sila klik sini

Friday, 26 February 2016

ADAB SOPAN KETIKA DI MEJA CANDY BUFFET

sabtu          27  feb  2016


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu....


Dapat idea nak tulis pasal ni lepas baca N3 kak Ana yg share gambo candy buffet yg cantik meletop2 tu... bole baca sini ...sekarang ni akak perasan mana2 je majlis keje kawen or sambutan besday parti mesti ada sudut untuk candy buffet...dari sekecil2 meja hingga la yg beso2...ada tu siap bercoklat terjun bagai...mana la bebudak kecik tak seriau kan...mak apak diorang pon bole jadi panas bontot selagi tak serbu...hahaha...tapi satu yg akak perasan kadang2 ada je manusia2 yg cam takde adab dan tamak bila ada tuan rumah yg bermurah hati menyediakan candy buffet camni....



                                                     images google


Ni bukan kisah donggeng ye...benda2 ni berlaku depan mata akak sendiri yg bercermin tebal ni...akak cukup tak faham la cara orang2 kite berfikir dan seterusnye di tayangkan melalui perbuatan...kalau budak2 kecik tu akak masih bole terima lagi...memang dah hakikat yg diorang tu bebudak kan..akal pon tak panjang mana...tapi bila orang2 tua yg berkelakuan kurang sopan camtu akak cam...watdehekkk!!...contohnye camni....


# akak tengah makan dengan cik boss kat satu keje kawen ni...satu meja dengan kiteorang ada 3 dewasa dan satu kanak2 dalam lingkungan umur 8 tahun...diorang dah abis makan tapi masih tak bangun2 sejak kiteorang sampai lagi...ok yg tu tak kisah la pi lantak kat depa...yg buat akak terperanjat tetiba dia pi suruh anak dia tu pi amik gula2 yg ada kat candy buffet tu banyak2... laju je anak dia pegi...tetiba budak tu datang bawak satu pinggan gula2 yg mak dia suh amik...terkedu akak di buatnye...bagos sungguh anak dia ni bertindak mengikut arahan...T__T...mak dia bila dapat gula2 tu siap gelak2 gatal  sambil tangan kaut gegula tadi masuk dalam handbeg dia...akak jeling je pastu sambung makan balik...selang 2 minit lepas tu akak rase cam nak tersembur nasik dalam mulut bila pompuan tu suruh anak dia pi amik lagi satu pinggan...wow sangat ni perangai mak dia...time balik tu akak rase beg tangan dia penuh dengan gegula je...sedap sangat kot gegula tu...pasal tu dia rembat sampai 2 pinggan...masa lalu nak balik akak kerling meja candy buffet...tinggal bekas2 kosong je dengan habuk2...sebelom balik terpaksa singgah kedai runcit dak Ann sebab mak enon dah meroyan nak gegula gak.... :(


#peristiwa hampir sama kat keje kawen gak...tapi kali ni time akak dah lepas makan...sebelom gerak keluar dewan akak singgah jap kat meja candy buffet ni sebab mak enon dah ternampak...akak perati time tu ada la seketul dua bebudak kecik dan 4 ketul anak2 dara yg tengah asyik ketawa terkekek-kekek...bila dah dekat baru akak perasan diorang ni ketawa sambil tangan laju2 cekut gegula banyak2 sumbat dalam hendbeg....sekali lagi akak tak paham ape la yg seronok sangat dengan gula2 ni???
Yg sorang ni siap cakap dengan kawan2 dia... gegula yg dia rembat ni untuk buat stok kudap2 dalam kete...watdehekkkk!!! sekali lagi...helllooooo!! gegula ni murah je dik 2 biji seposen...amik sikit2 dah le ni sampai berkilo2 ko rembat...agak2 la pon...dan kisah ni jadi best sebab ape yg akak cakap dengan mak enon lepas tu....kahkahkah....mak enon cam biase la mesti tamak bila tengok gegula kaler2 camtu...lepas akak kasi dia 3 biji lelaju dia mintak lagi....terus akak sound dia kekuat camni....

"dah la tu 3 biji buat ape amik banyak2 orang lain pon nak jugak nanti...dah2 takmo tamak2...dose...tuhan marah !!!"

Terus minah2 4 ketul tu tenun2 akak sambil buat muka kelat2 sentap....kahkahkah...padan muka sape suh tamak2  kan...laju je diorang jalan sambil bisik dan toleh2 kat akak...tak puas hati la tu kene sound...aku sound anak aku yg korang terase dah  kenapa.... :p 


#kes yg  paling sadis...time akak tengah sedap2 makan tetiba dengo bunyik benda kaca jatuh...kuat gile padahal masa tu DJ tengah putarkan lagu...sekali bila tengok2 balik lepas tu rupenye bekas2 kaca yg berkaki2 kat candy buffet tu dah hancur berkecai menjadi debu...ntah sape yg pi langgar abis sume pecah...puas la tuan rumah nak menganti barang2 yg rosak tu...T___T...sian...


Lepas akak pikir masak2 dan bincang2 dengan kak long (walau pon sebenonye kak long tak penah nak melayan) akak rase time dia kawen nanti malas la nak bercandy2 buffet ni...akak berangan nak sediakan pelbagai jenis kuih muih...pastu kene ada bubur2 gak cam bubur pulut hitam ke...bubur kacang atau bubur gandum...jajan2 ni akak nak pek kan je pastu terus bagi sorang satu pada bebudak kecik....baru la adil camtu kan...sikit sama sikit....ok la...ta..ta













19 comments:

  1. Itulah kan mentang2 tuan rumah dah ofer di kokot banyak2 ...tak de perasan malu agaknya.
    Kesian kan pada tuan rumah apatah lagi kes pecah tu...
    Part ayat2 yang last tu...hmmm dah berangan nak kawen kan kak long nampaknya...hehee kak long tak layan ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal kak...saya yg tengok ni malu tapi diorang selamba je muka masing2...kes pecah tu memang sian sgt dgn tuan rumah...pengantin la kot puas menganti...part berangan tu kasi pada saya laju je kang...hahaha...kak long buat bodoh je kalau saya buat2 bincang dgn dia...hahaha

      Delete
  2. Ye lah kan ... Kena ingat orang lain juga.. ini orang panggil selfish ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu padahal gegula je pon...paling kesian bebudak kecik la...merenggek2 nak gula2 tapi tengok candy buffet dah kosong...

      Delete
  3. kengkadang entah apa yang ada dlm kepala depa ni pun kita tak tau. etika tu mmg kena belajar lah kan.. esp kalau tgk ke majlis buffet tu.. melambak atas pinggan. ingat depa habiskan, rupa2nya bersisa je atas meja ditinggalkan. relik memang orang kita ni.. semoga depa boleh belajar lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak tu saya baru sentuh bab candy buffet blom cerita pasal makan buffet bebdtol lagi tu...3 hari 3 malam blom tentu abis kalau saya nak hurai...orng kite bila sampai bab makan memang ada susah sikit nak cakap :(

      Delete
  4. Kekadang..melihat luaran mcm orang bijakpandai..beretika. bila time mkn..masyaallah selagi tak penuh pinggan..pastu tah habis. Membazir.
    Paling sadis ky pernah tengok..ada yg siap bawa kerusi duduk keliling meja tu mkn kek anak beranak. Sedih dgn sikap orang kita kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab lain memang nampak cerdik kak tapi bab makan kadang2 tu masyaallah...walau pon bukan semua tapi banyak gak la kejadian2 tak senonoh ni saya nampak...wah! Melampaunye dia anak beranak jelah yg mengadap yek...malu nye

      Delete
  5. hahahaha... tebaek kak! orang kita ni dah tak lut dah kalau nak tegur dengan pandangan ke lembut-lembut. Sentap le tu akak-akak 4 ketul. haha.. serius lawak. malu ngat aih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak cerita ape yg akak nampak je dik...kalau akak nak cerita yg kawan2 sampaikan lagi macam2 tapi tu la kalau tak depan mata takut gak mana tau tertokok tambah ke kan...hehe...sentap terus minah 4 ketol tu...siap bisik2 sambil jeling2 akak...akak buat muka sardin je...hahaha

      Delete
  6. Replies
    1. Ini kenyataan yan bukan cobaan...kikiki

      Delete
  7. kalau saya pun saya akan sound anak macam tu tapi tuju dekat orang tak reti bahasa tu. Kalau dia terasa memang patutpun..
    Bagi jajan yang dah siap pek lagi senang kak. Jimat ruang masa tak terbuang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu akak sound secara berhemah je tu kalau jenis yg mulut puaka mau agaknye kene cerca...tu la pasal akak pon pikir camtu gak dik

      Delete
  8. Maaf ckp ye kak.. Smua tu melayu kan? Buat malu kaum je kan? Klu g umah terbuka cina pun gitu. Gemar buat perangai ngok kaut gula2 org tu sumbat dlm beg.

    Kat majlis kawen mmg la tak malu dorang suruh ank ambik pastu humban dlm handbag. Ish bkn mahal pun gula2.. Mcm la tak mampu beli buat peel gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...haah dik sume sebangsa dan seagama dgn kite...bukan la semua cuma segelintir je berperagai camtu..lain la kalau tuan rumah yg suh kan...hahaha

      Delete
  9. jadik trend ada meja candy gitu.
    pada aida, x payah la. buat susah susah aje.
    dpt plak org yg mentekedarah gula2. hmmmmm....
    org lain x merasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pon pikir camtu malas la nak buat candy buffet ni...tapi sampai nak bersumpah tu tak la mana tau tetiba pengantin beriya2 nak gak buat akak terpakse la mengikut gak kan...kikiki

      Delete
  10. Kalau pergi mana-mana buffet pun sama aje sebenarnya. Makan untuk kenyang diri sendiri cukuplahkan. Ini tak, habis nak dikaut sampai licin. Saya ni kalau anak-anak kata boleh bawa balik, saya benarkan jugalah tapi cukuplah 2,3 biji udahlah. Kot kaut dengan dua tangan lepas tu suruh Mommy masukkan dalam handbag, eh takda kerjalah!

    Ahah, cerita pengantin yang tak berkesudahan tukan, saya in charge candy buffetlah. Ingatkan nak ngelat, ambil kerja senang. Rupanya lagi terseksa jiwa raga. Main bantai aje, kita top up depa kaut, kita top up, depa kaut. Last-last tak kuasalah nak top up. Apa yang nak ditop up pun dah takda sebenarnya!

    ReplyDelete