sila klik sini

Tuesday, 19 April 2016

RESEPI SATE AYAM SEDAP DAN MUDAH

rabu            20  april  2010



Assalamualaikum sayangans.....



Atas pemintaan hadek Aida dari blog Home Sweet Home meh le akak tepek sekali lagi resepi sate yg senang dan sedap ni...dedulu akak penah share gak bole baca sini tapi dalam entry sebelom ni cara akak menulis resepi agak tunggang langgang sikit...kuikuikui...harap di maafin...akak memang selalu buat sate ayam je yg daging blom penah cuba lagi...mungkin akan datang kot...resepi asal datangnye dari seorang pakcik penjual sate di pontian Johor sana nun...MIL akak la yg cuba2 nasib tanye resepi...tak sangka akhirnye dapat gak...kikiki...semoga bertambah murah rezeki pakcik tu lepas ni...jarang nak jumpe orang berniaga yg sudi kongsi resepi kan... 




 Lepas di perap selama 1 jam...xtvt mencocok sate telah berlangsung dengan jayanya...abis kuning2 jari jemari hakak... :p

Yang belah atas tu hasil kerja kak long...yg bawah ni pulak dah tentu2 la mak garam yg buat...minah tu buat keje asal bole jew...akak rimas tengok susunan sate dia yg tak kemas tu...lepas amik gambo ni laju2 akak susun balik...hahaha

Hasil setelah siap...misteri kenapa lidi sate akak kontot rasenye dah pon terjawab kan...so pasni jangan ada yg berani2 nak tanye...kahkahkah...sebelom bako simpan dulu dalam esbok...kalau nak bako esok lusenye pulak simpan terus dalam tempat beku...lagi 2-3 jam nak bako baru keluarkan....


Di sebab kan kiteorang ni jenis manusia femalas...hanya mampu bako camni je...hahaha...hoi! jangan memain ye bako camni lagi sedap dari bako atas arang...jangan tak tau...bako atas ni sate kite tak rase kering ye...daging ayam tu lembut berjus kekdahnye...nak bako atas arang kene pandai dan rajin balik2 kan sate supaya masak serata dan tak overcook...

Yang paling terbaru hari tu pon akak bako dalam kuali karen ni je...senang sangat dan yg paling penting tak payah nak hidupkan arang...hahaha





Resepi sate ayam (ada sesetengah bahan akak kurang atau tambahkan mengikut selera)


1 kilo  isi ayam (bahagian dada)

5 batang serai *

11/2 ketul  halia sebesar ibu jari *

7 ulas  bawang putih *

1 camca teh  garam *

11/2 sudu   serbuk ketumbar

11/2 sudu   serbuk jintan manis

11/2 sudu   serbuk jintan putih

1 sudu        serbuk kunyit

2 cawan    gula

1/2  cawan madu (jika suka)

Lidi sate


Cara-cara :

1) basuh daging ayam bersih2 dan tos hingga kering...potong ayam dalam bentuk kiub dan tos lagi...(sementara nak menyiapkan bahan lain simpan ayam yg sedang di tos dalam esbok)

2)hiris  semua bahan2 yg bertanda * dan tumbuk lumat (bahan wajib di tumbuk sebab kalau di blender nanti terlalu banyak air dan rempah tak lekat kat sate)

3)keluarkan ayam tadi dan pindahkan dalam mangkuk beso...masukkan semua bahan2 lain dan gaul sehingga sebati...kandungan gula bole di tambah jika suka...sate kalau rase manis2 lagi sedap kan...kalau korang nak buat lebih...just gandakan je bahan2 kat atas..

4)perap sate selama 1 jam dalam esbok dan kemudian bole la di cucuk pada lidi mengikut citarasa memasing...sate bole la di bako mengikut ape cara sekali pon...asal kan masak sudah le jangan ko kunyah mentah2 camtu pulak...hahaha


Selain sate korang jangan lupe sediakan  kuah kacang,nasi impit dan hirisan timun sebagai pelengkap hidangan sate korang ni...kang tak kabo kat sini ada yg korang lupe plak...apa kes makan sate bogel camtu je...hehehe...jangan mintak resepi kuah sate pulak pasni...pi google sana sebab akak tak gigih nak taip pepanjang... :p


Ok la dik non selamat mencuba ye....ta..ta











15 comments:

  1. sedapnya kak..rajin akk buat satay..nak cikit

    ReplyDelete
  2. Yelah lagipun guna karen ni sate tak hangus Linda. Kalau tak ada hangus-hangus makan carbon tak bagus utk kesihatan. Bagus idea Linda ni. Tak payah sesusah nak mengipas bagai..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih linda kongsi resepi. Masak menggunakan letrik mudah tak payah nak cari arang segala.

    ReplyDelete
  4. pernah gak malinda, kak anabuat sate ni, cuma azab time nak mencucuk tuu,bila makan dan bakar paling best kan :)

    ReplyDelete
  5. kuah sate sekarang pakai yang segera je..beli je kacang yang segera tu balik rumah masuk air je.letak atas api masak sampai pekat.dah siap..ehehhe

    ReplyDelete
  6. Rajin betul adek akak ni menyatey ya...kalau akak part nak mencucuk tu yang malas.
    Satu masa dulu kawan akak ada ajar resepi satey daging goreng,masa tu rajinlh buat sebab tak perlu mencucuk dan membakar.Skg ni akak buat satey tunjuk je...hehee.

    ReplyDelete
  7. Senang aje rupanya buat sate yerk! Entri pun tak panjang mana. Takdalah terbeliak mata dok baca resepi lepas tu give up tak nak buat dah! Hahaha!

    Tapi takpalah, walaupun senang saya rasa lagi senang kalau saya BELI aje. Keh3x.

    ReplyDelete
  8. Ayoooo femalas apa cenggitu kalau sate pun cucuk sendiri. Mak ni teringin nak makan sate tunggang terbalik ajak Pak Jilap makan kedai tau.

    Ohh tak yah bawang merah ek Mel...
    Nanti bila bila nak try buat jugaklah....Benda gini kena buat reramai baru best, kalau buat sorang mau tido dlm dulang haha....

    ReplyDelete
  9. Ayoooo femalas apa cenggitu kalau sate pun cucuk sendiri. Mak ni teringin nak makan sate tunggang terbalik ajak Pak Jilap makan kedai tau.

    Ohh tak yah bawang merah ek Mel...
    Nanti bila bila nak try buat jugaklah....Benda gini kena buat reramai baru best, kalau buat sorang mau tido dlm dulang haha....

    ReplyDelete
  10. Oh masak main petik ja, ye la kalau duk kipas pi mai pi mai kelabu asap muka tak ikan gelama nanti..hehe..betul rajin sis dengan kak long, menu kedai bawa ke rumah, mesti bertambah sayang orang sebelah :)

    ReplyDelete
  11. Saya cuma suka makan je. Nak buat tu kena fikir 2 hari 2 malam. Hehehe.

    ReplyDelete
  12. Saya suka sate....tambahan pula sendiri bakar...huhuhu...tapi malaih nak buat...hehehe

    ReplyDelete
  13. timasih kak timasih :)
    aida da screenshot kat tifon.
    jgn tanya ekk bila mau buat ha ha ha...
    da hado resepi, ado maso sonang la.
    bcoz ari tu gi umah member.
    open house raya tau kak. sate dia alamak aii sodap.
    before balik, gi ler belakang.
    rupanyer omak dio buat sendiri.
    tapi... aida x tanya resepi. ada la sebab nyer hi hi hi hi...
    tq akak. tq :)

    ReplyDelete
  14. Sedap kan kak.. Dulu kat qatar sbln 4-5 kali buat satay. Duk sini beli je. Malas nk cucuk. Resepi kita hampir sama cuma sy ada letak sos tiram lemon dan buah keras.

    ReplyDelete
  15. Bila raya mesti google resepi ni..heheh.
    Jemput singgah blog sy ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete