sila klik sini

Wednesday, 9 March 2016

JOM SKODENG KANDUNGAN GULA DALAM MINUMAN KEGEMARAN KORANG !!!

 khamis        10  mac  2016



Assalamualaikum dan salam mesra....


Akak dapat gambo2 ni sume dari group whatsapp..terus akak rase cam...tokojot bona bila menengoknye...whatdehekkk...selama ni main minum je tak amik kire langsung jumla kandungan gula dalam satu2 minuman tu...paling terkejut bila tengok kandungan gula dalam minuman yogurt kegemaran kak long...Allahuakbar rase cam nak pengsan...selalu akak larang dia minum air gas kenkonon tak elok untuk kesihatan...jadi minah tu pon minum la air yogurt...rupenye telahan hakak silap sangat2 dik non...:'(
Jom la skodeng tak guna menceceh pepanjang pon.... T__T





Ni   air kegemaran mak enon....

 Ni pulak air kegemaran cik boss...satu botol kecik tu 5 sudu korang gulanye   T__T



 Air kegemaran akak...memang selalu beli teh bunga ni atau teh hijau...

 Ni pon air kegemaran cik boss...1 tin pon 5 sudu gak gula nye...nangis lagi T__T


 Air ni pon mak enon suka beno minum...ko tengok...ko tengok...8 sudu  uolls gula dia....

 Hokey dua gambo ni betol2 buat akak cam nak terbongkang pengsan...ce kire jumlah kandungan gula dalam setiap botol minuman yogurt ni....x__x...berbelas2 sudu !!!  
Oh my...oh my...ni dua ni antara minuman kegemaran kak long...kalau tengok kat botol tu siap tulis "low fat" atau "0-lemak"  sekali bila tengok kandungan gula terus rase nak koma 2 minggu dik non....gile ke hape diorang ni...kalau tahu camni baik akak kacau siap2 kat rumah air gula kasi anak2 akak minum....



Lepas ni akak kene lebih berhati2 dalam memilih minuman camni...korang pon sama tau....nasib baik la kiteorang tak selalu beli kadang2 je bila keluar hujung minggu...tu blom kire air kat kiosk2 yg melambak2 tu...mana la badan tak mengembang terlebih gula rupenye...kat rumah memang minum air putih je setiap masa...kadang2 je ada gak akak bancuh air sirap atau oren time teringin tu....ok la sampai sini je akak dah nak start masak dah...menu hari ni ikan sumbat dan sayo bendi tumis je....ta...ta














21 comments:

  1. Betul memang kandungan gula tu yang membuat badan mengembang, kalau perati orang tak minum air ni badan elok tough ja taklembut sangat bahagian lengan tu. dia tak exercise pun cuma tak mampu nak beli air begini. Tapi tu la saya sekeluarga belum berpantang lagi. Ari tu pantang ais, pamas sangat terpaksa minum, ada yang menyendir oh boleh buka puasa ais dah sila2.. mmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol ladik akak pon pikir camtu gak...lepas ni kene la mula berpantang...dah makin2 purba ni pepaham jelah...mak dgn arwah apak akak dua2 pon ada kencing manis tau...seriau gak kalau akak pikir2 kan...ish! sapa pulak yg sampai menyindir2 tu..sukahati la kan dia pulak yg sebuk...orang2 camtu abaikan je dik

      Delete
  2. gambar dua last tu boleh buat pengsan. konon nak diet. tapi kalau dah gula byk tu celah mana dietnya . hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal akak terkejut gile tau...tengok dia punye kandungan gula seram kan...:'(

      Delete
  3. Replies
    1. dah tengok camni baru terasa takut kan selalu main minum je :(

      Delete
  4. Itulah Linda kita ni kadang naif sangat. Konon sekat makan nak diet tapi bila membeli air minuman bergula tak sedar ianya dah jadi racun diet paling jahat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak...saya la salah seorang manusia tu...sebelom ni main hentam je minum bila dah nampak gula tunjuk depan mata camni baru nak meroyan...penat2 je jage makan sebelom ni last2 sampai part air sume sia2 je

      Delete
  5. Akak memang tak suka air manis bila berusia ni,selalu kalau kat luar akak beli air mineral je.Tapi anak2 ni terutama Iman ,macam air yg izara suka tu lah juga....huhuuu tak terfikir akak begitu banyak gula dlm minuman2'yg terjual di luar sana.Akak ingat selama ni air yang bergas je yang mengandungi banyak gula

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon kene la belajar jadi cam akak...kene mula dari sekarang...bebudak rumah ni pon sama je kak...suka beno kalau dapat beli air2 camni...air yogurt tu yg saya paling tak sangka sangat...naik seram tengok berbelas belas sudu gula dlm satu botol...

      Delete
  6. mmgnya terkejut betullah tgk sudu2 gula tu, dgn anak2 ni lagi lah.. tu pasal cergas kemain klau lepas pekena air2 gini kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seram kan dik...selalu main minum je..nasib baik la ada kawan share gambo ni kat akak...sekurang kurangnye berjaya buat mata akak ni terbuka sikit...

      Delete
  7. Sekarang saya tak ambil minuman dalam tin/bergas/gula dalam minuman harian, kalau teringin.. minum sikit tapi lepas tu sulam balik dengan air masak.. Anak2 pun saya paksa minum air masak dekat rumah tapi kalau keluar jenjalan, lepas gak minum air manis2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon anak beranak selalu camtu la..hujung2 minggu tu time keluar berjimba selalu je togok air manis2 cam kat atas ni...seram kalau di pikir2 kan dik...

      Delete
  8. Kat rumah bolehlah kita kontrol diri dan anak2...tapi kalau dah keluar dan makan kat luar macam2 nampak , macam2 nak...pokok pangkal diri dan nafsu kita kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu bunda...kat rumah memang bole kontrol tapi tu la kalau keluar jalan2 tu jarang yg dapat tahan tekak...nak2 musim panas camni laju je sedut air sejuk yg manis2 tu...kene kawal la nampaknye lepas ni

      Delete
  9. mak aii. kalu la time beli dia letak sudu2 gula tu kak, memang lari ler customer.
    takooooottt!!!!
    memang selalu kak aida minum tu semua. especially time nak balik keje.
    ngantooks!!! kena la skit gula kan dlm badan utk tahan mata yg nak tertutup ni kan :)
    hu hu hu....

    ReplyDelete
  10. Bagos nye kalau semua kedai buat camtu...mungkin bole bagi kesedaran pada orng yg suka nau minum manis2 ni...(akak anak beranak :|) tapi kalau dah tak laku maknanye lingkup le pulak bisnes2 air ni sume....kikiki

    ReplyDelete
  11. Takut ek kalau tengok gula yg banyak dlm setiap tin tu...
    Sama je Mel.... bebudak kat sini pun suka betul ngan air tin ceggitu. Kita pulak yg risau...


    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal...sebelom ni main sebat je minum bila dah nampak depan mata camni baru nak seriau mak oiiii...musim2 panas camni lagi la tengok air manis2 camni sume cam berganda2 sedapnye.... :'(

      Delete
  12. Amalkan minum air kosong. Fikirkan bahawa bukan kandungan gula yg tinggi sahaja terdapat dalam minuman proses tu bahkan mengandungi bahan pengawet yg tidak sihat untuk tubuh badan kita. Insha Allah dengan sendirinya kita tidak teringin minuman proses ini.

    ReplyDelete