sila klik sini

Monday, 22 February 2016

ORANG BERBUDI KITA BERBAHASA ~ GITUUUUUUU

selasa         23  feb  2016


Assalamualaikum dan salam sore ibuk-ibuk bapak-bapak semua.... :p


Dah petang2 camni mesti sume dah makan tengahari kan...akak hari ni masak behoon sup seafood je...keje sonang...sap sap soi dah siap...kak long ada ni ringan sikit keje akak...arah2 je kat dia nanti pandai la dia tolong...kalau ikutkan akak nak masak menu lain hari ni...dah siap set dalam kepala hotak dari malam tadi lagi...akak memang gitu sebelom tido dah siap2 pikir menu masakan...esok nye akak just ikut je perancangan...tapi tetiba cik boss request nak makan behoon sup...maka berbehoon sup la akak hari ni....



 Cik boss suka behoon sup simple gini je...amik resepi dari mak mentua...makan panas2 memang sedap...kali ni akak sumbat udang dgn sotong je...resepi takyah la ek...simple sangat ni korang masak mesti lagi gempak....

Datang hangin tetiba rajin pulak akak nak buat bawang goreng dan cili jeruk sendiri...buat sikit je kejap dah siap...berseri muka cik boss masa makan...mamat tu memang obses dengan bawang goreng homemade ni...penah sekali tu dia pi bantai rata bawang goreng yg akak buat sampai setengah balang...bawang goreng tu akak buat untuk jamuan open hause...esoknye time jamuan terpaksa beli bawang goreng kat kedai...T___T


 Roti jala @ kirai yg akak buat pagi sabtu yg lepas...ni kire feberat cik boss gak ni...banyak mamat tu makan...kan petang sebelomnye tu dia kejutkan akak dengan pingan mangkuk ayam...pepagi tu akak kejutkan dia dengan roti kirai pulok...pepandai le kan nak membodek...hahaha 

Lawankan dengan kari ayam dan kentang baki lauk semalam nye...akak kalau buat roti kirai tak penah lagi guna kaler selain kuning camni...selalu tengok ada je yg buat siap macam2 kaler lagi...hijau,pink,biru pon ada...nampak cantik tapi sampai sekarang tak berani nak cuba...kikiki...kuning gak yg bertatah di hati... :p



*sori la semalam akak tak sempat nak singgah rumah korang...hari ni akak terjah ye...nak gak skodeng cerita2 sensasi dari korang....ok la...ta..ta





29 comments:

  1. share la resepi bihun sup tu kak

    boleh ratah je bawang goreng tu ? saya memang tak suka bawang goreng huhu

    roti jala memang kita pon kalo buat tak pernah la letak kaler lain selain kuning. cam hipster sangat plak rasanya hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakai...simple je resepi nye dik...tumis bawang putih,bawang merah sampai wangi pastu masukan fishcake goreng sampai masak..kendian masuk air dan kiub ikan bilis...dah mendidih masukkan sayo2...sayo dah layu baru masukan udang dan sotong...perasakan je dgn garam dan serbuk lada sulah sikit...
      sedap dik bawang goreng ruji ko tak suka makan...kalau bawang goreng homemade rase dia manis tau...tak biase kan makan roti jala kaler pelik2 camtu...kikiki...kalau tengok je memang la lawa

      Delete
  2. SA pun suka bawang goreng sendiri dari yang beli kat kedai..ratah cenggitu je? erk..x pernah but lagi..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kalau rajin je buat sendiri dik...selalunye memang beli je...buat sendiri punye gak yg sedapkan manis je...

      Delete
  3. adoi kak, sedapnya bihun sup tu,terus ada idea nak masak pe ptg kang.mula2 sy ingat mee suah.macam mee suah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap gak la makan panas2...selamat memasak dik ^_^

      Delete
  4. Terliur kak zai tengok roti jala dgn kari ayam Linda.
    Memang sedap kalau bawang goreng buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti jala campak2 je tu kak...sume sumbat dalam blander pastu putar je...saya time kirai pon dah tak guna cawan cam dedulu tu...sekarang senangkan ada botol khas utk buat roti jala...bersih je takde nak menitik2 tepung tu...betol tu bawang goreng homemade gak yg sedap...manis je rata2 gitu je pon dah sedap

      Delete
  5. Terliur kak zai tengok roti jala dgn kari ayam Linda.
    Memang sedap kalau bawang goreng buat sendiri.

    ReplyDelete
  6. Terliur kak Zai tengok roti jala dgn kari ayam Linda.
    Bawang goreng buat sendiri memang sedap.

    ReplyDelete
  7. Terliur kak Zai tengok roti jala dgn kari ayam Linda.
    Bawang goreng buat sendiri memang sedap.

    ReplyDelete
  8. Makan beehoon sup ada bawang goreng dengan cili jeruk memang sedap tu linda.Tapi biasa akak buat mesti ada sambal kicap kalau sup2 ni...biasalah org Johor kan.
    Bodek suami tak pe linda ...untung2 dapat suprise lagi dari cik abang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kak makan panas2 siap berpeluh...kikiki...rumah saya ni kalau buat behoon sup ayam atau daging baru kene buat kuah kicap cili tu...kalau yg behoon sup seafood camni diaorang nak cili jeruk je...gitu la nak kasi hadiah mahal2 tak mampu dapat masak2 kesukaan dia pon jadi la...kite kan serupa kak duk rumah tak koje tanam anggur je...kikiki

      Delete
  9. rajinnya Malinda mengirai jala ye.. nampak ranggup sangat bawang goreng tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali je kak ana...kan hati tengah girang tu dapat pinggan mangkuk cik yam...kikiki...makan garing2 camtu la sedap kan kak..siap rata2 lagi...manis :)

      Delete
  10. tak pandaila nk msk2 ni..kena berguru lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe dik slow2..dulu akak pon tak pandai jugak...yg penting niat nak belajo tu ada inshaa Allah mesti pandai masak nanti...

      Delete
  11. Ayoooo.....membodek bukan main, patutlah dapat set pinggan ayam, ceh!....

    Pandai laki hang mintak mintak makanan yg tekak dia teringin ek Mel, senang keje hang, masak jer....Mak nak tunggu pak Jilap mintak, sampai sudahlah gamaknya.....

    Kalau kita tanya, ikan goreng jer yg dimintaknya, mak yg masak pun boring weyh....

    Mel rajinnya hang buat roti kirai, kalau mak buat lempeng jerlah, cepat sikit siap haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab membodek kite memang win..hahaha...nak hidup mak pepandai la kan...cik boss bukan selalu buat pemintaan ni kekadang je...mamat tu selalu main sebat je ape yg kite masak...tapi kalau sampai dia dah mintak tu kire cam dah mengidam sangat2 la tu...buat sesekali je mak..lagi pon tu kire roti kirai campak2 je tu...masuk bahan dlm blander putar jap je dah siap...:p

      Delete
  12. Ayoooo.....membodek bukan main, patutlah dapat set pinggan ayam, ceh!....

    Pandai laki hang mintak mintak makanan yg tekak dia teringin ek Mel, senang keje hang, masak jer....Mak nak tunggu pak Jilap mintak, sampai sudahlah gamaknya.....

    Kalau kita tanya, ikan goreng jer yg dimintaknya, mak yg masak pun boring weyh....

    Mel rajinnya hang buat roti kirai, kalau mak buat lempeng jerlah, cepat sikit siap haha....

    ReplyDelete
  13. Macam itulah dikatakan seiring-sejalan baru keharmonian tercapai
    Bukan membodek tapi sebuah penghargaan yg sukar diluah dgn kata-kata.
    Tapi roti jala Linda tu betul-betul menggoda mata kakak di sini. Kakak pun biasa buat kuning juga. Lain kali kita cuba buat biru Linda:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu la kak...sama2 mencuba mengembirakan hati antara satu sama lain...kalau saya banyak duit teringin gak nak beli kan dia hadiah mahal2...tapi dah saya ni tak koje kan...buat la benda yg saya bole buat..contoh camni la masak kan untuk dia makanan2 feberet...tengok dia makan selera kembang gak hati saya kak...wow kaler biru..ok2 akak buat dulu nanti saya pulak buat...nampak cam mudah tapi cabaran gak ni...sebab sepanjang hidup saya tak penah lagi makan roti kirai kaler lain tau... :D

      Delete
  14. Dah lama tak buat roti jala.. eemm.. tunggulah weekend ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon kire cam dah lama gak tak buat...selamat mengirai dik pastu amakn dgn kari daging...mabeles

      Delete
  15. Lama betul x mkn roti jala. Terliurrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sikit dik...sonang je campak sume dalam blander pastu kirai dalam koli...hihihi...elleh akak mengajo kau padahal akak pon dah lama gile tak buat kot..tetiba hari tu terajin pulok...hahaha

      Delete
  16. assalamualaikum kak....apa kabau orang melaka...lama tak singgah sini....cayang cikit
    :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam yan....alhamdulillah sehat walafiat dik...muah..muah..muah...xoxo :p

      Delete
  17. Memang bijak sungguhlah menambat hati cik boss. Padanlah cik boss sayang, harap-harapnya ada lagilah dia buat surprisekan.

    Nampak cantik dan 'menggiurkan' itu roti jala. Saya pun kalau bab makanan dikaler-kaler ni, lagi suka warna asallah. Bihun sup tu pun menambat pandangan mata apatah lagi udang seekor dok posing manja atas tu! Aduhai...tergugat iman tau!

    ReplyDelete