sila klik sini

Tuesday, 23 February 2016

DECO DECO DAPUR SIMPLE

rabu            24  feb  2016


Assalamualaikum....


Wah! kene tulis pantas2 n3 ni sebab jap lagi dah nak start masak...kan hari tu akak ada cerita ceriti kenkonon nak buat deco2 sikit kat sudut dapo rumah akak tu...alhamdulillah dah siap akak keje kan separuh...separuh lagi inshaa Allah akan siap dalam masa terdekat...


Ni hah antara watak utama yg memberi akak semangat nak mendeco...dapo akak tu benonye kecik je...tapi mata akak ni dah muak pulak tengok susun aturnye gitu je tu yg bersemangat nak buat deco2 baru...ala deco simple2 je dik non....



Memula tu ingat nak DIY je barang2 lama yg mana ada tu...sekali camne ntah jalan2 pegi balik lalu depan kedai perabot...tetiba TERbeli pulok lemari ni seketol...hahaha...TERbeli hokey...:p  akak beli yg memurah je ni dik non..goncang2 duit tabung rase2 cam cukup tu yg akak berani gak sambar seketol...cik boss tenun je muka akak masa budak2 kedai tu hanto...hahaha...bebudak kedai ni pon saje cam nak bagi akak kantoi tau...time cik boss balik keje mase tu jugak la dia nak anto pon...menyampah betol la....hahahaha


Huntung la pinggan mangkuk akak kan...malam tu tido kondominium baru...hahaha...kemas sikit bila akak dah susun2 dalam ni... takde la nampak banyak beno pinggan mangkuk akak kan...hahaha...ada lagi tu tempat kosong...taun2 depan bole gak tambah sikit2 lagi...kikiki...lagi pon tak baik bior tempat2 kosong ni lelama takut ada yg menumpang...kahkahkah...matilanakkkk :p


Gini je pon hasil deco2 akak dengan kak long...simple je tapi yg penting mata akak bekenan...sebelom ni meja makan tu akak letak melintang rapat ke dinding...bila dah ada lemari tu akak letak kat tengah2 camni pulak...bole la kan sesekali dapat suasana baru camni pon best jugak...makin bersemangat nak turun ke dapo...makan...hahaha...bakul2 yg serabut atas KC tu nanti akak ingat nak turun kan la...dedulu akak jugak yg dok susah payah panjat meja bagai pi taruk atas tu...nak biar atas tu kosong je cam dedulu...ok la sampai sini je...deco2 dapo ni blom siap lagi benonye...ada lagi sikit yg akak nak buat kat sudut lain pulak tapi blom siap...nanti dah siap akak share kat sini ye...wish me luck..mintak2 cantik la seperti yg akak bayangkan dalam kepala hotak ni...sudut  ni takde beli barang baru pon sume akak DIY barang lama je...sampai jumpe lagi kawan2..ta..ta





24 comments:

  1. Sementara Kak Long ada seronoklah nak mendeko sama-sama Linda
    Nanti kalau dah sendiri mood dia tak sama sebab tak ada teman nak berbincang. Cantik dah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak..esok2 kalau minah tu dah masuk asrama mati kutu la saya sensorang melayan si mak enon...alhamdulillah...tq kak :)

      Delete
  2. Cantik bakul-bakul di atas kc tu. Suka setting meja makan macam tu, cahaya luar dari tingkap, memang menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakul2 lama tu dik..kumpul2 time somi akak dapat hamper...nasib baik la ada tingkap kat situ kalau tak mesti gelap je kan :)

      Delete
  3. hahaha.goncang2 tabung tu.hehehe. yang paling win terbeli pulak tu. lea dapur kecik tak tahu nak deko lagu mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...akak kan tak koje dik pepaham jelah...nak beli ape2 pon kene le goncang2 tabung buluh...hehehe...deco ikut selera mata kite udah dik yg penting hati gumbira cukup la kan...

      Delete
  4. TERbeli ya linda...hehee linda ni ada2 je.
    Dah kemas & cantek tu deko dapur linda.Bagusnya kak long rajin tolong mendeko.Kalau anak akak pat berkemas dorang memang tak pandai dan selalunya kenalah komplen dgn akak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...camtu la lebih kurang kisahnye kak...alhamdulillah deco simple2 je buat semangat sikit time masak...dia tengok mood gak kadang tu sume pon tak bole...belaja slow2 saya dulu pon time bujang kemas rumah sume tak pandai kak...kikiki

      Delete
  5. Lepas ni cik boss mesti lagi boolat sebab makan dalam suasana susun atur yang baru.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah mudahan...kikiki...bulat2 baru la comel kan dik...hahaha

      Delete
  6. OK la tu, sesekali kena ubah susun atur perabot, kalau tak boring...masa susun atur tu, mmg biasa boleh terbeli...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Doc...deco simple2 je ni yg penting ada suasana baru dan bab TERbeli tu macam yg Doc cakap tu la memang biasa berlaku...hahaha

      Delete
  7. okay cantik2.. nampak kemas je dapor..

    Blogwalking sini...

    Jom baca lobak merah bagus untuk kesihatan

    https://www.biskutsemperit.my/2016/02/lobak-merah-bagus-untuk-kesihatan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Ahmad...sesekali ubah susun atur...tq terjah sini ye :)

      Delete
  8. Replies
    1. tq dik...simple2 je dik..tolak sana tarik sini siap.. :)

      Delete
  9. Cantik la kak linda. Kemas

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. ye la kan, bila nk berpinggan mangkuk berset2 ni haruslah siapkan kondominiumnye dulu, nk jln2 kedai perabot jugalah gini ':)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde le banyak beno koleksi pinggan mangkuk akak dik...baru mula mengumpul...tapi gitu la sian gak tengok kalau dan duduk berhimpit2...la ni dah selesa pindah dok kondo...hahaha...kondo murah je ni...harga promosi rm399 tapi akak ayat2 apek tu dapat le kurang jadi rm385...hihihi

      Delete
  12. Ni kekdahnya dapur keringlah ek Mel....Nampak kemas dan kalau mak mmg rasa nak tido kat lari baru tu jer Mel hihi....

    Mak pun teringin gak nak deko deko dapur, rasa nak humban jer barang lama jangan dikenang kat tong sampah tu tp tetiba jadi sayang, takut tetiba nak pakai ke, tak de pulak....tulah tu, naik rimas dah ni...

    ReplyDelete
  13. rajinnye..bestla umah besar..umah sy kcik sgtttt..hhuhu

    ReplyDelete
  14. Rajinnya buat deko-deko DIY. Kemas dah tu. Nanti lepas 2,3 bulan boleh buat deko baru lagi.

    Aduhai, kesiannya awal-awal dah kantoi! Nasib baik cik boss tenung gitu aje. Dia tak panggil masuk bilik siasatan 'jenayah' pecah tabung pun kira dah baiklah tu!

    ReplyDelete