sila klik sini

Thursday, 24 March 2016

OVERNIGHT OATS KAMPONG STYLE

jumaat        25  mac  2016



Assalamualaikum sume.....






                                   images google

Korang penah tak makan overnight oats camni ? hakak tak penah try lagi...walau pon dah nak masuk 3 kali bulan ramadhon akak asyik la dok berangan nak buat...makan dalam mimpi je selalunye...hahaha...padahal cam senang je kan nak buat...ko sumbat2 je bahan dalam botol ni...kendian campak dalam esbok...pepagi esok time sahur sambil tenyeh taik mata pon ko dah bole menikmati hidangan yg penuh khasiat....gituuuuu...ntah la nak kate malas pon tak bole gak...sebab selalunye time sahur tu akak cam gigih je bangun masak memacam...siap goreng ikan masin lagi...mengaruk bau satu rumah...hahaha


                                  images google

Kalau tengok carta kat sini oat sangat2 bagos di makan ketika kite berpuasa...akak anak beranak selalunye memang makan nasi sesaje...kekadang je tukar makan mee ke hape...patut la kiteorang selalu je cepat lemah...hahaha...salahkan nasi !!! jadi pada sapa2 yg sedang menganti pose tu ape kate korang try buat overnight oats ni...mesti bertenaga sepanjang hari....


                                   images google

Antara bahan2 untuk buat overnight oats...akak rase bahan2 ni senang je nak cari kat kedai2 kan...jadi takde alasan lagi lepas ni untuk tak mencuba...akak ingat nak nak try buat dulu untuk pose isnin depan ni la...try tengok camne...takut2 tekak je pepagi bute tu tak bole nak terima...akak ni bukan pengemar oat pon...tapi kalau dah campor buah2,susu dengan yogurt bagai ni kompom sedap kan.... :D


                                   images google

Selalu tengok orang guna cawan berpenutup yg cantik cengini....mahal hoi cawan botol camni...akak tengok kat kedai paling murah pon rm10 hengget satu...tapi takde tangkai cam cawan atas ni...lawa kan tapi akak tak gigih nak pi perabih duit beli benda ala ni...baik duit tu akak beli bahan2 utk buat overnight oats ni lagi ada pekdah....hahaha...akak berangan nak buat overnight oats kampong style je...guna pisang dan buah buahan tempatan dan sewaktu dengan nye...



Jadi laju2 akak recycle je botol sos spegeti...hahaha...botol seperti gambo dalam bulatan ...tu botol spegeti jenama kimball...dedulu akak selalu masak pakai jenama prego tapi sos tu sume dalam tin...jadi tak dapat nak recyle camni...cukup la tu ada 5 biji...sorang seketul kekdahnye...jimat duit hakak dik non...kikiki...yg penting botol gak kan bukan ada beza pon...inshaa Allah kalau akak jadi buat nanti akak share kat sini ye....ok la sampai sini je panjang umur kite jumpe lagi...minggu di famili kak ngah akak balik kampong lagi...kiteorang dah rancang nak buat makan2 malam minggu nanti...akak ingat nanti nak buat sate la...mesti best makan ramai2...lagi pon buat sate homemade camtu selain murah dah tentu2 kebersihan nye terjamin...ok la...ta...ta...uolsss







14 comments:

  1. Akak kalau bulan puasa memang sediakan nasi je untuk rakyat akak kat rumah ni tapi kalau akak puasa sendirian hari2 biasa ni cukup lah roti dengan oat biasa je.Nak buat oat macam2 takut tak tertelan pula masa2 gitu.
    Rajin sungguh linda kitar semula ya.Akak biasanya lepas guna terus masuk bakul sampah je.Cuma baru2 ni je akak dah mula simpan botol2 minyak zaiton...cantek bentuknya ,nk buang sayang pulak.
    Sedapnya sate buat sendiri kan...makan pulak ramai2.

    ReplyDelete
  2. sedapkan kak overnight oats ni, tetiba saya pun teringin nak buat

    ReplyDelete
  3. Memang duk tengok orang dalam screen duk makan overnight oats ni tapi belum cuba juga. Nanti share resepi ye sebab memang duk makan oat buh air panas hat sejuk gedi nak jugak try hehe.. amboi botol dah sergam duk tunggu, cepat siap isi berpisang kurma ke kan mesti sedap.

    ReplyDelete
  4. Prego dlm botol pun adalah Linda
    Nak besar ke kecik ada. Tapi tak tahulah tempat Linda sana
    Kalau kakak memang suka beli dlm botol tak kiralah brand apa pun.

    Gelas madu pun ok juga Linda ada tangkai cuma penutup dia tak adalah kotak-kotak design cantik macam tu:)

    ReplyDelete
  5. Klau makanan mcm ini kak Zai tak boleh terima. Tekak melayu nak nasi juga hihi...Kak Zai pun simpan klau jumpa botol2 cantik.

    ReplyDelete
  6. saya dah pernah try sahur makan oat . jam 10 pagi perut dah berbunyi pakej dengan nak muntah sekali,...lagi la pulak time tu dok online. buka blog buka fb pakat semua nak tayang masak apa time sahur dan berbuka ...sejak tu tak sahur dah dengan oat...baik makan bihun dari oat..heheh

    ReplyDelete
  7. janji bekas bertutup kaca ye malinda, kak ana pun belum pernah try buat lagi , teringin juga apatah lagi oat ni memang makanan yang sihat kan :)

    ReplyDelete
  8. sedap tak...sedap tak? sahur makan yang sejuk-sejuk...tak leh imagine, rasanya sedap lagi ikan kering goreng tu...hihi

    ReplyDelete
  9. Dah try buat dah Mel, lama dah....Tp mak guna tipuware jer haha....
    Rasanya buh buah kiwi masa tu. Tp tulah walau katanya sihat makan oat ni, tp mak mcm tak boleh pergilah weyh....

    Kalau oat 3 in 1 tu tak per le

    ReplyDelete
  10. Dah try buat dah Mel, lama dah....Tp mak guna tipuware jer haha....
    Rasanya buh buah kiwi masa tu. Tp tulah walau katanya sihat makan oat ni, tp mak mcm tak boleh pergilah weyh....

    Kalau oat 3 in 1 tu tak per le

    ReplyDelete
  11. oat..kalau saya minum sahaja...tak pandai pula buat yang pelik-pelik

    ReplyDelete
  12. Nak buat jugak la overnight oats ni...geram plak nengoknya...

    ReplyDelete
  13. botol sos spageti pun ok kak.
    jimat.

    ReplyDelete
  14. Oat???.. mampu makan dengan sambal bilis rangup je.. hihi

    ReplyDelete