sila klik sini

Wednesday, 25 May 2016

CEMAS DAN MENDEBARKAN

khamis         26  mei  2016




Assalamualaikum n salam pagi....


Minggu ni akak memang cemas sesaje...ujian kecil je tapi sebagai manusia yg lemah akak tetap terasa dengan satu demi satu debaran tu...segalanya bermula pada tengah malam isnin hari tu...dari pukul 11 akak masuk tido sampaikan pukul 1.40 pagi mata akak ni susah nau nak lelap...ada rasa cam bedebo2 je...seba tak kene...golek kiri...golek kanan...tetap gak tak bole tido...ayat jgn cakap le sume yg tahu akak baca...doa makan je akak skip tau...tetiba dalam pukul 3.40 pagi telipon rumah akak berdering tanpa henti...tu la permulaan episod debaran yg pertama...





  Mak akak di minta untuk di hanto ke spital sebab badan dia rasa lemah dan sakit2 semacam...akak betol2 cemas pasal mak akak ni manusia paling penakut untuk pi spital kalau bole elak memang dia elak...tapi bila dia sendiri yg ajak ko tak rase bedebo ke ???
Akak tak polow sebab si mak enon tu faham2 jelah...ada yg kecoh sekampong dia mencari akak kang...cik boss dengan abang akak je pi hanto...alhamdulillah mak akak cuma kurang air dalam badan dan gastrik...lepas drip air sebotol dia dah bole di bawa balik rumah...syukur beribu ribu syukur...santak sampai ke pagi terus akak tak tido...


Debaran kedua pulak semalam...minah kak long test JPJ untuk lesen kete...memacam le pesanan akak pantak telinga dia...sampai bengkak2 telinga minah tu mendengo...hahaha...dah la akak hangin je dengan pusat memandu tu...kerani sekor2 muka kemahen belagak...sistem azabedah sangat...memang last la akak jejak situ lagi...pasni kalau tiba time bang ngah akak cari pusat memandu lain je...yg tu lain kali akak stori...dan semalam syukur alhamdulillah kak long berjaya melepasi ujian JPJ...dua tiga hari lagi dapat le minah tu lesen 'P'....minah tu dah siap berangan nak melenjan kete hakak dik non...T___T 


Debaran ketiga...abang ngah sekarang ni tengah pekse pertengahan tahun...fuh!!! yg ni betol2 buat akak berdebo...sebabnya akak tahu mamat tu kemahen femalas nak belaja...asyik la main games je keje dia...kawan tiap2 petang duk seru2 nama dia ajak main bola...malam hadap buku tak sampai 1 jam dah mengantuk cam hape je...akak dah warning dia siap2 awal minggu haritu...kalau keputusan pekse dia merundum teruk kali ni...segala henpon,playstation dan laptop di haramkan untuk dia sentuh hingga mendapat keputusan pekse akan datang...pucat gak la muka dia bila dengo akak cakap camtu... :p









Dan ini pulak debaran yg terakhir semalam...kuikuikui...bedebo dik non takut tak sempat nak makan nasi lemak sambal sedap kat kantin pusat memandu...lepas daftar kak long lelaju susup sasap terjah kantin...kussss semangat tinggal 2 bungkus je... :0
Laju2 baca bismillah sambil senyum...











12 comments:

  1. Huiii...banyak nya berdebo nya Linda.Tapi yang pasal mak tu memang lah mendebo kan sangat kan....akak yang baca ni pun terasa2 .Yalah kalau dah mak sakit memang kita risau sangat kan,mudah2an mk linda akan sehat semula.
    Budak lelaki belajar nya lain linda,biasanya dalam tak belajar nya tu lah yang dpt result yg baik....Insyaallah abang ngah tu boleh....dan tahniah juga utk kak long .
    Dalam berdebo2 tu ingat lagi nasi lemak sedap tu ya linda.

    ReplyDelete
  2. Huiii...banyak nya berdebo nya Linda.Tapi yang pasal mak tu memang lah mendebo kan sangat kan....akak yang baca ni pun terasa2 .Yalah kalau dah mak sakit memang kita risau sangat kan,mudah2an mk linda akan sehat semula.
    Budak lelaki belajar nya lain linda,biasanya dalam tak belajar nya tu lah yang dpt result yg baik....Insyaallah abang ngah tu boleh....dan tahniah juga utk kak long .
    Dalam berdebo2 tu ingat lagi nasi lemak sedap tu ya linda.

    ReplyDelete
  3. mcm2 debaran mak2 ni.tu belom terima menantu lagi..hahaha
    anyway, doakan semoga mak akak sihat sentiasa.
    bab ambik lesen tu mostly yg pernah jumpa, kerani kat driving lesen sumo kerek2 belaka. tah hapa susuh sgt nak senyum kot.

    ReplyDelete
  4. Hish menyampah tau debaran yg last tu..... Ingatlah apa, rupanya Nasi Lemak sambal sedap Ceh!!!
    Abg Ngah tu sama je kekdahnya ngan anak sulung mak tu Mel.... lelaki ni mmg lain sikitlah kuat main game geram mak nengoknya, yg pompuan pulak tak amin game , mcm belajo tapi berangan kuat....huh...fening tau kepala mak ni....

    Alhamdulilah lah mak hang tak de pape....

    ReplyDelete
  5. Assalam kak!!! i'm back!!!!
    amboi debo kemain..tapi yg pasal mak pon tu mmg debo serius..kita baca pun debo gak..syukurlah semua debo akak tu..semua digantikan dgn yg baik2 jek..kim salam smua..jom singgah blog kita plak..hahaha

    ReplyDelete
  6. ok.. part yang last tu yang tak menahan debonye.. kihkihkih..
    tapi part pekse tu memang ai sangattttt berdebo2.. huhuhu.. maklumlah pes time anak pekse besau.. tu baru UPSR.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah , mak mel ok..
    Debaran pertama tu memang akak pun berdebar kuat kalau dengan telefon berdering waktu sebegitu tau..

    Hahahhaaha
    Debaran yg last tu kan ..
    rasa akak nak tarik jer telinga mel tau..
    saja je nak buat banyak akak ni berdebar sama kihkih

    ReplyDelete
  8. nasib baik ko sempat rembat nasik lemak yang diidamkan tu, Mal..haha

    ReplyDelete
  9. Hahaha! Debaran yang terakhir tu memang tak boleh blah! Yang lain-lain tu, kita baca pun berdebar sama. Terasa-rasa macam kita yang mengalami tapi bab last tu memanglah tak langsung rasa nak simpati tau kalau tak dapat makan!

    Alhamdulillah, emaknya takda apa-apa! Kalau ikutkan debaran yang datang bertimpa-timpa tu, mahunya tak cukup nasi lemak sebungkus!

    ReplyDelete
  10. Dup dup membaca doa makan skip la adoi..hehe syukur mak mel dah sihat, kadang derang punya apa instinct naluri ek tahu tahap ketahanan mereka rupa perlu air,,Alhamdulillah tetapi pagi gelap tu suspensvbila dapat berit macam tu... amboi nasi lemak sedap kenala doa makan.. aunty kalau kena warning nak kena banned hphone playstation baik main siap siap.. opps sori :) inshaAllah Angah bole dan cemerlang.

    ReplyDelete
  11. tolong bisik sket pusat memandu kat mana tu

    ReplyDelete
  12. Debaran terakhir tu SA suka...Sama la Kita Kak..asyik berdebo je..kalau ikutkan mmg Naik darah tinggi dh kan...adoi laaa

    ReplyDelete