sila klik sini

Sunday, 24 January 2016

MENU DARI DAPUR CHEF LINDA OFF

 isnin              25  jan  2016



Assalamualaikum dan salam hormat.....

Lama dah kan akak tak kongsi gambo2 lauk yg selalu akak masak...sekarang ni...hamboiiii...malas kan mahen lagi nak menyenap gambo time lepas masak tu...tapi yg benonye bukan snap gambo je akak malas tau...kalau di ikutkan hati masak memasak tu pon...ya hampun malasssssnyeee...tapi kalau tak masak hape pulak nak di makan...hade yg mati kebulur pulak kang...hahaha...sehari tak makan bole ke mati dik non...hahaha...ok la takmo cerita panjang2 jom la skodeng gambo menu yg ada dalam henpon akak...






Nasik lemak sambal paru...gelap pulok gambonye...hari tu satu hari memang hadap nasik lemak sesaje...akak pi hentam masak sampai 7 put beras terus....kikiki...sarapan..makan tengahari...malam...juling2 mata makan nasik lemak....hahaha

 Pada umat yg tak makan paru tu akak masakan sambal ikan bilis....akak kalau masak nasik lemak suka taruk bawang beso,bawang putih,halia,serai dan daun pandan...tiru resepi MIL...sedap sangat :)

 Situasi dua lauk kat dalam rumah ni adalah normal...hahaha...ikan goreng berlado dan tumis kacang panjang ...ikan berlado tu terbaekkk..pedas nak habak mai...punya pedas time makan terus jadi tak tentu hara...nasib tak terkencin je...hahaha...ni feberet anak akak yg dah beso2 tu...

 Rendang ayam tua...tetiba nak pepiling cam raye pulak kan...kali ni buat memang masuk cili padi semata...terangkat pedas tapi yg penting penghuni dalam rumah sume suka...

Yang ni pulak kirenye menu peberet sepanjang zaman...bole masak ni time cik boss tak balik makan tengahari jew...kikiki...nasi air garam dan ikan bako...sedapppppp...simpleeee...sehattttt...3 S yg sesuai untuk menu ni...aduhhh terliur sudah ni...hari ni nak masak camni kot...cik boss dah bagitau tadi tak balik makan....senang le keje hakak...kikiki...ok la sampai sini je nak pegi rendam ikan jap...ta..ta



20 comments:

  1. Bila dah jadi mak-mak ni malas macam mana pun mesti kena masak juga kan Linda. Tak kiranya janji perut semua kenyang. Kena sesekali nasi lemak istimewa 7 put pun habis kan. Baru betul penangan air tangan mak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak...mana ada mak yg sangup dengo anak2 lapo...masak simple2 pon takpe asalkan perut keluarga tak lapo dan sentiasa kenyang...tu kes malas nak masak dua tiga kali...kikiki...senang masak sekali harung..bole makan sampai malam ^_^

      Delete
  2. Lindaaaa...sedapnya makanan2.Hahaa...kakak harini dah mula hadap makanan hospital yang tawar hebeh ni.Dah kena checkin ...boring 2 ni baca n3 linda tersenyum sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon kalau duk hospital bercinta time nak makan...tapi kalau nasib baik sedap gak lauk2 dia kak...kikiki...makan time betol2 lapo inshaa Alla sedap...rehat je kak bior ada tenaga bila time operation nanti...

      Delete
  3. simple tp menarik utk dijamu...tu yang penting

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu..masak simple2 campak2 untuk makan anak beranak je...asalkan perut kenyang dah syukur :)

      Delete
  4. kiranya rajin lah tu dear.. kalau akak ni haahhh, makan kedai je lah gamaknya.. malas sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya hari2 masak kak...lauk beli stok utk seminggu terus...tapi selalunye hujung minggu kadang mengelat gak...cik boss kasi coti ajak makan kedai...takde mana nye rajin kadang2 bercinta gak...

      Delete
  5. terasa lapar pula tengok makanan yang disediakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah lapo tengok makanan memang bahaya HB...kikiki...laju2 pi capai pinggan kat dapo senduk nasik ye..:)

      Delete
  6. Share kak resepi sambal paru tu n sambal letak serai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaa Allah yan nanti akak kongsi ye...senang je masak campak2 je tu dik :)

      Delete
  7. Hahahah saya pun kalau masak nasi lemak mmg mkn smpi ke malam la kak... tak kuasa nak masuk dapur 2-3 kali... masak siap2, telur rebus dgn ayam berempah as lauknya... pg keluarkan telur rebus, ptg baru keluar ayam berempah.. hahaha nmpk tak permainan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le kite gamaknye dik...kikiki...jadi mak2 ni kekadang kene pandai putar gak kan...hahaha...bagos gak cara ko ni lain kali akak bole tiru...makan benda yg sama cuma tukar lauk2 sampingan je...walaaaa mabeles sgt...terbaekkk

      Delete
    2. Hahahhahaha kelakar la akak ni... akak rajin... saya ni memang malas. Dapur saya kalau dah berlap/mop, jgn harap saya masuk lagi... saya hanya akan masuk esoknya.. hahahahahah

      Delete
  8. Saya pun samalah kalau masak nasi lemak memang dari pagi sampai ke malamlah jawabnya makan itu aje. Tak kuasa nak masak lain-lain dah. Tapi takdalah sampai 7 pot beras saya hentam buat nasi lemak. Ahli dalam rumah ni 4 orang jerk dan yang makan 3 orang aje. Si kecil tu memanjang kenyang!

    Nasi air garam tu serius saya tak pernah dengar. Tanak nasi bubuh garam sekali ke apa? Masinlah yerk jadinya? Eh, betul ke pemahaman saya ni?

    Hari ni saya teringin nak makan nasi putih panas-panas dengan terubuk masin goreng letak cili padi barang sekilo dua pastu cicah kuah kicap. Aduh... lapar pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. senangkan dik buat camtu...sebuk sangat memasing nak nasik lemak...hah amik makan sampai pitam kekdahnye...hahaha...anak2 akak suka makan berulang2 dik...lagi pon tengok la bodi kiteorang sume sado2 hokey...jadi pepaham jelah kenapa kena masak sampai 7 pot...hahaha

      pasal nasik garam tu penah dulu akak n3 kan...sebenonye ni makanan cara orang sabah...ikan di bako kendian senduk nasik panas dan crahkan sedikit air panas...tabur sikit garam atas nasik dan patah2 kan sikit cili..makan dgn lauk ikan bako tadi...sodapppp

      wah sedapnye ikan terubuk masin...akak pon suka je goreng letak bawang dan cili banyak2...takde lauk lain pon takpe

      Delete
  9. Mak dpt bayangkan hang anak beranak juling makan nasi lemak sehari semalam Mel hihi...
    Sedapnya sambal paru, mak mmg jarang masak paru, sebab tak de sapa yg suka kat rumah ni, kecuali mak dan laki mak...laki mak pun cuit cuit gitu jee, eloklah makan kat luo jer kalau teringin.

    Mel, mak ni bukan mood menulis jer suram, mood memasak pun kelam kelam camne ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak beranak juling2 sampai pitam mak...hahaha...kite pon jarang2 gak masak...buat time ada pemintaan je...sama la hang dengan kite ni mak...melampau2 malasnye kadang2 rase cam nak baring peluk bantal je tau...hahaha...sendi2 asyik lemah je...salahkan hormon...hahaha ;)

      Delete
  10. wow yg last tu bikin aida lapar ni :) !!!

    ReplyDelete