sila klik sini

Saturday, 13 February 2016

CHALET DI CAMERON HIGHLAND YANG INDAH GAMBAR DARI RUPA

sabtu           13  feb  2016



Assalamualaikum dan salam hormat....


Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha mengasihani...tujuan akak  tulis n3 ni bukan dengan niat buruk atau ingin menutup piuk nasik sesape...jadi kat sini akak takan letak nama chalet tu secara terang terangan...dengan harapan semoga pemilik chalet ni terbaca dan terasa...harap mereka menerima dengan berlapang dada.... mana tau lepas ni diorang terus memperbaiki mutu dan kekurangan yg mungkin mereka terlepas pandang....kalau korang geram tak bila dah bayo duit  tetibe dapat bilik yang sangat2 jauh meleset dari gambar atau kisah yg selalu korang baca kat blog...akak berani booking pon lepas baca yg kenkonon chalet ni best dan cantik sangat2...ni kali kedua akak menginap kat chalet kampong Sedia...kalau sebelom2 ni akak ke Cameron selalunye kiteorang lepak hotel atau sewa homestay kalau pegi dgn famili  ramai2...chalet pertama yg akak duduk dulu memang tak bole di nafikan la best sangat2....bilik super bersih dan lebih murah dari chalet sengal akak akak baru  terkene ni...kisahnye bermula malam tu kiteorang sampai pukul 9.40 malam...10 minit akak tunggu kat depan pintu utama dok carik2 pada sapa yg akak nak amik kunci...lepas lama bagi salam baru la ada sorang pompuan...sori akak tak tau dia tu lebih muda or lebih tua dari akak sebab dia just hulur tangan melalui celah pintu je...amik duit dan serah kunci...situ je akak dah rase tak sedap hati...tapi takpe la kite sume manusia biase banyak kekurangan...dengan badan yg letih kiteorang menapak mencari bilik...tapi bila masuk je terus akak rase nak nangis tido dalam kete...kalau korang ape agaknye yang korang rase bila masuk2 je bilik ini yg korang kene hadap....

*bilik yg konon 'famili room' kecik gile2 

*seluruh bilik berbau macam karpet basah  yang sangat sangat busuk

*lantai di pijak cam lembik2 (depa guna papan lapis je jadi lantai)

*selimut bau hapak

*toilet yg teruk dan langsung takde singki...korang nak gosok gigi or basuh muka pandai2 la bongkok pakai getah paip yg berlumut...toilet dia berbau jugak T__T

*tengah baring2 tetibe kat celah tilam jumpe SEPASANG STOKIN terpakai yg ntah sapa2 punye !!!!!  yg ni akak memang tak bole nak terima...nampak sangat diorang tak uruskan bilik ni dengan betul....

Kalau korang kat tempat akak ape agaknye yg korang pikir????

Akak amik keputusan lepak situ semata2 dengan niat nak tolong perniagaan orang melayu tapi camni yg akak dapat...akak kene cas rm180 hengget untuk tido dalam bilik yg teruk camtu !!!!....duit sewa tu kalau akak tambah rm40 hengget je lagi dah tentu2 kiteorang bole dapat bilik hotel yg lebih bersih dan selesa...memang tobat la lepas ni akak nak duk situ lagi...serik gile...menyesal sepanjang malam sambil tido tutup hidung dengan kain... 


Nama chalet tu berkaitan dengan nama bunga...tu je pembayang yg akak bole bagi....lu pikir la sendiri....ni pengalaman akak sendiri takde satu pon akak dok tokok tambah...hanya Allah yg mengetahui...akak tulis kat sini supaya korang lebih berhati2...gambar mintak maaf memang satu pon akak takde snap...mood akak terus sentap malam tu...ok la sampai sini je...ta...ta










24 comments:

  1. Macam - macam hal kak..kenapa tak tukar bilik je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mula nak naik angin gak tapi cik boss akak tu kan mat cool dia yg suh akak sabo je bebanyak...tu yg akak terus sentap T_T

      Delete
  2. Kesian nya ,kalau terjadi pada akak pun boleh naik angin dengan keadaan camtu..takpelah linda ,jadikan ia sebagai pengalaman .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak saya rase cam serik dah nak lepak situ...kalau akak ke cameron duduk kat "aszi chalet" bilik bersih dan selesa...harga dulu saya pegi baru rm130 hengget semalam...

      Delete
  3. Dahlah penat ..sampai pulak dah malam..memang tak patutlah....sedihlaaaaaa orang buat macam tu..jahat betul orang tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu WA memang rase cam tak patut sungguh...pasal dah penat sangat la kiteorang tak buat kecoh ke hape dah malam kan tu yg tido sambil sentap je mampu....

      Delete
  4. mak aih owner chalet tu memang nak kene la dengan mulut org melaka
    kalau saya memang dah pergi balik kat owner tu
    yela bayar mahal kot
    tapi tu la kang nak cari hotel lain kang 1 masalah pulak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah malam sangat dik lagi pon badan dah penat seharian ke hulur ke hilir selesaikan hal kak long...tido gak walau hati bengkak...esok pagi2 lepas sarapan terus kiteorang cabut...cekik darah sungguh diorang ni

      Delete
  5. Kiranya hang nak berhoneymoon pun tak berseleralah ek Mel dgn keadaan bilik yg cenggitu kihkih....

    Tq Mel....sekurang kurangnya lepas ni mak dah tau dah, tak payah le berangan nak tido kat chalet.

    Kalau mak pun mmg sakit hati jugaklah, dahlah bukan murah, kalau Rm50 henggit tu lainlah....

    Setokin tu mmg setokin betullah ek, bukan setokin plastik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kate nak berhoneymoon tak selera mak...nak teguk air pon cam tak sanggup tau...stress tido sambil tutup hidung guna baju...tak payah la hang lepak situ mak...sungai kat belakang chalet pon bau busuk penuh sampah sarap...tu la pasal kalau bayo setakat 70-80 hengget ke redho la jugak...hapenye stokin plastik mak...memang stokin betol hokey...jumpe sepasang lagi kaler hitam...cik boss siap tanye..."ni stokin sape ni???" T____T

      Delete
  6. sakitnya hati kalau kena camtu..byr dahla mahal gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan hati sungguh...cam akak cakap tu la kalau akak tambah 30-40 hengget je lagi sah2 dapat tido hotel...takpe la tu kire pengajaran gak utk akak dan keluarga...

      Delete
  7. haih...memang pun kak..tak payah la nak niat tolong orang kita ke apa..saya pun pernah kena macam ni.janji boleh check in jam 2 alih2 jam 3 bilik tak siap lagi, tengah malam tak de air, katil patah.tandas berkarat..semua tu pernah saya alami dan semuanya kat hotel , chalet dan motel orang kita..sekarang tak de dah niat nak tolong orang kita ni bila melibatkan tempat nak tidur dengan keluarga..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la akak pikir dah ramai yg terkena tapi diorang buat diam je...mungkin yg dok gebang yg chalet tu best sangat2 mungkin diorang dapat bilik yg cantik2 kot...takpe la bahagian masing2...lepas ni serik dah bagi duduk free pon tak hinggin...kikiki...dulu akak duk kat 'Aszi chalet' situ memang best...luar dalam bersih dik...selesa sangat...satu malam bari rm130...sepatutnye akak duk situ je hari tu tapi gatal sungguh konon nak try tempat lain...sekali rasekan dapat bilik sengal gitu...tobat terus

      Delete
  8. La, owner tak kemas pun ke sebelum sewakan bilik tu? Kalau dah macam tu keadaannya tak berbaloilah bayar sampai RM180 ringgit. Lebih baik tidur budget hotel kalau adakan. Kalau saya pun memang tak sangguplah nak tidur malam tu. Kalau saya yang menguruskan penginapan, memang bertubi-tubilah saya kena 'balun' dengan orang sekeliling sampai mendidih hati!

    Kalau gaya malas macam ni, lebih baik tak payah jadi pengusaha chalet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sangat diorang kemas gitu2 je dik..cadar pon cam tak berganti je...memang tak berbaloi bayo camtu tapi dapat bilik yg hempeh camtu...akak ingat nak je mintak duit balik malam tu pastu cari hotel lain tapi cik boss pulak cakap tak payah la...kite tido je esok pepagi kite cabut...betol tu meniaya orang je kalau dah gaya gitu uruskan chalet...

      Delete
  9. alamak...potong mood lah camni.....dapat bayangkan kebusukkan dan kena ngadap bau tu satu mlm

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol yan tak selesa sungguh...akak tido malam tu pon cam tak tenang je...sentap sampai ke subuh kekdahnye...serik dah

      Delete
  10. malinda satu tips dari kak ana bila nak booking online ni, berdasarkan pengalaman banyak kali lah kak ana cari homestay atau hotel, cuba masuk forum dahulu, baca review dari penghuni sebelum ni, in shaa allah dari situ kita dapat sedikit clue, btw kg sedia ni banyak dah kak ana baca dari forum dan sahabat blogger kita memang TERUK servis mereka, walaupun bukan semua. Tak seindah dalam gambar, betul kita nak tolong orang kita tapi kalau situasi macam ni memang tak bagus dah, menipu sangat-sangat. jadikan satu pengalaman ye Malinda.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak ana...inshaa Allah lepas ni saya akan lebih berhati2 lagi...saya memang jarang baca forum sebelom ni kak...teruk sangat dan rase tertipu...cuma saya ni bukan jenis yg cepat melenting sebab saya rase kalau orang lain mungkin malam tu jugak mintak duit dan cari hotel lain je... :(

      Delete
  11. Mcm tahu je chalet mane...terkene gak gn owner super xmesra alam....2 kali duduk situ...perangai sama x berubah....cakap mcm kita ni ape je....mmg x la untuk kali ke 3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa yg dah terkono tu tahu sangat2 la dik...chalet tepi sekolah tedika tu...mintak hampun lepas ni kalau kasi duduk free pon akak takmo...adik dah try duduk Aszi chalet tak? duduk situ best...bilik bersih sgt dan persekitaran pon bersih...akak penah duduk situ...menyesal gile time pegi hari tu tak lepak situ lagi... :(

      Delete
  12. 1hb 4 n8 dah buking aszi hehehe.....mmg xkn duduk la homestay sebelah taska tu dah....service kelaut.....hahahahaa....hrga xnak kalah...maaf ckp la....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite serupa dik sama2 dah terkono...kikiki...happy holiday dik semoga semua berjalan lancar :)

      Delete