sila klik sini

Wednesday, 13 January 2016

GURU MEMANDU PERIBADI


khamis       14  jan  2016



Assalamualaikum dan salam hormat....


Pepagi semalam sebelom menganto mak akak ke klinik sempat akak jadi guru memandu peribadi pada kak long...jalan yg sama akak belajar bawak kete dengan cik boss berbelas tahun yg lalu....jalan sebelah kubur ni memang sunyi....jarang2 kete yg lalu...jadi takde la merbahaya sangat untuk kak long belajar memandu kat situ....




Minah ni kan tengah cuti panjang....bersemangat nak amik lesen memandu...tapi tak aci sebab dia amik lesen kete auto...huntung la bebudak sekarang ek...time akak dulu sume manual...time belajo pon dapat kete kancil buruk dengan gear keras nak mampos...akak paling menyampah dengan kete kancil nombor 8...hazab ok kete tu...nak naik bukit sikit punye payah...kalau tekan brek siap ada bunyik terjerit2...sekali dah di takdirkan Allah time JPJ kete nombor 8 tu la yg akak dapat...rase cam nak nangis guling2 kat situ...nasib lulus walau pon masa naik bukit tu percubaan pertama gagal...bebudak sekarang belajo pakai kete Axia...yg amik lesen manual dapat pakai kete Viva...kete sume baru memanco manco kaler catnye...kalau gagal jugak tatau laaaa....18 hb kak long ambil ujian komputer...moga lulus la hendaknye...esok2 minah ni dah ada lesen abis la kene lenjan "belalang hitam" kesayangan akak ni...tapi takpe la sekurang2 nye akak dah bole bersara awal dari jadi drebar tak bergaji....hahaha







17 comments:

  1. haah saya dulu blajo bawak kete pon dengan kancil yang hazab keras clutch dia
    punya payah nak belen kan clutch dgn minyak hoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...hazabedah sagat kan dik...nasib ko sama la dgn hakak...kadang2 rase nak je haku tukar gear pakai kaki...hahaha

      Delete
  2. hehehe.lea lak belajar memandu kancil merah cikgu yang sterengnya kena sepenuh jiwa raga baru berpusing.keras tul sterengnya.bukan power stereng.klu cikgu bg bawa kelisa serononya.klu kancil merah tahan hati jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan tu pon satu hal lagi...jumpe gak stereng camtu dulu tapi lupe pulak kete nombor berapa...berat nau stereng dia kalah stereng lori...hahaha

      Delete
  3. Jap! Akak dah checked ke yang akak ni qualified jadi guru memandu peribodi anak akak tu? Manalah tahu kot bayang surat saman! Hahaha...

    Untunglah nanti ada anak dara boleh memandu. Nak ke mana-mana, kita just duduk kat seat belakang, pegang kipas tangan satu, pastu order aje nak pergi mana! Alahai, seronoknya membayangkan!

    Oh, sekarang boleh ambil lesen auto aje ek? Boleh pilih-pilih gitu ek? Saya ni ambil manual pun dua kali kak sebab nakkan lesen secepat mungkin! 2minggu aje saya lenjan belajar dengan apek mana ntah dari driving school tu, 4 jam sehari! Siap ada tea break gitu tau! Kalau macam tu budak sekarang yang ambil auto tapi gagal cubaan kali pertama, memang tak tahulah nak gelak camna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkkk...nyampah betullah jari jemari ni...

      bayang = banyak

      Delete
    2. nak ajar anak sendiri memandu kena ada lesen trainer ke MD. amik kelas memandu formal tu memang mahal sekarang

      Delete
    3. Inshaa Allah...bole kot..lagi pon jalan sebelah kubo ni sunyi dik...polis pon takut lalu sini tau...hahaha...huntung tak huntung la...tapi yg pasti abis la belalang itam akak kene lenjan...

      Haah dik kak long amik lesen auto...dedulu mana bole nak pilih2 camni...akak dulu alhamdulillah semua sekali je takde repeat...sampai senget2 tudung tau belaja kete..hahaha...kalau ingat mesti tergelak sendiri..tu la pasal mintak2 kak long pon camtu gak lulus dgn sukses..

      Delete
  4. Saya lagi suka kereta manual, tapi sekarang dengan keadaan sesak hazabedahnya, maka bertukarlah kepada kereta auto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak masa amik lesen manual tapi dpt kete auto..skng ni nak bawak menual pon kompom dah tak reti..

      Delete
  5. Kiranya jadi cikgu memandu lah ni ya linda...si kecil Izara tu assistant kan...
    Apapun harap kak long akan dipermudahkan masa amik lesen nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu la kire2 nye kak...saje nak suh kak long biase kan diri dgn kete je...nanti dia belajo lagi kat skola memandu betol2..aminn...mudah mudahan gitu la...tq kak :)

      Delete
  6. belajar memandu banyak kepada kesungguhan..jika sungguh-sungguh maka cepat untuk berjaya..percaya la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab yg tu memang kak long bersunguh2...minah tu dah tak sabo2 nak dapat lesen dan dah tak sabo gak nak pandu kete jalan2...mudah mudahan semuanya lancar...tq HB

      Delete
  7. Ohhh yerlah....tgh cuti panjang ek.
    Betul tu Mel, budak sekarang mmg untung, belajo keta auto mmglah senang beno, tak delah takut mengundur balik ek. Ko tahun bila belajo keta tu? Mak dulu keta Mazda tau, lagi sadis weyh ....alamak nampak sangat mak lebih berkilau huhu...

    ReplyDelete
  8. Ohhh yerlah....tgh cuti panjang ek.
    Betul tu Mel, budak sekarang mmg untung, belajo keta auto mmglah senang beno, tak delah takut mengundur balik ek. Ko tahun bila belajo keta tu? Mak dulu keta Mazda tau, lagi sadis weyh ....alamak nampak sangat mak lebih berkilau huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal...senang banyak ar dia..kalau tak lulus gak sok rak tau la mak...hahaha...takdenye jauh kilauan hang tu mak sebab kite ni anak dah dua baru sebuk nak amik lesen bagai...time anak dara dulu tak bole ar kite gayat...hahaha

      Delete