sila klik sini

Monday, 11 January 2016

MAK ENON @ NUR IZARA OFFICIALLY BERHENTI SEKOLAH !!!!

selasa       12  jan  2016




Assalamualaikum dan salam mesra.....






Ni gambo Izara masa minggu awal dia ke sekolah...masih kelihatan happy2 seperti selalu...tetiba watak dia bertukar secara 360 darjah...dia jadi liat nak ke sekolah...menangis dan mengamuk sampai baling2 beg...Ya Allah kenapa ni anak oiii ?
dia memang biase mengamuk..bebudak kan...tapi kali ni berbeza sangat...memula akak bior kan je tetap hanto di ke sekolah seperti biase...tapi bila dia dah mula mengigau malam sampai menangis2...akak dan mula cuak...ada ape ni ? kenapa takut sangat ni ?
dalam setiap igauan nye sepanjang malam tu...dia akan menangis teresak2 sambil bagitau "takmo cekola dan Ala takut kakak"  satu malam tu akak dengan cik boss tak dapat tido lena...izara kejap2 mengigau dan menangis dalam tido...runsing dan sayu tak bole nak cakap....akak rase bersalah sangat hanto dia ke sekolah...mungkin dia belom bersedia...lepas bincang2 dengan cik bos,mak akak dan kak ngah...terus akak buat keputusan untuk berentikan dia dari sekolah serta merta.....


Akak takmo jiwa kanak2 nye yg rapuh tu rosak kalau akak terus desak2 hanto dia ke sekolah...izara ni memang seorang anak yg manja...jauh bezanye dengan kak long dan abang ngah...diorang takde masalah ketika seusia izara untuk ke sekolah...malahan diorang yg kecoh dok halau akak balik time sekolah dulu...setiap anak seratus peratus adalah tak sama...akak tersilap dalam menconggak bab ini....Izara kalau di ikutkan baru je 3 tahun 3 bulan....terlalu kecil...masanye untuk belajo masih panjang...


Maafkan ibu sayang...ibu mungkin terlalai seketika  T__T


*status kakak yg di takutkan sangat tu masih samar...


 




22 comments:

  1. anak saya delay, doktor suruh hantar sekolah dari umur 4 tahun tapi tak confident. tahun ke lima ni baru hantar sekolah. Tapi nampak enjoy je pergi sekolah so lega la sikit. Dari 1st day pergi sekolah pun dia takde mengamuk ke hapa walau tak pernah berenggang dengan mak dia selama ni. Alhamdulillah la.. 3 4 tahun tu kak.. kalau dia tak nak sekolah. takpe biarkan dulu.. nanti ganggu emosi dia terbantut pulak perkembangan dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kalau dia seronok nak ke sekolah...suka la tu dpt ramai kawan2...belajar rajin2 si comel ^_^ tu la akak tak pikir panjang lagi...bila dah sampai merapu2 dlm tido laju2 akak bentikan terus...

      Delete
  2. Satu tindakan terbaik memandangkan Izara baru 3 tahun. Bimbang emosi dia terganggu. Atau ada sesuatu kejadian yg dirahsiakan. Senang-senang Linda cuba berbual tentang 'kakak' itu. Ada kakak garang/marah/pukul Izara ke masa di tadika? Cuba tanya. Atau kakak yg ujud sebagai entiti yg org lain tak nampak. Eh... seram pulak kakak ni jadinya Linda. Macam-macam pulak yg kakak fikirkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yg saya takutkan kak...kalau dah sampai tahap mengigau memalam kire cam dah serius sangat jiwa dia...ada gak saya lepak2 dengan dia sambil korek2 cerita...dia cakap kakak yg dia takutkan sangat tu..."kakak merah pakai baju hitam" terus buntu otak saya...kikiki...mana ada orang nama merah kat situ...mungkin dia takut dengan cikgu2 kot...akak kan main jauh pikir...hahaha...misteri nusantara sangat tau...kikiki...inshaa Allah takde kot :)

      Delete
  3. Bagus Linda buat keputusan sebegitu mungkin ada benda yang berlaku membuatkan izara takut.
    Anak jiran kak Zai setahun tak pergi sekolah gara2 dipukul cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 camtu la kak...seram gak saya bila dia dah start meracau dalam tido gitu...anak saya ni anje2 lebih kene tengking sikit terus goyang gamaknye...kikiki...sian ek sampai setahun trauma...mintak2 izara takde la sampai camtu sekali

      Delete
  4. x ready lagi tuuh mak, manja sangat kan, kene bagi adek 7 8 lapan lagikk., hikhik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg part tak ready tu saya sokong wak...tapi yg sampai 7-8 adik tu saya bangkang habis habisan...kong asam...hahaha...kenpa tak genapkan 10 terus wak...kahkahkah

      Delete
  5. Laaa..kiranya baru nak masuk 4 tahunlah tu. Buat aniaya aje hantar di pi belajar dah dia suka duduk rumah main masak-masak! Anak saya si bujang kecil tu pun baru nak masuk 5 tahun (budak lahir hujung tahun ni memang untunglah usia mudakan..)hari-hari dok melalak tak mahu pergi school kat tangga tadika. Pening saya dibuatnya. Nak distopkan, pelaburan dah banyak. Terpaksalah diteruskan jua. Nasib baik minggu ni dia dah tahu jaga penampilan diri sebagai budak comel. Hehehe!

    Takpa, Izara. Pi belajar main masak-masak dulu kat rumah. Tahun depanlah baru pi tadika yerk. Awak tu muda lagi. Aunty dulu terlebih belajar sampai abah aunty tak mahu masukkan tadika tau! Pi belajar baca suratkhabar online ajelah kat rumah tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kenkonon nak ikut cam anak2 akak yg lain...diorang sume nak masuk 4 tahun je dah pi skola...lupe yg lain anak lain peelnye dik...kikiki...akak memang mintak percubaan 2 minggu dari cikgu kat situ...jadi memang belom buat pembayaran ape2 pon lagi...tu yg laju je akak bentikan...hahaha...alhamdulillah adik cute dah mula seronok nak bersekolah...tu la pasal dah cute2 camtu mana bole menagis bagaikan...jatuh la saham...hahaha...kalau kat rumah bukan maian masak2 je dik...dia rajin main kembur2...kemas2...cuci2...memacam la...hahaha...hazab rumah akak cam tongkang pecah dia kejekan...

      Delete
  6. Alolo ciannya...misteri izara..jeng jeng jeng...

    Arap izara tak meragam lagi pas ni...

    Kak ..jangan2 izara meragam nak dapat adik kot...

    Ayo kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde yg misteri nye yan...mungkin dia takut kawan2 atau cikgu2 kat situ je...manja kan marah sikit pon tak bole...alhamdulillah buat masa ni dia dah ok..tapi kalau nampak je beg sekolah dia mula la drama air mata bagai...yg bab adik tu pulak dah sah2 100% berita tak beno...kuasa le akak yag dah purba2 ni nak mengulit baby...hahaha

      Delete
  7. alahai ciannya zara, takpe nanti ble dah ready dia akan sendiri nak ke sekolah..

    bagus jugak akak buat macam tu, nanti jiwa zara jadi takut sampai besar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu banyak masa lagi dia nak belajo kan dik...akak takut camtu gak...kalau takut sampai meracau2 tu memang kire dah teruk sangat le tu gamaknye

      Delete
  8. Xpelah linda dia belum sedia lagi agaknya kn baru 3 tahun...anak kakak yg no 1 dgn no2 dulu kakak sekolah kn serentak sbb stahun satu ,udahnya si adik yg 4 tahun berenti baru shari 2 sek.Abng nya pun 3 bulan buat hal ...aduhai kenangan sungguh.,kakak tngok budak2 yg ibu nya keja ok je .
    Ok izara,teman ibu kat rumah dulu ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak saya rase dia dah 6 tahun suk baru anto ke sekolah balik...mungkin masa tu dia dah beso sikit jadi takde la takut sangatkan...haah betol la akak cakap bebudak yg mak pak diorang keje rilek je langsung tak meragam ke hape...pandai je diorang bawak diri...mungkin dah terbiasa berdikari agaknye kak...bukan cam anak2 kite manja terlebih2...kikiki

      Delete
  9. Mmg kecik lagi tu..... baru 3 tahun lebih. Hang dah kenapa nak htr cepat sangat Mel? Sajalah tu nak berdua duaan dgn cik Bos di kala anak anak sekolah katanya....Eleh mcm tak tau hihi...

    Adalah yg di takutkan tu....Senior dengki kot kat sekolah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu anak yg dua ketul tu 3 tahun lebih gak start sekolah mak...ingatkan kite nak buat gitu gak...alih2 jadi gini pulak...aduh menyesal pon ada gak ni tapi benda dah jadikan...cik boss keje mak mana datang masa nak berdua duaan tuuuuu...pastu yg kak long mana pulak nak sumbat dah tentu2 le minah tu tengah cuti panjang sekarang ni...hahahaha...tatau la mak dia cuma cakap takut kakak merah baju hitam je...

      Delete
  10. oic... sebaya izzat ni.
    izzat 3 thn 6 bulan.
    da skola jugak. so far so good :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagosnye Izzat suka sekolah...mesti dia enjoy dapat ramai kawan tu dik...mintak2 izara pon akan datang gitu jugak

      Delete
    2. aida work closely dgn ticer yg jaga dia.
      apa2 aida terus wassap.
      nak bagitau ticer dia bhw aida ni amik tahu semua walaupun perkara kecil.
      so that ticer dia pun amik tahu juga and jaga ijat elok.

      Delete
  11. sebaya dengan anak saya ni..memang tak nak la masuk kan dia kesekolah lagi..belum masanya.lagipun saya sunyi sorang2 kat rumah..heheheh..awat dia sampai mengigau..ada tanya cikgu dia tak???takut ada budak2 dok mengusik dia sampai dia jadi takut..

    ReplyDelete