sila klik sini

Thursday, 3 March 2016

MERIAH ~ REZEKI HARI JUMAAT

jumaat        4  mac  2016



Salam jumaat kawan kawan dan salam sejahtera...


Hari ni murah pulak rezeki makanan kat rumah akak ni...pepagi tadi mak akak datang bawak roti canai kuah dal yg sedap kemahen...tetiba balik tengahari tadi cik boss pon bawak balik makanan dari ofis....penuh meja akak hari ni...alhamdulillah...nikmat mana lagi yg hendak di dustakan.... :')



 Satu bekas beso nasi arab kambing campor ayam...banyak nasiknye sedap pulak tu...dah di makan separuh oleh akak dengan cik boss sebelom mamat tu ke masjid tadi...separuh lagi untuk kak long dengan bang ngah...mak enon kureng sikit kalau nasik berempah camni....

 Selain nasi arab ada jugak kuih muih...karipap pusing dengan kuih cara manis...kuih muih ni baki majlis tazkirah pagi tadi...dari di biar membazir cik boss suruh keraninye tolong bungkuskan...banyak pulak bila dah di isi dalam pinggan...kikiki...tapi takpe jap2 lagi akak suh kak long kacaukan secawan teh stoberi panas... kuih2 ni bole jadi menu minum petang pulak...hehehe


Ni pulak lauk yg akak masak hari ni...paru berlado,ayam goreng dan cendawan tumis...meriah terus meja makan akak...memacam ado...kikiki...murah rezeki hari ni sampai malam kang dah tak payah masak ape2 dah makan je abiskan yg mana ada tu...esok pulak cerita lain...mungkin cekodok atau mungkin jugak lempeng...hehehe....ok la sampai sini je...selamat berhujung minggu kawan2....ta...ta





31 comments:

  1. Ok kak, balik kojo potang kang den singgah umah makan kat umah akak, ri ni den tak masak sobab malam kang den nak kuar.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huntungggg la ada orang tu (dak nuha) dapat tengok boboboi kat tv beso...kikiki

      Delete
  2. sedapnya nasi arab tu,sy suka sy suka.
    cik abg pun suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi arab sedap kan dik akak pon suka...terpaling suka restoren nasik arab kat air keroh..nasi arab dima kalau tak silap akak namenye...nasi dia putih je tapi sedapppp sgt...kikiki

      Delete
  3. Bukak ja post nampak karipap putar. Syukur ada Rezeki hari jumaat,jangan tolak, makan sampai habis tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal SB saya pon dah lama tka makan karipap putar camni...nak buat tapi tak tau...kikiki...jangan di rosokan SB menjelang petang sume licin...hahaha

      Delete
  4. Nasi Arab feberet kak Zai wajib makan setiap 2 minggu.
    Lauk yg Linda masak pun sedap2 terutama paru berlada tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya jarang2 makan kak kadang2 sebulan sekali kot atau tetiba tekak teringin...alhamdulillah sume sedap selera makan hari tu...saya masak biase2 je kak...masak campak2 kate mak mentua saya...kikiki

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kak Zai tertinggal kereta api. Tahniah buat kak long juga buat Linda dan suami.

    ReplyDelete
  7. Wah memang betul2 meriah makanam harini ya linda...
    Macam sama je dengan menu hainom,paru berlado tu..
    Alhamdulillah...murah rezeki,sampai ke malam pun boleh kenyang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal saya pon bila dah susun2 atas meja baru terasa semangatnye rezeki hari ni...penuh meja kecik saya kak...macam janji2 je kan dengan si mak okje tu...hahaha...syukur alhamdulillah sampai malam anak beranak kenyang

      Delete
  8. Murah rezeki betul M hari ni, suruh kak long kacau teh strawberi secawan nak simpan makanan dalam perut sorang2 petang ni, ajak kak long sekali tau hehe suka paru belado tu, febret:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah rezeki Allah kasi...tak larat nak makan karipap tu sume tapi separuh mungkin bole...hahaha...minah kak long tu kalau bab2 makan tak payah ajak pon dia pandai je kang cari sendiri...kikiki...paru berlado feberet bebudak kat rumah ni jugak...:)

      Delete
  9. Lama ky tak mkn paru goreng berlado Linda..bubuh cili padi sikit bio berdesing telinga..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon kire lama gak tak masak paru camni kak...paru yg saya masak tu memang guna cili api kalau tak kuat pedas tengah makan melitai cari air...kikiki

      Delete
  10. amboi.. langsung sampai ke malam. Hmm.. bagi idea ni untuk saya masak lunch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah banyak pulak rezeki hari jummat tu...membawak le sampai malam..tu pon ada je yg berbaki...

      Delete
  11. Alhamdulillah...

    singgah dr blog ke blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhuwah...tq singgah sini dan komen2 dwatyKNY nanti akak terjah blog awak pulak ye :)

      Delete
  12. Arwah mak bunda dulu kata "rezeki harimau,"... ialah kan...takder2...tiba2 bermacam2 jenis makanan ada... yang orang beri... yang dimasak... yang dibeli...yang dibawa balik... hingga tak termakan...

    Tapi yang mana boleh disimpan .. simpan elok2... nanti boleh panaskan boleh makan lagi... jangan membazir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo...camtu pulak ye bunda gelarannye...betol la gitu kot...sebab rezeki camni bukan selalu dapat kan kadang2 je...jangan riso bunda sebab 90% dah pon selamat di makan tinggal sikit je baki dah pon saya simpan elok2 dlm petiais...

      Delete
  13. Wah menyeret perut lagilah gamaknya hang Mel hari Jemaat hari tu...

    Hang tak tau ke cik abe balik nak bawak makanan Mel? Siap masak beriya gitu. Eh paru tu hang mmg style masak gitu ek sambal dia asing?
    Karipap tu sedap ke? My faberet tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu la gamaknye mak...tapi seret perut kat rumah best..seret2 tetiba je bole terbongkang depan tv pulok...hahaha...tak tau langsung mak...tetiba mamat tu hulur je plastik kat kite time balik makan tu...paru tu pulak saje je kite buat camtu...kadang2 kite boh gak dalam kuali gaul2 dalam sambalnye...paru tu dah di rebus dulu pastu goreng...sedap bole tahan gak karipap tu...garing je walau pon dah petang time kite makan tu...

      Delete
  14. Wah menyeret perut lagilah gamaknya hang Mel hari Jemaat hari tu...

    Hang tak tau ke cik abe balik nak bawak makanan Mel? Siap masak beriya gitu. Eh paru tu hang mmg style masak gitu ek sambal dia asing?
    Karipap tu sedap ke? My faberet tu

    ReplyDelete
  15. byknye mknn..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  16. huntong la ada pembantu.siap boleh suruh2..heheh..ni best nya bila anak dara dah besor kan kak..suruh apa je mesti dia buat..dapat lak macam kaklong jenis menyejuk kan perut mak ni..heehhe

    ReplyDelete
  17. ya Allah, sedapnya akak makan.. tengah puasa ni tengok lauk macam nak telan..")

    ReplyDelete
  18. paru berlado !!!
    feveret aida tu akak mel oii.
    memang sodap. nasi putih panas :)
    nasi arab ???!!! aduhai. murah rezeki akak sefamili...
    aida kalu dpt makanan byk gini memang menyengih la balik keje.
    boleh terus ngap!

    ReplyDelete