sila klik sini

Thursday, 21 April 2016

BUDAK KECIK ~ SELERA BESAR

jumaat        22  april  2016


Assalamualaikum sayangans.....






Hari ni jom la cerite2 pasal minah Izara ni...kalau kat rumah kadang tu akak panggil dia mak enon sebab mulut dia 24 jam asyik la dok pot pet pot pet je...kadang2 akak panggil dia helmet gak sebab rambut dia nampak cam bentuk helmet...hahaha...minah ni suka bergambo...dalam henpon akak penuh dengan gambo dia je...nyampah...kadang2 kalau dia main henpon akak dia belasah je amik gambo kiteorang...abis gambo akak tengah posing maut sume dia snap...tiap2 malam keje akak pi chek kat geleri dan padam ape yg patut sambil urut2 dada... T___T




                                (tengah buli bang ngah sejuk kan sup untuk dia )

Akak perasan sejak dua menjak ni minah helmet ni jadi pemakan sikit...sob...sob...sob...banyak benonye... T___T
awal2 tahun hari tu akak naik seriau pasal susah betol nak suh dia makan...kadang2 memacam yg akak pancing selera dia...tapi bila tengok dia makan sejemput je panas gak hati akak...kalau nak tengok dia makan banyak dan berselera hidang je maggi...kompom banyak dia bole makan...tapi maggi faham2 aje la bukan bole makan selalu...lagi2 untuk kekanak yg baru nak membeso cam si helmet tu...


Amboi kemahen ko ye mengokang hayam...kikiki...2-3 bulan lepas akak terpikir nak pegi jumpe doktor mintak ubat cacing sebab akak syak mungkin minah ni kecacingan ke hape kan...selera makan dia memang merundum time tu...asyik minum je...badan kurus perut boncit cam anak afrika pulak akak tengok...tapi tu la asyik la cakap nak jumpe doktor...nak jumpe doktor...tapi peginye tak jugak...ada gak mintak dengan doktor time minah ni demam hari tu...tapi time demam doktor tak kasi makan obat cacing le pulak...jadi akak pegi lagi kemudian nye...rupe2 nye kekanak umur 2 tahun dah bole di beri makan ubat cacing...hakak je yg tak tau dik non...kui...kui...kui...tapi yg membuatkan akak pelik lagi...sampai sekarang ubat tu akak belom kasi dia makan...sebab memandangkan selera minah ni dah datang balik...konfius la akak dok pikir...jadi kesimpulan nye di sini camne ???...adakah minah ni sebenonye takde cacing pon tapi saje2 nak diet...atau...cacing2 dalam perut dia mati secara semulajadi sebab stress hari2 dengo akak cakap nak amik ubat cacing...yelah baby dalam perut kan bole mendengo takan cacing tak bole kan...mesti cacing2 tu mati di sebabkan ketakutan...hahaha ;p



Sekarang ni akak pulak yg stress campor takut sebab minah ni makan cam tak bole berenti...mulut tu nak menguyah je 24 jam...lepas makan nasi dia dah mintak nak makan lain pulak...pening ar !!! :p  tapi yg buat akak lagi sakit hati bila minah ni makan banyak mana pon badan dia tetap gak maintain kurus...T___T  mungkin sebab dia aktif gamaknye...lepas makan je terlompat sana sini...bukan cam mak dia lepas makan terus laju2 cari tempat2 empuk nak landing T____T  ape2 pon akak bersyukur gile bila dia dah berselera camni...risau tau bila tengok anak takmo makan...biar la penat sikit nak sediakan ape yg dia mintak...tapi bila tengok dia makan dengan selera akak punye happy Allah je yg tau...





Ok la akak cau dulu ye esok2 panjang umur kite jumpe lagi...ta..ta










10 comments:

  1. Kih kih kih.. Saya panggil acha rambut helmet menangis berjam bersambung2.. Marah betul dia

    Cacing xmo mkn ubat dia dh lari kak

    ReplyDelete
  2. Aunty nak tengok ler gambar candid tu, baru siaran reality show hehe, comel helmet ni, tunjuk selera tempat best best je, balik umah tak nak makan pun dah rasa nak makan sebab perut dah mengembang hehe..betul syukur Izara dah ada selera, apa lagi time ni la mama jadi ibu mithali

    ReplyDelete
  3. Cacing pun dah takut ye mel..
    Pandai lah ko mel😁😂

    Agak itu hari dia demam mel tu yg kurang selera nak mkn..
    Elok demam berseleralah dia mk tu..
    Biarkan mel..
    Masa dia nak mkn layankan aje.

    ReplyDelete
  4. hahaha sengal la ko ni kak
    tergelak2 aku baca entry ni
    sampai hati ko panggil dia helmet hahaha

    ReplyDelete
  5. Biar aje dia makan Linda tapi makanan yg dimakan biarlah berkhasiat contohmya bykkan mkn buah sayur yg tak pahit. NO jajan.

    ReplyDelete
  6. Hahaaa...macam2 dah kena gelar ya Izara ,mak enon sudah skg rambut helmet pulak ya....mesti mulutnya riuh kan...bestlh layan budak banyak mulut ni.
    Dah dia nak makan tu oklah...janji makan berkhasiat.Akak ni pun si Iman ni dah 10thn tapi nk mkn nasi sepinggan pun susah ....sejak dari kecil memang payah nk mkn bukan kerana cacing pun .Yg di suka makan pelbagai mee wlpun sekadar rebus je.
    Wah Izara pandai berselfie ke linda...bagaimana agaknya gambar yg di snap.

    ReplyDelete
  7. Bukankah itu rambut tudung periuk? Senang nak potong rambut macam ni. Ambil periuk letak atas kepala pastu guntinglah ikut line tudung periuk tu - kawan lelaki masa kat sekolah dulu ajar saya ^_^

    Baguslah dia dah nak makan banyak. Lagi pun kalau badan dia mantain slim sambil makan banyak-banyak tu, okey juga. Tapi ubat cacing tu wajib kot beri. Walaupun cacing tu dah ketakutan yang amat bila hari-hari mak si Mak Enon ni cakap ulang-ulang, cacing tu semua masih lagi bersembunyi maybe. Itu yang Mak Enon makan banyak, maintain kurus tak naik-naik (mesti emaknya jealous tu badan anak maintain slim makan banyak!)

    ReplyDelete
  8. Gitu pulak ek....
    Seronok ada budak baye ni kan, boleh nyakat nyakat hihi...
    Mak rasa kalau dah selera makan tu tak payahlah bagi ubat cacing kot....kang dpd selera terus jadi tak selera pulak....

    Alah...biasa ar. Anak anak mak masa kecik pun sama Mel tak delah yg jenis debab debab tu semuanya halus. Tapi bila dah beso , ha kau....hihi

    ReplyDelete
  9. nanti gemoks la skit izara ni.
    sedap akak peluk dia :)

    ReplyDelete
  10. comey sungguh Izara ni...geram tgok keletah dia tuh...

    ReplyDelete