sila klik sini

Thursday, 11 February 2016

STRAWBERRY LELONG DI CAMERON HIGHLAND

jumaat         12   feb  2016


Assalamualaikum sume....


Jom sambung kisah tertunggak akak ke cameron dua minggu yg sudah....lepas je kak long selesai dengan sesi educamp nye akak anak beranak terus berangkat ke Simpang Pulai untuk memanjat ke puncak Cameron Highland...alhamdulillah di awal2 tahun gini dapat gak akak anak beranak jalan2 makan angin...sampai pon dah malam lebih kurang pukul 9.40 malam...otak memang masa tu dah pikir bantal selimut je...nasib baik akak dah siap booking chalet...jadi sampai2 terus amik kunci dan terjah masuk bilik....sampai part ni memang sedih sangat2...tragedi yg langsung tak menyeronokkan...nanti di lain n3 akak ceritakan ye...maka malam tu akak anak beranak TERpaksa tido dengan hati yg sebal.....T__T

Pepagi tu memula ingat nak jalan kaki je cari sarapan...sekali bila keluar je sume mengigil2 kesejukkan...tahap melampau sangat sejuknye...last2 naik kete je...kiteorang lepak kat chalet Kampung Sedia...akak memang suka duduk kat kawasan ni...tenang je...sume penduduk melayu...nak cari makan pon senang banyak pilihan dan sedap2 pulak tu...time sejuk2 camni pekena pulak bihun sup...tak terkata di buatnye...



 Lepas bedal semangkuk bihun sup kiteorang sambung makan scorn dan brownies cekelat...kak long dengan mak enon je larat makan aiskrim time sejuk2 camtu....scorn ni dah jadi cam makanan wajib pulak bila  sampai sini...tak makan benda ala ni memang rase tak lengkap kan percutian di Cameron...lepas sarapan terus laju2 balik bilik dan hangkut sume beg dan blah dari situ...


 Akak terus ajak cik boss tuju sini je...Kea Farm...ni kirenye memang jadi agenda utama akak ajak cik boss berdagang ke sini...tempat2 lain kiteorang tak terjah pon...ntah le anak2 pon sume cam malas je...pagi isnin tu umat pon tak berapa nak ramai...beli gak jagung longgok2 tu...2 longgok rm10 hengget je...jagung mutiara katenye


 Pastu ni kire pestime akak dapat beli buah stoberi dengan harga yg sangat2 murah...alhamdulillah rezeki Allah kasi...kalau dulu 1 bekas camni je dah rm15 - rm20 hengget...kali ni akak dapat 4 bekas rm20 hengget dik non...punye la seronok tak tau nak cakap...cik boss pon sama teruja sampai 12 bekas dia sambar...dalam kete akak anak beranak terus kendurikan dua tiga bekas...kiteorang siap bawak nutella siap2 dari rumah....jimat2 :p

Yang ni jenis manis punye...memula akak tak percaya jugak tapi lepas nyonya tu bagi kiteorang rase dua tiga biji...tanjat boboi...betol la memang ada rase masam2 manis...buah jenis ni kalau nak cam dia tak berapa merah dan berkilat sangat...laju2 rembat lagi 4 bekas...nyonya tu kire rm20 hengget gak...akak rase kalau pi hujung minggu mesti tak dapat harga camni kan....kirenye ni rezeki akak dan semua pengunjung time tu le gamaknye....sampai je rumah hari tu dapat le akak sedekah jiran2 keliling rumah...tu la tujuan cik boss beli banyak2 memang dah niat nak kasi pada famili dan jiran2...buah ni bukan bole tahan lama pon kalau nak simpan....


Mak enon kirenye kekanak paling happy hari tu bila dapat makan buah kegemaran beliau ni...juling2 mata minah ni makan...tapi time berak tetap gak busyuk...nape la tak bau stoberi...kan....kan...kan...hahahaha



Jagung mutiara kate penjual tu...dah siap di kukus dan sedap di makan begitu saja...kalau mak enon dia suka makan dengan susu pekat...tapi minah tu sume pon dia makan dengan susu...

Sayo mahal ni pon dah selamat akak tumis dengan udang...manis dan segar...kalau kat tempat akak ni sejemput je dah rm7 hengget...tapi dah anak2 nak makan beli la jugak...tapi masa tumis terpaksa campor dengan sayo lain...hari tu siap tumis semangkuk beso dapatnye...harga baru rm10 je...


Lepas keluar Kea Farm  sume setuju untuk terus kan perjalanan balik... tak singgah mana2 dah pastu...time balik ikut jalan Tapah pulak....hadoiiiii seksa sungguh...akak mabuk teruk gile...turun muntah sampai dua kali...cik boss siap cuak bila tengok muka akak dah pucat lesi...siap kaki tangan sejuk cam ais batu...nampak je kedai runcit terus mamat tu pecut belikan minyak kapak... lega sikit lepas dapat sapu2 kat badan...akak ni bukan jenis senang nak mabuk2 ni...tapi sejak dah makin purba ni sume pon tak bole...mungkin urat kentut dah putus gamaknye...hahahaha


Ok sampai sini je jumpe lagi di lain n3...ta...ta







32 comments:

  1. bestnya kak. rezeki tu. saya minat juga dengan CH ni, lama pulak tak pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...memang rezeki sungguh sampai akak pon terkejut gak benonye...tak sia2 mabuk2 time balik tu...hahaha

      Delete
  2. Hmm... macam-macamlah Linda ni. Mabuk banyak makan strawberrylah tu gamaknya. Urat pulak nak disalahkan:)

    Kakak cuma nak tahu apa yg terjadi dgn chalet yg dibooking tu? Tak apa kakak tunggu next N3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin gak la kak...kikiki...tak penah2 mabuk teruk camtu dah cam hape je muka saya...lembik2 di buatnye...geram nye hati bila dapat bilik yg teruk camtu..tapi takpe la mungkin tu pengajaran untuk saya dan keluarga...pasni kene lebih hati2

      Delete
  3. Strawberry dgn jagung tu memang wajib belikan di Cemeron Highland tu..
    Kena yg manis strawberry tu lagi banyak borong ye Linda..
    Hihihi sayur mahal si Aparagus lah tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu naik CH memang teruja je dapat beli si merah2 dan jagung...dapat 4 kotak je yg manis2 tu sebab dah terborong yg masam2 banyak sebelom tu...kikiki...masam2 pon sekejap je anak2 saya makan dgn coklat...kikiki

      Delete
  4. wow best nyer.
    aida da gi skali CH ni dgn anak2.
    teringin nak gi skali lg.
    makan2 aje. nak shopping pun shopping makanan jugak :)
    best!
    aida ari tu naik ikut tapah, nurin pucat muka dia. just x muntah la.
    balik mr.asben ajak ikut sg pulai. ok skit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le akak pon camtu gak...kalau naik CH memang pikir nak makan je pon...kikiki..pegi time hari biase2 je best dik tak berapa ramai orang sangat...betol tu akak pon lepas ni tobat dah tanak lalu tapah...ikut simpang pulai je...biar la jauh sikit asalkan tak mabuk teruk

      Delete
  5. Betul2 memborong stoberi tu linda..mesti izara peminat stoberi tu suka sangat kan...ada2 je linda ada ke yg keluar nk bau stoberi gak...hahaaa.
    Yalah linda betul kata kakzakie tu mungkin mabuk stoberi kut...
    Ada urat kentut ke????

    ReplyDelete
    Replies
    1. pestime beli bebanyak camtu kak...anak beranak kenduri stoberi ke kiteorang hari tu...gitu le gamaknye kak...rugi je dah makan2 pastu keluar balik...cissss...hahaha...ntah le kak abang chik saya yg selalu cakap gitu...sikit2 urat kentut putus...hahaha

      Delete
  6. Klau ikut jln Tapah memang teruk banyak belok2.Kak Zai pun mabuk Klau jln mcm tu.
    Jagung n strawberry wajib beli Klau pergi CH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk gile saya mabuk hari tu..lepas ni tobat takmo jalan tapah lagi dah...kenkononnye nak jimatkan masa tu yg lalu gak tapah...lepas ni bior le jauh sikit asalkan tak mabuk teruk camtu...hazab sungguh rasenye...kikiki...memang tu jelah yg saya beli kak pastu ada gak beli sayo2 sikit

      Delete
  7. ciss kalau nak nak gak kirim jagung dgn stoberi
    uish apa cite tu kak cepat2 cite tak sabo nak kepoh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aramakkkk...dah terlepas le pulak dik...kikiki...dah pon akak up dik...mendidih seh hati akak tido malam tu...cam nak nangis pon ada gak

      Delete
  8. aduh...kenapa lak tu..nex time cerita tau...tapi CH ni memang fav tempat wa bercuti jugak..bila tengok mstrawberry tu rasa macam nak pergi sekarang jugak..Oh no....sedapnya.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita pilu sepanjang taun tu dik...geram sampai rase cam nak hempas2 badan di buatnye...geramkan tengok stoberi merah2 tu...akak punye geram time tu cam nak je amik gambo beribu2 keping...

      Delete
  9. Bilalah nak gi cameroon... Nak beli cactus... Ada yg jual murah lambak tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. next plan la pulak Ila bawak anak2 makan stoberi murah...sori sebab tak perasan le pulak pokok2 kaktus ni...lagi pon kiteorang tak pegi pon kat tempat2 jual pokok tu...ada kot tapi jangan pegi time cuti sekolah sume barng jadi mahal berganda

      Delete
  10. Cantik nyer jagung tu...dah lama tak makan...dah lama tak g pasar malam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon hari tu tak sempat singgah paso malam bunda...sampai pon dah dekat nak pukul 10 malam banyak gerai dah tutup...bole tahan gak jagung ni tapi dah tak berapa manis cam dulu la bunda

      Delete
  11. Ala.. suspennya.. kenapa dgn chalet tu?! Bestnya dpt stoberi murah2... saya pi dulu pun rembat semacam juga... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti baca dalam n3 akak dik...nangis dalam hati...pestime akak dapat beli stoberi murah camtu...geramkan mahal2 sikit pon beli tetap beli

      Delete
  12. ooo.. gitu ye nk cam strwberi manis dgn yg masam, sll mmg pilih yg merah bkilat mengancam je kat pasar2mlm ke kat giant ke.. hehe,.. mashammm :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon nyonya tu yg bagitau...sekali rase..haah la yg kurang kilat tu ada rase masam2 manis...sikit lebih kurang stoberi yg mai dari korea tu dik...

      Delete
  13. strawberry fav DANIA NGAN SA NI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram kan dik tengok merah2 camtu...rezeki akak le gamaknye dapat beli dgn murah hari tu...

      Delete
  14. Kenapa ikut jalan Tapah? Mak pernah ikut jalan Tapah ni sekali masa first time naik, tak tau keadaan jalan tu kekdahnya. Lepas tu tobat tak mau guna jalan tu dah ....Bengkang bengkok, sebelah bukit pulak tu....pergh mmg seram. Patut pun hang mabuk Mel....
    Ke? Ngandung adik Mak Enon hihi.... takkanlah cepat beno Mel hihi.....

    Kalau harga dah murah gitu, mmg rugi le kalau tak beli. Beli eskrim stroberi ke dak?

    Tetiba pulak mak nak masak sayur batang mcm hang tu Mel ptg ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenkonon malas nak pusing2 jauh mak...sekali hamik mabuk kan main hazabedah lagi...hang jangan mak kilang dah lama bankrup...kahkahkah...kali ni naik camaron puas gile makan stoberi...tak beli mak aiskrim stoberi tapi dah balik tu kak long buat sendiri kat rumah...sayo mahal ni bagos makan mak elok untuk menangkis sel kenser kabonye...

      Delete
  15. wahh..byknye stroberi...nk g sana gak bulan 3 ni..huhu :)
    Tapah mmg nk kena elakkan..yg best laluan tu lataiskandar je..huhuh..thun lps g sana lalu tapah..mmg tersandar je..nsib adam baby lg..tdo je..serius pening sgt2..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!selamat cuti2 cameron dik...mintak2 time adik pi nanti dapat gak la stoberi memurah yg cam akak ni...tak payah la lalu tapah potong mood je nanti..akak mabuk sampai lembik satu badan...

      Delete
  16. Hahaha...urat apa? Nasib baik tau ngaku dah purba. Kalau muda-muda, mabuk-mabuk ni main lainlah penyakitnya ^_^

    Untungnya dapat rezeki borong buah strawberi banyak gitu. Ingatkan tadi memang betullah nak buat santapan sekeluarga kesemua 12 bekas tu. Untunglah jiran-jiran sebelah rumahkan dapat strawbery sebekas sorang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...dah makin hampir ke 40an tu kire dah nak dekat2 purba la gamaknye dik...tak lama lagi menopause le pulak gamaknye...gitu le kitaran hidup kite orang pompuan ni...dah jumpe murah dik harus la memborong cam hape...16 kotak terus akak sebat...dah rezeki jiran2 akak...lagi pon diorang kalau pi memana pon ada je buah tangan utk akak tau...terharu :')

      Delete