sila klik sini

Monday, 28 March 2016

OVERNIGHT OATS IN THE HOUSE ~ YO !!!!

 isnin           28  mac  2016


Assalamualaikum dan salam mesra...


Holla holli sekebung...cikebung...hahaha...ape kabo kekawan...harap2 korang sume sehat2 hendaknye...semalam akak ada hal sikit...langsung tak sempat nak menjengguk sini...jom la sambung cerita pasal overnight oats...hakak dah buat dah dik non... ^__^ terlanjur keluar berjimba hujung minggu hari tu...sempat gak suh cik boss singgah pasaraya tesco...semangat nak bersahur dengan overnight oat ni berkobar2... :p
kalau mengikut komen dari Diana Rashid akak jadi seram2 gak benonye...tapi selagi tak cuba mana la nak tau kan...hehehe...hakak cuba la dulu yek...kang kalau lemah gemalai gak badan hakak...memang last le akak nak beroats bagai cengini... :p 



 Ni bahan2 yg akak gunakan...simple je...kate nak buat overnight oat kampong style kan...kat dalam gambo tu ada susu segar,pisang,madu,quaker oat,muesli dan botol berpenutup...


Gini le peket muesli yg akak beli semalam...swiss style katenye jangan memain...hahaha...tapi jenama tesco je...satu peket ni sekilo dan berharga rm18.90 saje...isi kandungan dalam ni ada memacam...antara nye ada kismis dan kekacang...


 Memula sekali akak masuk kan 2 sudu beso muesli ke dalam botol...kendian masukkan potongan pisang...lepas tu akak masukkan 1 sudu madu ke dalam setiap botol...tuang susu hingga separas pisang...masuk kan 2 sudu quaker oat dan tambah lagi muesli...


 Akhir sekali tuang susu segar hingga menutupi oat...yg merah2 tu pulak kebetulan masa dok membongkar esbok terjumpe buah ceri kering...apa lagi akak pon taruk sekali dalam botol ni gak...kikiki...bole tambah madu time makan nanti jika suka....dah siap !!!!


Simpan botol2 tu sume dalam esbok... time sahur akak dengan kak long ngap sorang sebotol...saje akak buat lebih...1 botol untuk bekpes bang ngah dan 1 botol lagi dah tentu2 la untuk cik boss...mak enon takyah...hahaha...takdenye minah tu nak makan oat2 camni...akak masak kan cekodok pisang je untuk dia...happy hoi minah tu tengok akak melenyek pisang...hahaha 



Malam tadi akak buat lagi 2 botol...sebotol dah pon selamat akak santap sambil skodeng blog kak Zakie pagi ni...hehehe...kali ni time nak makan akak masuk kan sesudu susu pekat manis...lemak2 manis...mesti korang tertanye2 camne rasenye kan...jawapan akak..."sedap je lagi makan sejuk2"  tapi mungkin tak semua tekak bole terima kot...ada jugak yg tak suka makan makanan lembik2 camni kan...pastu korang mesti tertanye2 camne akak berpuasa lepas makan oats ni kan...hehehe...jawapan akak  "sama je macam akak sahur nasik gak T__T cam tekde beza pon...hahaha...tapi yg ni mungkin lebih sehat sikit...sikit je...hahaha"


Ok la akak blah dulu...panjang umur ketemu lagi...ta...ta








18 comments:

  1. akakkkkkk....macam sedap je....buatkan bleh???

    ReplyDelete
  2. Kalau dah biasa tak jadi masalah Linda. Kakak tiap hari breakfast dgn oat dan milo + susu omega. Kakak kurang minat susu manis. Tapi nak buat macam Linda ni kakak tak rajin lagi.

    ReplyDelete
  3. mcm sedap je tu....adui..kena buatlah ni nampaknya

    ReplyDelete
  4. Nak jugak oat overnight satu botol....
    Tiba2 rasa nak berjiran pulak... hahaha, nak buat sendiri rasa belum sampai seru lagi :)

    ReplyDelete
  5. Tu la mac brdtkan letak muesli ada crunches skit kan letak buah banyakkan ala yourt berisi kan, Alhamdulillah dah buat kan :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...sedap ka...saya ni payah gak nak habiskan oat...kalau buat cara ni sedap...boleh gak cuba makan cara ni...

    ReplyDelete
  7. Akak rasa tak boleh nak bersahur macam ni linda.Nak menghabiskan secawan oat biasa pun keluar airmata dibuatnya.Apapun minum oat utk sahur memang kurang rasa lapar kan...
    Linda ...guna bekas prego tu ke?

    ReplyDelete
  8. haah lah...macam sedap jer..panas2 niii haa..

    ReplyDelete
  9. Belum cuba belum tahu tp rasa dah tahu jawapannya. Tekak kak zai susah nak terima benda cam ni.

    ReplyDelete
  10. i think i should try lah kan.. mana tau sebulan terus kurus..

    ReplyDelete
  11. Amboih bukan main lagi hang Mel, macam Kak Long Fadil yg tgh makan overnight oat tau!! Cer tengok sudu tu bukan main lagi terpasak ke oat hihi....
    Ohhh buh muesli tu ek....sedaplah kot ada kekacang tukan...
    Nantilah nak try lagi sekali.....

    ReplyDelete
  12. Oh aik belum up up and post entri ye. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  13. Ingat oat semata.. rupanya macam tu.. ;)

    ReplyDelete
  14. Zaman sy giler2 diet dulu sy mkn muesli tu gak. X larat telan oat tiap hari

    ReplyDelete
  15. saya suka buat ni, tp lama juga dah tinggal

    ReplyDelete
  16. mantop la kak.
    terbaik ni :)
    aida x brape nak makan oat.
    tu la masalah nyer.

    ReplyDelete
  17. tengok orang pakat buat macam best Jerr.. tp setakat ni belum mai lagi rasa "teringin" tu + tak suka oat tu kot.. hihi

    ReplyDelete