sila klik sini

Thursday, 25 February 2016

RESEPI KEK CARROT SIMPLE DAN MUDAH

Jumaat        26  feb  2016


Salam jumaat penghulu segala hari....




  Akhirnye setelah lama tertangguh menjadi gak kejadian kek carrot akak ni...ngences sejak kak Zakie up gambo kek carrot hasil buatan nye kat blog beliau...baca sini ...terus akak meroyan...tapi di sebabkan daya kemalasan yg amat tinggi dalam diri baru semalam akak dengan kak long buat...hahaha...kek yg asalnye berbentuk bulat tapi sudah akak potong2 asingkan sebab mak akak tak makan jika sudah bersalut cheese cengini...sila jangan kecam cara akak mendeco kek ni...hahaha...pepaham jelah kalau dah tangan bangku asalkan bole je sudah... ;p




Setelah di potong...alamak tergelap pulak gambo ni..hahaha...alhamdulillah seisi rumah sume suka...kak long makan sambil lelap2 mata...minah tu memang kaki bodek...hahaha...akak ikut resepi yg dah lama akak simpan...rasenye akak ambil dari majalah Saji kalau tak silap...simple je resepinye tak banyak sangat bahannye...jom skodeng ^_^



kek carrot 

2 1/2 cawan          parutan carrot
4 biji                     telur
1 cawan                minyak sayuran (akak guna minyak jagung)
1 1/2 cawan          gula kastor        (akak kurangkan sikit)
2 cawan                tepung gandum 
1 sudu teh             soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh       baking powder
2 sudu teh             serbuk kulit kayu manis 
1 sudu teh             serbuk buah pala (akak tak letak)
1 sudu teh             esen vanila
1/2 sudu teh          garam halus
1 cawan                 kacang pecan atau walnut yg di cincang (akak pakai gajus)
1 cawan                 kismis

cara-cara:

*putar telur bersama gula kastor hingga kembang...kemudian masukkan minyak dan esen vanila....pukul lagi hingga sebati...

*ayak tepung bersama baking powder,soda bikarbonat,serbuk kulit kayu manis dan garam halus...kemudian sedikit demi masukkan ke dalam adunan yg di putar tadi...putar lagi hingga adunan rata..

*setelah itu masukkan carrot yg telah di sagat dan kacau mengunakan spatula...masukkan kacang dan separuh dari kismis tadi...kacau lagi adunan sehingga rata...

*lencerkan sedikit minyak pada tin pembakar...masuk kan adunan dan di ratakan sedikit...kemudian taburkan baki kismis tadi....

*bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit...atau mengikut kepanasan oven masing2



krim cheese 

200 gm           krim cheese
50 gm             butter tanpa garam (akak guna buttercup je)
50 gm             gula kastor
1 sudu teh      esen vanila
2 sudu            jus lemon 
*putar semua bahan hingga sedikit kembang dan lembut...hiaskan pada kek setelah kek betol2 sejuk...simpan kek sekurang2 nye 1 jam dalam petiais sebelom di potong....


Alhamdulillah sedap pulak kek yg akak buat guna resepi ni...wangi je kek sebab serbuk kulit kayu manis tu...lain kali bole buat lagi...nampaknye semua penghuni dalam rumah cam suke je....ok la dik non sampai sini je...selamat berhujung minggu...ta..ta










22 comments:

  1. Berjaya jugak ko Mel ..
    Merealisasikan utk membuat kek karot ni..
    Good job Mel..

    Bak lah sepotong kat akak ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah akhirnye...kikiki...tq kak :D
      aloooo...jauh pulak kalau dekat mesti saya hulur2 punye la...sedap pulak kejap je abis kek nye ingat nanti nak buat lagi sume suka kak...mak enon makan banyak gile..hahaha

      Delete
  2. Waahhh.... dah jadi dah!
    Mak Linda macam keluarga kakak tak begitu suka yg bercream sebab itu kalau Linda perasan kakak buat kek biasa tak akan letak cream.
    Tapi kalau cheese kami suka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..jadi gak akhirnye...hahaha...mak saya bab2 butter cheese susu2 ni sume tak makan...dia bau je kalau lain macam kim salam la memang dia tolak mentah2 je....saya taruk cheese la ni kak tu yg sekejap je licin...hahaha

      Delete
  3. Akak nak save resepi ni linda....bila anak2 dara akak balik boleh lh buat.
    Oklah deko nya tu cantek dengan taburan carot sagat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je resepi yg saya ikut tu kak...sedap kek carrotnye lembut dan lembab je...tak letak cheese makan camtu je pon dah sedap tau...masa bako satu rumah bau wangi ...deko2 tangan kayu gitu jelah yg mampu...hahaha

      Delete
  4. boleh ni.. boleh... boleh makan kalau ada yang membuat. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu sume pon bole...asalkan dah siap masak dan letak depan mata...makan pulak panas2 mesti mabeles...kikiki...tq Khamsi sudi singgah dan polow...saya dah pon polow balik tu...salam ukhuwah dari WGDG :)

      Delete
  5. Saya pun pandai kak.. pandai makan.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu ko jangan cakap dik..sume pon pandai lagi2 akak kau ni hah...bab makan kang laju je...hahaha

      Delete
  6. Replies
    1. buat dik jangan tak buat...ikut je resepi akak tu..senang je inshaa Allah mesti jadi dan sedap kek carrot ko nanti...

      Delete
  7. Mak kalau buat carrot kek tu nescaya mak yg menelan sorang sorang sampai habis weyh....hihi
    Atas dalam hang buh carrot ye Mel mentang mentanglah namanya Carrot jek hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula kite pon pikir cam hang jugak mak...takut tak mendapat sambutan..tu yg amk masa lama nak buat...last2 buat gak sebab bahan sume dah ada...sekali tengok kek dalam oven bebudak dah mengelupur tunggu tak sabo2...sekejap je licin langsai lagi2 bila dah tepek cheese...

      Delete
    2. yan baru angan2 nak google resepi....mohon ambik resepi ye kak manja
      :-))

      Delete
    3. di persila kan yan...ishaa Allah sedap kalau guna resepi ni...akak pon ingat nak buat lagi dalam dua tiga hari ni...kikiki...moga sukses dik ^_^

      Delete
  8. Fav sepanjang zaman. Mkn sejuk2 mmg best.

    Dh beli carrot berkali2, x gak terbuat kek ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelom buat memang rase cam susah je dik tapi bila dah start tetiba rase..eh! Senang rupenye...kikiki

      Delete
    2. Tertekan publish pulok...hahaha...sambung balik komen...cam akak gak la amik masa lama nau nak buat..tapi kek lobak memang win rase diakan

      Delete
  9. br semlm makan carrot kek.
    opismet sorang tu pandai buat.
    aida? x reti kak buat kek.
    madang aje tenggelam kat tgh hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronoknye kalau pandai buat macam2 kek kan...kalau rajin bole buat jual...akak pon main hentam je ni dik ikut je resepi step by step gitu...kalau tak silap kalau buat kek bantat kat tengah biasenye oven tak cukup panas...

      Delete
  10. Ini yang saya pelik sikit tau. Saya tak makan karot tapi saya suka kek karot. Memang sedaplah walau setakat dapat tengok gambar aje. Saya ni tak rajin, kalau saya teringin memang saya tak buat. Saya pi cari and tunjuk aje. Kalau teringin dan nak tunggu saya buat, memang kempunanlah jawabnya!

    ReplyDelete