sila klik sini

Sunday, 24 April 2016

SARANG SEMUT ~ MOOD RAYA

isnin            25  april  2016



Assalamualaikum sayangans...


Amacam cuti hujung minggu...kikiki...mesti korang penat mengukur jalan kan...nak2 si minah hainom OKje tu dengan si mommy bebudak cute...ntah mall mana agaknye diorang pi menganas...hahaha...hakak lek2 je kat rumah...ada gak keluar pi cari lauk dan barang sikit...ni kejadian jumaat petang...ntah mana datang kerajinan akak pon tak pasti...lagi pon akak dah lama tahan tekak nak makan biskut sarang semut...save resepi nye dari tahun lepas lagi...kikiki...ni la baru nak mencoba...bahan2 pon sume dah cukup...ape lagi anak2 moh le kite berperang ... :p




Bahan2 yg di perlukan....

1 buku butter atau 250gm  planta
250gm   tepung gandum
200gm   tepung  kastard
100gm   tepung  jagung
100gm   gula kastor
1 biji     telur
1 sudu   esen vanila
coklat rice utk hiasan
paper cup secukupnye

cara-cara

pukul mentega,gula dan esen vanila secara menual hingga sebati...kemudian masukkan telur dan gaul lagi hingga rata..

masukan semua tepung dan uli sehingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di tangan...

parut adunan mengunakan pemarut...sudukan ke dalam paper cup dan tabur coklat rice...bakar sehingga keperang perangan...setelah sejuk simpan di dalam bekas kedap udara......selamat mencuba :)




Salah seorang AJK yg terbabit...si helmet tugasnye membuka paper cup...ralit dia buat keje...kalau tak di beri tugas mengaruk satu dapo...abis paper cup akak di buka sume...padahal pakainye tak seberapa pon... T__T


Ni pulak AJK masuk kan aduanan...bila akak dah parut bebanyak tugas kak long masuk kan adunan dan coklat rice kemudian di bako...abang ngah mengelat...bila suruh je dan2 tu la baru nak sembahyang la nak berak la...budak femalas memang gitu gaya dia ye...time dah siap masak tetiba dia muncul jadi orang petama yg makan...berbulu je mata akak tengok dia... = ___ =


Jangan ada yg berani2 nak kecam pemarut akak tu ye...hahaha..akhirnye parutan kocik akak ni berguna gak...kuikuikui...walau pon cam hazabedah sikit sebab kecik bebeno tapi kire ok la cantik je kuih akak berderai...time akak beli dulu kak long siap gelak2 kan tau...dia tak tahu barang ketot2 camni kekadang berguna gak...


Waktu gambo ni di amik tinggal ni je baki biskut sarang semut akak dik non T__T  time n3 ni di tulis pulak rasenye ada la tinggal 8-9 ketul je...tapi takpe la memang buat untuk makan pon kan...bior le abis dari tak abis membazir je kan...bebudak dah set suh buat untuk raya nanti...akak setuju je sebab senang je buat sekut ni...bahan2 pon simple je takde le over ke hapekan...biskut tradisi gak kirenye sarang semut ni kan...dulu mak sedara akak je pandai buat sekut ni tau...kalau pi beraya rumah dia memang akak hadap ni je dengan sekut batu karang...kire biskut feberet gak la...alhamdulillah percubaan pertama akak nampak nye sukses...kire ada la gak bentuk sarang bersama semut2 nye tu...kikiki...rase pulak alhamdulillah sedap kat tekak kiteorang...bulan tak pose kan...bako2 je terus bleh ngap...kikiki


Ok la sampai sini je esok2 kalau panjang umur kite jumpe lagi...ta...ta


12 comments:

  1. Wah rajinnya linda buat biskut...terasa2 pulak dah nak raya kan.
    Akak dah lama sangat tak pernah buat biskut lagi dan tak juga membeli sebabnya adek ipar akak rajin sangat memberi berbagai2 jenis biskut bila time raya.
    Rajin juga anak dara kecik tu membantu ya...dah besar nanti boleh lah buat biskut dengan kak long je...ibu bolehlah duduk2'je.

    ReplyDelete
  2. Comel princess menolong mamanya, menjadi betul sarang semut sis ye. Pandai, sejak bila mula berkecipung ni hehe dengan tepung amboi jadi cak pong pula ni..hehe..aunty nak ngap tangan gebu baby tu!

    ReplyDelete
  3. biskut peberet saya jugak ni..
    Baru nak tegur tang pemarut tu... ciutnya laa...

    ReplyDelete
  4. Oooo..la ingatkan kek sarang semut saja yg ada. Besikut pon ada rupanya. Mal memang rajin tengah bersemangat waja nak parut adunan ni. Kalo SB la yang buat, layan mata jadinya..hihii

    ReplyDelete
  5. Itulah Kak Long lain kali kalau mak beli tu mesti ada gunanya
    Tak kiralah parut kecik pun kan berguna. Tengoklah hasilnya bukan aje sedap tapi cantik:)

    Raya tahun ini mesti atas meja rumah Linda biskut sarang semut ini.

    ReplyDelete
  6. Ambil tempahan untuk raya tak ni? Kalau ambil, senang sikit saya. Dah ada satu kuih untuk raya. Lain-lain nanti kita suruh kengkawan yang lain pulak ambil tempahan. Kah3x.

    Mana adanya berjalan. Kita orang dok rumah aje hari Sabtu. Mommy pegang remote control tak lepas sebab nak tengok GoShop. Habis yang lain-lain merana badan tak dapat tengok news, tengok kartun favorite tau! Hari Ahad aje kita ngukur batu-batu bangunan mall tu okey ke tidak, merekah ke tidak dek ElNino punya angkara.

    ReplyDelete
  7. Weyh.... mentang mentanglah dah dekat nak raya, pandai tekak tu teringin nak makan ek.

    Biskut ni anak kita suka Mel, tp lum pernah try buat sendiri, selalunya depa hadap kat rumah org aje haha..... Nak trylah nanti.

    Satu adunan tu dapat bape? Banyak tak? Haiii...tengok tangan memasing bukan main lagi gebu gebas putih melepak...pergh!! Mmg confirm sedap ni

    ReplyDelete
  8. walopon pemarut akak tu comel cute je nengoknya tp tetaplah sereyau nk parut bila dh hujung2 nk abis tepung tu.. haha

    ReplyDelete
  9. sedapnyaaa..feveret wawa ni..")

    ReplyDelete
  10. kak. nanti bleh order ni :)
    aida weekend lepas melayan anak2 membersihkan umah baru.
    letih.

    ReplyDelete
  11. Antara kuih kegemaran anak dara SA...

    ReplyDelete