sila klik sini

Thursday, 3 March 2016

ANAK SAYA ~ KAK LONG DAN SPM

 khamis        3  mac  2016


Assalamulaikum dan salam sore....


Dah petang2 ni baru ada sikit tenaga nak mecoret di sini...ntah ape yg penat sangat pon tak tau la hakak ko ni...hahaha...terima kasih yg tak terhingga untuk doa dan kata2 semangat untuk anak akak.... kak long...moga Allah membalasnye berlipat kali ganda lagi pada korang...debaran pagi pagi tadi bermula pada pukul 10 pagi....




Ada kak long tersepit di situ...dia antara sepuluh orang pelajar yg di panggil untuk naik ke pentas...walau pon sejak awal lagi kami sudah tahu hanya seorang pelajar yg mendapat keputusan cemerlang...anak sulung akak berlagak biasa tapi akak tahu ada sedikit hampa di wajahnye... :(

Tidak hanya kak long yg di ajak ke atas pentas tapi akak dan cik boss jugak di jemput sama....menyesal pulak akak tidak berbaju kurung...tak sangka pulak ada sesi foto2 atas pentas camni...

 Kak long dan sahabat baiknye...nisa...dan dua lagi kawan sekelas kak long...yg sebelah kiri bernama Denial dia mendapat keputusan paling cemerlang hari ni straight A...akak tumpang terharu bila tengok mak dia menangis gembira bila di beritahu oleh guru beso...tahniah!! Daniel semoga impian kamu ingan menjadi doktor di makbulkan Allah...cik Linda tumpang bangga :)



Slip kak long dengan tanda berlipat2 lepas apaknye sumbat dalam kocek...kikiki...ape pon tak bole la cik boss ni...alhamdulillah akak terima keputusan ni dengan berlapang dada...akak harap kak long pon camtu gak...jangan ada sesal, hampa dan kecewa di situ...akak tau dia telah buat sehabis baik dan upaya...kalau kak long baca n3 ni ibu nak kak long tahu yg SPM bukan penghujung bagi setiap jalan...tapi ia nye adalah pembuka segala pintu dan jalan2 yg luas untuk kak long...hanya pilih dan terus kan usaha dengan penuh semangat...ingat pegang kata2 ibu masa kat dalam kete tadi...ibu tak mintak banyak...ibu cuma mintak agar kak long terus jadi anak ibu selamanya...anak yg sentiasa dan selalu menjadi kebangaan ibu dan ayah...kak long adalah manusia yg paling rapat dan kenal ibu selain nenek dan ayah...kak long anak sulung dan sahabat ibu selamanya...T_T
tiada rahsia diantara kite....tapi kalau ko buat hal siap kau ibu report sume kat apak...kahkahkah...dan akhir sekali ibu rase kak long pon tahu yg ibu sayang kak long walau ape pon yg terjadi....:'D



23 comments:

  1. Tahniah Along....cemerlang sangat dah tu. Kalau Aunty mak yg masuk SPM sekali lagi agaknya tak tentu dapat straight C tau hihi...Kotnya straight E hihi....

    Ko dah legalah ek Mel....semua dah settle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih mak...(jawab bagi pihak kak long) lega sungguh hati kite bila semua teka teki dah terjawab...dari amik SPM baik kite pi belajo buat kek mak ada gak pekdah....hahaha...kompom kite dapat A+++ ...hahaha

      Delete
  2. Tahniah Along....cemerlang sangat dah tu. Kalau Aunty mak yg masuk SPM sekali lagi agaknya tak tentu dapat straight C tau hihi...Kotnya straight E hihi....

    Ko dah legalah ek Mel....semua dah settle.

    ReplyDelete
  3. Tahniah kak long..syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq yan...alhamdulillah syukur sgt2...lega bila semua sudah berakhir

      Delete
  4. Tahniah kak long,tahniah linda...kan akak dah gitau kak long pasti boleh....lega dah kan.
    Anak akak adek angkat dia ramai amek spm 2015 kata soalan tahun tu susah sikit dah tu gred di naikkan...sekolah lama dia pun walaupun ramai straight A tapi yg dpt terbaik hanya 6A+ 4A....tak seperti tahun sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak...memang lega sangat2 rase cam ringan la sikit kepala...betol kak memang ramai yg cakap gitu...SPM taun lepas soalan adalah sgt susah...bagi saya ape yg kak long dapat tu saya terima dan bersyukur je...yg penting niat nak belajo tu ada...inshaa Allah pi mana2 pon mesti bole berjaya...betol tak kak

      Delete
  5. Tahniah dan Alhamdulillah buat kak long dan Malinda sekeluarga .

    ReplyDelete
  6. Tahniah.. cemerlang resultnya tuh. btq, SB datang jenguk..lama tak datang melawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq SB...terima dengan lapang dada dia dah buat yg terbaik...tu la pasal lama sudah bah ko tidak singgah :p

      Delete
  7. tahniah kak long..hebat gak tu..bio A tu..hehe..insya'Allah ada byk lagi yang dia akan hadapi pasni kan...don't give up! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...betol tu yg penting minat nak belajo tu ada...pi mana2 pon mesti bole berjaya kan...tq sekali lagi :)

      Delete
  8. Tahniah Kak Long. Aunty tahu mesti mak Kak Long yang over-over nangis tengok slip exam ni.

    Wah, Kak Long dapat A+ subjek Mathematics! Daebak! Daebak!

    Semoga selepas ni Kak Long berjaya merealisasikan impian belajar di menara gading dalam jurusan yang diimpikan ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dik...hamboi2 pepandai hang buat spekulasi ye...mana ada akak nangis2...akak tersedu2 je tau...hahaha...minah tu memang suka math tapi dia sikit hampa sebab addmath dia dapat B je...mudah mudahan gitu la dik...yg penting minat nak belajo kan....

      Delete
  9. Hmm... baca paragraph last tu buat mata kakak bergenanglah pulak Linda
    Tahniah buat kak long. Ingat pesan mak tu sayang.
    Panjang lagi perjalanan buat Kak Long.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...saya masa tulis pon laju je air mata jatuh kak...sob..sob..tq kak...mudah mudahan dia tak lupe sampai bila2...betol tu banyak lagi yg perlu kak long tempuh lepas ni...

      Delete
  10. Tahniah buat kak long dan keluarga..
    Ye mel..
    perjalanan masih panjang..
    Semoga terus cemerlang kak long tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak...betol tu perjalan masih panjang banyak onak dan duri...aminn...mudah mudahan..tq sekali lagi :')

      Delete
  11. Alhamdulillah syukur, Tahniah kak long da M, semoga berjaya seterusnya..inshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...tq dik...mudah mudahan :)

      Delete
  12. cemerlang banyak kak long berbanding saya ni..ekekek...

    ReplyDelete
  13. tahniah kak dan anak ye.
    alhamdulillah... lega dah ekk?
    anak sulung aida baru darjah 5 hi hi hi...
    ogos nanti peksa upkk.
    gerun. takut. suspen.

    ReplyDelete