sila klik sini

Wednesday, 24 February 2016

MAKAN KETUPAT DI WARUNG PAK LIAS (lokasi makan wajib singgah jika ke Pontian Johor)

khamis            25  feb  2016


Assalamualaikum dan salam mesra...



Terlupa sudah akak nak kongsi dengan korang warung makan yg best kebabom kat Pontian Johor sana nun....harussss singgahhhh hokey kalau korang dah sampai kat Pontian...warung ni terletak betol2 bertentang dengan Hospital Pontian Kecil...senang je nak carik...baru2 ni akak singgah time balik kampong raye cina hari tu....warung ni di buka dari pukul 4 petang hingga malam...tapi adalah lebih baik kalau korang datang awal sikit...sebab makanan kat sini laju je abisnye tau...


Dari jauh dah bole nampak ketupat tergantung2 cantik gini...geram kan...pastu tengok tu rendang daging cili padi tinggal korek2 je tu..padahal kiteorang sampai ni jam baru je pukul 6 lebih kalau tak silap....

Pelanggan akak tengok sentiasa je keluar masuk...ada yg makan kat situ dan ada gak yg beli bungkus...pelanggan cina pon ramai tau beli ketupat rendang kat sini...:)
Sebenonye tujuan utama kiteorang nak makan burasak...tapi dah abis pulak...maka anak beranak laju2 menangis tepi singki...hahaha...lepas nangis terus order ketupat rendang sume...meriah dik non terasa cam raya pulak...

Lauk pauk sume lengkap...serunding kelapa basah dan kuah kacang ni..yarabi sedap sangat2 dik non...juling2 mata akak makan tau...


Ni pilihan lauk pauk yg kiteorang amik...ada rendang daging cili padi,rendang ayam,kari ayam,kari kambing,kuah lodeh,serunding kelapa dan kuah kacang....sume sedap2 akak kasi 5000 bintang terus...hahaha


Ni pinggan akak...kaki ayam tu sedap lembut sangat...ketupat dia pon istimewa hokey...selalunye akak kalau makan ketupat daun kat memana tu madang je dapat yg keras dan padat...ketupat kat sini lembut sangat2 tau..wangi dengan aroma daun kelapa...memang mabeles la bila makan dengan segala lauk yg ada....akak mampu makan dua biji je ketupat tu...saiz dia beso2 ye...makan 2 je dah termenung...kikiki...makan2 kat sini sambil dengo lagu raya dik non...hahaha..best sangat2 kene dengan tema menu kan...owner dia pon baik gile kalau korang nak tau....peramah sangat2 walau pon sebuk sempat je nak borak2 dengan kiteorang...time balik tu cik boss bungkus sikit ketupat dengan lauk2...pastu owner dia siap sedekah 3 biji ketupat kat kiteorang...terharu sangat2 tau...moga bertambah murah rezeki diorang lepas ni...jadi korang jangan lupe kalau dah sampai Pontian warung Pak Lias ni tempat wajib singgah ye...akak berani jamin korang mesti takan menyesal punye la...makan ketupat rendang sambil dengo lagu raya kat sini....hihihi... nak makan burasak  datang awal sikit kalau tak melepas cam kiteorang ni...ok la sampai sini je...ta..ta



22 comments:

  1. kalau kitorang ketupat gantung2 tu buat time raya je. btul2 mcm raya lah kedai ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal akak pon teruja setiap kali makan sini...dah tak payah tunggu raya hari2 pon dah bole makan ketupat... :)

      Delete
  2. selalu gak pi pontian..nnti bila2 cuba...

    siap ada jaminan..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan kalau sampai pontian jgn lupe singgah tau...akak berani bagi jaminan pon sebab dah makan sini dan tahu keenakan ketupat dan lauk2 nye sume...sume sedap2 tau :)

      Delete
  3. Sedap nampak hidangannya kaki ayam tu, suka juga ketupat nasi biasa belah utara ketupat pulut tu pun time raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki ayam ni bukan sume orang yg makan dik...akak pandai makan pon lepas dah kawen...MIL akak ajor makan...kikiki..terkejut masa peatime mkn tu...sodappp sgttt rupenye...hahaha...ketupat pulut pon sedapkan...makan dgn rendang daging...mabeles ;)

      Delete
  4. Jarang sangat gi Pontian,tak de tempat yg nak dituju, takkan mak nak gi rumah mak mertua hang lak Mel hihi...

    Bestnya, tak yah nak tunggu Raya nak fefeeling Raya ek Mel...
    Betullah, ketupat tu kalau org tak reti buat, mmg keras padat, boleh tersekat kat tekak jawabnya haha....



    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali dtg la pontian makan angin mak...tak tambak dah banayk hotel2 tau...bole gi borong kain ela buat baju kurung gak sebab sana byk kedai kain...pastu bole la pi makan ketupat sedap kebabom ni...hari2 pon hari raya katenye...kikiki...sedap ketupat dia nak lembutttt je lalu kat tekak...hehehe

      Delete
  5. Jarang sangat gi Pontian,tak de tempat yg nak dituju, takkan mak nak gi rumah mak mertua hang lak Mel hihi...

    Bestnya, tak yah nak tunggu Raya nak fefeeling Raya ek Mel...
    Betullah, ketupat tu kalau org tak reti buat, mmg keras padat, boleh tersekat kat tekak jawabnya haha....



    ReplyDelete
  6. Wow bila ngok ketupat ingat nak raya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan bila di gantung ketupat2 tu...dari jauh dah nampak...sini hari2 pon hari raya katenye... :)

      Delete
  7. kalau adik sy balik umah mentua dia kat pontian sy nak ikut dan paksa laki dia bawak makan kat sini haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu dah semestinye dik...sayang kalau dah sampai pontian tapi tak singgah sini...ingat tau warung ni buka petang pukul 4 jangan ko pi pepagi lak...kikiki

      Delete
  8. Akak ni selalu juga pi pontian,tapi tak tau nak makan kat mana.Ada nya info2 dari linda ni dapat lah kami terjah mana2 yang best kat pontian tu.Boleh lah juga singgah warung ketupat ni nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni bole la singgah kak...tapi warung ni buka petang tau dari pkl 4 hingga malam...saya gerenti akak mesti suka punya la makan sini...ketupat dia lembut makan pulak dgn lauk2 yg sedap2 dan lengkap tu...sambal kacang dia dgn serunding kelapa memang terbaekkkk... :)

      Delete
    2. Lepas ni bole la singgah kak...tapi warung ni buka petang tau dari pkl 4 hingga malam...saya gerenti akak mesti suka punya la makan sini...ketupat dia lembut makan pulak dgn lauk2 yg sedap2 dan lengkap tu...sambal kacang dia dgn serunding kelapa memang terbaekkkk... :)

      Delete
  9. waa..cam menarik je..dulu duk jhr xtau plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayangkan kalau tak bole try dulu...tapi warung ni akak pon tak pasti dia buka sejak.bila sebab tahu2 je dah ada situ...takpe dik bebila jenjalan johor tu singgah la makan sini :)

      Delete
  10. Wah teruja pulak akak tengok ketupat tu bergantungan Mel..

    Terasa sayu akak kalau mkn sambil dgr lagu raya..
    Dahlah anak yatimpiatu huhuhu..

    Betul juga kata hainom..
    Nak ke pontian tu nak tuju rumah siapa lah pulak Mel..

    Nampaknya akak tunggu raya jerlah nak mkn ketupat..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la dgn saya kak teruja abis...kikiki...alooo sian akak dah2 takmo sedih2 moga arwah mak dan apak akak tenang di sana...mana la tau kak rezeki Allah nak bagi tetiba je terjejak gak kaki akak kat pontian sana...jadi jgn lupe.singgah makan ketupat kat sini ok...bape.bulan je lagi kite sambut raya kan...sekejap je masa berjalan

      Delete
  11. Aduhai...gigil tangan ni! Bukan apa, burasak pun tak tahu apa. Bila pi google, macam pernah tengok pulak!

    Nanti-nanti kalau nak balik ke kampung halaman tapi tersesat di Pontian, bolehlah singgah kat warung Pak Lias ni!

    ReplyDelete
  12. kedai ni dah berpindah operasinya, lokasi tak diketahui sekarang dah tkde kt depan hospital lagi..sedihnya

    ReplyDelete