sila klik sini

Monday, 25 April 2016

MAGGI KETAM

selasa          26  april  2016



Assalamualaikum sayangans......



Berapa punye lama akak dah teringin nak makan maggi ketam ni pon akak tak pasti...selalu skodeng gambo kat henpon punye la terliur cam nak je akak curi2 jilat screen henpon time tu...hahaha...bebila kalau beli ketam dah tanam niat siap2 dalam hati...

" esok aku nak masak maggi ketam walau ape pon terjadi "

Tapi hujung2 kang mesti tetiba akak ubah pikiran tanpa akak sedari T___T  perangai pompuan tak tetap pendirian memang selalu gitu ye dik non.... T____T




Sabtu hari tu akak beli 3 ekor ketam saiz beso2 kat pasar...malam tu sebelom tido akak tenun gambo semangkuk maggi ketam sampai batin akak rase sangat menderita...hahaha...lepas baca segala doa sebelom tido akak pasang niat siap2 dalam kepala hotak yg esok pepagi time sarapan akak nak masak maggi ketam pojaan kalbu...





 Alhamdulillah...akhirnye hajat akak termakbul...kemahen bersemangat akak pepagi ahad tu bertukang kat dapo...tapi akak masak style simple2 je...yg penting sume pon suka dan makan dengan berselera...ko mampu makan ketam pepagi hari ???  ...kahkahkah
Akhirnye merasa gak akak makan maggi ketam...sedap gak dan lain kali bole masak lagi... :)


Korang nak resepi ke ????

akak masak simple je tau

3 ekor     ketam
4 peket   manggi kari  
1 biji      bawang beso (kisar)
3 ulas     bawang putih (kisar)
2 sudu    cili kering kisar
4 mangkuk kecil air


cara - cara :

Siang dan cuci ketam hingga bersih...ketuk ketik ketam supaya senang untuk di makan

panas kan sedikit minyak dalam periuk...tumis bawang2 yg telah di kisar tadi...setelah naik bau masuk kan cili kisar dan tumis lagi dengan api sederhana.

Setelah cili garing kecil kan api dan masukkan semua rempah maggi kari dan di kacau sebati...kemudian masukkan air

Bila kuah dan mendidih masukkan ketam dan rebus hingga masak lebih kurang 5 minit...

Akhir sekali masukkan mee maggi dan masak seperti biasa...


Sedap sangat tau maggi ketam...manis gilos kuah dia..penuh dengan rase ketam...nasib akak baik sebab ketam yg akak beli tu isi dia padat...puas hati sangat...maggi ketam akak memang satu sayo pon akak tak masuk...malas ar kang anak2 memancam komplen...


Ok la akak cau dulu..esok2 panjang umur kite jumpe lagi...ta...ta  :D




10 comments:

  1. suka makan ketam tapi tak suka nak buang kulitnya

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa.. masak sendiri best, makan kedai mahai.. hehe

    ReplyDelete
  3. Masak maggi ketam memang regunya yg jenis maggi kari baru ngam Linda:)
    Kalau dah rasa sekali sah lain kali nak buat lagi.

    ReplyDelete
  4. Dah kes parah juga tu linda bila tenung gambar megi ketam...memang harus buat cepat2 untuk ilangkan ngidamnya....
    Bersarapan megi ketam lah ya linda...sedapnya hirup manis kuah rasa ketamnya kan.

    ReplyDelete
  5. Ni nak tumpang tanyalah... memangnya maggi ketam ni jadi wall paper kat handphone ek?

    Saya pun peminat ketam. Masaklah apa sahaja janji ada ketam, saya memanglah suka. Tapi tak pernah juga makan maggi ketam. Kalau dah namanya makan maggi tu, maksudnyaa saya tengah malas yang amat. Dah tentu-tentu takda bahan tambahan dalam maggi saya tu!

    ReplyDelete
  6. Pergghhhh pagi2 sarapan maggi ye Mel..
    Dasyat tu..
    Buat kita terliur jer tengok ketam tu tau..
    Nak buat jugalah maggi ketam..

    Tanam niat dari hari ini.. sampai ahad kih kih kih

    ReplyDelete
  7. sesungguhnya aida x reti masak ketam kak oi.
    memang tak pernah beli.
    beli yg da siap masak.
    wiken ni in shaa Allah aida ke kelantan.
    mau layan maggi ketam ler nanti :)

    ReplyDelete
  8. Kak...sajer jer kan...kenapa tak letak sayur kak?

    ReplyDelete
  9. sopan je tengok ketam kat dalam meggi akak tu, cuba kalau kat kedai..macam char koeyteow ketam tu..kesian saya tengok koeyteownya..simpul selirat dengan kepit ketam..hihi

    ReplyDelete
  10. Mcm dah komen....belum rupanya!
    Lecehlah Mel makan ketam.....
    Nak meratah kulit lagi...adoiii...stress tau haha

    ReplyDelete