sila klik sini

Sunday, 6 March 2016

DECO DECO DAPUR PART 2 ( PROJEK DIY )

isnin            7  mac  2016


Assalamualaikum dan salam sore....


Fuhhh...tarik napas jap...dah petang2 ni baru dapat singgah sini...jom sambung cerita deco2 dapo lagi...alaaaa yg hari tu akak buat teaser kenkonon nye tu...baca sini...dah siap pon sudut tu kengkawan...semalam lepas je sarapan akak dengan kak long terus sinsing lengan baju mulakan projek...lepas je azan zohor sume siap...belah petang akak just buat susun atur dan hias dengan hiasan kecik je....takde barang baru pon sume barang lama yg dah memang ada dalam rumah ni je....jom skodeng :D



 Ni la rak buku lama yg akak kabokan tu...lama sangat dah rak ni...memula dulu akak susun buku2 akak dalam ni...last2 membosan akak seret bawak duk bawah pulak...susun kuih raya...kikiki....memula akak lap bersihkan habuk2 sume...pastu sapu cat undercoat dulu...


Cat selapis je...nampak bercapok pon takpe nanti nak cat kaler lain pulak jadi tak payah nak cat lawa2 sangat...mak enon pon siap tolong tau...hanggin je akak...fuhhh! sabo linda...sabo...hahaha...undercoat dah kering baru la mulakan cat kaler pilihan hati....kali ni kene la cat kemas2 skit ye...


Sekali lagi akak tepek gambo sebelom makeover ni dulu...meja putih tu yg akak kejekan....dedulu meja konsol tu kaler coklat tapi akak dah tepek kan jadi kaler putih...projek kali ni akak dengan kak long tepek kaler hijo pulak...hehehe...jom skodeng gambo lepas dah siap pulak....




 Jeng...jeng...jeng...!!!! ni la hasilnye....cantik tak ? ke korang nampak cam buruk ? T__T
mata akak kan main berkenan lagi kaler hijo2 camni tau...sukeeee sangat2...lepas dah susun2 tu bila melintas je depan meja ni akak mesti senyum sorang2 sambil jeling2...hahaha...pompuan gilos :p



 Memula akak nak letak table runner atas meja konsol ni tapi kak long tak kasi...dia suh letak gini je...memandangkan projek ni cam usahasama jadi akak ikutkan jelah cakap minah tu....lelama sok kalau dah membosan akak ubah le balik...

Huntung le koleksi cupcake akak ni...dapat duduk rumah baru...banglo tiga tingkat terus...sebelom ni berhimpit2 duk dalam studio apartment je...hahaha...tapi lepas dah pindah sini makin bertambah le keje akak...dulu setahun 2 kali je akak mengelap habuk...sekarang ni dah duduk tempat open camni kene le mengelap selalu gamaknye...nasib le ko labu... :')

Ok gambo last....kikiki...nampak le ada sikit perbezaan kat situ kan...nampak berseri sikit...pada mata akak le mata korang haku tak tahu...kikiki...sapa berkenan tu senyum je tau jangan berani2 nak kutuk lebih2 hakak babab vontot dia nanti dalam mimpi....hahaha...sampai sini je jumpe lagi di lain n3 ye...ta..ta

29 comments:

  1. cantik..mata saya pun nampak sedap je nengok ni..kreatif juga ye akak ni..kak manja suka benda2 cupcake ye??ooo...baru tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...wane hijo kan bole meredup kan mata...tapi idak le kretif mana pon setakat cat2 gini bole la dik...tu pon suku taun gak nak mencari mood rajin...kikiki...haah cupcake pon akak suke...tapi takde la kumpul sampai gegila sangat...ada sikit ni je pon cukup la...

      Delete
  2. rajin nya ko Mal..memang kreatif. btw, isi2 dalam tu kan, macam sedap saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara ada geng ni SB tu yg gigih jugak nak mengecat...isi2 dalam rak ni jangan di buat main...sekali hang gigit nescaya berteraburan gigi ke tanah...kahkahkah

      Delete
  3. seronok tengok rumah orang ada hiasan kecik2 ni. teringin tapi tak boleh dulu tunggu adli besar sikit lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagos gitu la Lea tunggu dulu Adli beso sikit...bukan ape selain sayang pecah pada masa yg sama gak takut kalau tercedera...akak nasib baik sejak anak2 akak cam tak heran nak kacau ke hape...

      Delete
  4. cantik dah tu kak...betul cakap kak long tuh..x yah letak table runner..yang macam tu je pun dah hipster dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...itu la pasal akak dengokan la jugak pendapat dia...kikiki...takde makne nye hipster dik barang2 lama je ni dah tebal dengan cat berkilo2...hahaha

      Delete
  5. Bila lalu sambil senyum sambil jeling2 tengok tu yang tak menahan.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...akak memang gitu dik...anak2 dgn cik boss pon dah paham sangat2 dah...hahaha

      Delete
  6. wah cantiknya bila dah diupgrade tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...jadi la jimat sikit tak payah beli baru kan :)

      Delete
  7. Teringin nak tau crita mak enon pulak hehe, memang sweet ala vintage kaler hijau tu, memang ari ni dah duk pi mai pi mai lalu lalang duk tengok ja kan hasil tangan sendiri dan cosy pula deconya, suka cupcake juga tau..thanks for tip mengecat tu, bolehls sy cari apa nak make up kat umah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la akak pon berangan kenkonon ala2 vintage la ni...kikiki...seminggu dua ni semangat mengemas jadi rajin sikit...tapi tak tahu la sampai bila kan...hahaha...suka nau lepak2 kat dapo sambil jeling2 meja hijo ni...comel kan cupcake2 ni sume...akak selalu kalau nak buat ape2 projek berangan dulu berbulan2 bila dah pasti baru mula kan...most welcome dik :)

      Delete
  8. Cantik lah linda...Apatah lagi buat dgn rakan kongsi,kreativiti pun berganda kan...
    Comelnya koleksi cupcake...Kalau kat rumah akak anak2 baya Izara tu,habis di punggahnya buat mainan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak :) ...kikiki...bila dah siap saya dgn kak long asyik sengih2 je...comel kan kak cupkek ni sume...kaler dia pon lembut2 je pasal tu saya jatuh hati...nasib baik mak enon tak penah pulak nak amik buat main ke hape...dia tahu itu ibu punye...kikiki

      Delete
  9. Cantikkk..kak Zai suka. Kreatif sungguh Linda dan kak long.Comel cupcakes disusun dgn rakan2 lain dan rasa kak zai pinggan biru yg kat atas tu pinggan lama kan Linda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak...alaaa cat2 je kak takde la kreatif mana pon...baru la dapat bernafas sikit koleksi CC saya tu sebab sebelom ni berhimpit2 dalam lemari semuanya....haah kak pinggan biru2 tu pinggan antik...saya beli kat lorong kulit time pegi Pulau Pinang 3 tahun lepas...2 keping pinggan dgn teko susu tu rm45 je...saya suka gak kumpul pinggan mangkuk antik tapi tak la banyak mana ada sikit2 je

      Delete
  10. wah wah santeknyaa malinda, meh datang rumah kak ana lak make over apa yang patut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak ana...ish! kalau dekat bole je kite bincang2 projek DIY camnikan... :)

      Delete
  11. Sementara kak Long ada besama buatlah apa yg patut bagi cantik rumah tu Linda. Nanti bila Kak Long dah berjauhan (tak lama lagi tu hihi...) tahulah Linda macamana rasa. Rumah dah cantik tapi rasa alahai sunyinya. Nasib baik ada anak dara kecik tu lagi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kak...lagi pon kak long bab2 cat camni suka je dia nak menolong...nak jimat kak pepandai la asalkan suasana rumah nampak berbeza sikit...aduhhh bab tu tak bole nak ingat2 selalu seriau...hahaha...bior la masa yg menentukan nye

      Delete
  12. Perh.....banyak sungguh koleksi cup cake plastik hang Mel...nak buat bisnes bakery ke hape? hihi....

    Rajinlah hang ni....
    Nak buat projek gak ar nanti, dekat nak raya....tunggu mu aku deko rumah ku pulok! Hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cupcake tu bukan plastik mak tapi seramik...kalau hang kunyah makan beterabur la gigi2 hang ke tanah...hahaha...makan bertahun pon tak abis tu...tengah ada geng(kak long) ni rajin le jugak mak..sok2 dah kene tingai sorang2 dgn si mak enon tu mesti tak terbuat kot...buat mak jgn tak buat...selain nampak baru bole gak jimat kan kalau baut camni... :)

      Delete
  13. Perh.....banyak sungguh koleksi cup cake plastik hang Mel...nak buat bisnes bakery ke hape? hihi....

    Rajinlah hang ni....
    Nak buat projek gak ar nanti, dekat nak raya....tunggu mu aku deko rumah ku pulok! Hihi....

    ReplyDelete
  14. terbaik!
    tercantik!
    and kaler ijo tu sungguh la cantik.
    nampak klasik... vintage...

    ReplyDelete
  15. Rajin nye. Baguslah ada teman kerjasama.cantik je tu...mata sayalah...sbb sy pun xpandai.deko sangat..suka tgk krg deko deko

    Jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.my

    ReplyDelete