sila klik sini

Saturday, 27 February 2016

KEPAH DAN NIRA KELAPA

ahad         28  feb  2016


Assalamualaikum dan selamat istirehat kawan kawan....


Semalam seperti biasa akak dengan cik boss ke Family Store beli stok bahan masakan untuk seminggu...dalam kesesakan lautan orang ramai tu akak terpandang sesuatu yg special...kire barang ni rare jugak la...feberet mak akak pulak tu...laju2 akak kaut masuk plastik...alhamdulillah nasib baik akak cepat nampak kalau tak kim salam...dah selamat langsai tinggal bekas je gamaknye...berebut2 orang beli....


Tengahari tadi ni la lauk kiteorang...akak masak tumis serai je...manis kan main kuah dia...menghirup la masing2 sorang semangkuk...mak akak, kak long dengan cik boss makan bertambah2...selain kepah akak goreng ikan tengiri jeruk dgn bawang dan tempeh berempah...lauk simple2 camni kadang2 memang sedap kan...masing2 makan tak hengat...kikiki

Pestime akak minum nira kelapa...cik boss beli kat tempat cuci kete pagi tadi...manis tahap melekat2...pastu bau dia pelik2 sikit...suh kak long tambah air kosong dulu pastu masuk ais batu sikit...sekejapan je licin satu jug...hahaha...pepanas camni tahu jelah dapat air sejuk2 memang laju je minum...lagi satu ada yg cakap air nira kelapa ni bagos untuk buah pinggang...Allahualam...akak pon tak berapa pasti...selagi tak bawak mudarat dan tak haram akak sebat jelah...ok la sampai sini je...panjang umur kite jumpe lagi di lain n3..ta..ta 




18 comments:

  1. sedap juga malinda tukar2 selera, air nira tu kak ana pernah juga minum, rasa pelik kan, kena tambah ais baru okay sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tak makan kepah camni kak...haah kan bau dia pelik2 sikit...cam ada bau..memula saya cam berat gak nak minum tapi lepas cik boss pakse2 last2 2 cawan terus saya minum...lepas dah masuk ais cam sedap gak la...hehehe

      Delete
  2. Haha dah sesak lautan orang dapatlah kepah selepas menyelamm hehe..sedap tenggiri jeruk dengan bawang menambah selera,Alhandulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dedulu time mak akak sehat kiteorang selalu je carik kepah camni tau..beso2 dari.ni pon ada kadang2 sampai sebesen kiteorang dapat...cerita berbelas tahun yg lalu...hehehe...ofcoz dik ika jeruk tu memang berhantu...syukur alhamdulillah

      Delete
  3. assalamualailum kak..sesekali makan lauk dulu2 memang btambah nasi...dalam masa yang sama pasti ada ingat dekat mereka yang telah pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dulu kalau nak makan kepah camni rajin carik kat pantai pengkalan balak...betol tu yan banyak kenangan manis bila makan lauk2 gini :')

      Delete
  4. eh semalam kat family store masjid tanah pon nampak gak kepah tu ramai betol yang berebut nak kaut
    kita sebab kurang minat so berlalu pergi begitu sahaja haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat akak pon sama dik..siap berebut2 dgn nyonya tua...hahaha...sedap dik lagi2 masak tumis serai yg cam akak masak ni...manis berperisa sangat...tak dpt kepah dapat kuah pon cukup katenye...kikiki

      Delete
  5. Tpt akak ni nk beli kepah,kerang dn seangkatan dgnnya bukan main payah...teringin juga kena balik kg,dpt segar2'lagi.
    Sedap tu lauk yang linda masak...
    Air nira akak tak pernah minum lah agak nya...ke akak dah lupa...!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat saya ni setakat kerang kupang sume senang nak dapat tapi kepah ni sesekali je jumpe..tu yg berebut dgn nyonya tua pon saya sangup tu...hahaha..feberet mak saya...pelik2 la jugak air nira tu...takde la sedap bebeno pon...tapi kalau sesekali nak merasa bole je minum

      Delete
  6. Dah lama tak makan kepah ni.. anak-anak mesti suka.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 akak sume suka makan kecuali mak enon...minah tu makan kuah je...hehe

      Delete
  7. Klu yg baru takda bau pelik tu kak. Klu dh lama sikit mmg ada bau cam busuk sket. Saya pernah minum dia tepi bendang masa kat area kedah dulu sedap ala2 air kelapa. Tp masa kat paka dulu tak leh hadam tekak saya ni mmg x mau telan. Ada bau.. Pastu klu lagi lama siap basi berbuih2. Grrr

    Tp laki sy kemain suka lg. mesti nk beli tiap kali jmp. Sy cium dulu. Ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak la bau pelik2 sikit...rase pon ada pelik2 gak...hahaha...pastu manisnye ya Allah melekat2 dik...memang gitu ke? Akak suh kak long campor air kosong sikit baru la sedap nak minum...lepas2 ni tak kuasa akak nak beli lagi...dah dapat rase sekali tu cukup la

      Delete
  8. Replies
    1. Alhamdulillah sume sedap selera makan dik ^_^

      Delete
  9. Beraoa sekg keoah tu Mel?. Kat sini jarang nak mendapat. Maklumlah carinya kat Tesco. Manalah banyak pilihan.

    Sama le Mel, kita kalau masak serai buh sos ngan sos tiram mmg makan tsk hingat org belakang dah hihi...

    Nira? Pak Jilapah pernah beli jugak tp bagi kat mil, mak tak rasa pun camne rasa dia...

    ReplyDelete
  10. Kasihan saya tau. Kepah tak makan. Nira kelapa tak pernah minum. Ternganga aje membaca. Nak imagine yang bukan-bukan, memang tak dapatlah sebabnya dah kata memang tak pernah rasa.

    Bab tenggiri jeruk tu, bolehlah buat menjejes air liur!

    ReplyDelete