu curah je sos prego yg telah di tumis dengan bawang dan cendawan butang...ratakan atas daging tadi...

Kendian tabur je cheese pilihan korang part atas sekali...lagi banyak chesee lagi le sodap...akak pakai cheese mozarella...pastu bako la hingga bahagian atas tu jadi perang...

Tadaaaaa...ni rupe bahagian dalam baked meatball ni...memang padat sangat...kombinasi yg sangat2 serasi uolllsss...kentang lenyek part bawah tu bila makan dengan sos keju tu terus jadi sedap meletop2...ingat esok nak buat lagi untuk anak2 sedara akak...inshaa Allah  :)
Semalam akak puase...jadi selain masak baked meatball tu tekak ni teringgin beno nak makan lempeng...kalau camni akak panggil lempeng lembik...time mengadun tepung tu sengaja buat cair2...pakai minyak sikit je masa mengoreng...

Lawan kan dengan sambal tumis ikan bilis...dapnyeeeee...petang ni nak buat lagi la...hahaha...akak sebat 2 keping...alhamdulillah kenyang sampai pagi ni...air pulak akak berbuka minum ayak kosong je...tengah diet minuman dan makanan manis sekarang ni...

   resepi penuh cheese baked meatballs di sini






Ok la uollssss...esok2 kalau di panjang kan umur kite borak2 lagi ye....ta...ta



..........mati itu pasti...hidup...inshaa Allah........ :) 




7 comments:

  1. Waaah! dah jadi dah Linda
    Cepat aje jadi bila dah teringin sangat kan
    Lempeng lembik makan dgn sambal tumis kakak pun suka:)

    ReplyDelete
  2. sampai hati ko kak tak jemput aku * lari laju-laju rempuh dinding*
    hahahaha

    ReplyDelete
  3. Maghrib maghrib mak dtg jenguk ko Mel hihi.... wah mcm terliur jer .... Tengok pun dah tau sedap tu. Prego tu ko ambik carbonara ek Mel...
    Mcm teringin nak buat pulak. Tp kesian pulak anak bujang mak nak balik esok. Tak dapatlah dia merasa....
    Baru sat ni pun mak masak lempeng. Mlm ni diet nasi kononnya haha..

    ReplyDelete
  4. Maghrib maghrib mak dtg jenguk ko Mel hihi.... wah mcm terliur jer .... Tengok pun dah tau sedap tu. Prego tu ko ambik carbonara ek Mel...
    Mcm teringin nak buat pulak. Tp kesian pulak anak bujang mak nak balik esok. Tak dapatlah dia merasa....
    Baru sat ni pun mak masak lempeng. Mlm ni diet nasi kononnya haha..

    ReplyDelete
  5. Patutlah takde bayang
    Linda,sibuk rupanya....tahniah kak long.
    Sedapnyaaa....tengok je pun dah kecur.Yalah akak pun nak buat rasa tak best bila anak2 sorang ada sorang xde camni.Kalau boleh biar semua dapat merasa makanan sedap camni.
    Lempeng pun sedap gak linda...Akak nak buat lah jap lag wat sarapan.

    ReplyDelete
  6. akak !!!!
    terasa nak membuat nyer skang jugak kak itu bek mitbol.
    aduhai. oven plak tak ok :(
    sedih!!!

    ReplyDelete
  7. Seimbang sungguh - ada cheese baked meatballs dan juga lempeng ^_^

    Wah... saya memang tak boleh dengar orang sebut cheese and potato ni! Saya alergi... dan-dan tu air liur saya meleleh sebab teringin!

    ReplyDelete