sila klik sini

Tuesday, 9 February 2016

KALAU DAH NASIB BADAN ~ CORET CORET BALIK KAMPONG

rabu            10  feb  2016



Assalamualaikum....


Morning uollss...abis dah cuti2 raye cina...mana yg dah kembali bekerja tu...selamat bekerja pada korang ye...pada yg masih dalam cuti pulak...selamat becoti cotian...pi main jauh2 sana...hahahaha....mood jeles membara dik non...kuikuikui


 Xtvt wajib setiap kali balik kampong...pusing2 pasa mall katenyeeee....kiteorang lagi suka terjah pasa belakang court memort ni dari pasa beso...sepanjang akak kawen dengan cik boss ada la kot 3 kali je akak penah jejak pasa beso kat pontian kecik sana nun...pasa sana tak best ar sini gak yg banyak pilihan dan selesa....gambo candid tuan tanah kedauang dok ralit memilih tempe...kerlassss sangatkan...beli sepuluh keping lapan taun duk situ memilih....bebulu je tokey kedai menegok...hahaha


 Pusing2 mencari cik ketam...hampa gak hati bila ape yg di carik tak ketemu...lain pulak yg akak skodeng...kat sini kalau pi pepagi dapat gak beli telur2 ikan camni...kiteorang beli telo ikan parang...sepinggan camni rm20 hengget...mahal gak ar tapi dah tekak nak makan gigil2 tangan pon duit tetap hulur....sambung lagi langkah mencari cik ketam....akhirnyeeee


 Alhamdulillah...ada gak rezeki kiteorang....gerai ikan terakhir ada jual ketam...cecantik gak ketam nye...berat2 tapi sederhana beso...sekilo rm 20 hengget je...akak rembat sekilo setengah...separuh dah pon akak masak 'ketam telo masin' ...ok rupa agak pelik di situ...hahaha...pestime masak dik non sila jangan kecam...hahaha...mungkin sebab akak guna santan kaler dia jadi pelik2 sikit kot...rase dia not bad hokey...sume suka lagi2 cik boss...MIL akak pon suka makan


 Lauk kiteorang tengahari tu...masak cepat2 simple2 sebab sume pon dah kebulur...balik pasa banyak sangat persinggahan....last2 pukul 12 gak baru akak start masak...

Ni pulak menu pagi ahad...nasi goreng coret2 namenye...hahaha...jangan tanye akak ape kebenda coret2 tu sebab hakak pon tatau... MIL akak yg pepandai taruk name gitu...makan dengan telo ikan parang goreng...terus rase nak nyanyi2 lagu batu belah batu bertangkup...kikiki...kali ni balik kampong akak tak banyak amik gambo...balik je dari kampong hari tu terus akak tumbang dek penangan demam selesema dik non...takpe la mungkin kifarah...akak redho moga dengan sekelumit kesakitan ni Allah ampunkan dosa2 kecil akak...hari ni alhamdulillah dah makin sehat walau pon sekali sekala tu ada rase cam pening2 lalat sikit...ok la sampai sini je...ta...ta







24 comments:

  1. Meleleh juga airliur akak tengok pagi hari ni , makanan yg terhidang tu LM..
    Sodapppp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perut kalau tengah lapo tengok cekodok pon nampak cam pizza je...hahaha...alhamdulillah sume sedap selera makan :)

      Delete
  2. glup..nmpk sedap cik cepit tu, telo ikan tu kalau goreng pun sodap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sodap gak dik..haah akak pon memang goreng je telur ikan parang yg akak beli tu...

      Delete
  3. Lain kali kalau Linda balik Pontian nak cari ikan fresh dan murah cuba masuk lorong yg sebelah jambatan. Kalau dari arah benut sebelah kiri kan ada kedai buruk lepas tu ada lorong utk satu kereta masuk situ. Ikan dia baru naik dan bolehlah tawar-tawar. Pasar Pontian kakak tak suka sangat sebab selain mahal, lantai dia 'banjir' alahai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...kak saya pegi pasa situ la...masuk lorong kedai lama tu kan...pasa tu la yg kiteorang panggil 'pasa belakang court memort' sekarang dah susah nak tawar2 harga kak...walau cam mahal2 sikit tapi hasil laut dia segar dan pelbagai...puas hati...pasa beso tu la yg saya tak berapa gemor...lantai berlopak pastu sempit dan berbau... :D

      Delete
  4. sedapnye ketammm...murahla tu dpt rm20 sekilo kan..huhu

    sy pun kena keje dah hari niT_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan rezeki dapat murah sikit hari tu...selalu akak beli dalam 25 hengget sekilo tau...selamat berkerja dik takpe la dua tiga hari lagi cuti hujung minggu pulak... :)

      Delete
  5. Sedapnya telur ikan...

    Cian dia demam ye cayang....moga akak sembuh seperti sediakala ...amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak goreng gitu je dik...makan dgn nasi goreng...demam cikit je yan alhamdulillah dan sembuh pon...terima kasih atas doa2 dari adik sayangan akak ni...muah xoxo :)

      Delete
  6. -masih mood holiday-
    mengapakah kerja today arghhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn...cik boss akak pon kan mahen lemah longlai nak pegi keje...selamat berkeje dik betabah la ye... :)

      Delete
  7. Moga akak cepat sembuh hendakNYA..
    Sama dengan dak Nuha, dah mula selesema.. ni bawak datang office sebab pengasuh cuti balik kampung.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn...tq dik..alaaa sian nuha...akak kalau bebudak yg demam ke batuk lagi berganda2 kesiannye...bawak pi klinik dik nanti takut melarat...moga dak nuha cepat sembuh ye

      Delete
  8. Assalam linda,ikan2 kat pontian mesti segar kan...nak juga lah kakak terjah belakang court mamoth bila pi pontian lain kali.
    # linda kakak tak pernah miss baca n3 linda tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam kakak ku sayang...bole tahan la kak tapi bila tanye harga terkejut gak kalau dengo...kikiki...mahal sikit dari melaka tapi ikan2 dia lagi segor nampaknye...terjah kak jgn tak terjah...sume ada geram saya tengok...alahai akak ni buat terharu hati den je tau...banyak2 rehat ye kak cepat2 sembuh...nanti bole tulis cerita2 lucu pasal iman atau xerita masak2 dari anak dara akak tu...

      Delete
  9. sedapnya telur ikan. teringin pulak nak cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu kene terjah pepagi baru jumpe dik..akak pon selalu balik kampong je baru dpt beli...mintak2 ada lah rezeki adik hendaknye

      Delete
  10. terliur lak..time komen ni dah kul 2 pagi dah kan oiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sori dik tak dapek akak nak nolong...ko pon pukul 2 pagi nape pi tengok gambo makanan...hahaha

      Delete
  11. Pergh menjejes2 ailio tengok gambar lauk akak... sedapnya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk simple2 je ni dik...masak campak2 katenye...adik masak mesti lagi sedap

      Delete
  12. Amboi tuan tanah....posing sisi nampak...mak tak boleh posing sisi gitu nanti semua bukit bukau terserlah haha...

    Dari hari tu nak try masak telur masin tu tau Mel...tak kiralah udang ke ketam, duk tanya kat Umbai tak de satu pun yg ada menu tu.

    Nampaknya mmg kena masak sendirilah gamaknya...

    Telur ikan tu pun lama tak makan. Carinya kat Tesco manalah ada weyh....


    ReplyDelete
  13. Dululah masa mak tinggal di kampung, kalau balik kampung memang wajib pergi pasar. Bukan sebab nak masak tapi sebab nak suruh mak masak. Air tangan makkan sedap :)

    Saya suka betul dengan cik ketam tau tapi tak pernah lagi try ketam telur masin ni. Telur ikan pun dah lama tak makan. Rindunya alahai nak makan telur ikan!

    ReplyDelete