sila klik sini

Wednesday, 20 January 2016

KENAPA AKAK SAYANGKAN KAMPONG AKAK ????

khamis            21  jan  2016


Assalamualaikum dan salam sayang....




Gambo ni akak ambil waktu memandu di suatu pagi sabtu...anggaran waktu dalam pukul 9 .45 pagi...dalam perjalanan nak pi beli nasik lemak...ni jalan beso berhampiran kediaman akak...jangan kecam sebab akak ambil gambo sambil memandu.... 40 km/j  je tu...so alhamdulillah takde ape2 yg berlaku...


Kire2 3-4 tahun lepas cik boss nyaris2 di tukarkan tempat kerja di  sebuah bando beso...Kuala Lumpur...tapi syukur la sebab lepas tu tetiba je tak menjadi pulak...pastu ada lagi ura2 yg cik boss akan di tukarkan ke Terenganu...syukur sekali lagi sebab kat sana pon tak jadi jugak...mungkin Allah mendengo doa2 akak...

Apa yg best sangat kampong akak ni ?? ....jawapan nye takde ape2 pon...kampong akak ni biasa2 je...tapi akak terlalu sayang kan yg BIASA BIASA itu la...korang rase korang dapat tak memandu dengan tenang di pagi sabtu cam dalam gambo kat atas tu kalau hidup di kota cam Kuala Lumpur tu ??

Akak ni anak kampong...dah terbiasa hidup simple2 camgini...tentu haru biru bila tetiba terjebak dalam kesibukan dan kekalutan bando2 beso...tapi kalau sampai satu hari cik boss terpaksa gak bertukar tempat keje...ape la daya akak T___T  


Akak sayang kampong akak !!!!







22 comments:

  1. Akak sayang kampung akak yang mana ni? Melaka tu ke? Saya lagi sayangkan bandar besar saya Kuala Lumpur yang kucintai(k) daripada tanah tumpah dara(h)ku kat Batu Pahat nun. Nak buat macamana, saya ni versi pompuan si Tanggang. Geng-geng Tanggang ni manalah reti tinggal kat tempat terpencilkan. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dik melaka bandaraya bersejarah...yelah ko dah biase duk bandor kan mesti le suka dengan suasana haruk piruk gituuuu...jangan le sampai ckp gitu dik..bukannye ko tak mengaku ke hape just tak berapa suka jew mana bole terus jadi tanggang...tanggang duk atas kapal je tau...ko ni kire geng2 anak bandor yg berjiwa havoc kirenye...kikiki

      Delete
  2. dulu duduk kampung rasa bosan sangat rasanya tapi bila berhijrah ke bandar Ya Allah rindunya bangun pagi dengan suasana kampung..di kelilingi sedara mara bukan di kelilingi orang2 yang masing2 buat hal sendiri. Pintu rumah sentiasa tertutup rapi. kalau kat kampung petang2 tu.. memang fresh air la masuk dalam rumah. pintu tingkap semua buka

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak penah pulak rase bosan...tapi penah gak la sesekali terpikir best ke kalau dapat duk bandor...tapi bila dengo rungutan sana sini pasal bandor dari sedara mara atau kawan2 terus akak bersyukur dlm hati...haah kan kadang2 jiran sebelah menyebelah pon tak kenal...kat tempat akak ni alhamdulillah bole je dedahkan pintu tingkap sume tapi pastikan grill di kunci rapi...jangan gile2 kat kampong pon banyak perampok dik...kikiki

      Delete
  3. Jiwa kakak pun jiwa kampung Linda. Walau duduk JB ni sibuk tapi tetap sukakan kg juga. Tak kiralah kampung kakak sendiri ataupun kg abang kakak memang suka kampung. Ada rasa tenang yg susah nak kata. Rumah kampung kakak tak ada pagar-pagar Linda - bebas - lepas - best sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! jiwa kite sama...kampong girl sangat...haah kan JB pon dah sama je dgn KL...nasib pontian tak buzi cam JB kak...rumah mak mentua saya pon sunyi gak cuma bising dengo bunyik kenderaan yg lalu kat jln beso jelah...dedulu rumah kampong kiteorang memang takde pagar kak..lepas bebas camtu je...best sebab kiri kanan ada padang rumput yg luas

      Delete
  4. Saya kerja di tengah bandaraya tapi tinggal di pinggir bandaraya..
    Stress di highway.. tapi bila sampai dekat area rumah rasa tenang je.. tapi tetap tak boleh lawan ketenangan tinggal di kampung.. saya tak malu saya budak kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang banyak orang2 KL buat gitu kan dik...dah bosan dengan keadaan bandor yg padat...biar jauh sikit tapi yg penting dapat ketenangan lepas penat2 berkerja...ish! ape nak malu kampong la best...orang yg takde kampong tu lagi kesian tau

      Delete
  5. SA pun syg kat kampung..prefer duk kampung dari bandar..kat kampung boleh bercucuk tanam kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol dik kampong la seronok kan...bole je kalau rajin..tapi di sebabkan akak ni pemalas..tanah sekangkang kera yg ada tu terus jadi ladang lalang gandum...hahaha

      Delete
    2. betol dik kampong la seronok kan...bole je kalau rajin..tapi di sebabkan akak ni pemalas..tanah sekangkang kera yg ada tu terus jadi ladang lalang gandum...hahaha

      Delete
  6. Assalam. Saya memang orang Kampung, langsung tak boleh tinggal di town.. tak sesuai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam Othman Zan...sama la dengan saya..anak kampong sejati sepanjang hayat memang duk di kampong sesaje tak pernah lagi keluar berdagang ke tempat lain...

      Delete
  7. Kat melaka kampung pun dah seperti bandar kan linda...untunglah linda kawasan nya nampak tenang .Kakak ni orang kampung juga tapi suasana tempat akak sentiasa sibuk sebab kat jalan utama di3 persimpangan , depan kilang pulak...malam pulak tpt budak2 motor berkumpul...rasa masa tidur tpt adik kat bandar lagi tenang dan sunyi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak kadang2 nama je kampong tapi tahap bizi cam kat bandor gak...nasib tempat saya ni masih tenang je cam dedulu...ape nak buatkan kak kenkonon duduk kampong tapi kalut jadi cam kat bandor pulak...lagi ada kilang mesti la ramai pekerjanye...part bebudak moto tu saya ada gayat sikit...kadang2 diorang ni kalau dah ramai2 beraninye lain macam....moga akak dan keluarga dalam lindungan yg Esa selalu...

      Delete
  8. ai pon sayang kampung ai
    kampung ai pon bese2 je tapi weekend / cuti am berpusu2 la umat p mandi laut dan jalan kampung ai yang sempit menjadi sesakkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi5 sikit dik...eh! kampong ko kat mana ni ? kat kuala sungai baru ke? atau dekat2 kawasan peya mengkuang? sebab situ memang tempat tumpuan hujung2 minggu depa dok mandi manda...

      Delete
  9. Wawa pun suka tpt yg tk je.. Alhamdulillah, paka best...😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak nyaris2 berpindah ke paka 2 tahun lepas dik...kikiki...tapi tetiba tak jadi pulak...sana makan mahal ye...masa pergi sana dulu akak makan nasi kukus ayam goreng sebungkus 10 hengget...terkejut tau...sebab kat tempat akak ni sekarang pon baru je 4 hengget sebungkus dik...kuikuikui

      Delete
  10. Mmg nampak tenang jalan tu mak....rasa nak guling guling jer atas jalan tau haha....

    Nak merayau kemana tu mak dara pepagi sapie

    ReplyDelete
  11. Mmg nampak tenang jalan tu mak....rasa nak guling guling jer atas jalan tau haha....

    Nak merayau kemana tu mak dara pepagi sapie

    ReplyDelete