sila klik sini

Thursday, 7 April 2016

BILA DAH BERKUMPUL ADIK BERADIK ~ ANAK BERANAK ~ XTVT MAKAN

jumaat            8   april  2016



Assalamualaikum ya sahabat   :)


Kan seminggu lebih yg lepas akak ada kabo yg famili kak ngah akak ada rancangan nak buat makan2 reramai...pastu akak senyap je langsung tak cite ape2 kan...sebenonye rancangan tu berjalan dengan lancar...tapi di sebab kan tahap kemalasan yg terlalu tinggi menjulang2 terus akak peram je gambo2 ni sume dalam draf...T__T...meh la akak kongsi dgn korang...





 Petang ahad tu dalam pukul 7.30 kiteorang dah mula susun2 ape yg patut...tak jemput ramai pon...kiteorang anak beranak je dan tetamu terhormat pada hari tu keluarga besan kak ngah akak...hehehe...diorang janji nak datang lepas isyak...di sebab kan kiteorang ni sekor2 cam kebulur je...tanpa segansilu masing2 makan le mana yg patut dulu...makanan memacam ado...alhamdulillah rezeki Allah kasi...udang segor ni di sponsor oleh besan kak ngah akak...dengo2 sekilo rm60 hengget...puas makan sebab abang Ipin beli sampai 2 kilo...tq kak Sal tq abang Ipin :D


 Akak hari tu buat sate ayam je...beli dada ayam ntah berapa kilo ntah hari tu tak perasan pulak...lepas di perap dan cucuk2 camni dapat la seratus lebih cucuk...jangan ada rasa misteri  disitu...sebab awat kontot2 je lili sate akak ni...hahaha...cetengok gambo bawah semua misteri bakal terungkap... :p


 Kiteorang sume masing2 kemain femalas nak hidup kan api arang bagai...jadi memang dah rancang nak bako dalam kuali karen je...tu yg terpaksa kontotkan lidi sate tu...hahaha...hidangan sate ni lengkap dengan ketupat dan timun... nak makan sila bako sendiri ketenye...tapi last2 kak long telah di paksa dan terpaksa menjadi makcik penjual sate sampai acara tamat...hahaha...fuh! selamat hakak :p


 Makanan memang memacam malam tu...pilih je mana yg berkenan...yg putih2 dalam pinggan tu ubi rebus...makan dengan sambal tumis...pehhh! thorbaik wa cakap sama lu...ubi dia empuk beb...akak makan je nak dekat 4 ketul kot...jambu batu tabur kulit limau pon tak berapa mangkuk akak sapu...lupe daratan terus akak malam tu T__T


 Selain ubi rebus,sate dan steamboat...akak masak gak pasta bolognese...anak2 buah akak punye feberet gak la...lagi2 anak abang Chik akak...tapi sayang diorang tak dapat balik minggu tu...


 Ni pon sudut bako2 gak...ada kupang,sotong,udang,sata dan otak2...tokey dia abang ngah akak yg pakai baju biru belang2 tu...korang tengok betapa femalas nye kiteorang ni...hahaha...bako2 yg ni pon mampu pakai gas je...tak kuasa nak menghidupkan api arang punye pasal...


Mangkuk steamboat akak yg petama...dap2 sangat >_<  fishcake yg bentuk 4 segi tu dalam dia ada cheese...dedulu kalau pi makan kat seoul garden akak selalu memang amik banyak2 benda ala ni je tau...suka :)



Ni pulak tak tau la makanan round yg keberapa...hehehe...lepak2 dulu nanti bila makanan dah mendap pi sambung balik...banyak je lagi akak makan tapi tak kuasa nka amik gambo...keras je perut akak malam tu...hahaha


Lepak sambil buka cerita lama2...dari kiri tu mak akak hajah Zahara, abang chik , kak ngah...yg dua orang lagi tu kak daya dan along diorang anak2 buah akak...abang chik akak ni kalau ada memang happening abis la...dia buka je mulut kiteorang bole ketawa cam hape je...dia pak lawak hokey kalau cerita siap dengan gaya yg tak tahan tu...hahaha...abang chik akak sekarang ni tak berapa sehat...ada masalah dengan buah pinggang...alhamdulillah sejak dah mula cuci buah pinggang ni dia nampak cam sehat sikit...moga Allah lindungi dia selalu... :')


Dah malam2 tu layan  bebudak main bunga api pulak...tetiba rase cam raya...diorang ni sume pepoyo sebab sikit je lagi nak keluarkan mercun segala bagai...gile agaknye jiran2 sume dah tido hagak2 la kan...ada yg kene baling dengan kasut satgi...dalam tengah malam camtu masing2 pon beransur la balik...akak balik paling last...tu pon balik sebab takut kene halau dengan tuan rumah...hahaha...takde la kak ngah akak sebuk ajak tido situ...tapi akak balik gak sebab tilam buruk kat rumah lagi best... :p  

Ok la sampai sini je nanti kite cerita2 lagi ye...rindu benonye nak mencoret kat sini tapi jiwa akak tengah jundah gulana...akak ada masalah sikit ni jadi kalau akak jarang mencoret atau tak sempat singgah kat rumah korang jangan la kecik hati ye...nanti bila dah lapang2 akak terjah tau...ta...ta...korang  :')








14 comments:

  1. oi seronoknya kak
    kak bagi aku sate sket kang aku dtg amik :P

    ReplyDelete
  2. sesekali berkumpul reramai cenggini memang best kak..SA memang tertunggu je akak hapdet..sebab tu dah letak blog akak dalam bloglist ahli mesyuarat tingkap..hehehehe...kak..udang tu seksi la kak...

    ReplyDelete
  3. Meriah sungguhlah kalau gitu gayanya Linda.
    Lebih seronok kalau semua ahli keluarga supporting senang tak banyak kerenah. Masing-masing boleh sinseng lengan dan makan tanpa protokol. Bab bunga api tu nak bagi tambah meriah, macam raya pulak dah:)

    ReplyDelete
  4. Pergh banyak nya makanan2.. ..udang tu nampak mengiurkan ,patut lh dgn harganya.
    Tulah akak mula2 pelik kenapa lidi sate pendek...hmmm patutlah..
    Seronoknya makan ramai2'ada pulak yang pandai melawak,pasti meriah.
    Kenapa linda gundah gulana...Akak sentiasa tunggu entry linda tau.Linda kan sorang dari penghibur akak..

    ReplyDelete
  5. tengok gbr sate tertanya gak lidi apa yg digunakan.pendek benar. hehehe. dipendekkan ye sebab nak masuk dlm kuali karen. semua menu sedap2lah. ada ubi rebus tu memang sedap makan ngan sambal tumis

    ReplyDelete
  6. bestnya kak buat makan2..saya ni adik beradik jauh nak buat gini..kat penang ni semata2 kami je yang ada..tetiba keluar cerita sedih ala2 dendang perantau..ceh!!

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak manja :-))

    wah datang umah nampak gambo makan terus lapo...huhuhu

    moga segala masalah dipermudahkan..amin

    stay strong k

    ReplyDelete
  8. Hang malas ek Mel.... Patut pun senyap jer pondok buruk mak. rupanya hang tak dtg mengomen Mel.... Tiba bab makan terus hang cergas haha....
    Sedapnya Mellll steambot tu.
    Bestkan kalau gader gader sambil makan makan gini...tp tulah tak delah pulak kakak mak yg offer buat makan makan camni....Harap mak yang buat huh, lain tahun.... haha....

    ReplyDelete
  9. Hang malas ek Mel.... Patut pun senyap jer pondok buruk mak. rupanya hang tak dtg mengomen Mel.... Tiba bab makan terus hang cergas haha....
    Sedapnya Mellll steambot tu.
    Bestkan kalau gader gader sambil makan makan gini...tp tulah tak delah pulak kakak mak yg offer buat makan makan camni....Harap mak yang buat huh, lain tahun.... haha....

    ReplyDelete
  10. uuuu ruginya...sate klu bakar dengan dapur arang baru sedappp... ori gitu..

    ReplyDelete
  11. Weyh....takkan kena sawan kot? Mana entri ni

    ReplyDelete
  12. Weyh....takkan kena sawan kot? Mana entri ni

    ReplyDelete
  13. Tudia macam mana miss entri ni, dah abis la tu udang harimau, ni yang nak roar ni hehe, steambot makan berebut lagi sedap ni..hehe

    ReplyDelete
  14. akak oh akak.
    nak resipi perap sate ayam tu akak :)
    tq in advance.

    ReplyDelete